Να ποινικοποιηθεί το «ρουσφέτι»

Θυμάμαι έφηβος τον Ανδρέα Παπανδρέου να υπόσχεται ότι θα μπει τέρμα στο ρουσφέτι. Όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ρουσφέτι εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι ρουσφέτι. Στο λεξικό Τριανταφυλλίδη διαβάζουμε:

ρουσφέτι: χαριστική παροχή ή εξυπηρέτηση, που προσφέρει πολιτικός σε κάποιους με αντάλλαγμα την εύνοιά τους, την υποστήριξή τους ή πολιτικό, οικονομικό κτλ. όφελος: Προεκλογικά ρουσφέτια. Διορίστηκε με ~. || χάρη, εκδούλευση παράτυπη.

Πού και πού όμως ακούγονται σχόλια όπως αυτό:

ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ? ΑΦΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ…ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ?…

Αυτή η νοοτροπία είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, ακόμα και στους έντιμους απλούς ανθρώπους του λαού. Για πολύ κόσμο ο βουλευτής που κάνει εξυπηρετήσεις είναι καλός βουλευτής. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τι είναι θεμιτή εξυπηρέτηση και τι αθέμιτη (ρουσφέτι).

Είναι ΘΕΜΙΤΟ και επαινετό φυσικά να προσπαθεί ο βουλευτής να λύσει τα προβλήματα της περιφέρειας στην οποία εξελέγη. Όμως πρέπει να το κάνει με θεσμικό τρόπο και για όλους, όχι με εξατομικευμένες ρυθμίσεις. Δηλαδή, αν ένας πολίτης έχει πρόβλημα με την γραφειοκρατία, αυτό που πρέπει να κάνει ένας βουλευτής είναι να καταθέσει νόμο που να επιλύει το γραφειοκρατικό πρόβλημα, αντί να πάρει τηλέφωνο για να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος πολίτης. Με το τηλεφώνημα θα λυθεί το πρόβλημα μόνο του συγκεκριμένου. Με τον νόμο θα λυθεί το πρόβλημα και όλων των άλλων πολιτών που έχουν το ίδιο πρόβλημα και είτε δεν είναι ψηφοφόροι του βουλευτή, είτε δεν έχουν το θάρρος να πάνε στο γραφείο του.

Είναι ΑΘΕΜΙΤΟ λοιπόν να εξυπηρετεί ο βουλευτής τον ψηφοφόρο του εξατομικευμένα. Ακόμα πιο αθέμιτο φυσικά είναι όταν το κάνει παραβαίνοντας τον νόμο! Τότε δεν είναι μόνο αθέμιτο, είναι και ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Ακόμα κι όταν δεν παραβαίνει κάποιο νόμο, το ρουσφέτι είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ διότι καταπατά την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία των πολιτών!

Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί το ρουσφέτι είναι να γίνει ένας νόμος που να το ποινικοποιεί. Αυτό φυσικά προϋποθέτει α) την κατάργηση του τριτοκοσμικού και κατάπτυστου θεσμού της ασυλίας των βουλευτών και β) πραγματική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η ελάχιστη ποινή που θα έπρεπε να επιβάλλεται σε βουλευτές ή υπουργούς που πιάνονται να κάνουν ρουσφέτια είναι η έκπτωση από το βουλευτικό (ή άλλο) αξίωμα. Τις λεπτομέρειες μπορούμε να τις συζητήσουμε αργότερα.

Advertisements

12 Σχόλια to “Να ποινικοποιηθεί το «ρουσφέτι»”

 1. Παράγκας Says:

  «Παράγκας λέει:
  Νοεμβρίου 14, 2009 σε 7:58 μμ

  Ρουσφέτι: (το) ουσ. [<τούρκικο rusvet] χαριστική κυβερνητική παροχή σε φίλο του κρατούντος κόμματος || (γεν) οποιαδήποτε χάρη, εκδούλευση.
  από Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης, σελ. 672.

  Ρουσφέτι : ο θεμέλιος λίθος εξάλειψης της γραφειοκρατίας σε όλη την καθημερινότητα της Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ.ς, που έγινε τρόπος ζωής στην Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ. (και τρέχουμε τώρα να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα)."

  Η καταστροφή της Ελλάδας (με 4 λέξεις).

 2. Παράγκας Says:

  «Παράγκας λέει:
  Νοεμβρίου 23, 2009 σε 7:09 μμ

  Σε επίσκεψη του Δ.Ν.Ταμείου επί ΝουΔους….(μας πήραν χαμπάρι και αυτοί….)

  “Δημόσιος τομέας

  Μεγάλο τμήμα του κεφαλαίου που αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αναλώνει το ΔΝΤ για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

  Συγκεκριμένα ζητά -για πρώτη φορά ευθέως- τη μείωση του ρουσφετιού στις προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τις πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικητικές πράξεις και τις αποφάσεις που παίρνει η δημόσια διοίκηση.

  Σημείο κριτικής γίνεται επίσης ο υπερπληθυσμός και η κακή κατανομή προσωπικού στην ελληνική δημόσια διοίκηση με αποτέλεσμα, ενώ περίπου ένας στους εννέα Ελληνες να απασχολείται στο ελληνικό Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων), οι περισσότερες υπηρεσίες να παραπονιούνται για έλλειψη προσωπικού. Σημαντική είναι επίσης και η αιχμή του διεθνούς οργανισμού για την πολυνομία και το διοικητικό κόστος το οποίο όπως τονίζεται περνάει και στις επιχειρήσεις ως κόστος γραφειοκρατίας. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ χαιρετίζουν την προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων οργανισμών σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο.

  Τέλος ασχολούνται και με το θέμα των αμοιβών στο Δημόσιο για τις οποίες σημειώνουν ότι δημιουργούν μεγάλες ανισότητες από υπηρεσία σε υπηρεσία και δεν δίνουν ουσιαστικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

  Οι προτάσεις

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει προτάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας οι οποίες αφορούν τρεις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός προτείνει:

  Α. Για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα

  – Διακοπή των συγκυριακών προσλήψεων, μείωση του υπερπληθυσμού και περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων (ρουσφετιών).

  – Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων.

  – Μεγαλύτερη διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη δημοσίων υπηρεσιών”

  Από Ναυτεμπορική, Σαββάτο 8 Αυγούστου 2009, σελ. 4….”Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα εισηγείται το ΔΝΤ στην κυβέρνηση”»»»

  *********
  – Διακοπή των συγκυριακών προσλήψεων, μείωση του υπερπληθυσμού και περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων (ρουσφετιών).

 3. Παράγκας Says:

  Να ΛΑΒΕΙ (από «χτες» κιόλας) π ρ ω τ ο β ο υ λ ί α για αυτό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 4. greek idol Says:

  Οσο περισσοτερο μικρυνει το κρατος , τοσο περισσοτερο θα μικρυνει το ρουσφετι . Γιατι κατα τ αλλα , οποιος δεν θελει να βαλει καποιον φυλακη στηνει μια ΕΔΕ η μια εξεταστικη

 5. Smirnov Says:

  Σιούφας, Σαμαράς, Δαμανάκη κτλ ρουσφετολογούν

 6. bioan Says:

  Ο μακαριτης βεβαια ηταν ο πρωτος διδαξας στο ρουσφετι, αυτος εθεσε τις βασεις για το πελατειακο κρατος, οι αλλοι απλώς ακολουθησαν την «πετυχημενη συνταγη» του.

 7. Παράγκας Says:

  «20 δισ. ευρώ είναι οι ετήσιες απώλειες εσόδων του ελληνικού κράτους λόγω των δωροδοκιών, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal.
  Η εφημερίδα επικαλείται ερευνα του Ιντιστούτου Brookings και αναφέρει ότι «φακελάκι» και «ρουσφέτι» στερούν…κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία, το 8% του ΑΕΠ.»

  από troktiko.blogspot

 8. Παράγκας Says:

  (E)

  “20 δισ. ευρώ είναι οι ετήσιες απώλειες εσόδων του ελληνικού κράτους λόγω των δωροδοκιών, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal.
  Η εφημερίδα επικαλείται ερευνα του Ιντιστούτου Brookings και αναφέρει ότι «φακελάκι» και «ρουσφέτι» στερούν…κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία, το 8% του ΑΕΠ.”

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4570219&ct=1

 9. epan Says:

  ΑΓΓΕΛΟΥ – ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ διορίζονται στη βουλή

 10. Παράγκας Says:

  «Ζήσε το μύθο σου στην γ-ελλαδίτσα»…με το μέσον στο Μέσο
  (Μετρό, Τραμ Α.Ε., πρώην Ο.Α.)

 11. Παράγκας Says:

  http://www.capital.gr/News.asp?id=992948

 12. Παράγκας Says:

  Κε Διαχειριστά,
  Το Μετρό Α.Ε., λέτε να αποτελέσει ένας νέος «Ο.Σ.Ε.» ή μία παλαιά «Ολυμπιακή Αεροπορία»;;;;

  Ποία η άποψις σας;;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: