Τι είναι ρουσφέτι;

Eπειδή έχω παρατηρήσει διαφωνίες περί του τι συνιστά ρουσφέτι και τι όχι (δείτε π.χ. εδώ), ανατρέχω στο λεξικό Μπαμπινιώτη:

ρουσφέτι: χαριστική παροχή εκ μέρους υπουργών ή βουλευτών σε κομματικούς οπαδούς, φίλους ή γνωστούς

Θεωρώ ότι κάθε ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ εξυπηρέτηση βουλευτή ή υπουργού προς ψηφοφόρο του ή κάποιον που αντιλαμβάνεται ως πιθανό ψηφοφόρο συνιστά ρουσφέτι και είναι αθέμιτη. Βέβαια, κάποιες είναι πιο αθέμιτες από άλλες. Η πρόσφατη περίπτωση του κ. Παντούλα είναι από τις πιο ήπιες και καλόβουλες: προσπαθεί να βοηθήσει έναν πολίτη να πάρει από το κράτος κάτι που νόμιμα του ανήκει. Άλλες περιπτώσεις είναι πολύ χειρότερες. Π.χ., όταν ένας βουλευτής τακτοποιεί ψηφοφόρο του στο δημόσιο, αδικεί έμμεσα πολλούς άλλους (αυτό μάλιστα συνιστά παραβίαση του συντάγματος). Ακόμα χειρότερο είναι όταν ένας βουλευτής βοηθά ψηφοφόρο του να καταστρατηγήσει το νόμο (παράδειγμα, η περίπτωση Μπούρα που έβγαλε στη δημοσιότητα ο Ευαγγελάτος πριν από 2 χρόνια).

Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ένας βουλευτής είναι το εξής: αφού αντιληφθεί, μέσω επικοινωνίας με τους πολίτες, ένα πρόβλημα, να προσπαθήσει να προωθήσει ΘΕΣΜΙΚΗ λύση. Π.χ., να καταθέσει μια επερώτηση ή, ακόμα καλύτερα, να προτείνει μια νομοθετική πράξη (βουλευτής είναι στο κάτω κάτω) που να λύσει το πρόβλημα, όχι μόνο ενός ή δύο πολιτών που επικοινώνησαν μαζί του αλλά όλων των πολιτών που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Αυτός (θα έπρεπε να) είναι ο ρόλος του βουλευτή.

Advertisements

17 Σχόλια to “Τι είναι ρουσφέτι;”

 1. marianna Says:

  Δεν είμαι ο Μπαμπινιώτης αλλά για μένα ο όρος «ρουσφέτι» θα έπρεπε να είναι

  ρουσφέτι: χαριστική παροχή εκ μέρους δημοσίων λειτουργών σε κομματικούς οπαδούς, φίλους ή γνωστούς.

  Ρουσφέτι δεν είναι μόνο διορισμός στο Δημόσιο. Είναι και οι παράνομες μεταθέσεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι το σβήσιμο των κλήσεων της τροχαίας. Είναι η επιλεκτική «επιτάχυνση» διαδικασιών του Δημοσίου. Είναι τα «στραβά μάτια» εφοριακών σε εξόφθαλμες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι τα «στραβά μάτια» σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, σε ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων. Είναι η πρόσληψη – και ακόμα χειρότερα- η εξέλιξη των Πανεπιστημιακών με ανύπαρκτο επιστημονικό έργο είτε γιατί έχουν το σωστό επίθετο (κληρονομική διαδοχή) είτε γιατί δεν απειλούν τους ήδη ανεπαρκείς καθηγητές τους. Είναι η ανάθεση έργων από Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς με αδιαφανη κριτήρια.

  Η λίστα δεν έχει τέλος- δεν πιστεύω ότι σε όλα αυτά εμπλέκονται βουλευτές ή υπουργοί. Οι επικίνδυνοι είναι αυτοί του «κομματικού μηχανισμού» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Αυτοί θα δυναμιτίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης.

  Είναι μια νοοτροπία που είναι «στο πετσί μας» και δεν μας εντυπωσιάζει. Ο λαός είναι αδρανής. Είτε γιατί έχει μάθει να χρησιμοποιεί τους άρρωστους αυτούς μηχανισμούς για να επιβιώσει, είτε γιατί πιστεύει ότι δεν θα αλλάξουν ποτέ.

 2. Παράγκας Says:

  Ρουσφέτι: (το) ουσ. [<τούρκικο rusvet] χαριστική κυβερνητική παροχή σε φίλο του κρατούντος κόμματος || (γεν) οποιαδήποτε χάρη, εκδούλευση.
  Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης, σελ. 672.

  Ρουσφέτι : ο θεμέλιος λίθος εξάλειψης της γραφειοκρατίας σε όλη την καθημερινότητα της Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ.ς, που έγινε τρόπος ζωής στην Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ. (και τρέχουμε τώρα να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα).

 3. ΔΑΡΝΑΞ Says:

  Στην ποιοτική του έκφραση θα μπορούσε να είναι το εθνόσημό μας και στη ποσοτική του, ο δείκτης που δείχνει το επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού.

 4. ποιητής Φανφάρας Says:

  Γιατί κουράζεστε ρε παιδιά με λεξικά και ορισμούς;
  Ούτε Σουηδοί είμαστε, ούτε Αυστριακοί, για να προσπαθούμε να προσδιορίσουμε και να ερμηνεύσουμε ένα τριτοκοσμικό φαινόμενο μιας απομακρυσμένης μπανανίας!
  Σ’ αυτήν την μπανανία ζούμε και αυτά τα φαινόμενα υφιστάμεθα καθημερινά.
  Και στο παρελθόν τα ίδια και τώρα και, δυστυχώς, για πολύ καιρό ακόμα!

  Παρά τη «σεμνή και ταπεινή διακυβέρνηση», τα «σηκωμένα μανίκια», τις εξαγγελίες για «αξιοκρατία», τα «νέα ήθη», την «αλλαγή», την «πράσινη ανάπτυξη» και τις λοιπές επαναλαμβανόμενες εύηχες αρλούμπες, που πλασσάρονται κατά καιρούς σαν αστραφτερά καθρεφτάκια, που θέλουν να ξεγελάσουν τους αγαθούς ιθαγενείς, τα πράγματα παραμένουν ίδια! Ίδια κι απαράλλαχτα!

  Οι ομοιότητες τρομάζουν! Είτε μιλάμε για το 1950, είτε μιλάμε για το 1960, είτε μιλάμε για το 1980, είτε μιλάμε για τώρα…
  Βάλτε λίγο χρώμα στο βιντεάκι, αλλάξτε τη μόδα στα κοστουμάκια και είστε μέσα!

  Ετελείωσε!!!

 5. Παράγκας Says:

  Ρουσφέτι είναι : το BBC να έχει 800 υπαλλήλους και η ΕΡΤ 5.500(!!!!!) υπαλλήλους!!!!(Δια στόματος βουλευτή Ψαριανού).

  Ρουσφέτι είναι : τα προεκλογικά χιλιάδες σταζ(sic) Δημοσίου και μοριοδοτήσεις εμπειρίας Δημοσίου(!!!!!) με κεφάλαια του Ιδιωτικού Υπαλλήλου, για την μελλοντική φωτογραφική τακτοποίηση των.

  Ρουσφέτι είναι : οι από 800 υπάλληλοι ανήλθαν σε 1800 αι υπάλληλοι της Βουλής!!!!

  Ρουσφέτι είναι :το ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΘΕΑ τα καμένα δένδρα (και δρόμος άρτι ασφαλτωμένος)….

 6. Παράγκας Says:

  Πηγή:
  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=79396&cid=8

 7. Ιωάννα Μελάκη Says:

  Το ρουσφέτι και μόνο από την έννοια δεν είναι μια πράξη διαφάνειας,όπου και αν αυτό υφίσταται.Είναι μια κίνση θρασύτατων εμπλεκομένων πολιτών είτε απευθύνονται στην ίδια την πολιτεία είτε στους πολιτικούς.Είναι ο δρόμος
  των μη αρίστων, είναι ο δρόμος της γλύστρας από το σάλιο, είναι ο δρόμος των συζητήσεων κάτω από το Τραπέζι.Πολλά μπορούν να ειπωθούν γιαυτούς που τα λένε έξω από τα δόντια και ονειρεύονται χωρίς τυμπανοκρουσίες και χαιδέματα ημετέρων ένα ανοιχτό αύριο .

 8. Γιώργος Πρίντζιπας Says:

  Δυστυχώς το ρουσφέτι έχει εισχωρήσει στη ζωή του Έλληνα από τα μικρά χρόνια του. Από τη στιγμή που ο καλός μπαμπάς ψάχνει μέσο για να πείσει τον δάσκαλο ή τον καθηγητή να βάλει καλό βαθμό στο μανάρι του και πάει λέγοντας.Στην γειτονιά μου κυκλοφόρησε η φήμη ότι καλοί μου φίλοι από τα πανεπιστημιακά χρόνια είναι καθηγητές στο γυμνάσιο και στο λύκειο της περιοχής. Ε, λοιπόν με πιάνανε για να μιλήσω να πάρουν βαθμό τα μανάρια τους .» Τι να τον κάνουν «ρωτούσα και με την ειρωνεία αυτή έπαυαν την ενόχληση. Αυτή διάθεση μεγαλώνει προϊόντος του χρόνου , περνά από τον στρατό , όπου προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε τα μανάρια μας δίπλα μας και πάει λέγοντας. Δυστυχώς όμως καλλιεργήθηκε δεόντως και από το πολιτικό σύστημα που χρόνια τώρα προσπαθούσε να συγκροτήσει εκλογική πελατεία. Σήμερα η πληγή έχει κακοφορμήσει και χρειάζεται αλλαγή στάσης από τους πολιτικούς ώστε να ακολουθήσει και η αλλαγή νοοτροπίας. Με την πρακτική του ρουσφετιού επικρατεί η αναξιοκρατία και χάνονται ικανά άτομα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

 9. Παράγκας Says:

  Εν τω μεταξύ στην Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ. ….
  (του 30.000,00 € έκαστος χρέος απακτυώτη….)

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=298775&dt=12/11/2009

 10. Γιώργος Πρίντζιπας Says:

  Κι άλλο παράδειγμα που δείχνει την ροπή που έχουμε προς το ρουσφέτι ως κοινωνία. Σε εκκλησία της Αθήνας , την ώρα της θείας λειτουργίας κάποιος καλοντυμένος πενηντάρης πλησιάζει τους επιτρόπους και τους λέει : » δεν μπορώ να περιμένω , μπορώ να κοινωνήσω πρώτος γιατί έχω δουλειά ;» Ένας από τους επιτρόπους του απάντησε : » Περιμένετε στη σειρά σας . Πρώτα θα κοινωνήσουν τα παιδιά και κατόπιν όλοι οι άλλοι με τη σειρά τους» . Απομακρύνθηκε αγανακτησμένος. Ακόμη και σ’ αυτή την τόσο προσωπικά υπαρξιακή στιγμή ρουσφέτι ! Έ, δεν έχουμε πλάκα ως λαός ;

 11. Παράγκας Says:

  Με τις προσλήψεις στην ΤΡΑΜ Α.Ε., τι έγινε;;;;…..

 12. Παράγκας Says:

  Σε επίσκεψη του Δ.Ν.Ταμείου επί ΝουΔους….(μας πήραν χαμπάρι και αυτοί….)

  “Δημόσιος τομέας

  Μεγάλο τμήμα του κεφαλαίου που αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αναλώνει το ΔΝΤ για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

  Συγκεκριμένα ζητά -για πρώτη φορά ευθέως- τη μείωση του ρουσφετιού στις προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τις πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικητικές πράξεις και τις αποφάσεις που παίρνει η δημόσια διοίκηση.

  Σημείο κριτικής γίνεται επίσης ο υπερπληθυσμός και η κακή κατανομή προσωπικού στην ελληνική δημόσια διοίκηση με αποτέλεσμα, ενώ περίπου ένας στους εννέα Ελληνες να απασχολείται στο ελληνικό Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων), οι περισσότερες υπηρεσίες να παραπονιούνται για έλλειψη προσωπικού. Σημαντική είναι επίσης και η αιχμή του διεθνούς οργανισμού για την πολυνομία και το διοικητικό κόστος το οποίο όπως τονίζεται περνάει και στις επιχειρήσεις ως κόστος γραφειοκρατίας. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ χαιρετίζουν την προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων οργανισμών σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο.

  Τέλος ασχολούνται και με το θέμα των αμοιβών στο Δημόσιο για τις οποίες σημειώνουν ότι δημιουργούν μεγάλες ανισότητες από υπηρεσία σε υπηρεσία και δεν δίνουν ουσιαστικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

  Οι προτάσεις

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει προτάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας οι οποίες αφορούν τρεις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός προτείνει:

  Α. Για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα

  – Διακοπή των συγκυριακών προσλήψεων, μείωση του υπερπληθυσμού και περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων (ρουσφετιών).

  – Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων.

  – Μεγαλύτερη διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη δημοσίων υπηρεσιών”

  Από Ναυτεμπορική, Σαββάτο 8 Αυγούστου 2009, σελ. 4….”Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα εισηγείται το ΔΝΤ στην κυβέρνηση”

 13. Κατερίνα σ-Μ. Says:

  Ρουσφέτι είναι και:

  – η αύξηση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και υποδιευθύνσεων των ΔΕΚΟ ώστε το κόμμα εξουσίας να βολέψει περισσότερους ημέτερους σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις.

  – οι κρατικές και δημοτικές επιχορηγήσεις αδιαφανών και αμφισβητούμενων συλλόγων, φορέων, ΜΚΟ, που στην Ελλάδα ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος αναλογικά με άλλες χώρες.

  – η συγκρότηση διαφόρων επιτροπών και παραεπιτροπών με προσχηματικό αντικείμενο.

  – η σύσταση όλο και περισσότερων θέσεων συμβούλων και συνεργατών σε υπουργούς, βουλευτές, διοικητές οργανισμών κ.λπ και η πρόσληψή τους χωρίς διαφανείς διαδικασίες.

  – οι εξυπηρετήσεις μικροσυμφερόντων ή μεγαλοσυμφερόντων δημοτών από τους δημοτικούς άρχοντες. Από μετακίνηση κάδων απορριμάτων, μέχρι αποχαρακτηρισμό δημοτικών εκτάσεων, αλλαγή χρήσεων γης, και ρυμοτομικών σχεδίων.

  – οι προμήθειες και οι κατασκευές δημόσιων ή δημοτικών έργων με απ’ ευθείας ανάθεση ή με στημένους «διαγωνισμούς».

  Κατά τα άλλα, τα stage μάς μάραναν και εκεί εξαντλείται η αντιρουσφετολογική ρητορία και δράση του ΠαΣοΚ. Αυτό, που και στο παρελθόν εφάρμοσε επιτυχώς όλες αυτές τις πρακτικές (και κάποιες εγκαινίασε μάλιστα), σήμερα εξαλουθεί να προσλαμβάνει και να τοποθετεί συμβούλους και συνεργάτες χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες. Φαίνεται πως είναι πολλοί οι αγαθοί ιθαγενείς που ξεγελιούνται με αστραφτερά καθρεφτάκια, όπως γράφει ο ποιητής Φανφάρας.

 14. Κατερίνα σ-Μ. Says:

  (υπολογίστε κι άλλο ένα «μ» στους κάδους απορριμΜάτων, γιατί μπορεί να διαβάζουν και μικρά παιδιά)

 15. Παράγκας Says:

  Κε Παπανδρέου,
  την ποινικοποίηση Ρουσφετιού(και τις συν αυτού συνέπειες), θα την συμπεριλάβετε στο νέο Νομοσχέδιο για τις Προσλήψεις;;;;;;……

 16. Παράγκας Says:

  http://troktiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_6310.html

 17. Παράγκας Says:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4575165

  «Πόρισμα-φωτιά των επιθεωρητών περιγράφει όργιο προσλήψεων και εισηγείται τον πειθαρχικό έλεγχο 4 στελεχών (νυν και πρώην) της εταιρείας»

  «Γαλάζια ρουσφέτια στα Τουριστικά Ακίνητα»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: