Οι διεργασίες στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Νίκου Ράπτη «Ενότητα ή ήττα». Αφού τον ευχαριστήσω για την ευνοϊκή αναφορά στο πρόσωπό μου, θέλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την ενωτική του τοποθέτηση.

Οι τρεις σχηματισμοί που κινούνται στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου είναι, κατά χρονολογική σειρά ίδρυσης, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, οι Δημοκρατικοί, και η Δράση (η ίδρυση της οποίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα). Κανένας από αυτούς τους σχηματισμούς δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Για κάποιους η ΦΙ.Σ. είναι πολύ νεοφιλελεύθερη, για άλλους οι Δημοκρατικοί παραείναι «πατριωτικοί», δεν υποστηρίζουν τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας κτλ. Το πολιτικό πλεονέκτημα της Δράσης είναι η αναγνωρισιμότητα των ιδρυτών της. Όμως αυτό είναι και αρνητικό ταυτόχρονα. Τα πρόσωπα αυτά, ιδίως ο κ. Μάνος, όντως έχουν μια μικρή ομάδα φανατικών θαυμαστών, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ευρύτερη κοινωνία. Το όνομα του κ. Κοντογιαννόπουλου έχει συνδεθεί, δικαίως ή αδίκως, με τις μεγάλες ταραχές στην Παιδεία το 1991. Την περίοδο 2004-2007 ήταν Παπανδρεϊκότερος του Παπανδρέου (ψάξτε να βρείτε άρθρα του σε εφημερίδες από εκείνη την περίοδο να δείτε πόσο κολακευτικά ήταν). Το 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία και δεν εξελέγη. Έκτοτε έχει αρχίσει να ασκεί κριτική στο μεταπολιτευτικό σύστημα. Και η πορεία του κ. Μάνου δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής, όπως ορθά περιέγραψε ο κ. Ράπτης. Διέλυσε τους Φιλελεύθερους το 2001 αγνοώντας τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος που κατά πλειοψηφία ήταν αντίθετοι. Ο ίδιος ο Νίκος Δήμου δήλωσε κάποτε στο μπλογκ του ότι τον απογοήτευσε πολύ αυτή του η στάση. Τα επόμενα χρόνια τον εκλιπαρούσαν να δραστηριοποιηθεί και αυτός απείχε. Ιδρύθηκε η Φιλελεύθερη Συμμαχία, αυτός απείχε. Ιδρύθηκαν οι Δημοκρατικοί, αυτός απείχε. Ε δεν μπορεί τώρα, τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, που αποφάσισε επιτέλους να κινητοποιηθεί, να απαιτεί από τους άλλους σχηματισμούς να διαλυθούν και να τον ακολουθήσουν.

Πιστεύω λοιπόν ότι στις ερχόμενες ευρωεκλογές οι τρεις αυτοί σχηματισμοί πρέπει να επικεντρώσουν σε αυτά που συμφωνούν και να κατεβάσουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο, διατηρώντας όμως την ξεχωριστή τους οντότητα. Κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Τρεις διακριτές συνιστώσες, ένα ψηφοδέλτιο. Επίσης πιστεύω ότι στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου αυτού πρέπει να τοποθετηθούν νέα, άφθαρτα άτομα. Ο κ. Μάνος μπορεί αν θέλει να είναι στην τελευταία, τιμητική θέση και ο κ. Κοντογιαννόπουλος στην προτελευταία. Έτσι θα αποδείξουν και την πολιτική τους ανιδιοτέλεια.

42 Σχόλια to “Οι διεργασίες στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου”

 1. Στέφανος Μάνος Says:

  Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας ακαδημαϊκός προκειμένου να κρίνει πολιτικά πρόσωπα και τις προθέσεις τους παραπέμπει σε όρους δημοφιλίας, ‘Ο Μάνος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ευρύτερη κοινωνία’, και αγνοούν επιδεικτικά το έργο τους και τις κατά καιρούς θέσεις τους. Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι αναδεικνύονται οι ακαδημαϊκοί στα ελληνικά πανεπιστήμια, με όρους δημοφιλίας ή συγγένειας και όχι τόσο με βάση το έργο τους. Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι ό,τι καταδικάζετε στο βιβλίο σας για το ελληνικό πανεπιστήμιο, επιθυμείτε να καθιερώσετε στην ελληνική πολιτική ζωή.

  Τον περασμένο Φεβρουάριο προσπάθησα να απαντήσω στο ερώτημα αν χρειάζεται ένα νέο κόμμα με το παρακάτω άρθρο μου (Ελεύθερος Τύπος 25/02/09).

  «Μερικοί με ρωτούν αν είναι αλήθεια ότι ετοιμάζεται νέο κόμμα. Άλλοι σπεύδουν να μου πουν ότι δεν χρειάζεται άλλο ένα κόμμα.

  Τα πιο πάνω συμβαίνουν διότι πολλές φορές διατυπώνω την άποψη ότι η κυβέρνηση -αλλά και η αντιπολίτευση, αν ήταν κυβέρνηση- αδυνατεί να κυβερνήσει όπως πρέπει. Αδυνατεί δηλαδή να πάρει τις σωστές αποφάσεις που επιτάσσει το γενικό συμφέρον. Και για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα νέο κόμμα. Το νέο κόμμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν τώρα. Σκοπός του πρέπει να είναι όχι η επιδίωξη της εξουσίας αλλά ο εξαναγκασμός της εξουσίας σε σωστή διακυβέρνηση. Ο εξαναγκασμός της όποιας κυβέρνησης -που έχει την τάση στη χώρα μας να διολισθαίνει στην εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων- στη συνεπή προάσπιση του γενικού συμφέροντος. Ο ρόλος αυτός προσομοιάζει σε ένα βαθμό σε αυτόν που συχνά παίζει η Ευρώπη στην πολιτική μας ζωή.

  Λένε πολλοί και έχουν δίκιο ότι ευτυχώς που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευτυχώς, όχι μόνο για τους πόρους που η Ευρώπη θέτει στη διάθεση μας για τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων και για επενδύσεις σε αναπτυξιακές υποδομές, αλλά και διότι μας αναγκάζει να κάνουμε αυτονόητα σωστά πράγματα. Σωστά πράγματα που για παράδοξο λόγο ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε εκείνη του ΠΑΣΟΚ θα έκαναν αν δεν πιεζόντουσαν από την Ευρώπη. Σωστά πράγματα που εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον.

  Θα παραθέσω μερικά παραδείγματα. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι το γενικό συμφέρον –το δικό μας γενικό συμφέρον- επιβάλλει να μην πετάμε τα σκουπίδια μας σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Παρά ταύτα κάνουμε αυτό που δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Το γιατί δεν είναι του παρόντος. Ευτυχώς η Ευρώπη (οι Βρυξέλλες) παρεμβαίνει και μας προειδοποιεί ότι αν δεν καταργήσουμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές θα μας επιβάλλει πρόστιμο και σε υποτροπή θα περιορίσει τους πόρους του ΚΠΣ. Η Ευρώπη σήμερα μας πιέζει να περιορίσουμε τα ελλείμματά μας. Γιατί; Επειδή εμείς (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) δεν φαίνεται να κατανοούμε το αυτονόητο: ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάντα ελλείμματα και συνεχώς διευρυνόμενα χρέη. Ευτυχώς που υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μας επιβάλλει πρόστιμα όταν καθυστερεί υπέρμετρα η Ελληνική Δικαιοσύνη.

  Η Ευρώπη μπορεί και παρεμβαίνει διότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες της δίνουν το δικαίωμα και διότι έχει τους μοχλούς –τα λεφτά στην περίπτωση αυτή- να επιβάλλει το αυτονόητα σωστό.

  Αναφέρθηκα στο θετικό ρόλο της Ευρώπης –μας αναγκάζει να κάνουμε το σωστό- επειδή θα ήθελα να υπάρξει ένα κόμμα/κίνηση στην Ελλάδα που να ‘αναγκάζει’, ‘εξωθεί’, ‘πιέζει’ (όπως θέλετε πέστε το) την όποια πλειοψηφία αναδείξει ο Ελληνικός λαός και το εκλογικό σύστημα, να κάνει το ‘σωστό’. Το αυτονόητα ‘σωστό’, αυτό που για παράδοξο λόγο ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ κάνουν αν δεν αναγκαστούν να το κάνουν.

  Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο, το νέο αυτό κόμμα θα πρέπει να διαθέτει ένα κρίσιμο μοχλό. Αυτός ο μοχλός δεν μπορεί παρά να είναι η συμπλήρωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του πρώτου κόμματος ώστε να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

  Θα με ρωτήσετε ίσως: ‘Γιατί αυτό που λες δεν μπορεί να το κάνει το ΚΚΕ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ο ΛΑΟΣ’; Θεωρητικά μπορούν, αλλά μέχρι σήμερα τα τρία αυτά κόμματα υποστηρίζουν απόψεις που δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω αυτονόητα σωστές. Φαντάζομαι ακόμη ότι την ίδια με εμένα δυσκολία θα έχουν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

  Το νέο κόμμα που εύχομαι, αντί να είναι κόμμα διαμαρτυρίας, θα είναι κόμμα-καταλύτης για την πραγματοποίηση του αυτονόητα ‘σωστού’.

  Θα είχατε για παράδειγμα αντίρρηση αν το νέο αυτό κόμμα πίεζε ασφυκτικά τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ (όποιο κόμμα ήταν πρώτο) να εφαρμόζει αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, όλες τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρώπης για το Περιβάλλον; Θα είχατε αντίρρηση αν πίεζε για την αποτελεσματική ρύθμιση της στάθμευσης και τη διευκόλυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς; Θα είχατε αντίρρηση αν πίεζε για την εφαρμογή ωραρίου εξυπηρέτησης των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας; Ο κατάλογος των αυτονόητα ‘σωστών’ παρεμβάσεων δεν έχει τέλος. Εγώ θα έδινα προτεραιότητα σε θέματα περιβάλλοντος όπου κατατάσσω και τις συνθήκες ζωής στις πόλεις, θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς και θέματα παιδείας. Δεν παραβλέπω προφανώς την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την απασχόληση… Παντού υπάρχουν αυτονόητα σωστές επιλογές. Προτάσσω όμως τα τρία Π: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία, διότι στους τομείς αυτούς διακρίνω τη δυνατότητα της διεθνούς διάκρισης, της διεκδίκησης των πρωτείων. Η διεθνής διάκριση, να είσαι πρώτος, ωθεί την ανάπτυξη, δημιουργεί πλούτο και ευκαιρίες απασχόλησης. Δημιουργεί τις υγιείς προϋποθέσεις για ολοκληρωμένες κοινωνικές παροχές υψηλής ποιότητας για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

  Θα ήθελα να επισημάνω ότι το κόμμα που περιγράφω θα γνώριζε καλύτερα από τον κ. Αλμούνια την ‘ελληνική πραγματικότητα’ και συνεπώς θα ασκούσε λογικότερη και αποτελεσματικότερη πίεση από ό,τι ο κ. Αλμούνια και οι υπηρεσίες του. Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην οικονομική κρίση, η επισήμανση αυτή αποκτά αυταπόδεικτη σημασία.

  Σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που είναι απαισιόδοξη για το μέλλον, πιστεύω ότι αν εκμεταλλευτούμε σωστά τον απίστευτο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό, και κυρίως τον ανθρώπινο πλούτο μας, μπορούμε να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση με αυτοπεποίθηση, αισιόδοξοι, περήφανοι, ασφαλείς, αξιοπρεπείς.

  Γι αυτό χρειάζεται ένα ‘σωστό’ νέο κόμμα που δεν διεκδικεί την εξουσία για την εξουσία και δεν διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία. Αντίθετα πιέζει την εξουσία για σωστή διακυβέρνηση και μεταμορφώνει την αρνητική φύση της διαμαρτυρίας σε θετική παρέμβαση και καθοδήγηση. Ένα νέο κόμμα που το μόνο που θέλει είναι να σπρώξει αποτελεσματικά για να γίνει το ‘σωστό’ μπορεί, ελπίζω, να προσφέρει τη λύση του πολιτικού μας προβλήματος.»

 2. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Αγαπητέ κύριε Μάνο, την αποτίμηση του έργου και των θέσεών σας την έκανα στη σελίδα σας:

  https://axiologisibouleytwn.wordpress.com/x-μάνος-στέφανος/

  Άριστα σας έβαλα! Σε παλαιότερό μου άρθρο ή σχόλιο στο e-rooster έγραψα ότι είστε κατά τη γνώμη μου ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αλλά το τι πιστεύω εγώ λίγο μετράει. Το θέμα είναι τι πιστεύει η κοινωνία. Άλλο πανεπιστήμιο και άλλο πολιτική. Η πολιτική ΕΙΝΑΙ στην ουσία διαγωνισμός δημοφιλίας, πώς να το κάνουμε. Ο λαός ψηφίζει με βάση το ένστικτο, την οικογενειακή παράδοση, το τι «παίζει» στην τηλεόραση, κτλ. Η «αξιολόγηση βουλευτών» έγινε για να ενθαρρύνει πιο ορθολογικές επιλογές.

  Στόχος του παραπάνω μικρού άρθρου είναι να πιέσει για ενότητα στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, και η ενότητα δεν υπηρετείται από «ηγεμονικές» συμπεριφορές. Αντι να μαλώνουμε λοιπόν μεταξύ μας για λεπτομέρειες, ας δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε ο χώρος αυτός να καταγράψει μια σημαντική παρουσία στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί αν κατεβούν τρία ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

 3. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=87111316

  «Το πρώτο βήμα του κόμματος θα είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον Στ. Μάνο και στην τελευταία τιμητική θέση της ευρωλίστας τον Β. Κοντογιαννόπουλο»

  «Η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Στ. Μάνου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Διοικούσα Επιτροπή της, μετά την τελευταία άκαρπη συνάντηση μαζί του προ δεκαημέρου. Εκεί οι «Φιλελεύθεροι» ζήτησαν να ενταχθούν στη «Δράση» ως «συνιστώσα», διατηρώντας την οργανωτική τους αυτοτέλεια. Ο όρος δεν έγινε δεκτός και έτσι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν την αυτόνομη κάθοδό τους στις ευρωεκλογές. »

  Δηλαδή τα πράγματα παίρνουν τη χειρότερη δυνατή τροπή, με κύρια ευθύνη του κ. Μάνου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω την Δράση.

 4. Στέφανος Μάνος Says:

  Η πραγματικότητα είναι ότι στη Φιλελεύθερη Συμμαχία προτάθηκε να διατηρήσει την οργανωτική της αυτοτέλεια και τα μέλη της να συμμετάσχουν, αν θέλουν, ως άτομα στη Δράση. Η φάμπρικα της «συνιστώσας» παραπέμπει στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό όπου λίγα πρόσωπα (στο όνομα της συνιστώσας) παίζουν δυασανάλογο ρόλο. Στη Δράση κάθε μέλος θα έχει μια ψήφο. Είμαι βέβαιος ότι μερικά από τα μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας θα επιλέξουν να συμπράξουν με τη Δράση. Διότι αυτό υποδεικνύει και η κοινή λογική.

 5. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Αυτό που επιτεύχθηκε τελικά ήταν η διάσπαση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, που είναι κρίμα. Παρότι διαφωνώ μαζί τους σε αρκετά πράγματα, ήταν μια γενναία φωνή που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους.

  Συνέντευξη Μπουτάρη:

  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=80566

 6. Νικος Says:

  Νομίζω οτι συνιστώσες σε ένα τοσο μικρό κόμμα που μόλις αρχίζει την πορεία του δεν χωράνε. Ας ενωθούν όλοι οσοι πιστεύουν σε δέκα κοινά πράγματα και ας προχωρήσουν.

  Πάντως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Οποιοδήποτε κόμμα αν δεν υποστηριχτεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, δεν φαίνεται να έχει ελπίδα.. Πχ, ολοι μας λέμε πως έχουμε οικολογικές ανησυχίες, αλλά το κόμμα των πράσινων περνάει δεν περνάει το 2.5%. Στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουμε πάθει ομαδική αποχαύνωση. Αλλά μια προσπάθεια δεν βλάπτει..

 7. pro Says:

  Δυο-τρεις επισημάνσεις για το θέμα:
  Πρώτον, είτε όλα μαζί είτε χώρια ελπίδα εισόδου στη Βουλή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για κανένα από τα κόμματα αυτά.
  Δεύτερον, ο Στ Μάνος ως το πιο προβεβλημένο στέλεχος από όσα συμμετέχουν στους τρεις αυτούς κομματικούς σχηματισμούς δικαιούται, κατά τη γνώμη μου, να έχει την πρωτοκαθεδρία σε πιθανή συνεργασία. Αυτό, πιστεύω, επιτάσσει η κοινή λογική. Τους Δημοκρατικούς ως κομματική ύπαρξη τους γνωρίζουν ελάχιστοι, ενώ την ΦΙΣ και όσοι λίγοι την γνωρίζουν την βρίσκουν υπερβολικά φιλελεύθερη. Σε μία χώρα που ο φιλελευθερισμός έχει κατασυκοφαντηθεί και ακόμη και η πώληση καταχρεωμένων εταιρειών όπως η ΟΑ θεωρείται νεοφιλελεύθερη πολιτική, απόψεις όπως αυτές της ΦΙΣ για την εκπαίδευση με κουπόνια για παράδειγμα, θα καταντούσαν σύντομο ανέκδοτο.
  Επειδή θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει ότι και ο Μάνος είναι ταυτισμένος με τις φιλελεύθερες ιδέες θα απαντήσω τούτο μόνο: Αφού ο χώρος είναι ήδη ιδεολογικά χρωματισμένος ας αναθέσουν όλοι την ηγεσία και τη συνολική εκπροσώπηση σ’ αυτόν που έχει αποδεδειγμένα τις μεγαλύτερες ικανότητες αλλά και δυνατότητες πρόσβασης στα ΜΜΕ.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι η προσκόλληση του Έλληνα στα δυο μεγάλα κόμματα δεν γίνεται να αλλάξει γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως μόνο αν και όταν προωθηθούν σε αυτά νέες ηγεσίες με όραμα, ήθος και ιδανικά θα αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα.Μεχρι τότε θα αναμοχλεύουμε, απλώς, τη μιζέρια μας.

 8. Defkalion Says:

  H διασπαση της Φιλελευθερης Συμμαχιας κ. Λαζαριδη έγινε λογω ενδογενων αδυναμιων της ίδιας. Ξεκινησε πολυ πριν οι κ. Μανος, Μπουταρης και Κοντογιαννοπουλος ανακοινωσουν οποιαδηποτε σκεψη για νεα πολιτικη κινηση. Ο Φιλελευθερισμος κ Λαζαριδη δεν ειναι το ψυχαναγκαστικο αναμασημα ΄΄φιλελευθερης΄΄ συνθηματολογίας και η ζητουμενη -απο την ηγεσια- νεοκνιτικη συμπαραταξη που αναγαγει την ανοδο της ΦΣ ως αυτοσκοπο. Οφείλει να είναι πρωτιστως βιωμα για εκεινους που την επικαλουνται… Μέχρι λοιπόν η ηγεσία της ΦΣ να γινει πραγματικά φιλελευθερη….και να μην διαγραφει μελη της επειδη δεν αρεσε σε καποιους το SMS που τους έστειλε… Θα προτιμησω ως φιλελευθερος την ενταξη μου σε μια μεταρρυθμιστικη κινηση που ειναι λιγοτερο ΄΄φιλελευθερη΄΄ στο όνομα και περισσοτερο στην ουσία και στην εσωκομματικη της λειτουργία…. Οι συνθηκες είναι πολυ τραγικες για να χωρανε ιδεολογικες ακαμψιες. Κάποιοι προτιμησαν να διατηρησουν το μαγαζακι τους, αντι να συλλογιστουν την κρισιμοτητα της καταστασης. Προσωπικα θεωρω δεν υπαρχουν φιλελευθερα μετρα υπαρχουν φιλελευθερα αποτελεσματα. Και εχω μεγαλυτερη εμπιστοσυνη στην Δραση για το αποτελεσμα -εκ των πραγματων οτιδηποτε μεταρρυθμιστικο θα ειναι προς την φιλελευθερη κατευθυνση- που θα πετυχει, παρα στην ΦΣ για την ΄΄περηφανη΄΄ ακαμψια της.
  Η ιστορια θα τους κρινει όλους καποιους για την ακαμψια τους… και καποιους άλλους για την -και καλα-΄΄αποστασια΄΄ τους…

 9. Νέαρχος Γαλανάκης Says:

  κ Λαζαρίδη
  Απορώ πραγματικά με την επιμονή σας να χρεώσετε την αποτυχία της ευρύτερης συνεργασίας στον κ Μάνο. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει κατά την γνώμη σας να δεχτεί την ιδεολογική ακαμψία της φιλελεύθερης συμμαχίας, που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι παρόμοια με εκείνη του ΚΚΕ από άλλη σκοπιά ή να δεχτεί τις πατριωτικές και θρησκόληπτες κορώνες των «Δημοκρατικών» του κ Μελέτη- Ταΰγετου Μελετόπουλου. Ως Έλλην και μάλιστα αρκετά πρεσβύτερος σας, επειδή γνωρίζω ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού θα προτιμούσα τον κ Μάνο ο οποίος έχει δώσει εξετάσεις και έχει επιτύχει. Είναι άνθρωπος του μέτρου και παρά το ιδεολογικό του έρμα έχει την ικανότητα προσαρμογής. Απόδειξη οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πού σε πολλά σημεία βαίνουν παράλληλα με εκείνες κάποιων σοσιαλδημοκρατών χωρίς να απαρνηθεί το φιλελεύθερο πιστεύω του. Θα συμφωνήσω μαζί σας όπως και με τον Δευκαλίωνα ότι το εγχείρημα καθόδου στις ευρωεκλογές των δυνάμεων που επιθυμούν να χαρακτηρίζονται κεντρώες είναι ιδιαίτερα δύσκολο.Και δεν είναι μόνο η προσκόλληση του νεοέλληνα στα δυο μεγάλα κόμματα που οδηγεί σε αυτό, αλλά έχει να κάνει και με την δυσκολία να γίνουν γνωστές οι θέσεις τους λόγω της πολύ μικρής ή ανύπαρκτης αναγνωρισιμότητας του στελεχιακού δυναμικού τους. Στο σημείο αυτό παρά την μικρή δημοφιλία πού έχει ο κ Μάνος μάλλον υπερτερεί των άλλων

 10. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Τέλος πάντων, δεν είναι χρήσιμο να τσακωνόμαστε μεταξύ μας.

  Ξέρει κανείς πού είναι αυτές οι 200 υπογραφές; Έχει ιστοσελίδα η Δράση;

 11. pro Says:

  Εγώ πάντως ιστοσελίδα ΔΡΑΣΗ δεν βρήκα.Από σύντομη περιήγηση στο google βρήκα όμως ονόματα που ακούγονται και που βέβαια προκαλούν έκπληξη και κρυφές ελπίδες.Ονόματα όπως αυτά του Θ.Βερέμη, του Δ.Δημητράκου, του Α.Διαμαντόπουλου, του Γ.Μπήτρου, του κορυφαίου όλων Ν.Δήμου,του Χ.Τσούκα.Παραμένει βέβαια άγνωστη η σχέση που θα έχουν όλοι αυτοί με τη ΔΡΑΣΗ.Μάλλον απίθανο το βλέπω να έχουν έστω και κάποιοι λίγοι από αυτούς ενεργή συμμετοχή στο νέο κόμμα. Έστω και η εκδήλωση στήριξης πάντως κάτι είναι.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_18/03/2009_308008
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=74747956

 12. gripap Says:

  Έχω βρει μόνο αυτό το ιστολόγιο, το οποίο δεν ειναι και τόσο επίσημο:

  http://e-drasis.blogspot.com/

 13. Defkalion Says:

  http://www.drassi.gr/

 14. vasilis tsiknakos Says:

  Δήμου, Τσούκας και Βερέμης είναι στην ενδεκαμελή επιτροπή. Ο Μπήτρος στους υπογράφοντες ενώ τα ονόματα του Διαμαντόπουλου και του Δημητράκου δεν είναι μέσα στην πρώτη λίστα που δόθηκε, που όμως δεν ήταν και η ολοκληρωμένη.

 15. sakiotis Says:

  Οι Δημοκρατικοί θα απαντήσουν στην συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ, στο http://www.ppol.gr και στην Καθημερινή (άρθρα Έλις, σήμερα: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_19/03/2009_308103, 1.3.2009:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_01/03/2009_305374, 15.2.2009: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/02/2009_303573) με τοποθέτηση η οποία θα αποφασισθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο του ερχόμενου Σαββάτου.

  Μέχρι τότε θα ήθελα να προσθέσω τρία σχόλια:
  α) Αυτό που σήμερα σημαντικοί άνθρωποι, διανοουμενοι, δημοσιογράφοι, πολιτικά δραστήριοι πολίτες συζητούν, την επαναφορά του κέντρου ως πραγματικού χώρου στην πολιτική ζωή της χώρας, ήταν στο πλαίσιο του αδιανόητου 6 μήνες πριν, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παρουσιάστηκε η ιδρυτική πλατφόρμα – κάλεσμα που οδήγησε τον Ιανουάριο στην ίδρυση των Δημοκρατικών. Και αναμφίβολα καλωσορίζουμε όλους όσους επαναδιατυπώνουν την πολιτική τους ταυτότητα ορίζοντας εαυτούς ως κεντρώους. Είναι ο μόνος τρόπος να προκληθεί κάποτε το ποθητό ρήγμα στον κομματισμό της μεταπολίτευσης και να πάει μπροστά η χώρα.
  β) Οι Δημοκρατικοί -σήμερα συμπληρώνουν 60 ημέρες ύπαρξης- δεν είναι πλέον τόσο άγνωστοι. 75.000 μοναδικοί επισκέπτες – πολλοί εκ των οποίων με πολλαπλές επισκέψεις- έχουν περιηγηθεί στην ιστοσελίδα μας. Το γραφείο τύπου έχει καταγράψει κάπου 70 αναφορές στον κεντρικό τύπο (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) και γύρω στις 300 στον επαρχιακό τύπο, ενώ οι αναφορές σε ενημερωτικά portals, blogs και sites υπερβαίνουν τις 4.000. Πολλά μέλη μας αρθρογραφούν σε εφημερίδες τοπικού χαρακτήρα (δείτε πχ σήμερα κείμενό μου στην αθηναϊκή εφημερίδα Athens Voice: http://www.google.gr/search?rlz=1C1CHMG_elGR291GR303&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=html) και στον οικονομικό τύπο (Δείτε συνέντευσξη Νίκου Γεωργιόπουλου: http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=949223&nt=103). Επίσης, οι Δημοκρατικοί έχουν έντονη παρουσία σε ένα ολοένα αυξανόμενο γκρουπ στο Facebook που συχνά συζητάει με πάθος διάφορα θέματα. Αυτά τα μεγέθη δεν σημαίνουν φυσικά ότι εκλέξαμε ευρωβουλευτή, δείχνουν όμως μια κάποια δυναμική.
  γ) Όπως είναι γνωστό δεν διαθέτουμε κεφάλαια ούτε φυσικά δικαιούμαστε κρατική χρηματοδότηση. Θα συνεχίσουμε λοιπόν, με τα ελάχιστα, με περισσότερες δημόσιες παρουσίες και παρεμβάσεις έως τις ευρωεκλογές, με ουσιαστικές θέλουμε να πιστεύουμε θεσμικές προτάσεις. Ας μας επιτραπεί το δικαίωμα να διαθέτουμε και εμείς φρεσκότερες -και πολύ πιο σοβαρές- ιδέες από ό,τι ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου και όχι μόνο ο κος Μάνος. Ευελπιστούμε δε στην εισαγωγή τουλάχιστον του ήθους του τσιταρίσματος από την σοβαρή πανεπιστημιακή πραγματικότητα του εξωτερικού στον λόγο των νέων σημάτων που επαγγέλλονται νέο ήθος στα πολιτικά μας πράγματα. Διότι έχουμε υποστεί τεράστιας κλίμακας ιδεοκλοπές ως δημόσια πρόσωπα. Και θα μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να προβαίνουμε σε δημόσιες καταγγελίες για ανάλογα ζητήματα αρχής.

 16. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Καλά τα λέει ο Έλλις.

  Η επίσημη ιστοσελίδα της Δράσης:

  http://www.drassi.gr

 17. Νέαρχος Γαλανάκης Says:

  @ κ Σακιώτη
  Μιάς και παρεμβαίνετε στον διάλογο που γίνεται εδώ θα ήθελα πραγματικά να έχω και χωρίς τους συνήθεις εκνευρισμούς σας κάποιες απαντήσεις σε ερωτηματικά που μου δημιουργήθηκαν μετά το άνοιγμα όλων των συνδέσμων που αναφέρατε στο σχόλιο σας (δυστυχώς δεν κατάφερα να ανοίξω μόνο το κείμενο σας στην Athens Voice). α)Καταλαβαίνω την παρεμβολή σας στην συζήτηση μέσω του ιστοτόπου της προοδευτικής πολιτικής,διότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος προβάλλει τις θέσεις σας,ίσως λόγω του κ Ράπτη ό οποίος έχει διττή ιδιότητα είναι μέλος του πολιτικού γραφείου σας και υπεύθυνος του ιστοτόπου, εκείνο που δεν καταλαβαίνω πως θα παρεβληθείτε στην συζήτηση μέσω ενός αδέσμευτου δημοσιογράφου του κ Ελλις εν προκειμένω (ή δεν είναι αδέσμευτος δημοσιογράφος ο κ Έλλις), μάλλον υπονοείτε ότι θα δώσετε απαντήσεις στα ερωτηματικά που θέτουν τα σχόλια του. Β) Παρακολουθώ τον ιστότοπο του κόμματος σας δις ή τρις ημερησίως θα ήθελα να ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στο βιογραφικό και τις ιδιότητες (κομματικές) διότι μου φαίνεται ότι εφημερίδα μάλλον υπερτονίζει το βιογραφικό του μέλους σας κ Γεωργιοπούλου γ) ο κ Γεωργιόπουλος προτείνει «Η ελληνική απάντηση στην κρίση πιστεύουμε πως θα πρέπει να είναι κυρίως αναπτυξιακή, δηλαδή να προσπαθήσει η Ελλάδα άμεσα σε οποίο βαθμό μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προϊόντων Ιούλης προστιθέμενης άξιας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε άμεση αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής προς την κατεύθυνση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, να προχωρήσουμε στην επέκταση της τουριστικής σαιζόν, στην κατασκευή μαρίνων στα νησιά για την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων και να επιδιώξουμε ένα νέο μοντέλο αειφορίας. Ένα μοντέλο αειφορίας που θα λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον και ειδικά τις ανανεώσιμες πήγες οι οποίες θα καταστήσουν λιγότερο εξαρτημένου την Ελλάδα από το πετρέλαιο με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα στο εμπορικό ισοζύγιο». Αλήθεια ποιά η διαφορά σας από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Εγώ τις βρίσκω το ίδιο αόριστες και γενικόλογες

 18. sakiotis Says:

  Λυπάμαι κε Γαλανάκη, αδυνατώ να κατανοήσω τα σχόλιά σας. Ποιος είπε ότι ο κος Έλις δεν είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος; Έχει γράψει επανειλημμένως για το συγκεκριμένο θέμα, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένα πράγματα. Επίσης, στο ppol υπάρχει σχετικός προβληματισμός. Είναι λοιπόν απλό: Θα τοποθετηθούμε επί αυτών των σκέψεων και προτάσεων.
  Επίσης λυπάμαι για τις συνεχείς προσωπικές σας επιθέσεις εναντίον μου, τα απαξιωτικά σας σχόλια από το blog σας αλλά και αλλού (πχ tvxs.gr). Και ειλικρινά δεν κατανοώ πώς ζητάτε να έχουμε διάλογο όταν με καταγγέλλετε διαρκώς, σε σημείο που αγγίζετε την προσβολή της προσωπικότητάς μου.

  Το σωστό link στο Athens Voice: http://www.athensvoice.gr/politics/av,17300,Δημόσιες_συγκοινωνίες_πίσω_στα_αυτονόητ.html

 19. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Οι 200 υπογραφές της Δράσης είναι εδώ:

  http://www.drassi.gr/index.php?id=88

 20. sartr Says:

  Ο Δήμου (που θέλει να χαρίσει το όνομα στους γείτονες) στηρίζει τη Δράση;
  Ε, ας στηρίξω Δημοκρατικούς.

 21. Νέαρχος Γαλανάκης Says:

  κ Σακιώτη
  Πραγματικά απορώ μαζί σας που είδατε κάτι απαξιωτικό στο σχόλιο μου.Σας έθεσα προς ενημέρωση μου τρία ερωτηματικά που μου δημιουργήθηκαν από το διάβασμα των συνδέσμων που χρησιμοποιήσατε στο σχόλιο σας. Δυστυχώς πήρα απάντηση μόνο για το ένα. Ευχαριστώ για την ορθή κοινοποίηση του συνδέσμου της Athens Voice . Διάβασα με προσοχή το άρθρο σας που εκφράζει την άποψη του κόμματος σας για τις δημόσιες συγκοινωνίες και δεν έχω ούτε σχόλιο ,ούτε ερωτηματικά . Οι bloggers παρόντος ιστοτόπου, άνθρωποι υψηλού επιπέδου νομίζω ότι μπορεί να κρίνουν και τους δυό μας

 22. sakiotis Says:

  Μιας και ο κ. Γαλανάκης σφυρίζει αδιάφορα, για όποιον δεν έχει κάτι άλλο να κάνει ας δει ενδεικτικά το υψηλό του επίπεδο, μόλις προ τριημέρου: http://www.tvxs.gr/r57351.

 23. Νικος Says:

  εεπ. σταματηστε να τσακώνεστε 🙂

  Ειδα λιγο τα βιντεο της «Δρασης» στο youtube και θα σταθώ σε αυτό που είπε ο Μάνος, οτι θα αφιερώσει το περισσότερο χρόνο του στο να βρεί νέους ανθρώπους για να στελεχώσουν την κίνηση, να ασχοληθούν με την πολιτική.

  Πολύ μου άρεσε αυτή η δήλωση. Να αρχίσω να ελπίζω?

 24. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Συνέντευξη Βερέμη:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_22/03/2009_308604

 25. Νέαρχος Γαλανάκης Says:

  ΤΗΝ είδα και μου άρεσε

 26. Νέαρχος Γαλανάκης Says:

  Για τον κ Σακιώτη επειδή η διεύθυνση που δίδει δεν είναι σωστή ας δώσω εγώ την διεύθυνση http://www.tvxs.gr/v7525#t

 27. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ο Χρήστος Γιανναράς για την Δράση:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_29/03/2009_309273

  Ξεχωρίζω την φράση:

  «Για να πείσει ένα κόμμα στην Ελλάδα σήμερα ότι είναι πραγματικά καινούργιο, πρέπει να κομίζει πρόταση ερμηνείας της παροξυσμικής ιδιοτέλειας, του παραλογισμού και μηδενισμού που ακυρώνουν το κοινωνικό γεγονός, διαλύουν το κράτος.»

  Πραγματικά, η άκρατη ιδιοτέλεια είναι το κομβικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα. Αυτή η παντελής αδιαφορία προς το κοινό καλό που δείχνει μια μεγάλη μερίδα, αν όχι η πλειονότητα, των Ελλήνων πολιτών.

 28. AAT Says:

  @ Θέμης

  Φιλοσοφημένα αυτά που λέει ο κ. Γιανναράς. Δυσνόητα όμως για τους πολλούς (-παραείναι θεωρητικά και ιδανικά).

  Επομένως (αναρωτιέμαι), τί νόημα μπορεί να έχει η φράση που απομόνωσες; Ποιοί πρέπει να πεισθούν ότι το (νέο) κόμμα είναι πραγματικά καινούργιο; Πολύ περισσότερο δε, πότε και πώς περιμένει κανείς να πεισθούν οι πολλοί;

  Η πραγματική ζωή δεν περιμένει. Αν πράγματι υπάρχει δυναμική αλλαγής (βασισμένη ενδεχομένως και σε οργή), αυτή θα γίνει.
  Το ποιός θα την οδηγήσει (ή/και εκμεταλλευτεί) θα το δούμε. Το λιθαράκι πάντως, δεν το βάζουν μόνο αυτοί που φαίνονται. Το βάζουν χιλιάδες ανώνυμοι καθημερινά (ελπίζω προς μια «σωστή» συνισταμένη).

  Και μετά, η ιστορία θα επαναληφθεί (έτσι γίνεται αιώνες τώρα).

  ΥΓ
  Προφανώς, για τον κ. Γιανναρά ισχύει το «Μόνος παρά Μάνος».

 29. pro Says:

  Άρθρο του Στ Μάνου στην Καθημερινή:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_386_29/03/2009_309275
  Όλα καλά μας τα λέει και όλοι πρέπει να είμαστε υπερ των Ανεξάρτητων Αρχών αλλά το να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή το Υπ Οικονομικών το βρίσκω μάλλον τραβηγμένο.Τις κυβερνήσεις τότε γιατί τις ψηφίζουμε;Η άσκηση οικονομικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων που δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκχωρείται στον οιοδήποτε.Αντίθετα η Στατιστική Υπηρεσία, έτσι που την έχουμε καταντήσει στην Ελλάδα (κομματικό όργανο των εκάστοτε κυβερνόντων), θα μπορούσε (αν δεν επιβάλλεται κιόλας) να λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη Αρχή.Σχετική πρόταση έχει κάνει και το ΠΑΣΟΚ, πάντως.

 30. pro Says:

  Το παραπάνω αναρτηθέν άρθρο τπυ Χρ Γιανναρά, νομίζω πάσχει σε κάτι που ο συγγραφέας του αν και σε πολλά άρθρα του έχει καταφερθεί εναντίον της, κατακρίνοντας τον αριστερίστικο ιδεαλισμό, δεν καταφέρνει να υπερνικήσει:την ιδεοληψία.Αν πρέπει να περιμένουμε για να αλλάξει κάτι σ’ αυτή τη χώρα να ανέβει το μέσο επίπεδο του Έλληνα πρώτα-στόχος που πρέπει να είναι αυτονόητος, κατά τα άλλα, για όλες τις κυβερνήσεις- φοβάμαι δεν θα προλάβουμε να το ζήσουμε ούτε έμείς ούτε τα παιδιά μας.Για αρχή ας γίνουν ,λοιπόν, τα μικρά πλην ουσιώδη βήματα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας μας και τα υπόλοιπα μεγαλεπήβολα μπορούν να περιμένουν.
  Σε ότι αφορά την επίθεση του στο Στ Μάνο, μιλώντας για πρόσωπα »που δεν είχαν ποτέ δική τους ξεχωριστή θέση, πρόταση, συμβολή στην πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσωπα που γεύτηκαν κάποτε την ηδονή της εξουσίας και από τότε περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα αναζητώντας εφαλτήριο για μια ακόμα αναρρίχηση» τη βρίσκω τουλάχιστον μικρόψυχη.Θυμίζω ότι τον Μάνο τον εξεδίωξαν από τη ΝΔ ακριβώς λόγω της ανυπακοής του στις κομματικές γραμμές.Στο δε ΠΑΣΟΚ προσκληθηκε να συμμετάσχει ως ανεξάρτητος και δεν θυμάμαι να παρακάλεσε κανένα για τη συμμετοχή του στο επικρατείας.
  Σε κάθε περίπτωση είναι εξωφρενικό να κατηγορείται για πολιτικό καιροσκοπισμό ένας πολιτικός που έχει πληρώσει ακριβό τίμημα στην πολιτική ακριβώς λόγω της τάσης του να λέει ελεύθερα τη γνώμη του και να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.Αυτό, τουλάχιστον, το αναγνωρίζουν ακόμη και οι εχθροί του.

 31. AAT Says:

  @ pro

  «Αντίθετα η Στατιστική Υπηρεσία, έτσι που την έχουμε καταντήσει στην Ελλάδα (κομματικό όργανο των εκάστοτε κυβερνόντων), θα μπορούσε (αν δεν επιβάλλεται κιόλας) να λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη Αρχή.»

  Συμφωνώ απολύτως.
  Η υπηρεσία που όφειλε να είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση της πολιτικής της χώρας σε όλους τους τομείς, έχει καταντήσει ένας κατευθυνόμενος οργανισμός για να εξυπηρετεί την εκάστοτε επικοινωνιακή στρατηγική των κυβερνήσεων.

  Χώρα χωρίς λεπτομερή και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία είναι σαν πλοίο χωρίς πυξίδα.

  ΥΓ
  Και να σκεφθείς, ότι η Ελλάδα προσυπέγραψε το 1992 τις θεμελιώδεις αρχές των επίσημων στατιστικών της ευρωζώνης:

  E/1992/32 Economic Commission for Europe, Annual Report E/ECE/1266 (18 April 1991 – 15 April 1992)
  (page, 17 page 35-36)

  123. At its eight meeting, the Commission adopted its decision C(47) on the fundamental principles of official statistics in the region of the Economic Commission for Europe:

  C (47) THE FUNDAMENTAL PRINCIPLES OF OFFICIAL STATISTICS IN THE REGION OF THE ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE

  περισσότερα στο:
  http://www.unece.org/stats/archive/docs.fp.e.htm

 32. AAT Says:

  Διόρθωση

  «των επίσημων στατιστικών της ζώνης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας:»

  αντί

  «των επίσημων στατιστικών της ευρωζώνης:»

 33. joe Says:

  και η απάντηση στον κ.Γιανναρά
  http://e-drasis.blogspot.com/2009/03/jack-dalton-daltons.html

 34. Νικος Says:

  @ PRO: ο Μάνος δεν ισχυρίστηκε οτι πρέπει να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή το Υπ Οικονομικών γενικά, αλλα δεδομένης της κατάστασης:

  «η δημοσιονομική κατάσταση είναι τέτοια που δικαιολογεί την, χωρίς αναβολή, ανασύσταση αυτοτελούς υπουργείου Οικονομικών με πλήρη ευθύνη για τα έξοδα και έσοδα του κράτους»

  Πρόσεξε οτι μιλάει για το Υπ οικονομικών και όχι για το υπ. εθνικής οικονομίας το οποίο χαράζει την πολιτική.

  Κατα τη γνώμη μου καλά τα λέει, αλλα όταν σκέφτομαι ότι το ευρύτερο κράτος (+ΟΤΑ νοσοκομεία ΔΕΚΟ κλπ) χρωστάει … κανεις δεν ξέρει, αλλά υπολογίζουν, γύρω στα 800.000.000 € με πιάνει ίλιγγος.

  Μάλλον δε μας σώζει τίποτε άλλο απο το γενικό ξεπούλημα… Βραχονησίδες, ακρόπολη, τα πάντα.. Αλλιώς όπως πάμε θα χάσουμε και την ελευθερία μας, τα Σκόπια θα ονομαστούν Μακεδονία, και εμείς θα μετονομαστούμε σε Γκιαουρία για να μην ενοχλούνται οι γείτονες….

 35. Νικος Says:

  .. διευκρίνηση : ο Μάνος δεν προτείνει να γίνει το υπ οικονομικών ανεξάρτητη αρχή, αλλα να επανιδρυθει – να φύγει απο το υπ. εθνικής οικονομίας και να γίνει όπως παλιά (πχ επι υπουργείας Αλέκου Παπαδόπουλου), απλά με υπουργό κάποιον κοινής αποδοχής.

  Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγω.

 36. pro Says:

  @Νίκος
  Ένα Υπ Οικονομικών με Υπουργό κοινής αποδοχής (ή αυτόνομο όπως αναφέρεται στο άρθρο) δεν διαφέρει και σε πολλά από μια Ανεξάρτητη Αρχή. Ξαναδιαβάχοντας το άρθρο του Μάνου δεν σιγουρεύτηκα ότι το αυτόνομο Υπ Οικονομικών αποτελεί προσωρινό και όχι πιο μόνιμο μέτρο.
  Είμαι υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά η λύση δεν είναι να μετετρέψουμε όλα τα υπουργεία σε Ανεξάρτητες αρχές αλλά αυτά να λειτουργήσουν, επιτέλους, ακομμάτιστα.(Επιμέρους υπηρεσίες, βέβαια, μπορούν και επιβάλλεται κιόλας να πάρουν τη διοικητική αυτή μορφή)

 37. AAT Says:

  @ pro

  Σε τελική ανάλυση, και με τον κατήφορο που έχουμε πάρει (που σε λίγα χρόνια θα τον «νοιώσουμε» καλύτερα), γιατί να μην είναι και ο υπουργός Παιδείας κοινής αποδοχής ή ο υπουργός Υγείας, κλπ.

  Γιατί να μην αλλάξει και το Σύνταγμα και να μη γίνει ουσιαστικός διαχωρισμός Εκτελεστικής/Νομοθετικής εξουσίας ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο με τις ίντριγκες των βουλευτών για να «υπουργοποιηθούν».

 38. Νικος Says:

  800.000.000 € είπα?? ~ 800.000.000.000 € ο ευρύτερος δανισμός…

  @pro συμφωνώ, δεν μ’αρεσουν ουτε εμένα οι κοινής αποδοχής υπουργοι.

  @ΑΑΤ. διαχωρισμός Εκτελεστικής/Νομοθετικής εξουσίας ναι, αλλα ποιός το θέλει απο όλους αυτούς? Για ποιό λόγο να το κάνουν? Εδω ζορίζονται που δεν έχουν απόλυτο έλεγχο στη δικαστική εξουσία. Ακουσα οτι σκέφτονται να περάσουν νόμο να δικάζουν οι βουλευτές αντι για τους δικαστές. Εχουν τη «λαική νομιμοποίηση άλλωστε! 🙂

  Μια λύση υπάρχει. Μαυρισμα σε όσους μας φτάσανε σε αυτό το χάλι πριν χειροτερεψει κι άλλο. Να ψηφίσουμε οικολόγους, Δράση, Καρατζαφέρη, δε με νοιάζει, οτιδήποτε εκτός απο αυτούς. Ελπίζω να ξυπνήσουμε απο την ομαδική αφασία μας πριν είναι πολύ αργά…

 39. Βρε Ουστ Says:

  Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Και είναι αρκετά ώριμος να τη διακρίνει μέσα από οποιαδήποτε αμφίεση.

 40. vasilis tsiknakos Says:

  Τι ακριβώς σημαίνει βρε Ουστ Δεξιά; Την ακούω αυτή την καραμελλίστα χρόνια (φτάνω αισίως τα 38) και κανείς ποτέ δεν μου έχει απαντήσει. Δεν θέλω αναλύσεις για την προδικτατορική δεξιά. Μιλάω για την περίοδο της μεταπολίτευσης. Τέλος θέλω να μου ορίσεις για ποια ακριβώς δεξιά μιλάς.

 41. sartr Says:

  Μιλάει για αμφίεση. Άρα μάλλον το ΠΑΣΟΚ εννοεί.

 42. GreekForum Says:

  Εγώ πάντως στις ευρωεκλογές θα αθροίσω (στο μυαλό μου) τα ποσοστά της Δράσης, των Δημοκρατικών και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
  …Και να μην ξεχνάμε ότι στην πολιτική μπορεί μια ενιαία κίνηση να είναι πολύ μεγαλύτερη από το απλό άθροισμα των μερών της.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: