Η διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία

Τιμά τον κ. Καραμανλή η παραίτησή του και η μη διεκδίκηση εκ νέου της προεδρίας της ΝΔ (ίσως δεν θα μπορούσε και να κάνει αλλιώς με αυτό το τόσο χαμηλό ποσοστό). Το δυστύχημα για τη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή δεν είναι που έχασαν τις εκλογές. Αργά ή γρήγορα όλοι χάνουν. Το δυστύχημα είναι ότι άφησαν ελάχιστο έργο πίσω τους.

Δεν έχω ιδεολογικό πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία. Ένα σωστό κεντροδεξιό κόμμα, ακόμα κι ένα καθαρά συντηρητικό κόμμα, θα είχαν να προσφέρουν πολλά στη χώρα. Η ΝΔ δεν είναι ένα τέτοιο κόμμα, και αυτό φυσικά δεν είναι αποκλειστικά θέμα αρχηγού. Οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες, η ρουσφετολογία, η κολλητοκρατία, η επιδίωξη της εξουσίας για προσωπικό όφελος, η αδυναμία ή και αδιαφορία για την επίλυση προβλημάτων, συνθέτουν μια εικόνα παρακμής.

Εξετάζοντας τους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους, δεν διακρίνω κάποια προσωπικότητα που να έχει δείξει ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα να φέρει σε πέρας τη μεταμόρφωση που απαιτείται. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά. Τώρα που δεν μπαίνει πλέον θέμα υπακοής στον αρχηγό, μπορούν και οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν με ειλικρίνεια τις ιδέες τους για το τι έφταιξε και το τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα τους.

Ο νέος αρχηγός θα έπρεπε να εκλεγεί από τη βάση του κόμματος, όχι από την κομματική νομενκλατούρα. Αυτή εξάλλου είναι που οδήγησε το κόμμα στον ξεπεσμό. Αφού λυθεί το ζήτημα της αρχηγίας, θα πρέπει το κόμμα να αρχίσει σύντομα να καταρτίζει ένα σοβαρό πρόγραμμα για την επόμενη φορά που θα κληθεί να κυβερνήσει.

64 Σχόλια to “Η διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία”

 1. Παράγκας Says:

  Εν τω μεταξύ οι «πρωτιές» της Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ.ς δεν έχουν σταματημό!!!…
  Σαν να μην πέρασε μια μέρα από πέρσι…..

  http://www.capital.gr/News.asp?id=854952

  Σας ευχαριστούμε….
  «Η ελλάδα δε γυρίζει πίσω»…..
  Παλαιόν σύνθημαν σας….

 2. Παράγκας Says:

  «»»Μερικες χωρες απο πανω μας στην καταταξη:

  Σκοπια
  Ναμιμπια
  Σ. Αραβια
  Τυνισια
  Σαμοα
  Σευχελλες
  Λεττονια
  Λιθουανια
  Μπουταν!!!
  Ιορδανια
  Μπαχρειν
  Μακαο!!!
  Κοστα Ρικα
  Πρασινο Ακρωτηρι….

  και πολλες αλλες!!!

  Αλλα τρωνε τη σκονη μας οι:

  Μαροκο , Μολδαβια , Μαλαουι , Ρουαντα , Αλβανια , Σρι Λανκα, Λιβερια , Λεσοτο , Μπενιν , Ζαμπια , Μπουρκινα Φασο!
  Αυτους τους τελευταιους τους ειχαμε αχτι γιατι μας την μπαινανε τωρα τελευταια!»»»»

 3. zarkon Says:

  Η ΝΔ φέρνει ευθύνη που ανέβασε στην εξουσία ένα άτομο ανεπαρκές με μόνο προσόν το όνομα.Η κατάσταση της χώρας προκαλεί θλίψη.
  Το ζητούμενο είναι ότι η ΝΔ έχασε την αξιοπιστία της καταρίφθηκε και ο μύθος το ότι «εμείς μπορούμε καλύτερα » .
  Ερωτηματικό παραμένει και το ξεπούλημα του κράτους για ένα κομμάτι ψωμί .
  Ερωτηματικό παραμένει το πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ το σύγχρονο κράτος .
  Ερωτηματικό παραμένει και το πως αντιλαμβάνεται την έννοια του πολίτη .
  Σίγουρα τα προβλήματα αποτελούν αντιπολίτευση απο μόνα τους. Άλλα σήμερα όσο ποτέ και όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση φαίνεται η προοπτική του μονοκομματικού κράτους. Γιατί υπάρχει πια η κρυφή σκεψη και η αγωνία του πολίτη για το αύριο ( για το μισθό του για τη συνταξή του – για την υπαρξή του ).

 4. Παράγκας Says:

  «Η θέση της Ελλάδας υποβαθμίζεται περαιτέρω και πλέον από την 57η θέση που ήταν πέρυσι ανάμεσα σε 180 χώρες κατατάσσεται φέτος στην 71η.»

  Συγχαρητήρια, σας ευχαριστούμε……

  «Όλα στο (άπλετο) φως»…..
  Παλαιόν σύνθημαν…..

 5. Γιώργος Πρίντζιπας Says:

  Αναρωτιέμαι πώς θα συνυπάρξουν , μετά την ανάδειξη νέου αρχηγού, οι δύο κυριώτεροι αντίπαλοι με δεδομένες τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν. Α, ξέδχασα . Πάντα δηλώνουν ότι είναι φίλοι.

 6. pro Says:

  Δήλωση του Σαμαρά που διεκδικεί Όσκαρ πρωτοτυπίας: »Θα είναι απέναντι μου όσοι πλήγωσαν τη παράταξη».
  100 φορές έχουν επαναλάβει και οι τρεις τους τις ίδιες και τις ίδιες κοινοτυπίες. Τίποτα καινούργιο δεν έχουν να μας πουν ήθελα να ‘ξερα;

 7. ποιητής Φανφάρας Says:

  Έχει σημασία να λέγεται και να ξαναλέγεται!
  Για την Ντόρα, ο Αντώνης και ο Δημήτρης πλήγωσαν την παράταξη (ΠολΑν, ΚΕΠ).
  Για τον Αντώνη, η Ντόρα πλήγωσε την παράταξη (δεν υποστήριξε όσο όφειλε ή όσο έπρεπε την προεκλογική προσπάθεια, έχει ευθύνες για την κατρακύλα του κόμματος κλπ)
  Για τον Παναγιώτη, τα «στρατόπεδα» των ανωτέρω πληγώνουν την παράταξη και τον «απλό» νεοδημοκράτη.

  Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;
  Καθένας εκ των τριών ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να ακολουθήσει πρακτικές εκκαθαρίσεων εναντίον των ηττηθέντων αντιπάλων του (”Θα είναι απέναντι μου όσοι πλήγωσαν τη παράταξη») ή (εφόσον ηττηθεί) να αποχωρήσει καταγγέλλοντας τους άλλους και να ακολουθήσει δική του πορεία, μακριά από αυτούς που θα συνεχίζουν να «πληγώνουν» (κλαψ) το αγαπημένο του (μη χέσω) κόμμα.
  Ε ρε γλέντια!

  Καμμιά φορά πίσω από τις λέξεις δεν κρύβεται μόνο ο Αλέξης, αλλά και οι πραγματικές προθέσεις αυτών που τις εκστομίζουν.
  Θυμηθείτε τις υποκριτικές ερωτήσεις του ΓΑΠ προς τον Καραμαν-αλή σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας: «Μήπως η κατάσταση της οικονομίας είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που μας παρουσιάζετε και με βάση την οποία εξαγγέλλουμε το πρόγραμμά μας; Μας κρύβετε τίποτα;»
  Φυσικά και ήταν (?) σε χειρότερη, οπότε και το «φιλολαϊκό» πρόγραμμα του ΓΑΠ νομιμοποιείται να αυτοαναιρεθεί!
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

 8. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.antinews.gr/

  Είναι φανερή νομίζω η προτίμηση του antinews στον Σαμαρά.

 9. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ενδιαφέρον άρθρο:

  http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5624&LID=1

  «Μπροστά στη ΝΔ ανοίγουν σήμερα δύο δρόμοι: o πρώτος είναι να συνεχίσει να συμμετέχει στη μεταπολιτευτική business, as usual. Ο δεύτερος να επιχειρήσει ένα ριψοκίνδυνο άλμα στο κενό, μια φυγή προς το εμπρός, ελπίζοντας πως η πορεία της θα συμπέσει με εκείνη του μέλλοντος.

  Η πρώτη επιλογή αφορά τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του συστήματος: στελέχη του κομματικού μηχανισμού, αιρετούς της ΝΔ κ.λπ φοροφυγάδες (ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους), πλουτοκράτες, κλεπτοκράτες, τη νομενκλατούρα του δημοσίου, τους βαρόνους και βαρονίσκους των ΜΜΕ, τους προνομιούχους μεσήλικες και συνταξιούχους, τους συστηματικούς διαφθορείς και διαφθειρόμενους κ.λπ. Είναι φανερό πως αυτή την επιλογή εκφράζει σήμερα η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην αρχηγία της ΝΔ.

  Η δεύτερη επιλογή είναι να αρνηθεί η ΝΔ τη θέση του «ρολίστα» στο μεταπολιτευτικό σενάριο, διεκδικώντας όχι «μεγαλύτερο ρόλο» (που η τριακονταετία 1981-2009 έδειξε πως δεν μπορεί να πάρει -ή να «σηκώσει») αλλά να «κατέβει» ολωσδιόλου η παράσταση και να ανέβει «νέον έργον».

  Θα έλεγε κανείς πως αυτή την επιλογή την εκφράζει η ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά σε πρόεδρο της ΝΔ. Δε συμφωνώ αναγκαστικά, αν και είμαι έτοιμος να αποδεχτώ πως η επιλογή Σαμαρά είναι παρασάγγας πιο ενδιαφέρουσα από την «υπναλέα» και «συστημική» εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Αντώνης Σαμαράς -ή τουλάχιστο κάποιοι περί αυτόν που τον επηρεάζουν-ονειρεύονται να «τελειώνουν» τη μεταπολίτευση. Η ίδρυση εξάλλου της «πολιτικής άνοιξης» έδειξε πως ο Σαμαράς διαθέτει μια αυθεντική «υπερβατική» φλέβα, αλλά και πολιτική τόλμη και αυτοπεποίθηση3. Δυστυχώς όμως ο ίδιος Σαμαράς το 1996 υπήρξε όχι απλά συνυπεύθυνος, αλλά εμπνευστής μιας από τις μεγαλύτερες καιροσκοπικές κενολογίες των τελευταίων δεκαετιών -του περίφημου «αντισημιτικού μετώπου». Όταν είδε πελατεία, ο Σαμαράς δε δίστασε να μετέλθει του πιο ξεφωνημένου λαϊκισμού προκειμένου να μοσχοπουλήσει την πραμάτεια του. Πράγμα που μας λέει κάτι για το μέλλον μιας «σαμαρικής» ΝΔ: στο βαθμό που -υπό το φάσμα της χρεοκοπίας κ.λπ- η κυβέρνηση προχωρά σε «ξήλωμα» του μεταπολιτευτικού συστήματος4, η διάθεση «ρήξης» του Σαμαρά, σε συνδυασμό με τον εγγενή (;) «ρεαλιστικό λαϊκισμό» του, μπορεί να μετατρέψει τη ΝΔ όχι σε κόμμα της «νέας μεταπολίτευσης», αλλά σε εκφραστή του ancien régime!»

 10. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Προσωπικά, δεν είμαι ικανοποιημένος με καμία από τις τρεις υποψηφιότητες. Μετά την πλήρως απογοητευτική προεκλογική καμπάνια της Μπακογιάννη, μάλλον έχω μια ελαφρά προτίμηση προς Σαμαρά, αλλά δεν είναι αρκετή για να πω ότι τον στηρίζω. Αν ήμουν μέλος της ΝΔ θα ψήφιζα λευκό.

 11. Παράγκας Says:

  Εν τω μεταξύ στην καταχρεωμένη Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ. ….

  Ρε σεις, όταν κυβερνάγατε στο νωπό ΑΚΟΜΑ παρελθόν, λέγατε έφταιγε το Πα.Σο.Κ(ναι συμφωνώ!!!). Το ακούσαμε μία. Το ακούσαμε δύο, τρεις, τέσσερις. πέντε, έξι, εφτά, δεκαεφτά, εκατόν δεκαεφτά!!!!!!!…
  Τώρα κάνετε λόγο για «Σύστημα Πα.Σο.Κ» πάλι……
  Θα μας τρελλλλλλλλάνετε;;;;;;;;…..

 12. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_28/11/2009_381225

  «Εν τούτοις οι ψηφοφόροι δικαιούνται να γνωρίζουν πόσο κόστισαν αυτές οι καμπάνιες και πώς χρηματοδοτήθηκαν. Θα ήταν ευχής έργον, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Κυριακής, οι υποψήφιοι να δεσμευθούν στη δημοσιοποίηση και στον έλεγχο από ανεξάρτητους ελεγκτές όλων των σχετικών στοιχείων.»

 13. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=57261&Itemid=482

  Τελικά αποτελέσματα.

  Γιατί δεν υπήρχε λευκό ψηφοδέλτιο;

 14. Παράγκας Says:

  «Με καταβολή τσουχτερού προστίμου απειλείται η ΝΔ για παράνομες αφισοκολλήσεις και παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.

  Συγκέντρωση αξίας 1,2 εκατ. ευρώ»

  Διαβάστε περισσότερα:
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=318810&ct=32&dt=07/03/2010#ixzz0hspVp4eR

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: