Να μας ζήσουν οι «Δημοκρατικοί»

Έτσι ονομάζεται το νέο κεντρώο κόμμα που ιδρύθηκε χτες. Το κόμμα προέκυψε από διεργασίες που ακολούθησαν την διακήρυξη της 24ης Ιουλίου. Φυσικά, δεν συμμετέχουν στο νέο κόμμα όλοι οι υπογράψαντες εκείνη τη διακήρυξη, είτε γιατί διαφώνησαν μερικώς είτε για άλλους λόγους.

Προσωπικά, αν και συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τις θέσεις των Δημοκρατικών, δεν είχα το χρόνο να συμμετάσχω. Δέχτηκα όμως με χαρά να συνεισφέρω στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για θέματα εκπαίδευσης, ειδικά της πανεπιστημιακής. (Εννοείται ότι οποιοσδήποτε ζητήσει τη γνώμη μου για τα θέματα αυτά, θα την έχει. )

Σχετικά άρθρα:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=18371084
http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=4875

19 Σχόλια to “Να μας ζήσουν οι «Δημοκρατικοί»”

 1. sartr Says:

  Να φύγουν όλα τα παλιά κόμματα.
  Έγινε μια αρχή.
  Καλή συνέχεια!

 2. Kitsos Says:

  Στην διακήρυξη της 24ης Ιουλίου διαβάζω και το εξής:
  …»Επίσης θεωρούμε απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις»
  … »όπως η κατάργηση της οικογενειοκρατίας…» κλπ.
  Αυτό το κόλπο πώς γίνεται ρε αδέλφια μου;;;!!!

 3. Παράγκας Says:

  Καλώς ορίσατε…να φέρεται άνεμο αλλαγής και διαφάνειας. Να αναδείξετε τα προβλήματα και τις αδικίες προς τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους οι οποίοι καλούνται να βγάλουν το «φίδι» από την τρύπα, τώρα και σε περιόδους ύφεσης και μη-ανάπτυξης, που βλέπουν τα πρωτοσέλιδα το μισό μάυρο από ανεργία και κρίση και το άλλο ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ αναγγελίας ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΣΤΟ » Hellenic Kratos LTD».

 4. Νέαρχος Γαλανάκης Says:

  Να ζήσουν , αν και προσωπικά έχω αμφιβολίες για το ότι έχουν να προσφέρουν στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Οι αμφιβολίες μου δεν είναι από προκατάληψη για το ότι δεν μετέχουν ηχηρά ονόματα αλλά από την εμπειρία πού είχα στην αρχική φάση της δημιουργίας του νέου κόμματος http://ngalanakis.blogspot.com/2008/12/blog-post_02.html

 5. Ioannis Brilakis Says:

  Θα συμφωνήσω με το Νέαρχο. Είδα πολλά θετικά στις θέσεις τους, αλλά μέσα κρυμένα είναι και μερικά λουλούδια. Ενδεικτικά:

  «… εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό για πενταετή θητεία, άπαξ ανανεώσιμη, …»
  Όπως δηλαδή και ο Τσάβες θέλει να πετύχει, ώστε να μείνει για πάντα στην εξουσία. Εδώ μέσα κρύβονται δικτατορικές τάσεις, μιας και με την κατάλληλη προπαγάνδα μπορεί σε μια δημοκρατία να επανεκλέγεται κάποιος για παντα.

  «… άμεση επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το δικαστικό σώμα.»
  Δηλαδή Γιάννης κερναέι, Γιάννης πίνει, όπως και με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Μετά προφανώς η ηγεσία της δικαιοσύνης θα προασπίζει τα συμφέροντα των δικαστών και δικηγόρων, αντί των πολιτών.

  «Υποχρεωτική αναφορά στο ψηφοδέλτιο … των συγγενών πρώτου βαθμού κάθε υποψηφίου που θήτευσαν κατά τις δύο τελευταίες τετραετίες σε αξίωμα στην Βουλή ή στην κυβέρνηση.»
  Δηλαδή να γίνουν τα ψηφοδέλτια πολυσέλιδα, να δω μετά πως θα ψηφίζει η κάθε γιαγιά…

  «Σημαντικές προϋποθέσεις σε μία πολιτική αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι … μείωση του σώματος των αιρετών αξιωματούχων (δημοτικών, νομαρχιακών περιφερειακών συμβούλων, βουλευτών, υπουργών κ. λπ)»
  Κατά τα άλλα ονομάζονται δημοκρατικοί…

  «…την αποθάρρυνση των αμβλώσεων…»
  Εδώ ενθυμούμαι σχόλια του Γαλανάκη

  «δίκτυο πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, μείωση της αυτοκίνησης»
  Πολλά τέτοια σχόλια-ευχολόγια. Λίγο υλικό για το πως θα υλοποιηθούν. Σε αυτό δεν διαφέρουν από άλλα μικρά κόμματα.

 6. Kitsos Says:

  »…πενταετή θητεία, άπαξ (=μία φορά) ανανεώσιμη…»
  ………….Σημαίνει το πολύ δέκα χρόνια θητεία.

  “Υποχρεωτική αναφορά στο ψηφοδέλτιο … των συγγενών πρώτου βαθμού κάθε υποψηφίου που θήτευσαν κατά τις δύο τελευταίες τετραετίες σε αξίωμα στην Βουλή ή στην κυβέρνηση.”
  ———Γιά να ξέρουν οι γιαγιές ποιόν γιό ή ανηψιό να ψηφίσουν.

 7. fileleytheros Says:

  Όλα καλά και όμορφα. Χρειαζόμαστε όλα τα κόμματα που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό. Και εύχομαι επιτυχία στους στόχους που θέτουν.
  Έχω όμως μια απορία: αυτή την «μπαρούφα» ότι θα είναι το μοναδικό κόμμα με ΑΦΜ, όντως την είπαν; Αν ναι, την σκέφτηκαν; Διότι προφανώς δε γνωρίζουν. ΟΛΑ τα κόμματα έχουν ΑΦΜ, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν καμία λογιστική συναλλαγή. Απλά αυτό δε διασφαλίζει τίποτε, διότι έχουν ειδικό νομικό πλαίσιο διαχείρισης των οικονομικών τους. Ελπίζω το πρώτο δείγμα επικοινωνιακής ασυναρτησίας να μη χαρακτηρίσει την πορεία τους και να βελτιωθούν στην πορεία…

 8. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Εύλογες αντιρρήσεις. Ελπίζω οι Δημοκρατικοί να έχουν ευήκοα ώτα και να κάνουν τις προσαρμογές που θεωρούν απαραίτητες.

  Για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την εκλογή των βασικών εισαγγελέων απ’ ευθείας από το λαό, στα πρότυπα των ΗΠΑ.

  Η καταπολέμηση της οικογενειοκρατίας θέλει βαθύτερη σκέψη. Θα ανοίξω κάποτε ποστ για το θέμα.

 9. Ioannis Brilakis Says:

  @kitsos
  Πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Η διαφωνία μου όμως δεν είναι με το μια η πολλές, αλλά με την ανανέωση θητείας γενικότερα. Μια θέση προέδρου δημοκρατίας αυξημένων καθηκόντων (όπως προτείνουν οι δημοκρατικοί)είναι πολύ κουραστική, και δύσκολα θα μπορεί ο πρόεδρος να είναι εξίσου αποτελεσματικός στη δεύτερη. Αν πάρουμε παράδειγμα από την αμερική, οι πρώτες θητείες είναι πάντα οι ποιό «εντατικές» σε αλλαγές. Η δεύτερες είναι συνήθως διαχειριστικές.

 10. Nostromo Says:

  Αστειότητες. Μια και αναφερθηκατε στην εκλογή δικαστικών λειτουργών από το λαό, να σας θυμίσω πως ουκ ολίγες φορές αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό στην πράξη, καθώς οι υποψήφιοι εισαγγελείς αναζήτησαν πυροτεχνήματα για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Έτσι, αθώοι βρέθηκαν σε φυλακές και ένοχοι τιμωρήθηκαν δυσανάλογα σκληρά, ώστε ο κύριος εισαγγελέας να αποδείξει ότι είναι σκληρός απέναντι στο έγκλημα.

  Και φυσικά, το γεγονός ότι ο δικαστικός θα πρέπει να κάνει προεκλογική εκστρατεία. άρα να ξοδέψει πολλά χρήματα, σημαίνει ότι εύκολα θα αποκτήσει και πατρόνες, οι οποίοι θα περιμένουν και ειδική αντιμετώπιση άμα τη εκλογή του.

  Όσον αφορά στην οικογενειοκρατία, λαϊκίζετε επικίνδυνα και ανέξοδα. όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλεγειν και εκλέγεσθαι. Το θέμα είναι να μάθει ο κόσμος να ψηφίζει, όχι να αρχίσουμε ξαφνικά να αφαιρούμε δικαιώματα από πολίτες. Και πιστέψτε με, όσοι συγγενείς πολιτικών εκλέγονται, εκλέγονται ακριβώς λόγω της συγγένειάς τους και όχι λόγω άγνοιας.

  Αφέλειες και αστειότητες.

 11. Ioannis Brilakis Says:

  @Νοστρόμο
  Ποιές είναι αυτές οι φορές φίλε μου; Ενημέρωσέ μας, γιατί ζώντας στην Αμερική που έχει εκλογές δικαστών από το λαό, βλέπω ένα σύστημα που λειτουργεί σαφώς καλύτερα από αλλού. Ως δημοκρατικό, δεν είναι τέλειο, είναι όμως σαφώς καλύτερο από κλειστά κυκλώματα σαν αυτά που προτείνουν οι Δημοκρατικοί.
  Επίσης επιβεβαίωσες την άποψή μου, δείχνοντας οτι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστείς την αρχικά προτεινόμενη λύση είναι να μη μιλήσεις για αυτήν. Η εσωτερική εκλογή από άμεσα υπόλογους δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα που δεν ελέγχεται από το λαό, και αυτοανακυκλώνεται. Και στην πράξη, τράνο παράδειγμα είναι οι εξουσίες των πανεπιστημίων μας. Συνεπως τα επιχειρήματα εδώ περιττέυουν, διότι αρκει να ρίξουμε μια ματία στην παιδεία για να δούμε πόσο και πρακτικά προβληματική είναι η λύση αυτή.

 12. pro Says:

  Νομίζω ότι είναι ουτοπικό να αναζητούμε το τέλειο σύστημα επιλογής των ανώτατων δικαστών.Κάθε λύση που έχει προταθεί έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αντίστοιχα μειονεκτήματα.Κατά τη δική μου άποψη η καλύτερη λύση, που εμφανίζει και τις λιγότερες παρενέργιες, είναι η επιλογή αυτών των προσώπων από διακομματική επιτροπή της Βουλής με την προϋπόθεση όμως ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα έχει σε αυτήν την πλειοψηφία.Κάτι που ίσχυε νομίζω και για την εκλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέχρι που άλλαξε τη διαδικασία η παρούσα κυβέρνηση.Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η εξάρτηση των ανωτάτων δικαστών:
  1ον από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία
  2ον από επιχειρηματικά συμφέροντα που ίσως ενεπλέκοντο ως πιθανοί χρηματοδότες που θα καλύπτουν τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων για τις ανώτατες δικαστικές θέσεις όπως σωστά υποστηρίζει ο Nostromo και
  3ον απο συναδέλφους τους δικαστικούς που ως ψηφοφόροι τους θα μπορούν να απαιτούν ειδική μεταχείριση αν όχι και ασυλία.

 13. Ioannis Brilakis Says:

  @pro
  Η πρότασή σου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έμμεσα ή άμεσα, η δικαστική αρχή πρέπει να εκλέγετε από το λαό και τους αντιπροσώπους του.
  Γνωρίζει κανείς πως λειτουργούν αντίστοιχα συστήματα στο εξωτερικό; Μια αντικειμενική περιγραφή θα ήταν χρήσιμη.

 14. Καναλιώτης Says:

  Έφηβος : Ο καθηγητής μου Μελέτης Μελετόπουλος…

  http://efhbos.wordpress.com/2009/01/25/meletis_meletopoylos/

 15. Παράγκας Says:

  http://www.skai.gr/master_story.php?id=109911

 16. Ο Αιρετικός Says:

  Άστο Θέμη, δεν αξίζει ν’ασχοληθείς μαζί τους. Έσπευσαν με – ουδόλως ψύχραιμους – απεσταλμένους τους σε διάφορα ιστολόγια να υπερασπισθούν το παπαδαριό…

 17. Νικόλας Says:

  Όντως .

  χαρακτηριστικά τα σχόλια στις Ροϊδη εμμονές

 18. George1 Says:

  Σωστά.Περισσότερο με το ΛΑΟΣ μοιάζει παρά με κεντρώο κόμμα όπως αυτοαποκαλούνται.Αυτό δε περί της αναγραφής των συγγενών στο ψηφοδέλτιο μόνο γέλια προκαλεί.Σιγά μη βάλουν και όλο το γενεαλογικό τους δεντρο…

 19. apasxolisi Says:

  ι είναι το apasxolisi.wordpress.com
  Το blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ δημοσιογράφου και τους Παναγόπουλο –Πολυζωγόπουλο και με προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ τον γνωστό εργατολόγο με το DVD της Τσέκου ,μετά από 18 χρόνια εργασίας στο γραφείο τύπου και προώθησης σε αυτό κάποιων κυριών με πληρωμένα παρκινγκ ,με ταξίδια στη Θεσσαλονίκη στις σουίτες του Ηλέκτρα ΠΑΛΛΑΣ και διορισμούς τους σε κρατικούς οργανισμούς ως εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και προσφάτως πληροφορήθηκα ότι ετοιμάζουν να προσλάβουν και την σύζυγο γνωστού κουμπάρου του, χωρίς αποζημίωση , αποκαλώντας τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας κουρελόχαρτο… Επιπλέον ο Παναγόπουλος μου κατέθεσε ανταγωγή 100.000 ευρώ γιατί τόλμησα να διεκδικήσω δικαστικά την ακύρωση της βρώμικης απόλυσης από δύο κρατικούς υπαλλήλους –συνδικαλιστές με σκληρούς προστατευτικούς κανονισμούς της δικιάς τους εργασίας . Στο blog μου καταγγέλλω την απόλυση μου αποκαλύπτω τους διώκτες μου και τους διορισμούς των οικογενειών τους και όχι μόνο στη ΓΣΕΕ για να μου αφαιρέσουν την δική μου εργασία. Τους ψευτομάρτυρες και τους εργατολόγους της ΓΣΕΕ που προσήλθαν στο πρωτόδικο εργατικό δικαστήριο να υποστηρίξουν ότι ο αστικός κώδικας υπερισχύει της εργατικής νομοθεσίας! Παράλληλα, ενημερώνω για θέματα εργασίας και απασχόλησης και έχω απαντήσει σε πάνω από 1000 ερωτήσεις εργαζόμενων . Έχουν επισκεφθεί το blog 200.000 χρήστες του internet και έχω πολλαπλάσια επισκεψιμότητα από τα γραφειοκρατικά site της ΓΣΕΕ . (Εδώ να σημειώσω ότι ως εργαζόμενος στο γραφείο στην ΓΣΕΕ από το 1998 πρωτοστάτησα και έστησα το πρώτο site της ΓΣΕΕ στο internet με αποτέλεσμα να έχει προηγηθεί ακόμα να και των εργοδοτικών οργανώσεων με παρουσία στο διαδίκτυο. Ενώ καθιέρωσα και την ηλεκτρονική επικοινωνία με τα MME Ακόμα με φαξ θα έστελναν τα δελτία τύπου!) Θα με βρείτε και στο facebook όπου πάνω από 1000 άτομα μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν γίνει φίλοι μου ! Προωθήστε αυτό το blog και γίνεται μέλη στο facebook

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: