Προεδρευόμενη ή προεδρική δημοκρατία;

Ο Ευ. Βενιζέλος είναι από ό,τι ξέρω ο πρώτος μείζων Έλληνας πολιτικός που θέτει αυτό το ερώτημα σε συνέντευξή του στην Κ. Ελευθεροτυπία. Είπε:

«Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης χρειάζεται ριζική ανανέωση. Το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης φαίνεται από την άποψη αυτή περισσότερο διαφανές, ειλικρινές και λειτουργικό. Πρέπει συνεπώς να ανοίξουμε με ριζοσπαστική διάθεση τη συζήτηση για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών, όπως και για την οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, αν θέλουμε πραγματική αλλαγή στο κράτος»

Αυτό είναι νομίζω ό,τι πιο ουσιώδες είπε ο κ. Βενιζέλος τα τελευταία χρόνια. Μακάρι να συνεχίσει σ’ αυτό το δρόμο.

Συζήτηση για την προεδρική δημοκρατία είχε γίνει στο αρχικό ποστ αυτού του μπλογκ πριν από 2.5 χρόνια:

https://axiologisibouleytwn.wordpress.com/2006/12/06/hello-world/

Επίσης, εδώ και καιρό υπάρχει μπλογκ με το όνομα «Προεδρική Δημοκρατία»:

http://hassapis-peter.blogspot.com

24 Σχόλια to “Προεδρευόμενη ή προεδρική δημοκρατία;”

 1. Παράγκας Says:

  Δε ξέρω τι σύστημα θα εφαρμοστεί, αλλά ας φέρουν ΟΛΟΙ πίσω τα κλεμμένα, ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ «ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ», να γεμίσουν τα ταμεία, να μπορέσει να πάρει σύνταξη ο κόσμος, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ Όλες οι «φωτογραφικές» αμφιβόλου ποιότητας «προσλήψεις», που γεμίζουν τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟIΚΗΣΗ…ΚΑΙ μετά να ξεκινήσει η κουβέντα μας….

 2. Παράγκας Says:

  Όσο ΑΥΤΟΣ ο τόπος θα κυβερνιέται από Το βύσμα, Την γνωριμία, Το συμφέρον για Ίδιο όφελος, είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ….α.π.α.κ.τ.υ. ώτες και α.π.α.κ.τ.υ.ώτισες και α.π.α.κ.τ.υ.όπουλα……

 3. Ioannis Brilakis Says:

  Η καλύτερη ανάλυση που γνωρίζω επί του θέματος έχει γίνει από το Μακιαβέλι στο The Prince. Συνοπτικά, ο αρχηγός κράτους πρέπει να έχει την εξουσία ώστε να προωθήσει μεταρυθμίσεις, ακόμα και αν αυτές δεν είναι δημοφιλείς. Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να έχει έναν επικεφαλή, ο οποίος θα φέρει και όλη την ευθύνη για τις επιλογές του. Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο αρχηγός κράτους (πρόεδρος) είναι για να κάνει επισκέψεις σε ορφανοτροφεία και να πετάει καμιά δήλωση που και που, και ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του κοινοβουλίου και των δελφίνων. Ειναι λοιπόν λογικό η πλειοψηφία των ελλήνων να προτιμά την προεδρική δημοκρατία (Βημα, 22 Απρ. 2007). Κατανοώ γιατί μετά τη μεταπολίτευση είμαστε στο σύστημα που είμαστε, αλλά συμφωνώ απόλυτα με την πλειοψηφία των ελλήνων οτι είναι ώρα για σοβαρές θεσμικές αλλαγές.

 4. Παράγκας Says:

  «»»»Δε ξέρω τι σύστημα θα εφαρμοστεί, αλλά ας φέρουν ΟΛΟΙ πίσω τα κλεμμένα, ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ “ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ”, να γεμίσουν τα ταμεία, να μπορέσει να πάρει σύνταξη ο κόσμος, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ Όλες οι “φωτογραφικές” αμφιβόλου ποιότητας “προσλήψεις”, που γεμίζουν τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟIΚΗΣΗ…ΚΑΙ μετά να ξεκινήσει η κουβέντα μας….»»»…

  Θέλω να πραγματώνεται η Δημοκρατία, η Ισονομία, ο υγιής ανταγωνισμός (που ίσχυε στην Αρχαία Ελλάδα και μάθαινα όλα τα χρόνια στο σχολείο, και διαφημίζουμε σε όλες τις χώρες, αλλά εμείς είμαστε ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ(!!!!!!))…….

 5. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Όμως το άρ. 110 παρ. 1 Συντ. ορίζει: «1. Οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

 6. Παράγκας Says:

  Μαζί με τα κουβαδάκια στην παραλία…πάρτε και αυτά μαζί…

  http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_2708.html

  Σε ποια φάση έχουν μείνει;;;

 7. Παράγκας Says:

  Ρε σεις Α.Π.Α.Κ.Τ.Υ. ώτες και Α.Π.Α.Κ.Τ.Υ.ώτισες….μήπως πρέπει να κάνουμε καμιά μεταγραφή πολιτικών από Σκανδιναβικές Χώρες;;;;;…
  (ή…»βολευόμαστε» με τα 30.000 € χρέος ο καθένας μας;;;;)….

 8. Παράγκας Says:

  και αυτό μαζί σε κάποια παραλία…..

  «ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ εξελίσσεται τελικά σ’ ένα ιδιόμορφο, ευρωπαϊκό βεβαίως, αλλά πάντως «αποτυχημένο κράτος» («failed state») κατά την έννοια που ο όρος χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βιβλιογραφία των διεθνών σχέσεων; Το «αποτυχημένο κράτος» είναι αυτό από το οποίο έχει αφαιρεθεί το «μονοπώλιο της νομιμοποιημένης εξουσίας» για τη ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων (μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες σήμερα) και ως εκ τούτου διάφορες κοινωνικές ομάδες (φυλές, εθνότητες σε περιπτώσεις χωρών του Τρίτου Κόσμου) επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες συμπεριφοράς, τους δικούς τους νόμους, περιφρονώντας πλήρως τον ρόλο του κράτους. Στις ακραίες περιπτώσεις των χωρών του Τρίτου Κόσμου η διαδικασία αυτή οδηγεί σε εμφύλιες συγκρούσεις, αιματοχυσία, πολέμους κ.λπ. Η Ελλάδα δεν ανήκει βεβαίως στην κατηγορία αυτή. Ανήκει στην ευρωπαϊκή ζώνη «σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας». Αλλά ορισμένα φαινόμενα, συμπτώματα, διαδικασίες δείχνουν ότι ορισμένες ομάδες «κάνουν ό,τι θέλουν» επιβάλλουν την άποψή τους και τον νόμο τους με πλήρη και προκλητική περιφρόνηση της συλλογικής βούλησης και των γενικών κανονιστικών ρυθμίσεων. Τα κρούσματα είναι πολλά και διευρύνονται επικίνδυνα για τη δημοκρατική τάξη. Έτσι σε μια σειρά τομέων κυριαρχούν τα λεγόμενα «κυκλώματα», δίκτυα ομάδων δηλαδή που λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες σε ευθεία παραβίαση της οποιασδήποτε νομοθεσίας. Κυκλώματα στον χώρο του ποδοσφαίρου, της αγοράς, της δικαιοσύνης, του εμπορίου, της οικονομίας, αλλά και της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών οργανώσεων και δραστηριοτήτων. Ομάδες διάφορες (αναρχικοί, κουκουλοφόροι, χούλιγκαν κ.λπ.) μπορούν να καταστρέφουν, να εγκληματούν χωρίς να υφίστανται σχεδόν καμιά τιμωρία. Σ’ ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, οι πολίτες βρίσκονται στο έλεος ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Το κράτος δεν μπορεί (ή, το χειρότερο, δεν θέλει) να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά. Η αυθαιρεσία των ομάδων αυτών συνοδεύεται συχνά από την βάναυση αυθαιρεσία του κράτους και των οργάνων του, σύμπτωμα επίσης «αποτυχημένου κράτους». Ακόμη και θεσμοί, όπως η Εκκλησία, θέλουν σ’ ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργούν έξω ή πέρα από το γενικό, καθολικό νομοθετικό πλαίσιο και μερικές φορές ακόμη και πάνω απ’ αυτό. Αλλά και ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, παραπέμπει ουσιαστικά σε ιδιόμορφο «αποτυχημένο κράτος».»»»

  Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ.

 9. Παράγκας Says:

  Να υπενθυμίσω, ότι το προηγούμενο άρθρο είναι γραμμένο τον Νοέμβριο του 2006…
  Τώρα έχουμε Ιούνιο 2009 μ.Χριστόν…..

 10. AAT Says:

  Πολύ σωστή η παρατήρηση του Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου.
  Το πολίτευμα δεν αλλάζει.
  Θα είναι Προεδρευόμενη Δημοκρατία μέχρι να συμβεί κάτι εξαιρετικό.

  Επομένως, αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος τα είπε κουβέντα να γίνεται (εκτός αν ως συνταγματολόγος, δεν γνωρίζει τί λέει το Σύνταγμα).

  ΥΓ
  Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το ίδιο άρθρο (110) αναφέρει ρητά ότι δεν επιτρέπεται η αναθεώρηση του άρθρου 4 παράγρ. 1 (οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου) και ότι, παρόλα αυτά, Βουλευτές και Υπουργοί απολαμβάνουν ιδιαίτερη προστασία, δεν μένει παρά να καταλήξουμε στο ότι κάποια πατέντα θα έχει πάλι στο μυαλό του για να τα λέει αυτά.

 11. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Δεν νομίζω οτι αυτό είναι πρόβλημα. Απλώς αλλάζουμε τον ορισμό της λέξης «προεδρευόμενη». (Σοβαρά μιλάω)

 12. ποιητής Φανφάρας Says:

  Θέμη, είσαι φοβερός! Έπιασες ακριβώς το νόημα!
  Κάθε εξουσία έχει το σύστημα διακυβέρνησης που επιθυμεί και το «βαπτίζει» όπως θέλει. Σε ένα σύστημα «προεδρευομένης κΥνοβΟλευτικής δημοκρατίας» ο πρόεδρος της «δημοκρατίας» μπορεί να έχει κάλλιστα αυξημένες ή περιορισμένες εξουσίες (βλέπε αναθεωρήσεις Συντάγματος).
  Ποιός είπε ότι ο όρος ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ δίνει περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο από τον όρο ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ από μόνος του; Εμείς συμφωνήσαμε να εννοούμε αυτό!! Είναι δυνατό να υπάρξουν κράτη με προεδρευομένη δημοκρατία, στα οποία ο πρόεδρος να έχει μεγαλύτερες εξουσίες (ουσιαστικά, όχι τυπικά) ή αρμοδιότητες από όσες θα είχε σε κράτη με προεδρική δημοκρατία.
  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ. Μπορούμε κάλλιστα να παραδεχτούμε ότι τυπικά έχουμε «προεδρευομένη» και στην ουσία να έχουμε «προεδρική». Ή το αντίθετο. Το πολίτευμα ΤΥΠΙΚΑ δεν θα αλλάξει. Όπως δεν άλλαξε σε διάφορες περιόδους ανωμαλίας κατά το παρελθόν (πάντα τυπικά). Στην ουσία όμως θα υπάρχει διαφορά.
  Το σημαντικό βέβαια δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν ο πρόεδρος θα έχει τις εξουσίες που κάποτε είχε, αν θα έχει λιγότερες ή περισσότερες. Βέβαια, δεν είναι καλό να συγκεντρώνονται πολλές εξουσίες σε ένα πρόσωπο, ειδικά όταν αυτό δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό. Δεν είναι τόσο σημαντικό ζήτημα όμως αν θα έχουμε προεδρική ή προεδρευομένη δημοκρατία. Το σημαντικό είναι ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και αυτό δεν αποκτάται ούτε με παραδοχές, ούτε με συμβάσεις, ούτε με αναθεωρήσεις.
  ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

 13. Παράγκας Says:

  Άλλες «πρωτιές»…….

  Ουραγός στην καταπολέμηση της διαφθοράς (η Α.Π.Α.Κ.Τ.Υ.)…..

  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

  http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1680867.htm

  «(….Η Ελλάδα δεν κατάφερε να θέσει σε ισχύ τη διεθνή συνθήκη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με ελάχιστη έως καθόλου επιβολή της εν λόγω συνθήκης, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Transparency International.

  Μόνο τέσσερις χώρες – Γερμανία, Νορβηγία, Ελβετία και ΗΠΑ – έχουν επιβάλει ενεργά την εν λόγω συνθήκη που υιοθετήθηκε από τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ το 1997 και αποβλέπει στην αντιμετώπιση των φαινομένων δωροδοκίας στις επιχειρηματικές συμφωνίες που συνάπτει μία χώρα στο εξωτερικό….)»

  Στις χώρες με μέτριο βαθμό επιβολής της συνθήκης περιλαμβάνεται η Γαλλία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με άλλες 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, το Μεξικό, η Ν. Ζηλανδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ν. Αφρική και η Τουρκία.»…
  «Η χώρα μας δεν έχει επιβάλει τη συνθήκη σε καμία υπόθεση δωροδοκίας στο εξωτερικό ή σε αντίστοιχη έρευνα μέχρι τα τέλη του 2008 με το μερίδιό της επί της παγκόσμιας εξαγωγικής δραστηριότητας να διαμορφώνεται στο 0,38%, με βάση στοιχεία της UNCTAD για το 2007.»

 14. Παράγκας Says:

  Τι προεδρευόμενη και τι προεδρική, όταν περνάνε «νύχτα» και ¨καλοκαιριάτικα» ν-τροπολογίες;;;…

  Όπως αυτή της 18 Ιουνίου που διαβάζω στο free-press FAQ, και αφορά τροπολογία «οποιος χαρακτηρίζεται εγκληματίας από Η.Π.Α. αυτός θα παραδίδεται στην Ουάσιγκτον όποτε το απαιτούν οι Η.Π.Α., ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΔΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ Ή ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΑΘΩΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ». Πέρασε μία ημέρα μετά την δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια…
  FAQ, σελ. 10, 2/7/2009-8/7/2009

  Τι προεδρευόμενη και τι προεδρική, όταν περνάνε «νύχτα» και ¨καλοκαιριάτικα» ν-τροπολογίες;;;…
  …για «φωτογραφικές» μονιμοποιήσεις στο «Κράτος α.ε.» και φορείς Δημοσίου (επιμελητήρια κλπ);;;;;;

 15. Παράγκας Says:

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=64738

 16. Παράγκας Says:

  Greek Summer.
  «Live your Myth in Greece».
  Τι ωραία που είναι τα θερινά (όχι σινεμά) τμήματα…Ούτε αντάρτες, ούτε ζαλούρα, ούτε πολλά πολλά.
  Προτείνετε, ψηφίστε, τελειώσαμε…..
  Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, και την τροπολογία μου…..

 17. Παράγκας Says:

  πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=63487&cid=6

 18. Παράγκας Says:

  (….Φοβερό να διαπιστώνεις ότι το κυριότερο αγαθό που παράγει πλούτο στις μέρες μας, στην δημοκρατία μας είναι το ίδιο το «πρόβλημα». Φαντάζεστε πόσοι ποσοστούχοι του Ελληνικού Δημοσίου θα φτώχαιναν αν δεν υπήρχε το πρόβλημα; Πόσοι υπάλληλοι της πολεοδομίας, της εφορίας, των τραπεζών, ων νοσοκομείων θα έχαναν τα 9 δέκατα των εισοδημάτων τους εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα; Χωρίς «πρόβλημα» στην υγεία χιλιάδες φαρμακοβιομήχανοι θα εισέπρατταν εκατό και διακόσια τοις εκατό λιγότερα πουλώντας τα φαρμακά τους, όλοι (με λίγες λαμπρές εξαιρέσεις) οι γιατροί αυτής της χώρας θα έμεναν σε τριάρια στην Κυψέλη και στο Παγκράτι κι όχι στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό, όπως αναγκάζονται τώρα να τοποθετήσουν κάπου τα μαύρα χρήματα από τα «φακελάκια» και τις έξτρα αμοιβές. Οι εφοριακοί με τα πολυτελή εξοχικά θα πήγαιναν διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι υπάλληλοι των πολεοδομιών δεν θα αναγκάζονταν να κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης με Μερσεντές και τζιπ ζώντας το έντονο ακι αδιέξοδο πρόβλημα της στάθμευσης!. Για αυτό σας λέω, κυρίες και κύριοι, το «πρόβλημα» είναι το αγαθό που μας κινεί, η πηγή του πλουτισμού της σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας….)

  (Πηγή: FAQ, 1/10/2009, «I have a problem…Im feeling fine», Τεύχος 70, στήλη FAQLALAS, Σελ. 4) http://www.faqonline.gr

 19. Παράγκας Says:

  Και συνεχίζει το άρθρο…

  (…Κυρίες και κύριοι, μην ανησυχείτε, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτό τον τόπο που παράγει το αγαθό της ασφάλειας μέσα από την διόγκωση του δημοσίου χρέους(σ.σ. πάμε για 320.000.000.000 €), σε αυτό τον τόπο το δημοσιουπαλληλίκι είναι καταξίωση, πτυχίο, παράσημο. Είναι η Ελλάδα το μόνο κράτος στο κόσμο που γεννάει Δημοσίους Υπαλλήλους…Παιδιά που ανασαίνουν την ελευθερία τους φυλακίζονται στη σιγουριά, στο «τίποτα» μιας ζωής χωρίς ρίσκο, χωρίς ταξίδι, χωρίς έκπληξη, χωρίς συμμετοχή, στο γάμο της ζωής με το απρόσμενο, το απροσδόκητο. Όλοι στρατιωτάκια στο δωμάτιο της χαμένης ζωής, του χαμένου χρόνου, πετυχημένοι να κάθονται και να περιμένουν να σχολάσουν για να ξεκουραστούν από τη μεγάλη δόση ασφάλειας που ντύθηκαν αποφασίζοντας να είναι ήσυχοι, χωίς προβλήματα…)

  (Πηγή: FAQ, 1/10/2009, «I have a problem…Im feeling fine», Τεύχος 70, στήλη FAQLALAS, Σελ. 4) http://www.faqonline.gr

 20. Παράγκας Says:

  Κε Παπούλια,
  τι έχετε να πείτε για την Άδικη Αναξιοκρατική Με Χρήματα-Κεφάλαια-Κουμπαρά, του Ιδιωτικού Υπαλλήλου, Μοριοδότηση και στην συνέχεια την Φωτογραφική Μονιμοποίηση Των Stagers Και Συμβασίουχων, την ίδια ώρα που έχουμε την 87 θέση στην Ανταγωνιστικότητα και χρωστάμε 30.000,00 € έκαστος και το 1.000.000(!!!!!!!!plus) των Δημοσιουπαλλήλων;;;;;;;…..

 21. Παράγκας Says:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4551842

  «Εκεί που αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα είναι η παραγωγικότητα
  Οι «αγορές» και ο Παπανδρέου, Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ, 19 Δεκεμβρίου 2009″

  (…»Τα παραδείγματα είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα: Έχουμε τριπλάσιο αριθμό καθηγητών ανά μαθητή από τη Φινλανδία, αλλά η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος υπολείπεται έτη φωτός του φινλανδικού. Έχουμε διπλάσιο αριθμών αστυνομικών, σε αναλογία πληθυσμού, από ό,τι η Μεγάλη Βρετανία, αλλά χειρότερη αστυνόμευση. Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εφοριακών από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή ταυτόχρονα. Έχουμε 349 ειρηνοδικεία, αλλά την πιο αργή απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο. Και έχουμε 1.200 δημοτικές επιχειρήσεις και πάνω από 3.000 ΝΠΔΔ, με άγνωστο αριθμό απασχολουμένων, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, εν τούτοις είναι απείρως λιγότερο χρήσιμη στους δημότες της από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

  Έτσι, ενώ ξοδεύομε τα λιγότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για υγεία, παιδεία και δημόσιες επενδύσεις, ξοδεύουμε σχεδόν διπλά από τους άλλους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για δαπάνες Δημόσιας Διοίκησης- για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή. Και, συνεπώς, έχουμε ταυτόχρονα, ελλιπείς δημόσιες δαπάνες στους κρίσιμους τομείς, χαμηλή ποιότητα δημοσίων υπηρεσιών (που λειτουργεί και ως κίνητρο φορο-αποφυγής για τους πολίτες) και τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην ευρωζώνη.»….).

  Καληνύχτα και Καλή τύχη…….

 22. Παράγκας Says:

  Το…καθιερωμένο μήνυμα.

  «»»Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο ούτε ανώδυνο», σημειώνει στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κ. Παπούλιας υπογραμμίζει την ανάγκη ομοψυχίας, αλληλεγγύης και συλλογικού οράματος.

  Το μήνυμα του Καρόλου Παπούλια για την 25η Μαρτίου:

  «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

  Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος.

  Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο περιβάλλον από το οποίο απουσιάζουν οι σταθερές του παρελθόντος.

  Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο ούτε ανώδυνο. Είναι, όμως, αναγκαίο. Είναι επίσης δυνατό, αν αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις και διαχρονικές παθογένειες, εάν εξυγιανθεί η λειτουργία του ελληνικού κράτους και ενωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας για να εκπληρώσουν ένα ιστορικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές.

  Επέτειοι όπως η σημερινή ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και την ευθύνη να προσπαθήσουμε ώστε να είναι περήφανα και τα δικά μας παιδιά γι’αυτό που τους κληροδοτήσαμε.

  Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, υγεία, ευτυχία και προκοπή».

  (Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=64293)

 23. Παράγκας Says:

  Κε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
  κε Πρωθυπουργέ,
  κε Αρχηγέ της Αξ.Αντ,
  και λοιποί αρχηγοί του Κοινοβουλίου,
  τι θα γίνει με τις προσλήψεις του «Ναού» της Δημοκρατίας;;;;; ……

 24. Παράγκας Says:

  (Σήμερα το πρωί ξύπνησα κάθιδρος. Είδα όνειρο ότι έγιναν εκλογές (όμως κάπου βαθιά στο σκηνικό του ονείρου, άκουγα τα 50% μείωσης των αποζημιώσεων, γενιά τω πεντακοσίω και ενενήντα πέντε ευρώ και απολύσεις),
  βγήκα από το εκλογικό κέντρο, είχα ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κίνημα το Πανελλήνιο αλλά συνάντησα τον Χασάν τον πακιστανό και το Ρομ τον Ινδό, που είχαν γίνει εν τω μεταξύ έλληνες και βοηθησαν και αυτοί με την ψήφο τους το Σοσιαλιστικό Κίνημα το Πανελλήνιο. Κάθισα στο κρεββάτι να συνέλθω).
  Άλλα ακούμε και διαβάζουμε το πρωί και άλλα το βράδυ. Βορά στους εργοδότες!!!…..Ούτε για πλάκα η κουβέντα για αλλαγές στον Ιδιωτικό Τομέα!!!! Συμαζέψτε το Υδροκέφαλο Κράτος…. Άκουσον-Άκουσον… Δεν φτάνει που κάνουμε τον σταυρό μας, να έχουμε δουλειά, να μην απολυθούμε, διαβάζουμε για μειώσεις μισθών (και βασικών !!!!!), αποζημιώσεων, συντάξεις κ.λ.π. (Η τρόικα τι λέει άραγε για μισθοδοσία των Βουλευτών;;;;). Μάθετε πρώτα στην “Κράτος Α.Ε.”, πόσους πληρώνει, ποιους, πως προσλήφθηκαν, γιατί, αν το αξίζουν, αν είναι αργόμισθοι, διπλοθεσίτες, τα “δωράκια”, παγώστε τις Kρατικές Προσλήψεις (συμβάσεις, εποχικούς, κανονικούς, ανανεώσεις, μονιμοποιήσεις, μ ε τ α τ ά ξ ε ι ς, για 10 (δέκα χρόνια !!!!), δημιουργήστε ένα μη ανταγωνιστικό, στις προσλήψεις, “Κράτος Α.Ε.”(συνεχίζουμε να διαβάζουμε για προσλήψεις στο “Κράτος Α.Ε.”!!!!) και αφήστε μας ήσυχους !!!
  Ν ι σ ά φ ι πια!!!…. Δώστε κίνητρα και κουράγιο, να δημιουργηθούν ε λ λ η ν ι κ έ ς οικογένειες για γεννηθούν ελληνόπουλα!!!!!

  Υ.Γ.: Αναμνήσεις…αχ! πόσα χρόνια πίσω μας πήγατε βρε!!!

  Ποιος θα υπογράψει όλα αυτά;;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: