Χούντα είναι (;) θα περάσει (;)

Πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε σε μια εκδήλωση οπαδών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κάποια στιγμή άρχισαν να φωνάζουν «κάτω η χούντα της Νέας Δημοκρατίας». Ο κ. Παπανδρέου τους διόρθωσε λέγοντας ότι δεν πρόκειται για χούντα, αφού η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με την ψήφο του λαού.

Είναι προς τιμήν του ΓΑΠ που έκανε αυτή τη διόρθωση. Όμως ας το σκεφτούμε λίγο βαθύτερα. Έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αληθινή δημοκρατία; Η δική μου απάντηση είναι «όχι», θεωρώ ότι έχουμε μια επίφαση δημοκρατίας. Θα μπορούσα μάλιστα να ονομάσω το πολίτευμά μας «διακομματική χούντα ήπιας μορφής». Οι πολιτικοί έχουν γίνει μια αυτοεξυπηρετούμενη συντεχνία που κάνει ό,τι θέλει ατιμώρητα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Οι εκλογές δεν λύνουν το πρόβλημα διότι τα κόμματα σχηματίζουν ένα άτυπο «καρτέλ» και ο λαός δεν έχει ουσιαστική επιλογή.

Οι εκλογές είναι μια βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη της δημοκρατίας, αλλά όχι η μοναδική. Είναι δηλαδή, όπως λέγαμε στα μαθηματικά, απαραίτητη συνθήκη αλλά όχι ικανή. Ένα πιο ουσιώδες κριτήριο είναι να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση, να αισθάνεται δηλαδή ο κάθε πολίτης ότι αντιπροσωπεύεται από μια μερίδα του πολιτικού συστήματος. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δεν αισθάνομαι να αντιπροσωπεύομαι από κανένα από τα εν Βουλή κόμματα. Και δεν έχω τίποτα ακραίες ιδέες, εκτός κι αν η πίστη στο Κράτος Δικαίου είναι πλέον ακραία ιδέα. Επιπλέον, η γενικευμένη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των πολιτικών που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ασυμβίβαστη με την αληθινή δημοκρατία. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω την επιστροφή σε ουτοπικά οράματα άμεσης δημοκρατίας. Είναι δυνατόν να υπάρξει γνήσια αντιπροσωπευτική δημοκρατία με τις κατάλληλες θεσμικές δικλείδες ασφαλείας. Αλλά πώς θα υλοποιηθούν αυτές όταν αυτοί που έχουν την εξουσία δεν έχουν κανένα συμφέρον να τις θεσπίσουν;

Πώς θα πέσει αυτή η «διακομματική χούντα»; Σίγουρα όχι χωρίς την ενεργοποίηση σημαντικής μερίδας των πολιτών. Το σφυροκόπημα μέσω του διαδικτύου είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και μπορεί να σταδιακά να πιέσει τα υπάρχοντα κόμματα να αλλάξουν. Ενεργοποίηση μέσα από νέα κόμματα είναι μια άλλη διέξοδος. Επεξεργασία συγκεκριμένων θεσμικών προτάσεων επίσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Όπως και να χει «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

Advertisements

16 Σχόλια to “Χούντα είναι (;) θα περάσει (;)”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=267462&ct=114&dt=10/05/2009

  «Η θεσμική λειτουργία στη σύγχρονηΕλλάδα έχει φθάσει στο έσχατο σημείο ηθικής κατάπτωσης. Υπάρχει μια ανεξέλεγκτη εξουσία- η κομματικήπου χωρίς φραγμούς προχωρεί στην άπληστη επιβολή της στον δημόσιο βίο της χώρας. Αυτή καταλύει στην πράξη την ανεξαρτησία των βουλευτών, αυτή πολιορκεί ασφυκτικά και προσπαθεί ανεπίτρεπτα να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις με πολιτική σημασία.»

 2. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://htsoukas.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

  Κύκλος φαύλος, δυσώδης, πνιγηρός…

 3. Ioannis Brilakis Says:

  Αυτό όμως είναι πρόβλημα και της Αμερικάνικης Δημοκρατίας, γενικά πάντα τα 2 μεγαλύτερα κόμματα τα βρίσκουν στον παραμερισμό των μικρότερων, με τον ένα τρόπο η τον άλλο.Ακόμα και οι συσχετισμοί να αλλάξουν, ένα μικρό κόμμα που παραπονιέται σήμερα θα πνιγεί τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο αν ποτέ βρεθεί στο τοπ 2.

 4. ΔΑΡΝΑΞ Says:

  Στην ουσία η διαφορά έγκειται στο χρόνο «επεξεργασίας» της δημοκρατίας. Στην περίπτωση των ΗΠΑ οι θεσμοί έχουν παγιωθεί και ρυθμίζουν τον τρόπο που θα «σβύνουν» τα μικρά κόμματα ή αλλιώς θα «επιτρέπουν» στους δύο εκπροσώπους του κεφαλαίου να μοιράζονται την πίτα συνεχώς και αδιαλείπτως. Στην Ελλάδα η «ωρίμανση» δεν έχει ολοκληρωθεί (ενδεχομένως να μη συμβεί ποτέ) και το μοίρασμα της πίτας γίνεται με όποιο τρόπο και πολλές φορές πέρα από τους θεσμούς που το ίδιο το σύστημα έχει επιβάλλει. Στη χώρα μας τέτοιες εκτροπές έχουν πάρει διάφορες μορφές από εμφύλιο και χούντα μέχρι άπειρες μικρές «αθώες» εκτροπούλες. Μοιάζουμε με την χαρτορίχτρα που ρίχνει και ξαναρίχνει τα χαρτιά μέχρι να της βγει αυτό που θέλει. Θα έφθανε μόνο να σκεφθούμε αν υπάρχει άλλη πολιτισμένη χώρα που κάνει εκλογές όποτε θέλει το κυβερνών κόμμα. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται μόνο όταν το κόμμα που κυβερνά είναι σίγουρα χαμένο.

 5. ποιητής Φανφάρας Says:

  Για να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα αν υπάρχει «χούντα», αν δηλαδή εκτρέπεται το ισχύον πολίτευμα, θα πρέπει να προσδιορίσει ποιό είναι το πολίτευμα αυτό.
  Είναι δηλαδή προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία (τυπικά) ή μήπως κάτι άλλο (ουσιαστικά)?
  Αν για παράδειγμα το πολίτευμά μας (ουσιαστικά) είναι πρωθυπουργική κληρονομική μοναρχία, τότε οφείλω να ομολογήσω ότι λειτουργεί άψογα (τoυλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας).
  Οι εκλογές γίνονται όποτε γουστάρει ο «μονάρχης», η Βουλή διαλύεται όποτε το επιθυμεί, τα νομοσχέδια που θέλει τα περνάει, δημοψηφίσματα δεν γίνονται ποτέ, oι νόμοι που ισχύουν για τους υπηκόους της μπανανίας δεν ισχύουν για την αυλή του μονάρχη (όπου αυλή βάλτε βΟλευτές), το 30% κυβερνά το υπόλοιπο 70% και όλα μέλι γάλα.
  Και όποιος αμφισβητεί τη μορφή του πολιτεύματος, ας θαυμάσει την κληρονομική διαδοχή των τελευταίων χρόνων (ή του άμεσου μέλλοντος): Γ.Παπανδρέου ο Α’, Α.Παπανδρέου ο Α’, Γ.Παπανδρέου ο Β’ (ο επονομαζόμενος και yesmother)…. και έπεται συνέχεια
  Κ.Καραμανλής ο Α’, Κ.Καραμανλής ο Β’ και έπεται συνέχεια….
  Κ.Μητσοτάκης ο Α’ (ο επονομαζόμενος και δρακουμέλ), Ντ. Μητσοτάκη η Α’, Κ. Μητσοτάκης ο Β’ (ο επονομαζόμενος και εξώφθαλμος)
  και πάει λέγοντας…

  Είπε κανείς τίποτα??
  Βρε δεν πά’ να καταργήθηκε η Βασιλεία στην Ελλάδα? Εμείς οι Έλληνες γουστάρουμε την οικογενειοκρατία βρεεε!! Και την εφαρμόζουμε και στα κατώτερα κλιμάκια (π.χ. βουλευτιλίκι).

  Έχουμε το πολίτευμα και τους εκπροσώπους που μας αξίζουν Θέμη. Ας μην γκρινιάζουμε. Τους κατηγορούμε και μετά τους επιβραβεύουμε! Ο μαζοχισμός σε όλο του το μεγαλείο!
  Άντε, έρχονται και ευρωεκλογές και πρέπει να τους ξαναψηφίσουμε… ουπς, συγγνώμη… να τους χειροκροτήσουμε ήθελα να πω πίσω από ένα παραβάν! Νομίζουμε ότι ψηφίζουμε, ότι τους επιλέγουμε ή ότι τους τιμωρούμε. Στην ουσία χειροκροτούμε μια από τις δυναστείες κάθε φορά, λέγοντας στην άλλη: Την επόμενη φορά θα μας γ…… εσύ. Ένας – ένας! Α, όλα κι όλα. Τα όργια δεν μας αρέσουν! Έχουμε και μια αξιοπρέπεια ρε αδελφέ! χαχχαχαχαχχαχαχα

  Υ.Γ. Κατά τα άλλα, μας φταίει κάποιος Στάλιν σε μια μακρυνή και ανύπαρκτη πλέον ΕΣΣΔ!
  😦

 6. Παράγκας Says:

  ….ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ «βολεμένη» ΧΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ τα γερόντια την ΨΗΦΟ τους, αυτά που τρέμουν με την ανασφάλεια της σύνταξης ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, στην ουρά για ραντεβού στο ΙΚΑ, ΟΥΡΑ και στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,…Άλλά δεν το βλέπουν ούτε τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!…

 7. Παράγκας Says:

  ΑΝ ΠΑΜΕ= ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ

 8. ΔΑΡΝΑΞ Says:

  Ποιητή μου εκείνο το Υ.Γ. τι το ήθελες;
  Δεν μπορώ να αντιπαρέλθω το γάντι της πρόκλησης που πετάς… Φυσικά και δεν μας φταίει ο Στάλιν. Όμως η κριτική από αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν τον αυλοκόλακα και τον χειροκροτητή δεν είναι ίδια με την πολεμική των αστών για τον Στάλιν. Η άκριτη εξουσία φτάνει εύκολα στην διαφθορά και τον κυνισμό. Το έχεις γράψει με άλλο τρόπο ότι τίποτα δεν δίνεται χωρίς θυσίες, και η αντίδραση αυτών που χάνουν τα κεκτημένα είναι λυσαλέα, αυτή είναι η μία πλευρά. Τότε ακριβώς, κάτω από την πίεση των πραγμάτων και την ανάγκη να εκκολαφθεί η καινούργια κοινωνία, σπάζει και το αυγό του φιδιού και δυστυχώς αυτό έχει εκκολαφθεί στην δική μας πλευρά. Είναι δύσκολη η ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί.
  Και μία συμπλήρωση σε κάτι που ενδεχομένως σκόπιμα παράλειψες για να μη χαλάσει η ρίμα της γενεαλογίας. Ο δρακουμέλ, αν δεν κάνω λάθος, είχε θείο τον Ελ. Βενιζέλο. Θα μου πεις άλλο από μπαμπά σε γιό και άλλο σε ανηψιό και μάλιστα με διαφορετικό όνομα… εδώ ο Λιάπης σαφώς πιο προσοντούχος από τον Κωστάκη και χάθηκε….

 9. AAT Says:

  @ ΔΑΡΝΑΞ
  «…εδώ ο Λιάπης σαφώς πιο προσοντούχος από τον Κωστάκη…»

  Ίσως να έχεις χάσει επεισόδια. Πρέπει να τον γνωρίσεις από κοντά.

 10. AAT Says:

  να και 3 από τα εκατοντάδες επεισόδια που έχεις χάσει

  high-tech

  ηλεκτρικός σιδηρόδρομος

  H epistrofi

 11. ποιητής Φανφάρας Says:

  Αχ βρε Δάρνακα…
  Έφαγες τον γάιδαρο και σχολίασες την ουρά του!
  Για τον Στάλιν νομίζω ότι μιλήσαμε αρκετά στη σελίδα της Παπαρήγα. Με ενοχλεί η υποκρισία αυτών που δεν βλέπουν το χάλι μπροστά τους, αλλά το αναζητούν σε περασμένες εποχές και σε ξένες χώρες, μόνο και μόνο για να εξισορροπήσουν μια κατάσταση και να επιμερίσουν ανύπαρκτες ευθύνες.
  π.χ. «Σου βίασα τη γυναίκα? Ναι αλλά και ένας τύπος πριν 80 χρόνια, τον οποίο ίσως συμπαθείς, βίαζε κάποιες άλλες γυναίκες κάπου στην Ανατολή»

  Και κάτι άλλο Δάρνακα: Ποιά «δική μας» πλευρά? Δεν ανήκω σε καμία πλευρά!! Μπορεί να με δεις στο μέλλον να (ξανα)υπερασπιστώ τον (κατά τα άλλα απαράδεκτο) Θανάση Πλεύρη, αν θεωρήσω ότι βάλλεται αδίκως ή συκοφαντείται.

  Αναφέρθηκα στην κληρονομική διαδοχή μόνο των τελευταίων χρόνων και (ενδεχομένως) σε αυτή του μέλλοντος. Το έγραψα, αλλά δεν το πρόσεξες. Αν αναφερόμουν στον Ελ Βενιζέλο δεν θα τον συνέδεα με τον δρακουμέλ, αλλά με τον δευτερότοκο γιο του Σοφοκλή Βενιζέλο (δεν έζησα αυτήν τη δυναστεία, δεν την κρίνω).

  Το πολίτευμα, που (ουσιαστικά και όχι τυπικά) ισχύει στην Ελλάδα, λειτουργεί άψογα Δάρνακα. Γιατί το πολίτευμα αυτό είναι η πρωθυπουργική κληρονομική μοναρχία. Είναι ένα από τα είδη για τα οποία είναι γνωστή η Ελλάδα στο εξωτερικό. Κάτι σαν τη φέτα ας πούμε. Μόνο που το πολίτευμά της η Ελλάδα δεν το εξάγει. Το καμαρώνει, το αναπαράγει και το καταναλώνει η ίδια! Ευτυχώς για τους υπόλοιπους λαούς, δυστυχώς για εμάς!

  Χαιρετώ

 12. ποιητής Φανφάρας Says:

  @AAT
  Μη μου κατηγορείτε τον Λιάπη!!
  ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ (3ο βίντεο, από 3′:35» μέχρι τέλος)

 13. gerasimos Says:

  Αρκεί να δούμε ΠΟΙΟΝ έχουμε σήμερα για πρωθυπουργό. Και κυρίως ΓΙΑΤΙ τον έχουμε για πρωθυπουργό. Aν ρίξουμε μια ολίγον τι βαθύτερη ματιά κυρίως στο δεύτερο ερώτημα, θα αντιληφθούμε πολλά και διάφορα για το πώς φτάσαμε ως εδώ και κυρίως για το πώς ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ για να φτάσουμε ως εδώ.

 14. ποιητής Φανφάρας Says:

  Αντιγραφή από τη σελίδα του ΓΑΠ (14 μήνες πριν):
  ——–

  ποιητής Φανφάρας λέει:
  Μαρτίου 16, 2008 σε 4:58 πμ
  Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος (;) στον κόσμο, όπου υφίσταται κληρονομική μοναρχία προκύπτουσα μέσω εκλογών! Ο βασιλιάς, χαλίφης, μονάρχης, ηγεμόνας, φύλαρχος, ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τον, προκύπτει μετά από την ελεύθερη (!) ψήφο και τη βούληση του κυρίαρχου (χαχα, μη χέσω!) ελληνικού λαού!
  Παράδειγμα: Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα τρεις δυναστείες, που διεκδικούν την ηγεμονία της χώρας: Το παπαρανδρέικο, το καραμαναλέικο και το μητσοκωστέικο. Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές ψωροδυναστείες, οι οποίες κατά καιρούς βγαίνουν στο προσκήνιο, όταν ο διάδοχος κάποιας μεγάλης δυναστείας δεν έχει ακόμα ενηλικιωθεί πολιτικά (τύφλα νά ‘χει το Βυζάντιο!).
  Για του λόγου το αληθές:
  1945: Παπαρανδρέου ο Α’ (άρτι αφιχθείς εκ Καϊρου, όπου έκανε λυσσαλέα αντίσταση κατά του γερμανού κατακτητή)
  1955: Καραμάν Αλής ο Α’
  1965: Παπαρανδρέου ο Α’
  1975: Καραμαν Αλής ο Α’
  1985: Παπαρανδρέου ο Β’
  1995: Παπαρανδρέου ο Β’ (μετά το σύντομο διάλειμμα της δυναστείας των Κομνηνών… εεε.. συγγνώμη, των Μητσοκωσταίων ήθελα να πω!)
  2005: Καραμαν Αλής ο Β’
  2015: Παπαρανδρέου ο Γ’ ??? ( ο επονομαζόμενος και γαπ; κάτι ξέρει η mother που επιμένει; )

  Το ίδιο σχόλιο θα μπορούσε να γραφεί και στο χώρο των άλλων εκπροσώπων της δυναστείας: κώτσος, ντόροθυ, sunday boy… Μην αδικούμε τον γαπ.. άλλωστε τρώει όλο το φαί του, έτσι mother?

  Θέμη, μη με πεις πάλι λαϊκιστή. Χρησιμοποίησα άλλωστε ιστορικά ντοκουμέντα!!! χαχαχαχα

 15. ΔΑΡΝΑΞ Says:

  Για ΑΑΤ:
  Όμορφα τα βιντεάκια σου, όμως το προσοντούχος χρονικά πάει πριν την εποχή της επιλογής του Κωστάκη ως αρχηγού. Πάει στα χρόνια που τους έστελναν για σπουδές με σκοπό να δουν ποιος είναι καταλληλότερος να μας καβαλήσει. Τότε, με τις πληροφορίες που έχω, ποντάρανε στο άλλογο Λιάπης (ή αν θέλεις Σαμαράς κτλ…) και όχι στον Καραμάν Αλή Β’. Να τον γνωρίσω από κοντά; Γιατί, μαζόχας είμαι;

  Για Φανφάρα:
  Η «δική» μας πλευρά είναι αυτή που εσύ προσδιόρισες. Η πλευρά των «νικητών». Όμως επιμένω ακόμα και για την ουρά. Δεν θέλω να είμαστε «οι νικητές» που «σκουπίσανε τα ματωμένα τους σπαθιά στ΄ άσπρα δίχως ραφές πουκάμισα των νικημένων»

 16. AAT Says:

  @ ΔΑΡΝΑΞ

  Γιατί τα πήρες τοις μετρητοίς;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: