«Η κατάρτιση των λιστών είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού»

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1053288

Τα ψηφοδέλτια «ήταν δική μου απόφαση, χωρίς την επιρροή κανενός» τόνισε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1053551&lngDtrID=244)

Tέτοιες δηλώσεις θεωρούνται φυσιολογικές στην Ελλάδα και δεν προκαλούν καμία αντίδραση. Θα έπρεπε όμως, γιατί αποκαλύπτουν τον απίστευτο συγκεντρωτισμό που κυριαρχεί στο εσωτερικό των κομμάτων. Η απουσία εσωκομματικής δημοκρατίας είναι ένας από τους κύριους λόγους για την υποβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου. Όταν ο αρχηγός του κόμματος έχει δικαίωμα βέτο στο ποιος μπορεί να είναι ή να μην είναι υποψήφιος, αναπόφευκτα το σύστημα αποβάλλει όσους έχουν κριτική διάθεση και προωθεί τους άκριτους χειροκροτητές. Σιγά σιγά η Βουλή γεμίζει από άβουλες μαριονέτες, όπως σήμερα.

Αυτό που έγινε με τις λίστες της ΝΔ είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Ο κ. Παυλίδης, για παράδειγμα, βρέθηκε αθώος από το κόμμα του κατά την ψήφιση της αίτησης άρσης ασυλίας. Γιατί επομένως αποκλείεται από τα ψηφοδέλτια; Αν κάποιοι υποψήφιοι είναι ύποπτοι ατασθαλιών θα πρέπει να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη και όχι να αποκλείονται από τα ψηφοδέλτια. Η ανάδειξη των υποψηφίων ενός κόμματος θα έπρεπε να γίνεται από την τοπική βάση ενός κόμματος, ανεξάρτητα από τη βούληση της κεντρικής κομματικής ηγεσίας. Ο κ. Τατούλης π.χ. θα έπρεπε να μπορεί, αν ήθελε, να είναι ξανά υποψήφιος της ΝΔ στο νομό του. Οι ψηφοφόροι του θα τον κρίνουν, όχι ο Καραμανλής. Το ίδιο και ο κ. Τσιτουρίδης. Με μια διευκρίνηση: η ψήφος του λαού δεν απαλάσσει κάποιον από ποινικές ευθύνες. Αυτές είναι αποκλειστικό δικαίωμα της (ανεξάρτητης) δικαιοσύνης.

Advertisements

5 Σχόλια to “«Η κατάρτιση των λιστών είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού»”

 1. Antoniadis Vasilis Says:

  …..Θα συμφωνούσα ότι το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι η αποκέντρωση της Εξουσίας σε όλες τις δραστηριότητες…Ομως αυτό απαιτεί την κατάκτηση από πλευράς της Ελληνικής Κοινωνίας της ένοιας της αξιοκρατίας από όλους όσους αποφασίζουν σε όλα τα κύτταρα Οργάνωσης…

  Ομως οι περισσότεροι στην κεντρική ή τοπική εξουσία,στις δημόσιες υπηρεσίες,τους οργανισμούς δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σύμπλεγμα να έχουν εμπιστοσύνη μόνο στους «δικούς» τους ανθρώπους…

  Ισως γιατί και οι ίδιοι δεν έχουν αρκετά προσόντα για να διοικήσουν αυτόνομα …δεν είναι «πραγματικοί » ηγέτες….!

 2. Παράγκας Says:

  http://www.naftemporiki.gr/election/story.asp?id=1716021

  «Στην «κολυμπήθρα» του λαού»……….

  «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

 3. Smirnov Says:

  «Άκρως οικογενειακή υπόθεση τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

  Στην Α΄ Αθήνας η Άννα Ροκόφυλλου, κόρη του πρώην υπουργού Χρήστου Ροκόφυλλου. Στη Β΄ Αθήνας ο γιος του πρώην αντιπροέδρου και πρώην υπουργού Άμυνας επί κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος. Η κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Ντεντιδάκη, Έλλη, στην Α΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Στην Αιωτολοακαρνανία, εκεί όπου κόπηκε από τα ψηφοδέλτια ο Βερελής, υποψήφιος είναι ο γιος του αείμνηστου βουλευτή και αγωνιστή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μπασαγιάννη, Θανάσης. Στην Αρκαδία ο γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννόπουλου, Γιάννης, στην Αχαΐα ο Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στη Δράμα υποψήφια είναι η κόρη του πρώην βουλευτή κ. Κεφαλίδη, Χαρά Κεφαλίδου. Στην Εύβοια η κ. Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στη Ζάκυνθο η κυρία Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στην Ημαθία ο γιος του πρώην υφυπουργού Γεωργίας Μόσχου Γικόνογλου, Θανάσης Γικόνογλου. Στη Μεσσηνία ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων του Ανδρέα τη δεκαετία του ’80, και η κόρη του Γιάννη Γιαννακόπουλου, Νάντια. Επίσης ισχυρό όνομα στη Φθιώτιδα είναι, λόγω ονόματος, ο Δημήτρης Δροσογιάννης, που ο πατέρας του, Αντώνης Δροσογιάννης, ήταν από τους ισχυρότατους υπουργούς του Ανδρέα. Όπως επίσης και ο Θωμάς Στάικος, γιος παλαιού βουλευτή που είχε θητεύσει και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, όταν υπουργός ήταν ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Αν πάμε δε στις περιπτώσεις ανιψιών, όπως στην περίπτωση του Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, ή της κυρίας Τριαρίδου στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τότε καταλαβαίνετε πως οι περιπτώσεις οικογενειοκρατίας γίνονται περισσότερες. Επομένως, τα περί αλλαγής του πολιτικού συστήματος, που συνεχώς θέτει ως θέμα ο Γιώργος, τι νόημα έχουν, αφού δεν ξεκινάει από το ίδιο του το κόμμα;»

  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=45177&colid=37&catid=34&dt=2009-09-13

 4. Διονύσης Β. Says:

  @SMIRNOV

  Τα ίδια βλέπουμε και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

  Καραμανλής Αχιλλέας
  Καραμανλής Κώστας
  Κεφαλογιάννης Μανώλης
  Κεφαλογιάννη Όλγα
  Μητσοτάκης Κυριάκος
  Μπακογιάννη Ντόρα
  Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
  κτλ κτλ κτλ….

  Μην είμαστε επιλεκτικοί. Τουλάχιστον στα οφθαλμοφανή ας συμφωνήσουμε όλοι!

 5. Smirnov Says:

  Well Διονύση συγγνώμη αν θίχτηκες. Το δημοσίευμα μιλούσε για το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι σε θέση να κάνω δημοσιογραφική έρευνα για να γράψω τι συμβαίνει και στη ΝΔ. Πάντως εσύ αναφέρεσαι σε πολύ γνωστές περιπτώσεις. Το άρθρο δείχνει τι γίνεται και στη βάση του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο στη κορυφή (Παπανδρέου, Αλευράς κτλ.!) Σημειωτέον πως το άρθρο το βρήκα ορμόμενος από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στο νομό μου. Τα ονόματα των υποψηφίων ήταν αρκετά γνωστά και μου θύμισαν κάτι από τα παιδικά μου χρόνια.

  Θα σε καλούσα να εμπλουτίσεις τη λίστα με τη ΝΔ και των αλλών κομμάτων για να ολοκληρωθεί η εικόνα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: