Διάθεση φαρμάκων σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Με αφορμή αυτό

Καταπίνουμε αντιβιοτικά που κατά 70% μας είναι άχρηστα

θα σας πω τις δικές μου εμπειρίες σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πάρεις ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο (prescription drug) χωρίς συνταγή. Όποτε το επιχείρησα τα φαρμακεία μου αρνήθηκαν λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδειά τους. Όταν τους δίνεις μια συνταγή, σου δίνουν το φάρμακο και κρατούν τη συνταγή. Αν η συνταγή έχει refills, το γράφουν πάνω στο πακέτο και στον υπολογιστή τους. Κανένα αντιβιοτικό δεν δίνεται χωρίς συνταγή.

Στην Ελλάδα αρκετές φορές μπήκα σε φαρμακείο και αγόρασα φάρμακο που απαιτούσε συνταγή χωρίς συνταγή. Επίσης, όταν έχεις συνταγή δεν σου την κρατούν ούτε τη σφραγίζουν. Έτσι, αν θέλεις, μπορείς εσύ να πάς σε άλλα φαρμακεία και να αγοράσεις διπλή ή τριπλή ποσότητα από αυτήν που σου έδωσε ο γιατρός.

Φυσικά, παίζονται πολύ χοντρότερα παιχνίδια:

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/01/2010&id=121859

Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

6 Σχόλια to “Διάθεση φαρμάκων σε ΗΠΑ και Ελλάδα”

 1. marianna Says:

  Τώρα Θέμη ανοίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα…

  Αυτα που γράφεις για τα φαρμακεία του Κιλκίς περιγράφουν απλά αυτά που γίνονται χρόνια τώρα στα φαρμακεία κατά κύριο λόγο της επαρχίας – στις μεγάλες πόλεις συμβαίνουν άλλα.

  Θα σου πω κατ’ αρχήν ότι η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα δεν είναι πραγματική- με την έννοια ότι τα φάρμακα αυτά δεν τα έχουν καταναλώσει όλα οι Έλληνες ασθενείς.

  α) Ο παππούς στο χωριό πάει στον αγροτικό γιατρό να του «γράψει» τα φάρμακα στο βιβλιάριο – ή να τον επικεφτεί γιατί είναι άρρωστος. Κάποιοι αγροτικοί κρατούν το βιβλιάριο και σε συνεργασία με το φαρμακείο «γράφουν» και άλλα που ο ασθενής δεν θα τα πάρει ποτέ. Ή ο φαρμακοποιός για να εξυπηρετήσει τον παππού του παίρνει το βιβλιάριο για να εκτελέσει τη συνταγή και σε συνεργασία με άλλο γιατρό (αγροτικό συνήθως γιατί αυτοί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων) του γράφει και 3-4 συνταγές ακόμα με φάρμακα για παθήσεις που δεν έχει ο παππούς. Αυτά που σου γράφω τα έχω δει στο βιβλιάριο του πεθερού μου σε χωριό.

  β) Η πελάτισσα του φαρμακείου θέλει πολύ τη νέα αντιρυτιδική κρέμα αλλά δεν μπορεί να την πληρώσει- η δεν θέλει. Γράφει λοιπόν κάποια συνταγή με σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό εκτελεί τη συνταγή αλλά αντί για φάρμακο παίρνει καλλυντικά. (Επίσης το έχω δει με τα μάτια μου σε φαρμακείο της πρωτεύουσας)

  Τα παραπάνω προϋποθέτουν βέβαια ότι κάπου βρίσκονται «κουπόνια» φαρμάκων για να επικολληθούν στην συνταγή. Που βρίσκονται όμως τόσα κουπόνια?

  α) όταν η συνταγή είναι ελεύθερη (ο πελάτης πληρώνει μετρητά), ο φαρμακοποιός ξεκολλά το κουπόνι. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό στις μεγάλες πόλεις συμβαίνει σπάνια πια.

  β) Τα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με την Ευρώπη και πολλά από αυτά εξάγονται σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Τα φάρμακα στέλνονται στο εξωτερικό χωρίς κουπόνι- που πάνε τα χιλιάδες κουπόνια των φαρμάκων που εξάγονται?

  Απλά «συνταγογραφούνται» με διάφορους τρόπους και χρεώνονται στα ταμεία και μετά μιλάμε για τις δαπάνες που «ξέφυγαν» και για υπερκατανάλωση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων.

  Πρόσφατα έγιναν θέμα τα Botox που συνταγογραφήθηκαν σε βιβλιάρια φαντάρων, χρεώθηκαν στα υπερχρεωμένα ταμεία μας και χρησιμοποιήθηκαν από ιδιώτες πλαστικούς χειρουργούς που τα ξαναχρέωσαν στις πελάτισσες..

  Για τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή αυτό είναι επίσης πολυσύνθετο θέμα. Αυτό που γίνεται στην Αμερική είναι το σωστό- το φάρμακο θα πρέπει να το έχει συστήσει γιατρός.
  Υπάρχει όμως και το refill- εδώ δεν υπάρχει. Σε πολλές περιπτώσεις χρόνιων θεραπειών οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν στο γιατρό τους κάθε μήνα (στην καλύτερη περίπτωση του ΙΚΑ ανά τρίμηνο). Φαντάσου τον χαμένο χρόνο γιατρών και ασθενών συν την ταλαιπωρία των ασθενών.

  Αν αλλάξει η κατάσταση θα αντιδράσουν πρώτοι από όλους οι φαρμακοποιοί. Όπως αντιδρούν για την κλιμάκωση του ποσοστού κέρδους τους. Όπως αντιδρούν για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος γιατί πως θα πωλούν την άδεια ασκήσεως από 150.000- 500.000 ευρώ? Γιατί να ανοίγουν και άλλοι φαρμακεία? Για να μοιραστεί ο τζίρος τους? Τι θα κερδίζει μετά ο κανακάρης τους που κληρονομεί την επιχείρηση με σπουδές σε αμφίβολης ποιότητας πανεπιστήμια στην Ευρώπη?

  Για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν πολλοί έντιμοι γιατροί και φαρμακοποιοί στην Ελλάδα που προσφέρουν πραγματικά. Οι φαρμακοποιοί όμως αποτελούν πανίσχυρο λόμπυ που κανείς δεν τολμά να τους αγγίξει. Απόδειξη ότι στη νέα σύνθεση του ΚΕΣΥ περιλαμβάνεται και ο κ.Βαγιωνάς, Πρόεδρος του ΕΟΦ επί κυβέρνησης Καραμανλή και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Δεν θα πω άλλα- απλά θεωρώ προσωπικά την επιλογή του κ.Βαγιωνά σαν μέλος του ΚΕΣΥ τουλάχιστον ατυχή.

 2. Γιώργος Πρίντζιπας Says:

  Ότι πρέπει κάτι να γίνει είναι βέβαιο.Ίσως αυτό το κάτι να πονέσει όλους μας που έχουμε βολευθεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Πιστεύω όμως ότι η χρήση του ΑΜΚΑ θα αποτελέσει το εργαλείο εξορθολογισμού του συστήματος , διότι θα γίνει εύκολη η ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογραφίας κατά ασφαλισμένο. Βέβαια στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα είναι πιθανά. Κρατούμε λοιπόν κάποιες επιφυλάξεις και θα δούμε.

 3. AAT Says:

  Σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη

  Εκθεση του βουλευτή κ. Ηλ. Μόσιαλου προς τον κ. Λοβέρδο εξηγεί πώς τετραπλασιάστηκε το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία
  ΤΟ ΒΗΜΑ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
  (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=288522&dt=22/01/2010 )

  όπου:
  «Ο κ. Μόσιαλος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. «Χρειαζόμαστε επαρκή στατιστικά στοιχεία» είπε για να υπογραμμίσει ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.»

  Το θέμα είναι ότι ο κώδωνας αυτός κρούει εδώ και πάνω από 30 χρόνια (είναι διατυπωμένο σε επίσημα έγγραφα δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές).

  Προφανώς, «έκρουε» σε ώτα μη ακουόντων.

 4. marianna Says:

  Μόλις χθες ο ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων και υλικών σε ασφαλισμένους που είχαν άγνοια!!!

  http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=24267

  Θα ήθελα να ρωτήσω τον διοικητή τους- τώρα το ανακάλυψαν?? Τόσα χρόνια που γίνεται αυτή η δουλειά, τι έκαναν οι ελεγκτές του ΟΓΑ?
  Περιμένουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να μας σώσει??

  Το ίδιο ισχύει βέβαια για για όλους τους διοικητές όλων των ταμείων.

  Τελικά φαίνεται ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν υπερκαταναλώνουν φάρμακα, δεν πρέπει να ανησυχεί η κα Γιαμαρέλλου για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Απλά όλοι εμείς οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι πολίτες συντηρούμε χρόνια τώρα κάποιους επιτήδειους. Και μετά δεν έχουν χρήματα για περίθαλψη και συντάξεις…

  Και χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούσαν μέσα στις τελευταίες δεκαετίες να βρουν το πρόβλημα. Αρκεί κάποιοι να έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

 5. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/europe/10193799.stm

  Second firm withdraws drugs from Greece over cuts

 6. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_74_22/06/2010_405407

  «Κύριε διευθυντά

  Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο… Ανάπτυξης κατέληξε σε μία νέα ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων. Επειτα από παλινωδίες μηνών και μία μίνι επανάσταση από τους κυβερνητικούς βουλευτές, η ρύθμιση προέβλεψε την υιοθέτηση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών των 22 χωρών της Ε.Ε., για τις οποίες συγκρίσιμα στοιχεία είναι διαθέσιμα. Ξαφνικά, μία αγορανομική διάταξη, στις 28 Απριλίου, παρέκαμψε τον νόμο που είχε πρόσφατα ψηφισθεί και καθιέρωσε, άγνωστο γιατί και μέχρι πότε, οριζόντια μείωση 27% για όλα τα φάρμακα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ολέθρια. Ενώ ορισμένες εταιρείες καταρρέουν και αρχίζουν τις απολύσεις, άλλες εταιρείες θησαυρίζουν. Πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων πωλούνται πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι θα δικαιολογούσε η ψηφισθείσα ρύθμιση, ενώ άλλα βγαίνουν από την κυκλοφορία. Αν αυτό δεν αποτελεί νόμιμη αισχροκέρδεια αλλά και καταβαράθρωση των οικονομικών των εταιρειών, των ταμείων και των νοικοκυριών, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

  Λυκουργος Λιαροπουλος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: