Να καθαιρεθεί ο Άνθιμος

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=206737

4.40

«Αν δεν τα ανακαλέσεις όλα αυτά από μένα δημαρχείο δεν θα δεις»

Έπεσα από την καρέκλα μου όταν το άκουσα. Όχι ότι δεν ξέρoυμε ότι oi άρχοντες της εκκλησίας επηρεάζουν ψηφοφόρους, αλλά η κυνικότητα και η ευκολία με την οποία ειπώθηκε αυτό μπροστά στην κάμερα μου έκανε εντύπωση.

Ο άνθρωπος αυτός έχει πει και έχει κάνει πάρα πολλά. Ως εδώ και μη παρέκει. Η Ελλάδα δεν είναι Ιράν. Η παραπάνω δήλωση αποτελεί επαρκή λόγο για καθαίρεσή του από την Ιερά Σύνοδο. Και αν δεν το κάνει μόνη της, να τους θέσει το θέμα ο πρωθυπουργός.

60 Σχόλια to “Να καθαιρεθεί ο Άνθιμος”

 1. mini Says:

  Οι αρχαίοι έλληνες μάλλον από δική τους αδυναμία να συλλάβουν νοητικά ένα ανώτατο ον χωρίς ανθρώπινα πάθη έδωσαν στους θεούς τους τα δικά τους ελαττώματα, αλλά τους ήθελαν αθάνατους. Συνεπώς η φύση που έδωσαν στους θεούς τους ήταν ανώτερη από την ανθρώπινη.
  Το γεγονός ότι στις τραγωδίες συχνά τη λύση τη δίνει ο «από μηχανης θεός» δεν δηλώνει τη συναίσθηση της μικρότητας του ανθρώπου να δώσει λύση στα προβλήματά του;
  Πραγματικά ο Αριστοτέλης ορίζει το θείο με αφηρημένο τρόπο ως «το ακίνητο κινουν», αλλά πώς ήταν δυνατόν να συλλάβει ο ανθρώπινος νους την πραγματική ουσία του Θεού; Το καινούριο που πρόσφεραν οι αρχαίοι φιλόσοφοι είναι ότι ξέφυγαν από το δωδεκάθεο και μίλησαν για μία ανώτερη δύναμη.
  Και για το τελευταίο ζήτημα της χριστιανικής πίστης: η χριστιανική πίστη δεν έθεσε εμπόδια, δεν αιχμαλώτισε το ανθρώπινο πνεύμα. Η πραγματική χριστιανική πίστη χαρίζει στον άνθρωπο εσωτερική ελευθερία. Θα μου πεις πόσοι είναι αυτοί που έχουν πραγματική πίστη… Ίσως ελάχιστοι. Καλό είναι πάντως να διαχωρίζουμε το έργο του Θεού από το έργο των ανθρώπων.
  Κυρίως στη Δύση, η Παπική Εκκλησία που είχε και έχει κοσμική εξουσία, και δεν ήθελε να κλονισθεί η θέση της οδήγησε στον σκοταδισμό. Εκμεταλλεύτηκαν τον Χριστιανισμό, δημιούργησαν τον φόβο και τις δεισιδαιμονίες και με απειλές που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους του Θεού προσπάθησαν να διατηρήσουν την εξουσία τους. Στην πραγματικότητα σφετερίστηκαν μία εξουσία που ουδέποτε τους δόθηκε από τον Θεό.

 2. zarkon Says:

  Ποιός έκλεισε την Ακαδημία των Αθηνών; Ποιός έκαψε τα βιβλία και τα κείμενα των εικονοκλάστων;Ποιός έσκισε τα κείμενα του Πλήθωνα ;
  Συστηματικά κατέστρεφε,έκαιγε , απαγόρευε ….όταν παντρέυτηκε την εξουσία της νέας Ρώμης
  Η χριστιανική πίστη περιλαμβάνει λάθη όπως ο ανθρωποκεντρισμός(που οδηγεί σε αλαζονία απέναντι στη φύση) – το κατ’ εικόνα και ομοίωση με το θεό (πλάνη γιατί ο άνθρωπος είναι προιόν εξέλιξης και απο τη φύση του ατελής)και το παραμυθάκι για το παράδεισο πράγμα που οδηγεί σε αδιαφορία για τη πραγματική ζωή αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τη σωτηρία της ψυχής (εδώ ο άνθρωπος έχει γίνει προϊόν στυγνής εκμετάλευσης) .
  Η χριστιανική πίστη είναι αυτή που είναι ….Το δυνατό της σημείο και σε αυτό οφείλει την υπαρξή της είναι το κήρυγμα της αγάπης , που σέβομαι.
  Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τη βάση του δυτικού πολιτισμού και είναι θεμελιωτής πολιτισμού και επιστημών δεν νομίζω ότι αδυνατούσε να συλλάβει το νόημα του ανωτάτου όντος αλλά περισσότερο αδιαφορούσε και ηταν ανεκτικός , η ηθική του δεν ήταν προιόν πίστης αλλά προιόν σκέψης.
  Υπεράσπιζε την κοινωνία του(ζούσε στο πραγματικό κόσμο) ,δεν κλεινόταν σε μοναστήρια (το πνεύμα του και κατ’ επέκταση η υπαρξή του δεν εξαϋλωνόνταν στο άπειρο.)!!!

 3. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ο λαός της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα μήνυμα τόσο στον κ. Άνθιμο για την αλαζονεία του όσο και στον κ. Μπουτάρη για την αμετροέπειά του.

  Ας ευχηθούμε τώρα το καλύτερο για την αγαπημένη μας πόλη.

 4. Σπύρος Says:

  Ο Άνθιμος χωρίς να το θέλει συσπείρωσε τον κόσμο που επιθυμούσε αλλαγή στο δήμο και είχε απογοητευθεί από τον Παπαγεωργόπουλο.

 5. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ίσως, αλλά το «μουτζαχεντίν» δεν χρειαζόταν, και σίγουρα του στέρησε ψήφους (γνωρίζω άτομα που δεν τον ψήφισαν για αυτό).

 6. mini Says:

  Ας ελπίσουμε να δοθεί η ευκαιρία στον Μητροπολίτη Άνθιμο και τον Δήμαρχο πια Μπουτάρη να δείξουν μεγαλείο ψυχής και να ζητήσει ο ένας από τον άλλον συγγνώμη για συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην ενότητα και τη συμπόρευση του λαού της Θεσσαλονίκης.
  Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου θα πρέπει να είναι μία από τις αρετές ενός δημάρχου. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αναφερθώ στις αρετές ενός ιεράρχη, τις έχουμε αναπτύξει εκτενώς…

 7. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/11/2010_423330

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_9_24/11/2010_423552

  Και μένα με ενόχλησε πολύ αυτό περί «πνευματικού ανθρώπου». Το όλο άρθρο του κ. Άνθιμου έδειξε ακριβώς αυτό που αποσκοπούσε να ανασκευάσει. Και μαζί την απίστευτη ρηχότητά του. Λυπηρό.

 8. mini Says:

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος και ο πολιτισμός μας διαχωρίζεται σε υλικό και άυλο (πνευματικό), και ότι ο άνθρωπος έχει την υλική και άυλη φύση του, τότε ο όρος πνευματικός αναφέρεται στον άυλο κόσμο.
  Όσοι ασχολούνται με την διατύπωση απόψεων και σχολιάζουν τα υλικά μας αγαθά δεν είναι πνευματικοί άνθρωποι, αλλά μορφωμένοι, καλλιεργημένοι, διανοητές, στοχαστές ή και φιλόσοφοι. Είναι μεν αξιόλογοι άνθρωποι αλλά όχι πνευματικοί.
  Αν κάποιος έχει υπαρξιακές ανησυχίες και προσπαθεί να «διερευνήσει» τον άυλο κόσμο τότε ανοίγει τον δρόμο προς την πνευματικότερη ζωή, αναζητώντας την αληθινή ζωή, την εν Χριστω ζωή.
  Δεν θα επεκταθώ περί πνευματικού ανθρώπου, πιο ειδικοί για αυτό είναι άλλοι (αν μπορέσω να ξαναβρώ τον ορισμό που δίνει ο Ι.Θ. Κακριδής, όπου κάνει μία αναφορά και στον Θεό, θα επανέλθω):
  http://www.scribd.com/doc/18385127/- (Π. Μαρίνης)
  http://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=13647 (γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης)
  http://1myblog.pblogs.gr/2009/08/o-pnefmatikos-anthrwpos-einai-olos-enas-ponos.html

 9. Σπύρος Says:

  Μπορεί ο Άνθιμος να νομίζει ότι είναι ήρωας του 21 και να παραμερίζει τον πνευματικό του ρόλο, αλλά και ο Μπουτάρης με εκφράσεις του τύπου «Μουτζαχεντίν» και «θα τον ξυρίσω» πάει καλά;
  Μήπως το βράδυ στο σπίτι το τελειώνει μόνος του το μπουκάλι το κρασί; Γιατί μου φαίνεται ότι τον χαλάει, δεν το αντέχει πια.
  Είναι ενοχλητικό πλέον, ξεμωραμένα γερόντια, να τσακώνονται σαν μικρά παιδιά, που παίζουν ποδόσφαιρο σε αντίπαλες ομάδες στο προαύλιο του σχολείου τους.

 10. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Says:

  Ο Άνθιμος έφτασε στα όρια του έδειξε ποιες είναι οι δυνατότητές και τι πρόσφερε η αφαίρεσε από την Θεσσαλονίκη.
  Ο Μπουτάρης κέρδισε την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων και αναμένουμε από την συνέπεια και την αποτελεσματικότητά του αν θα ανταποκριθεί η θα τους διαψεύσει. Ας μην βιάζονται κάποιοι να τον κρίνουν εκ των προτέρων για να εκτονωθούν. Δεν θα φθείρουν τον Μπουτάρη οι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύουν διάφοροι πικραμένοι αλλά η όποια αναποτελεσματικότητα στην διοίκηση του Δήμου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: