Ο ορισμός της τάξης των βουλευτών – Σύνολο ανθρώπων με συγκεκριμένα συμφέροντα , προνόμια ( παράνομη απόκτηση πλούτου μέσω διακυβέρνησης χωρίς τιμώρια λόγω ασυλίας) που αυτά παιρνάνε απο γενιά σε γενιά .
Δεν σας φαίνεται παράξενο πόσο εύκολα εκδιώχθηκε Ο Βερελής και πόσο εύκολα μπαίνουν σε ψηφοδέλτια γιοί και απόγονοι βουλευτών.
Βλέπεται πόσο δύσκολα εκπίπτουν απο τις λίστες – Ο Δούκας έφυγε για ερθούν οι Εβερτ για να μη χαθεί η έδρα.
Πόσο δοκιμασμένος είναι ο Κρίτωνας για να έχει θέση σε ψηφοδέλτιο τι ρόλο θα μπορεί να παίξει και πόσο θα μπορεί να υπερασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα (ένα προιόν πολιτικής συναλαγής)
Όταν ψηφίζουμε για βουλευτές πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν μία ξεχωριστή τάξη.
Ο κ. Αρσένης πρόσφατα υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωβουλή για την ρύπανση των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα και Στρυμόνα. Για τον Στρυμόνα συγκεκριμένα ανέφερε ότι 268 βιομηχανίες στο ελληνικό έδαφος ρυπαίνουν ασύστολα με τα υγρά τους απόβλητα τον ποταμό. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τι γίνεται με την βιομηχανία στο ν. Σερρών και ταυτόχρονα επειδη θεωρώ τον εαυτό μου ευαίσθητο σε θέματα οικολογίας (αλλά και ανάπτυξης), πιστεύω ότι ο κ. Αρσένης θα έπρεπε πριν υποβάλλει την ερώτηση να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Γνωρίζει που βρίσκεται ο ποταμός Στρυμόνας;
2. Μήπως μπέρδεψε το ν. Σερρών με την περιοχή Ρουρ και τον Ρήνο;
3. Μήπως αντί για 268 βιομηχανίες μπορεί να αναφέρει ονομαστικά έστω και 8;
4. Μήπως γνωρίζει ότι κάποια ομάδα μελέτης στην οποία μετείχαν πανεπιστημιακοί κτλ πήραν χρήματα από την Ε.Ε. για σχετική μελέτη και όταν ήρθαν σε σύσκεψη στην Νομαρχία Σερρών, κουβαλώντας και την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Περ. Κεντρ. Μακεδονίας και μαζεύοντας πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, δεν έδοσαν καμία απάντηση στη τοποθέτηση των δύο αρμόδιων μηχανικών της Ν.Α. ότι τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως αναληθή;
5. Ότι αντί να ασχοληθούν με την λίμνη του Αγ. Βασιλείου και τον Λουδία που έχουν καταντήσει νεκροί υγροβιότοποι, ασχολούνται με τον Στρυμόνα, στον οποίο καμία μέτρηση ως τώρα δεν έδειξε ρύπανση από βιομηχανίες, παρά μόνο από φυτοφάρμακα και λιπάσματα;
6. Μήπως γιατί η εφαρμογή μίας τέτοιας μελέτης στον Λουδία «πονάει» ενώ στον Στρυμόνα είναι ανέξοδη;
7. Σε τελική ανάλυση, μήπως μπορεί να αναφέρει έστω και ΜΙΑ (1) βιομηχανία που έχει υγρά απόβλητα και λειτουργεί χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων και βιολογικό καθαρισμό και ρίχνει τα λύματά της χωρίς επεξεργασία σε υγρό αποδέκτη και τα οποία χύνονται τελικά στον Στρυμόνα;
Η μέχρι υπερβολής παραποίηση της πραγματικότητας δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανένα. Θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον Λουδία και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλη εκείνη η περιοχή.
Εεεεε, ενταξει ρε παιδια, είπαμε να τους ξεσκίσουμε στην κριτική, αλλά να μην κάνουμε και προχειρότητες. Την διάβασα την ερώτηση. Δεν αναφέρει κανένα τέτοιο νούμερο… Για την ακρίβεια δεν αναφέρει κανένα αριθμό βιομηχανιών… Δείτε και με τα μάτια σας.
Ο ποταμός Στρυμόνας, ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της βόρειας Ελλάδας, διασχίζει το νομό Σερρών , πηγάζει από τη Βουλγαρία και εκβάλλει στη θάλασσα, στο ύψος του Στρυμονικού κόλπου. Παρατηρείται όμως σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα των νερών του τα οποία μολύνονται συστηματικά από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και κυρίως από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων και βοθρολυμάτων που προέρχονται από οικισμούς της περιοχής. Αποτέλεσμα, η ρύπανση του ποταμού αλλά και των υπόγειων υδάτων στις περιοχές Πεθελινού, Στρυμονικού και Νιγρίτας. Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
(α) Είναι ενήμερη σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής;
(β) Είναι ενήμερη σχετικά με τη μη λειτουργία των έργων βιολογικού καθαρισμού της περιοχής που δέχθηκαν κοινοτική χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια και αν διαθέτει στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν βελτίωση της ποιότητας των νερών;
(γ) Παραβιάζει η Ελλάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση τις διατάξεις της Οδηγίας 91/271 σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων, της Οδηγίας πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60 και της Οδηγίας 80/68 περί προστασίας των υπόγειων υδάτων;
(δ) Σε τί στάδιο βρίσκεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60 στην Βουλγαρία;
(ε) Είναι ενήμερη για την ύπαρξη προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας όσων αφορά την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού;
Ομολογώ ότι δεν είχα υπόψη μου το ακριβές κείμενο της ερώτησης αλλά τα κείμενα όπως δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες των Σερρών και αναφερόταν (χωρίς να την έχουν) στην ερώτηση του κ. Αρσένη. Ακόμη είχα υπόψη μου παρόμοια ερώτηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην εθνική βουλή, πριν ένα χρόνο περίπου όπου αναφερόταν όλα τα παραπάνω αλλά και οι 268 (ακριβώς) βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι όπως είναι η ερώτηση, ουσιαστικά είναι παρόμοια με τις απόψεις που είχα εκφράσει, εκτός από το σημείο που αναφέρει «βιοτεχνικών» εγκαταστάσεων. Αυτό γιατί οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις σπάνια έχουν υγρά απόβλητα και αν τυχόν συμβαίνει είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν ποτέ στον Στρυμόνα. Σε κάθε περίπτωση έτσι όπως διατυπώθηκε η ερώτηση εκφράζει την πραγματικότητα στο ν. Σερρών.
καλησπέρα και από εμένα. Στην αρχή μας κατέπληξε ο ΔΑΡΝΑΞ με την φοβερή πληροφορία και ανακάλυψή του περί του ατοπήματος του ευρωβουλευτή Αρσένη. Μέχρι που διαβάσαμε πως ο άνθρωπος σωστά τα είπε και τα έγραψε αλλά ο φίλος μας (προφανώς από λάθος) δεν ήταν ενήμερος. Εγώ πάντως έψαξα τον τοπικό τύπο των Σερρών και ούτε εκεί βρήκα ο ευρωβουλευτής να αναφέρει 268 βιομηχανικές μονάδες που μολύνουν τον Στρυμόνα. Και επειδή τα προβλήματα του νομού είναι μεγάλα, πολλά και σύνθετα μήπως, λέω τώρα εγώ ό άσχετος, μήπως θα έπρεπε προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχθούν αυτά να έχουν τη στήριξή μας; Γιατί αν περιμένουμε από δημάρχους, νομάρχες και λοιπούς τοπικούς παράγοντες …. άστα να πάνε. Το παράδειγμα του Πεθελινού (για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία τοπικού πάρκου) και της πρωτοβουλίας των πολιτών εκεί είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Εγώ θα πω μπράβο στον Αρσένη που πρόβαλε το πρόβλημα της περιοχής μας και μακάρι να μπορούσα να του δώσω και άλλα στοιχεία για υποθέσεις περιβάλλοντος που μας απασχολούν, για τα φυτοφάρμακα και την μόλυνση των υπόγειων νερών, για τη μη εκμετάλλευση του μεγάλου γεωθερμικού πεδίου μας, για τη μη ύπαρξη αναπτυξιακού μοντέλου για το νομό μας. Ας ελπίσουμε πως θα έχει συνέχεια.
Αυτή είναι η αξιοκρατία που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ; Πέρα από το γεγονός ότι είναι γιος πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (Μαρίας Αρσένη), δεν βλέπω κάτι που να δικαιολογεί την τοποθέτησή του στην Ευρωβουλή.
Αγαπητέ YOYO
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρομαι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρατηρητής» πριν από 15 μέρες περίπου (δεν κρατώ αρχείο εφημερίδων). Δεν είχε το ακριβές κείμενο της ερώτησης του κ. Αρσένη (και που ήταν αιτία να με οδηγήσει στην έντονα κριτική μου στάση) αλλά έφερε τον εντυπωσιακό τίτλο ότι κινδυνεύει ο Νείλος των Σερρών από την ασύστολη ρύπανση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (ανέφερε 260), ήταν πρωτοσέλιδο και στο εσωτερικό της εφημερίδας καταλάμβανε χώρο, σχεδόν μίας σελίδας. Επί της ουσίας αναμασούσε τα ρεπορτάζ ΟΛΩΝ των τοπικών εφημερίδων που δημοσιεύτηκαν πριν περίπου ένα χρόνο όταν το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα (επιμένω για να δικαιολογηθούν τα χρήματα για την υποτιθέμενη έρευνα) από τη μεγάλη σύσκεψη στη νομαρχία Σερρών. Στα ρεπορτάζ εκείνα που βασιζόταν, συν τοις άλλοις, σε επερώτηση στη Βουλή από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αναφερόταν ακριβώς σε 268 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για να μπορέσει να απαντηθεί η επερώτηση από τον αρμόδιο Υπουργό, αυτός απεύθυνε έγγραφο ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Σερρών. Αυτά συμβαίνουν πολύ πριν τη σύσκεψη στη Νομαρχία και προτού πάρει το θέμα δημοσιότητα. Η απάντηση που δόθηκε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και εν γνώσει του Νομάρχη που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ήταν με απλά λόγια ότι «όσα αναφέρονται για τη ρύπανση από τις βιομηχανίες είναι εκτός πραγματικότητας» ή αν μπορούσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να το πουν αλλιώς, θα έλεγαν «ασχοληθείτε με κάτι σοβαρότερο και δείτε που είναι το πρόβλημα του Στρυμόνα».
Όσον αφορά τα άλλα θέματα που θίγεις όχι μόνο συμφωνώ αλλά επαυξάνω. Π.χ. όσοι επισκέπτονται τη λίμνη Κερκίνη θα διαπιστώνουν ότι δίπλα στη λίμνη και στο δρόμο υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα από την πάνω πλευρά της λίμνης και τα λύματα πάνε κατ’ ευθείαν μέσα σ’ αυτή. Ακόμη, οποιοσδήποτε ταξιδιώτης – παρατηρητής που έχει βγει έστω και λίγο στα χωράφια θα έχει διαπιστώσει ότι όπου υπάρχουν δίκτυα άρδευσης με πύργους – βάνες για το γέμισμα των ραντιστικών μηχανημάτων, ακριβώς στον περιβάλλοντα χώρο είναι παρατημένα πλήθος από κουτιά από φυτοφάρμακα. Ακόμα και οι μικρές κυλινδρικές απολήξεις των φρεατίων άρδευσης των υπόγειων δικτύων, είναι γεμάτες από κουτιά από τον κάθε παραγωγό που «ετοιμάζει» το ραντιστικό του. Έχω ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες αν σε ενδιαφέρει, ακόμα και για σημεία στο Πεθελινό που αναφέρεις. Ελπίζω ο πολιτιστικός σύλλογος να έκανε κάτι για το θέμα, οι φωτογραφίες μου από την κάτω πλευρά του Πεθεληνού, στον κατηφορικό δρόμο είναι τραβηγμένες πριν 3-4 χρόνια.
Όμως αυτό το θέμα είναι πολύ διαφορετικό από το θέμα των βιομηχανιών. Οι βιομηχανίες δεν είναι το πρόβλημα, είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες, είτε γιατί μπορεί να επιβληθούν μέτρα αντιρρύπανσης. Όμως το άλλο είναι θέμα πολιτισμού που είναι είδος «εν ανεπαρκεία» σ’ αυτόν το νομό, σ’ αυτή τη χώρα. Και πολύ φοβούμαι ότι όσο κι αν ο κ. Αρσένης προσπαθεί να αναδείξει το θέμα, δυστυχώς αυτό δεν λύνεται από την Ευρωβουλή.
Θα κλείσω με το παρακάτω περιστατικό και ξέρω ότι δεν θα σου φανεί παράξενο.
« Ο γεωπόνος ρωτά τον αγρότη που είχε ζητήσει μικρή ποσότητα από ένα εξαιρετικά ισχυρό παρασιτοκτόνο για πατάτες, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει για εκτεταμένη παραγωγή. Όταν άκουσε ότι πρόκειται για πατάτες που τις φύτευε για δική του χρήση και κατανάλωση, και επομένως δεν θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει η εμφάνιση της πατάτας και η παραγωγικότητα της καλλιέργειας, τον συμβούλευσε να πάρει κάτι άλλο, λιγότερο ισχυρό. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, ο αγρότης επέμενε στο ισχυρό παρασιτοκτόνο (κοινώς ονομαζόμενο μπαρούτι στους αγρότες).»
Αν ήταν να φορτώσουμε τις ροδακινιές λίπασμα, αφού ξέραμε εκ των προτέρων ότι τα ροδάκινα θα πάνε στη χωματερή για αποζημίωση, χαλάλι μας, ξεγελάσαμε τους κουτόφραγκους, αλλά αν μερικά από αυτά πάνε για κομπόστες και μετά στα νοσοκομεία;
Υ.Γ. Διάβασα το βιογραφικό που παρέθεσε ο Θέμης Λαζαρίδης. Ας ελπίσουμε ότι η ερώτηση έγινε από καλή διάθεση και με βάση το ρόλο του στην Ευρωβουλή και ότι δεν συσχετίζεται με τη χρηματοδότηση της μελέτης που ΘΑ μας ΣΩΣΕΙ από τη ρύπανση…
και γω διάβασα το βιογραφικό που μας παράθεσε ο Θέμης. πολύ καλές σπουδές και διεθνή επαγγελματική καταξίωση βλέπω. Ρε μήπως τελικά εμείς οι νέοι άνθρωποι μποικοτάρουμε τους συνομιλικούς μας; Για την ηλικία του αυτό το παιδί έχει εντυπωσιακό βιογραφικό. Θα έλεγα πιο εντυπωσιακό από τους περισσότερους πολιτικούς ανεξαρτήτων ηλικιών. Δε λέω όχι, να τον φάμε. άλλά θα πρέπει να βρούμε σοβαρό λόγο. Μου φαίνεται να κάνει καλή δουλεία με τις ερωτήσεις του. Για αυτό άλλωστε τον συζητάμε και εδώ τόσες μέρες. Τα τις μάνας του τα διάβασα και αλλού. Και εκεί βλέπω μια υπερβολή. Οι Κέννεντυ. οι Μπους και ο Κρίτων… ε εντάξει… Νομίζω ότι η πολιτική έχει πολύ μπόχα. Ας μην διαλέγουμε όμως τους λάθος σάκους του μποξ.
άρα συμφωνούμε φίλε ΔΑΡΝΑΞ πως πάνω απ’ όλα είναι τα προβλήματα των περιοχών μας και το πως εμείς ως (ενεργοί) πολίτες θα μπορέσουμε να τα αναδείξουμε, να παρέμβουμε, να τα λύσουμε. Τα προβλήματα του νομού είναι πάρα πολλά και δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκαιο για τις περιοχές που αναφέρεις.
Δεν υπερασπίζομαι τον Αρσένη γιατί δεν έχω κάποιο λόγω να το κάνω αλλά η δουλειά του με αφήνει μια πολύ καλή θετική διάθεση. Δες στο http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=QP&term=7&author=97009&language=EL&startValue=0
τις ερωτήσεις που έχει κάνει, καλύπτει μια μεγάλη περιοχή και προβάλει τα προβλήματα με αναφορές και πηγές του ΜΚΟ, δίκτυα πολιτών, καταγγελίες.
Είδα φίλε Θέμη και το βιογραφικό του, αλλά δεν σταμάτησα στο ότι είναι γιος της Μαρίας Αρσένη, ούτε στις σπουδές του. Εμένα μου έκανε εντύπωση η κοινωνική του δράση και φυσικά πως είναι ένας νέος άνθρωπος. Τέλος πάντων, πιστεύω πως μάλλον πολλά είπαμε για τον Αρσένη και θα φτερνίζεται εκεί στις Βρυξέλλες. Ας τον παρακολουθούμε να δούμε αν θα είναι το ίδιο δραστήριος και τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση. Αυτό θα είναι για μένα το πιο σημαντικό .
Ωραία, ας δούμε τι θα κάνει. Μακάρι να κάνει καλή δουλειά και θα τον χειροκροτήσουμε. Εγώ απλώς είπα ότι παιδιά σαν τον Κρίτωνα με καλές σπουδές και μεταπτυχιακά υπάρχουν χιλιάδες. Αυτό που έβαλε τον Κρίτωνα στην Ευρωβουλή, ας μην κρυβόμαστε, ήταν οι διασυνδέσεις της μητέρας του.
Θέμη, είναι τουλάχιστον μίζερο να ασχολείσαι μονάχα με το γενεαλογικό δέντρο του Kritona F. Kennedy.
Εμένα με ενδιαφέρει ότι ζω δίπλα στον Αλιάκμονα και ότι υπάρχει κάποιος που αναδεικνύει το πρόβλημα.
Με ενδιαφέρει να ζω σε καθαρό περιβάλλον και να πίνω καθαρό νερό.
Είναι ο Αρσένης, είναι ο Τρεμόπουλος, είναι η Μπιρμπίλη; Δεν με νοιάζει και δεν με ακουμπά.
Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, με ενδιαφέρει να ποιάνει ποντίκια.
Όλα τα άλλα μου θυμίζουν βαρετά πάνελ με παράλληλα μπλα μπλα.
Πώς τα ξέρεις αλλιώς βρε Maria. Θα σου λέγαν εσένα ότι τον έβαλε με γλίψιμο η μάνα του που γνωρίζει καλά τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Ξέρεις πόσοι υπάρχουν σαν κι αυτόν. Υποθέτω ότι δεν είσαι αφελής. Και αυτός ο νέος με ιδανικά το δέχθηκε. Μπροστά στο συμφέρον όλα υποχωρούν. Γι’ αυτό δεν αρκεί να υποστηρίζει κάτι στα λόγια. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
23 Ιουλίου, 2009 στο 2:12 μμ
μη σε χασω ρε απο ευρωβουλευτη
17 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 10:19 πμ
Ο ορισμός της τάξης των βουλευτών – Σύνολο ανθρώπων με συγκεκριμένα συμφέροντα , προνόμια ( παράνομη απόκτηση πλούτου μέσω διακυβέρνησης χωρίς τιμώρια λόγω ασυλίας) που αυτά παιρνάνε απο γενιά σε γενιά .
Δεν σας φαίνεται παράξενο πόσο εύκολα εκδιώχθηκε Ο Βερελής και πόσο εύκολα μπαίνουν σε ψηφοδέλτια γιοί και απόγονοι βουλευτών.
Βλέπεται πόσο δύσκολα εκπίπτουν απο τις λίστες – Ο Δούκας έφυγε για ερθούν οι Εβερτ για να μη χαθεί η έδρα.
Πόσο δοκιμασμένος είναι ο Κρίτωνας για να έχει θέση σε ψηφοδέλτιο τι ρόλο θα μπορεί να παίξει και πόσο θα μπορεί να υπερασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα (ένα προιόν πολιτικής συναλαγής)
Όταν ψηφίζουμε για βουλευτές πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν μία ξεχωριστή τάξη.
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 7:09 μμ
Ο κ. Αρσένης πρόσφατα υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωβουλή για την ρύπανση των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα και Στρυμόνα. Για τον Στρυμόνα συγκεκριμένα ανέφερε ότι 268 βιομηχανίες στο ελληνικό έδαφος ρυπαίνουν ασύστολα με τα υγρά τους απόβλητα τον ποταμό. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τι γίνεται με την βιομηχανία στο ν. Σερρών και ταυτόχρονα επειδη θεωρώ τον εαυτό μου ευαίσθητο σε θέματα οικολογίας (αλλά και ανάπτυξης), πιστεύω ότι ο κ. Αρσένης θα έπρεπε πριν υποβάλλει την ερώτηση να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Γνωρίζει που βρίσκεται ο ποταμός Στρυμόνας;
2. Μήπως μπέρδεψε το ν. Σερρών με την περιοχή Ρουρ και τον Ρήνο;
3. Μήπως αντί για 268 βιομηχανίες μπορεί να αναφέρει ονομαστικά έστω και 8;
4. Μήπως γνωρίζει ότι κάποια ομάδα μελέτης στην οποία μετείχαν πανεπιστημιακοί κτλ πήραν χρήματα από την Ε.Ε. για σχετική μελέτη και όταν ήρθαν σε σύσκεψη στην Νομαρχία Σερρών, κουβαλώντας και την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Περ. Κεντρ. Μακεδονίας και μαζεύοντας πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, δεν έδοσαν καμία απάντηση στη τοποθέτηση των δύο αρμόδιων μηχανικών της Ν.Α. ότι τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως αναληθή;
5. Ότι αντί να ασχοληθούν με την λίμνη του Αγ. Βασιλείου και τον Λουδία που έχουν καταντήσει νεκροί υγροβιότοποι, ασχολούνται με τον Στρυμόνα, στον οποίο καμία μέτρηση ως τώρα δεν έδειξε ρύπανση από βιομηχανίες, παρά μόνο από φυτοφάρμακα και λιπάσματα;
6. Μήπως γιατί η εφαρμογή μίας τέτοιας μελέτης στον Λουδία «πονάει» ενώ στον Στρυμόνα είναι ανέξοδη;
7. Σε τελική ανάλυση, μήπως μπορεί να αναφέρει έστω και ΜΙΑ (1) βιομηχανία που έχει υγρά απόβλητα και λειτουργεί χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων και βιολογικό καθαρισμό και ρίχνει τα λύματά της χωρίς επεξεργασία σε υγρό αποδέκτη και τα οποία χύνονται τελικά στον Στρυμόνα;
Η μέχρι υπερβολής παραποίηση της πραγματικότητας δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανένα. Θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον Λουδία και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλη εκείνη η περιοχή.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 9:53 μμ
Εεεεε, ενταξει ρε παιδια, είπαμε να τους ξεσκίσουμε στην κριτική, αλλά να μην κάνουμε και προχειρότητες. Την διάβασα την ερώτηση. Δεν αναφέρει κανένα τέτοιο νούμερο… Για την ακρίβεια δεν αναφέρει κανένα αριθμό βιομηχανιών… Δείτε και με τα μάτια σας.
Ο ποταμός Στρυμόνας, ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της βόρειας Ελλάδας, διασχίζει το νομό Σερρών , πηγάζει από τη Βουλγαρία και εκβάλλει στη θάλασσα, στο ύψος του Στρυμονικού κόλπου. Παρατηρείται όμως σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα των νερών του τα οποία μολύνονται συστηματικά από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και κυρίως από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων και βοθρολυμάτων που προέρχονται από οικισμούς της περιοχής. Αποτέλεσμα, η ρύπανση του ποταμού αλλά και των υπόγειων υδάτων στις περιοχές Πεθελινού, Στρυμονικού και Νιγρίτας. Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
(α) Είναι ενήμερη σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής;
(β) Είναι ενήμερη σχετικά με τη μη λειτουργία των έργων βιολογικού καθαρισμού της περιοχής που δέχθηκαν κοινοτική χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια και αν διαθέτει στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν βελτίωση της ποιότητας των νερών;
(γ) Παραβιάζει η Ελλάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση τις διατάξεις της Οδηγίας 91/271 σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων, της Οδηγίας πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60 και της Οδηγίας 80/68 περί προστασίας των υπόγειων υδάτων;
(δ) Σε τί στάδιο βρίσκεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60 στην Βουλγαρία;
(ε) Είναι ενήμερη για την ύπαρξη προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας όσων αφορά την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού;
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 10:58 μμ
Ομολογώ ότι δεν είχα υπόψη μου το ακριβές κείμενο της ερώτησης αλλά τα κείμενα όπως δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες των Σερρών και αναφερόταν (χωρίς να την έχουν) στην ερώτηση του κ. Αρσένη. Ακόμη είχα υπόψη μου παρόμοια ερώτηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην εθνική βουλή, πριν ένα χρόνο περίπου όπου αναφερόταν όλα τα παραπάνω αλλά και οι 268 (ακριβώς) βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι όπως είναι η ερώτηση, ουσιαστικά είναι παρόμοια με τις απόψεις που είχα εκφράσει, εκτός από το σημείο που αναφέρει «βιοτεχνικών» εγκαταστάσεων. Αυτό γιατί οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις σπάνια έχουν υγρά απόβλητα και αν τυχόν συμβαίνει είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν ποτέ στον Στρυμόνα. Σε κάθε περίπτωση έτσι όπως διατυπώθηκε η ερώτηση εκφράζει την πραγματικότητα στο ν. Σερρών.
2 Οκτωβρίου, 2009 στο 2:01 μμ
καλησπέρα και από εμένα. Στην αρχή μας κατέπληξε ο ΔΑΡΝΑΞ με την φοβερή πληροφορία και ανακάλυψή του περί του ατοπήματος του ευρωβουλευτή Αρσένη. Μέχρι που διαβάσαμε πως ο άνθρωπος σωστά τα είπε και τα έγραψε αλλά ο φίλος μας (προφανώς από λάθος) δεν ήταν ενήμερος. Εγώ πάντως έψαξα τον τοπικό τύπο των Σερρών και ούτε εκεί βρήκα ο ευρωβουλευτής να αναφέρει 268 βιομηχανικές μονάδες που μολύνουν τον Στρυμόνα. Και επειδή τα προβλήματα του νομού είναι μεγάλα, πολλά και σύνθετα μήπως, λέω τώρα εγώ ό άσχετος, μήπως θα έπρεπε προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχθούν αυτά να έχουν τη στήριξή μας; Γιατί αν περιμένουμε από δημάρχους, νομάρχες και λοιπούς τοπικούς παράγοντες …. άστα να πάνε. Το παράδειγμα του Πεθελινού (για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία τοπικού πάρκου) και της πρωτοβουλίας των πολιτών εκεί είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Εγώ θα πω μπράβο στον Αρσένη που πρόβαλε το πρόβλημα της περιοχής μας και μακάρι να μπορούσα να του δώσω και άλλα στοιχεία για υποθέσεις περιβάλλοντος που μας απασχολούν, για τα φυτοφάρμακα και την μόλυνση των υπόγειων νερών, για τη μη εκμετάλλευση του μεγάλου γεωθερμικού πεδίου μας, για τη μη ύπαρξη αναπτυξιακού μοντέλου για το νομό μας. Ας ελπίσουμε πως θα έχει συνέχεια.
3 Οκτωβρίου, 2009 στο 7:07 πμ
Βιογραφικό:
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/3a720aeb-e455-4a93-8066-3ce66e2e9ff5
Αυτή είναι η αξιοκρατία που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ; Πέρα από το γεγονός ότι είναι γιος πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (Μαρίας Αρσένη), δεν βλέπω κάτι που να δικαιολογεί την τοποθέτησή του στην Ευρωβουλή.
3 Οκτωβρίου, 2009 στο 2:28 μμ
Αγαπητέ YOYO
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρομαι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρατηρητής» πριν από 15 μέρες περίπου (δεν κρατώ αρχείο εφημερίδων). Δεν είχε το ακριβές κείμενο της ερώτησης του κ. Αρσένη (και που ήταν αιτία να με οδηγήσει στην έντονα κριτική μου στάση) αλλά έφερε τον εντυπωσιακό τίτλο ότι κινδυνεύει ο Νείλος των Σερρών από την ασύστολη ρύπανση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (ανέφερε 260), ήταν πρωτοσέλιδο και στο εσωτερικό της εφημερίδας καταλάμβανε χώρο, σχεδόν μίας σελίδας. Επί της ουσίας αναμασούσε τα ρεπορτάζ ΟΛΩΝ των τοπικών εφημερίδων που δημοσιεύτηκαν πριν περίπου ένα χρόνο όταν το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα (επιμένω για να δικαιολογηθούν τα χρήματα για την υποτιθέμενη έρευνα) από τη μεγάλη σύσκεψη στη νομαρχία Σερρών. Στα ρεπορτάζ εκείνα που βασιζόταν, συν τοις άλλοις, σε επερώτηση στη Βουλή από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αναφερόταν ακριβώς σε 268 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για να μπορέσει να απαντηθεί η επερώτηση από τον αρμόδιο Υπουργό, αυτός απεύθυνε έγγραφο ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Σερρών. Αυτά συμβαίνουν πολύ πριν τη σύσκεψη στη Νομαρχία και προτού πάρει το θέμα δημοσιότητα. Η απάντηση που δόθηκε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και εν γνώσει του Νομάρχη που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ήταν με απλά λόγια ότι «όσα αναφέρονται για τη ρύπανση από τις βιομηχανίες είναι εκτός πραγματικότητας» ή αν μπορούσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να το πουν αλλιώς, θα έλεγαν «ασχοληθείτε με κάτι σοβαρότερο και δείτε που είναι το πρόβλημα του Στρυμόνα».
Όσον αφορά τα άλλα θέματα που θίγεις όχι μόνο συμφωνώ αλλά επαυξάνω. Π.χ. όσοι επισκέπτονται τη λίμνη Κερκίνη θα διαπιστώνουν ότι δίπλα στη λίμνη και στο δρόμο υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα από την πάνω πλευρά της λίμνης και τα λύματα πάνε κατ’ ευθείαν μέσα σ’ αυτή. Ακόμη, οποιοσδήποτε ταξιδιώτης – παρατηρητής που έχει βγει έστω και λίγο στα χωράφια θα έχει διαπιστώσει ότι όπου υπάρχουν δίκτυα άρδευσης με πύργους – βάνες για το γέμισμα των ραντιστικών μηχανημάτων, ακριβώς στον περιβάλλοντα χώρο είναι παρατημένα πλήθος από κουτιά από φυτοφάρμακα. Ακόμα και οι μικρές κυλινδρικές απολήξεις των φρεατίων άρδευσης των υπόγειων δικτύων, είναι γεμάτες από κουτιά από τον κάθε παραγωγό που «ετοιμάζει» το ραντιστικό του. Έχω ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες αν σε ενδιαφέρει, ακόμα και για σημεία στο Πεθελινό που αναφέρεις. Ελπίζω ο πολιτιστικός σύλλογος να έκανε κάτι για το θέμα, οι φωτογραφίες μου από την κάτω πλευρά του Πεθεληνού, στον κατηφορικό δρόμο είναι τραβηγμένες πριν 3-4 χρόνια.
Όμως αυτό το θέμα είναι πολύ διαφορετικό από το θέμα των βιομηχανιών. Οι βιομηχανίες δεν είναι το πρόβλημα, είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες, είτε γιατί μπορεί να επιβληθούν μέτρα αντιρρύπανσης. Όμως το άλλο είναι θέμα πολιτισμού που είναι είδος «εν ανεπαρκεία» σ’ αυτόν το νομό, σ’ αυτή τη χώρα. Και πολύ φοβούμαι ότι όσο κι αν ο κ. Αρσένης προσπαθεί να αναδείξει το θέμα, δυστυχώς αυτό δεν λύνεται από την Ευρωβουλή.
Θα κλείσω με το παρακάτω περιστατικό και ξέρω ότι δεν θα σου φανεί παράξενο.
« Ο γεωπόνος ρωτά τον αγρότη που είχε ζητήσει μικρή ποσότητα από ένα εξαιρετικά ισχυρό παρασιτοκτόνο για πατάτες, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει για εκτεταμένη παραγωγή. Όταν άκουσε ότι πρόκειται για πατάτες που τις φύτευε για δική του χρήση και κατανάλωση, και επομένως δεν θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει η εμφάνιση της πατάτας και η παραγωγικότητα της καλλιέργειας, τον συμβούλευσε να πάρει κάτι άλλο, λιγότερο ισχυρό. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, ο αγρότης επέμενε στο ισχυρό παρασιτοκτόνο (κοινώς ονομαζόμενο μπαρούτι στους αγρότες).»
Αν ήταν να φορτώσουμε τις ροδακινιές λίπασμα, αφού ξέραμε εκ των προτέρων ότι τα ροδάκινα θα πάνε στη χωματερή για αποζημίωση, χαλάλι μας, ξεγελάσαμε τους κουτόφραγκους, αλλά αν μερικά από αυτά πάνε για κομπόστες και μετά στα νοσοκομεία;
Υ.Γ. Διάβασα το βιογραφικό που παρέθεσε ο Θέμης Λαζαρίδης. Ας ελπίσουμε ότι η ερώτηση έγινε από καλή διάθεση και με βάση το ρόλο του στην Ευρωβουλή και ότι δεν συσχετίζεται με τη χρηματοδότηση της μελέτης που ΘΑ μας ΣΩΣΕΙ από τη ρύπανση…
6 Οκτωβρίου, 2009 στο 11:10 πμ
και γω διάβασα το βιογραφικό που μας παράθεσε ο Θέμης. πολύ καλές σπουδές και διεθνή επαγγελματική καταξίωση βλέπω. Ρε μήπως τελικά εμείς οι νέοι άνθρωποι μποικοτάρουμε τους συνομιλικούς μας; Για την ηλικία του αυτό το παιδί έχει εντυπωσιακό βιογραφικό. Θα έλεγα πιο εντυπωσιακό από τους περισσότερους πολιτικούς ανεξαρτήτων ηλικιών. Δε λέω όχι, να τον φάμε. άλλά θα πρέπει να βρούμε σοβαρό λόγο. Μου φαίνεται να κάνει καλή δουλεία με τις ερωτήσεις του. Για αυτό άλλωστε τον συζητάμε και εδώ τόσες μέρες. Τα τις μάνας του τα διάβασα και αλλού. Και εκεί βλέπω μια υπερβολή. Οι Κέννεντυ. οι Μπους και ο Κρίτων… ε εντάξει… Νομίζω ότι η πολιτική έχει πολύ μπόχα. Ας μην διαλέγουμε όμως τους λάθος σάκους του μποξ.
7 Οκτωβρίου, 2009 στο 4:09 μμ
άρα συμφωνούμε φίλε ΔΑΡΝΑΞ πως πάνω απ’ όλα είναι τα προβλήματα των περιοχών μας και το πως εμείς ως (ενεργοί) πολίτες θα μπορέσουμε να τα αναδείξουμε, να παρέμβουμε, να τα λύσουμε. Τα προβλήματα του νομού είναι πάρα πολλά και δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκαιο για τις περιοχές που αναφέρεις.
Δεν υπερασπίζομαι τον Αρσένη γιατί δεν έχω κάποιο λόγω να το κάνω αλλά η δουλειά του με αφήνει μια πολύ καλή θετική διάθεση. Δες στο http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=QP&term=7&author=97009&language=EL&startValue=0
τις ερωτήσεις που έχει κάνει, καλύπτει μια μεγάλη περιοχή και προβάλει τα προβλήματα με αναφορές και πηγές του ΜΚΟ, δίκτυα πολιτών, καταγγελίες.
Είδα φίλε Θέμη και το βιογραφικό του, αλλά δεν σταμάτησα στο ότι είναι γιος της Μαρίας Αρσένη, ούτε στις σπουδές του. Εμένα μου έκανε εντύπωση η κοινωνική του δράση και φυσικά πως είναι ένας νέος άνθρωπος. Τέλος πάντων, πιστεύω πως μάλλον πολλά είπαμε για τον Αρσένη και θα φτερνίζεται εκεί στις Βρυξέλλες. Ας τον παρακολουθούμε να δούμε αν θα είναι το ίδιο δραστήριος και τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση. Αυτό θα είναι για μένα το πιο σημαντικό .
7 Οκτωβρίου, 2009 στο 5:26 μμ
Ωραία, ας δούμε τι θα κάνει. Μακάρι να κάνει καλή δουλειά και θα τον χειροκροτήσουμε. Εγώ απλώς είπα ότι παιδιά σαν τον Κρίτωνα με καλές σπουδές και μεταπτυχιακά υπάρχουν χιλιάδες. Αυτό που έβαλε τον Κρίτωνα στην Ευρωβουλή, ας μην κρυβόμαστε, ήταν οι διασυνδέσεις της μητέρας του.
8 Οκτωβρίου, 2009 στο 6:47 πμ
apo pou to sumperanes auto?exeis kapoia apodiksi?
giati egw alliws ta xerw!
15 Οκτωβρίου, 2009 στο 2:11 μμ
Θέμη, είναι τουλάχιστον μίζερο να ασχολείσαι μονάχα με το γενεαλογικό δέντρο του Kritona F. Kennedy.
Εμένα με ενδιαφέρει ότι ζω δίπλα στον Αλιάκμονα και ότι υπάρχει κάποιος που αναδεικνύει το πρόβλημα.
Με ενδιαφέρει να ζω σε καθαρό περιβάλλον και να πίνω καθαρό νερό.
Είναι ο Αρσένης, είναι ο Τρεμόπουλος, είναι η Μπιρμπίλη; Δεν με νοιάζει και δεν με ακουμπά.
Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, με ενδιαφέρει να ποιάνει ποντίκια.
Όλα τα άλλα μου θυμίζουν βαρετά πάνελ με παράλληλα μπλα μπλα.
3 Νοεμβρίου, 2009 στο 10:28 μμ
Πώς τα ξέρεις αλλιώς βρε Maria. Θα σου λέγαν εσένα ότι τον έβαλε με γλίψιμο η μάνα του που γνωρίζει καλά τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Ξέρεις πόσοι υπάρχουν σαν κι αυτόν. Υποθέτω ότι δεν είσαι αφελής. Και αυτός ο νέος με ιδανικά το δέχθηκε. Μπροστά στο συμφέρον όλα υποχωρούν. Γι’ αυτό δεν αρκεί να υποστηρίζει κάτι στα λόγια. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
26 Ιανουαρίου, 2010 στο 5:07 μμ
Βρε βρε βρε….ο κανακάρης του Γεράσιμου και της Λούκας, εντάξει τώρα ησύχασα το παιδί τακτοποιήθηκε…