Τι ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές;

Καλώς ή κακώς, οι Ευρωεκλογές αυτές καθ’ αυτές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είναι όμως μια ευκαιρία έκφρασης του εκλογικού σώματος και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις για τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας:

ΝΔ: Επιεικώς απαράδεκτη. Δεν είναι τόσο τα σκάνδαλά τους που με ενοχλούν, όσο η απουσία έργου και η εξώφθαλμη αναντιστοιχία μεταξύ λόγων («μεταρρυθμίσεις») και έργων (απραξία και άκρατος κομματισμός). Δεν βλέπω ελπίδα στον ορίζοντα για αυτό το κόμμα. Όλοι οι επίδοξοι δελφίνοι είναι μια από τα ίδια. Πολύ λίγα αξιόλογα στελέχη.

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχουν μερικά στελέχη που εκτιμώ αλλά είναι μειοψηφία. Δεν βλέπω να έχει επέλθει κάποια ουσιαστική μεταβολή στο ΠΑΣΟΚ από το 2004. Είναι μάλλον χειρότερο από ό,τι την εποχή Σημίτη. Λαϊκισμός, ατολμία, έλλειψη σοβαρής ανανέωσης, έλλειψη αυτοκριτικής. Φοβάμαι ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα είναι εξίσου ανίκανη με αυτές τις ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσα να την ψηφίσω. Έχουν μια σοβαρότητα και μια ποιότητα, ακόμα και όταν διαφωνείς μαζί τους. Αλλά Τσίπρες, Αλαβάνους κτλ, με τίποτα. Ο Παπαδημούλης ήταν ένας από τους καλύτερους ευρωβουλευτές μας την προηγούμενη περίοδο. Τον έβαλαν τρίτο, σε δύσκολα εκλόγιμη θέση.

ΚΚΕ: Στην σταλινική κοσμάρα τους. Ούτε με σφαίρες.

ΛΑΟΣ: Υπάρχουν και άδολοι πατριώτες στο ΛΑΟΣ αλλά βλέπω ότι οι καιροσκόποι, οι τηλεπλασιέ, και οι πατριδοκάπηλοι κυριαρχούν. Δεν μπορώ να τους ψηφίσω.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Συμπαθείς. Δεν με ικανοποιούν απόλυτα οι προτάσεις τους (π.χ. στις θέσεις τους για την Παιδεία η λέξη αξιολόγηση είναι ανύπαρκτη. Επίσης, δεν έχουν τίποτα να πουν για τα πανεπιστήμια). Παρόλα αυτά, είναι μια φρέσκια φωνή που θα δώσει ώθηση στην εξεύρεση λύσεων για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μου φαίνεται αξιοπρεπής ψήφος και θα μου άρεζε να δω τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο. Του αξίζει και θα είναι καλό για τη χώρα.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Δράση, Δημοκρατικοί, Φιλελεύθερη Συμμαχία. Αυτός είναι ο δικός μου ιδεολογικός χώρος. Αν είχαν κατάφερει να κατέβουν ενωμένοι θα ήμουν ενθουσιώδης. Έτσι τα πράγματα είναι δύσκολα. Την ΦΙΣ την εκτιμώ για την τόλμη της και συμφωνώ συνήθως με τις διαπιστώσεις της. Αλλά έχει έναν ιδεολογικό δογματισμό που με αποστασιοποιεί. Η Δράση κατέβασε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Είναι σίγουρα μια αξιοπρεπέστατη επιλογή και έχει τις καλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώσει ένα καλό ποσοστό λόγω αναγνωρισιμότητας και κάποιας προβολής μέσω του ΣΚΑΙ. Επίσης πολύ καλό το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Δεν βλέπω άλλες σοβαρές επιλογές. Υπάρχουν οι «μακεδονομάχοι» Παπαθεμελής-Ζουράρις, διάφοροι αριστεριστές, και οι γνωστοί γραφικοί. Προσωπικά με βλέπω να επιλέγω αναγκαστικά ένα από τα τρία ψηφοδέλτια του Μ.Κ., πιθανότατα αυτό των Δημοκρατικών. Χαμένη ψήφος; Καθόλου. Χαμένη ψήφος είναι να ψηφίζεις κάτι που μισείς για να μη βγει κάτι που μισείς ακόμη περισσότερο. Αν δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές, το καταλαβαίνω. Όταν υπάρχουν όμως, είναι πλέον απόλυτη ευθύνη του ψηφοφόρου.

Advertisements

203 Σχόλια to “Τι ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές;”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ο υποψήφιος Επικρατείας το 2007 καθηγητής Χρήστος Γούδης. Δεν γνωρίζω τα πάντα για αυτόν, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι σοβαρός άνθρωπος και άδολος πατριώτης. Και τον Γεωργιάδη θα χαρακτήριζα άδολο πατριώτη, αλλά στερείται σοβαρότητας, είναι φωνακλάς, και έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: είναι ρατσιστής. Αυτό το βασίζω στις έξαλλες και περιφρονητικές δηλώσεις που έχει κάνει για ορισμένους ανατολικούς λαούς. Απαράδεκτο.

 2. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Όσο για το ποιος είναι πατριδοκάπηλος; Πρώτος από όλους ο Καρατζαφέρης. Ο απόλυτος τυχοδιώκτης.

 3. Αλέξανδρος Says:

  Σε ευχαριστώ για την πολύ γρήγορη απάντηση! Για μένα έχει πάντοτε ενδιαφέρον να ακούω την άποψη κάποιου ομογενή που δεν μένει στην Ελλάδα.

  Πολύ καλό το ιστολόγιό σου παρεμπιπτόντως, το ανακάλυψα τυχαία αλλά θα το επισκέπτομαι συχνά από εδώ και εμπρός.

  Καλή συνέχεια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: