Σκέψεις για το μέλλον της Αξιολόγησης Βουλευτών

Δύο χρόνια και βάλε λειτουργίας του ιστολογίου, η γνώμη μου για το εγχείρημα είναι μεικτή. Ο ελεύθερος σχολιασμός έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι η ζωντάνια και η, ας πούμε, «δημοκρατικότητα». Τα μειονεκτήματα είναι: α) πολύς θόρυβος (πρέπει κανείς να διαβάσει τόνους σκουπιδιών για να βρει κάποια αξιόλογα σχόλια) β) προσωπικές διενέξεις και ύβρεις που δεν ενδιαφέρουν κανένα, γ) παρεμβάσεις εγκάθετων πολιτικών γραφείων (τους καταλαβαίνει συνήθως κανείς από τον ξύλινο λόγο, παρ’ όλα αυτά προσθέτουν στον όγκο των σκουπιδιών).

Επειδή δεν θα ήθελα να κλείσω το μπλογκ (η αξιολόγηση των πολιτικών προσώπων είναι κάτι που χρειάζεται και δεν γίνεται επαρκώς σε άλλα μέσα), φλερτάρω με την ιδέα να δοθεί άδεια σχολιασμού μόνο σε συγκεκριμένα άτομα. Πώς θα γίνει αυτό στην πράξη: κάποιος θα πρέπει να είναι registered και logged in στην wordpress για να σχολιάσει και θα πρέπει πρώτα να του εγκρίνω εγώ ένα σχόλιο. Αφού γίνει αυτό, θα μπορεί να σχολιάζει ελεύθερα. Θα αποφασίσω σε μερικές μέρες, αφού ακούσω και τις απόψεις σας.

29 Σχόλια to “Σκέψεις για το μέλλον της Αξιολόγησης Βουλευτών”

 1. marianna Says:

  Δεν ξέρω Θέμη αν αυτή είναι η λύση αλλά όπως είναι αυτή τη στιγμή το blog απλά δεν διαβάζεται… Είναι κρίμα γιατί γνώρισε πολύ καλύτερες μέρες στο παρελθόν.

  Ακόμα και αν εγκρίνεις όμως ένα αρχικό σχόλιο, ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα γίνεται μπάχαλο στα επόμενα σχόλια?

 2. Παράγκας Says:

  Θέμη, αυτό το σημειωματάριο ιδεών αποτελεί μία όαση. Όταν το ανακάλυψα χαροποιήθηκα ιδιαιτέρως. Κράτα γερά. Μη πτοείσαι. Θα σε πα-ρα-κα-λού-σα να μην διακοπεί. Να είσαι περήφανος που ξεκίνησες αυτό το εγχείρημα!!! Τώρα το θέμα είναι αν μεταφέρονται όλα αυτά που γράφουμε στα πολιτικά γραφεία(μπας και αλλάξει κάτι σε αυτή την κ***χώρα. Όσοι βρίζουν είπαν μαμα και μπαμπά σε μεγάλη ηλικία. Χούλιγκανς υπάρχουν παντού!!! Keep Walking…
  Υ.Γ Dont even thing about it.

 3. Σιωπηλή πλειοψηφία Says:

  Έχεις δίκιο σε όσα ανέφερες και εκ πρώτης άποψης (η θεωρία από την πράξη έχει κάποια απόσταση) ίσως είναι καλύτερα έτσι.
  Από την μια κάποιοι θα σταματήσουν να γράφουν – ενδεχομένως και κάποιοι που έχουν πραγματικά κάτι να πουν, από την άλλη βελτιώνοντας την αξιοπιστία ίσως γράψουν άλλοι που μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο.
  Το θέμα της αξιοπιστίας του blog μου φαίνεται ανάλογο με την αξιοπιστία του δημόσιου βίου και χωρίς αξιολόγηση είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, είναι ένα και το αυτό (π.χ. όπως τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια).
  Το θέμα είναι και τεχνικό μπορείς να το υποστηρίξεις γιατί απαιτεί πολύ χρόνο και «γερό στομάχι»!

 4. pro Says:

  Επισκέπτομαι και γράφω λιγότερο από ένα μήνα στο blog. Το βρίσκω ενδιαφέρον ως εγχείρημα και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι το δημιούργησε κάποιος που δεν διαμένει στη χώρα μας. Δεν έχω προλάβει να διαβάσω αρκετά σχόλια προηγούμενων μελών για να μπορώ να κρίνω αν το επίπεδο έχει πέσει ωστόσο ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφτεί πράγματα και έχουν μπει links που δεν διαβάζονται και δεν βλέπονται. Γενικά, πέρα από τους εγκάθετους των πολιτικών γραφείων που ‘μολύνουν’ το blog (που εύκολα τους διακρίνεις και από το γεγονός ότι γράφουν μόνο για το πολιτικό πρόσωπο που τους ενδιαφέρει) υπάρχει σίγουρα πρόβλημα
  1 με τη λεκτική βία που χρησιμοποιούν, κάποιοι οι οποίοι σχεδόν πάντα στερούνται επιχειρημάτων,
  2 με τις 10αδες των σχολίων από τα ίδια άτομα για το ίδιο θέμα ή πρόσωπο που δεν προσθέτουν στο γενικότερο προβληματισμό,
  3 με τις ατέρμονες αντιπαραθέσεις σε ζητήματα άσχετα με το θέμα ή το πρόσωπο της σελίδας που γράφονται.
  Όλα αυτά καθιστούν δύσκολη κάποιες φορές και αδύνατη την ανάγνωση πολλών σελίδων.
  Δεν είμαι ειδικός σε τέτοια θέματα αλλά θεωρώ ότι επιβάλλεται μεγαλύτερο φιλτράρισμα όσων γράφονται στο blog. Υβριστικά σχόλια χωρίς μάλιστα καμία αιτιολόγηση δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό των σχολίων ίσως να ήταν μια λύση ο περιορισμός των σχολίων που επιτρέπονται από ένα άτομο για συγκεκριμένο πρόσωπο ή θέμα σε πχ max 3 σχόλια το 4μηνο (δεν γνωρίζω βέβαια πόσο είναι εφικτό τεχνικά κάτι τέτοιο). Τέλος το registration δεν θα το απέρριπτα για το γράψιμο στο blog, όσο και αν με προβληματίζουν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στη συμμετοχή και στην επισκεψιμότητα του σάιτ.

 5. ποιητής Φανφάρας Says:

  Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μπλογκ, αλλά κυρίως για σένα Θέμη, επίτρεψέ μου να σου πω δυο λόγια. Δεν θα σου μιλήσω ούτε ως σχολιαστής, ούτε ως Φανφάρας, ούτε ως πολίτης, που κατέθεσε χρόνο, απόψεις και συναισθήματα μέσα σε αυτό το ιστολόγιο. Θα σου μιλήσω ως συνάδελφός σου και θα σε παρακαλέσω να με ακούσεις προσεκτικά:
  Έριξα μια ματιά στο πρώτο σχόλιο που έγινε φέτος, στο εφ’ όλης της ύλης (2009). Δυστυχώς καμμία από τις ευχές και τις προσδοκίες του σχολίου δεν επαληθεύτηκε. Το αντίθετο μάλιστα, πολύ γρήγορα η εξέλιξη ήταν απογοητευτική.
  Ο ελεύθερος σχολιασμός δεν έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως λες. Έχει μόνο πλεονεκτήματα. Ξέρεις γιατί; Επειδή οι υβριστές, οι εγκάθετοι των πολιτικών γραφείων (όπως σωστά τους αποκαλείς) και οι φανατισμένοι άνθρωποι ΔΕΝ είναι ελεύθεροι σχολιαστές! Είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τα κόμπλεξ τους, από τα αφεντικά τους και από τις φοβίες τους.
  Προτείνεις μια λύση, την οποία εγώ κρίνω υπεραπλουστευμένη και εξαιρετικά επιπόλαιη. Συνεπώς λανθασμένη: Θεωρείς ότι αν κάποιος θα είναι registered και logged in στην wordpress, δεν θα υβρίζει, δεν θα συκοφαντεί, δεν θα εξυπηρετεί συμφέροντα. Κάνεις μεγάλο λάθος. Το αντίθετο θα συμβαίνει! Οι περισσότεροι υβριστές και εγκάθετοι εμφανίζονται επωνύμως. Για να γίνονται αρεστοί στα αφεντικά τους, για να πλειοδοτούν σε δουλικότητα και για να λάβουν έτσι το αντίτιμο των υπηρεσιών τους! Με αυτόν τον τρόπο θα χάσεις κάποια αξιόλογα άτομα που απεχθάνονται την «ιντερνετική γραφειοκρατία» (για να το πω κομψά). Το μπλογκ θα μετατραπεί σε «κλειστό χώρο συνεδριάσεων», όπου φίλοι και «γνωστοί» θα επαναλαμβάνουν τις χιλιοειπωμένες απόψεις τους. Υπό την άγρυπνη παρουσία των «εγκαθέτων» βέβαια, που θα επεμβαίνουν για να επιβάλλουν την «δική τους» τάξη!
  Αλλά και η τακτική που εφαρμόζεις τώρα δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ίσως είναι ακόμα χειρότερη. Επειδή (είναι λογικό και κατανοητό) δεν μπορείς να αφιερώνεις πολύ χρόνο στο μπλογκ, «εγκρίνεις» τα σχόλια ανά «τακτά χρονικά διαστήματα», τα σχόλια αυτά έρχονται όλα μαζί και καθυστερημένα και είναι έτσι αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος μια συζήτηση.
  Τι να γίνει λοιπόν; Θα έλεγα να αφήσεις τα πράγματα όπως ήταν. Με τα χαρακτηριστικά κουτάκια (με τα οποία αναγνωρίζονταν κάποιοι βλάκες προβοκάτορες), με τα ψευτοκαυγαδάκια (προσφέρουν κι αυτά και εκθέτουν μερικούς) και με τις εξυπνάδες, τις μακακιούλες ή τα ωραία πράγματα που κατά καιρούς γράφονταν. Θα μπορούσες, επίσης, να ζητήσεις, εμμέσως πλην σαφώς, (όπως έκανες και με εμένα) την αποχώρηση κάποιων ενοχλητικών, κουραστικών, εγκαθέτων και υβριστών. Πόνταρε στην αξιοπρέπεια και στο φιλότιμό τους. Ακόμα και οι βλάκες, καμμιά φορά, έχουν φιλότιμο.
  Άλλο θέλω όμως από εσένα Θέμη. Διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού την ακαδημαϊκή σου ιδιότητα! Είσαι πάνω από όλα πανεπιστημιακός Δάσκαλος. Σου το υπενθύμισε ο Κίτσος σε ένα οργισμένο, και πολύ φορτισμένο σχόλιο και γι αυτό μάλλον δεν θα του έδωσες σημασία. Ήταν φυσικό. Ακόμα και σε ένα υβριστικό και οργισμένο σχόλιο όμως, ένα έμπειρο μάτι μπορεί και οφείλει να διακρίνει κάποιες αλήθειες. Μην διολισθαίνεις σε ασχολίες και πρακτικές που, ενδεχομένως, σε εκθέτουν στους συναδέλφους σου, στους φοιτητές σου, στους φίλους σου και στην κοινωνία. Ο μόνος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επώνυμος εδώ μέσα είσαι εσύ! Αν αυτό το μπλογκ σε εκθέτει και σε φθείρει (νομίζω ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει) κατάργησέ το! Scripta manent, Θέμη! Το θυμάσαι;
  Τα άλογα τα σκοτώνουν όταν γεράσουν! Για να μην ταλαιπωρούνται και για να μην υποφέρουν! Όχι γιατί τα μισούν! Τα σκοτώνουν εκείνοι που τα αγάπησαν περισσότερο από όλους. Τα αφεντικά τους! Αν νομίζεις ότι αυτό το μπλογκ γέρασε, σκότωσέ το! Αν νομίζεις ότι σε εκθέτει σαν άνθρωπο ή επιστήμονα, απαλλάξου από αυτό! Σου το λέει κάποιος που πόνεσε αυτό το ιστολόγιο όσο λίγοι. Κάποιος που έκλαψε, που γέλασε, που έμαθε μπαίνοντας εδώ μέσα!
  Καλή απόφαση φίλε.
  Γεια χαρά!

 6. ποιητής Φανφάρας Says:

  Υ.Γ. Το σχόλιό μου πέρασε χωρίς έλεγχο. Καλό αυτό. Δεν το ήξερα. Νόμιζα ότι τα έλεγχες πρώτα. Καλό είναι όμως να επαναφέρεις τα κουτάκια, για το λόγο που σου είπα στο κυρίως σχόλιό μου.
  Γεια

 7. george Says:

  Δε νομίζω ότι έχεις δίκιο Θέμη. Το μπλογκ έχει μεν σκουπίδι -και ποιο μπλογκ δεν έχει;- αλλά γράφονται κατά διαστήματα και καλά άρθρα για οποία και μόνο αξίζει να παραμείνει το μπλογκ στη μορφή που είναι τώρα.

  Αν πλήξεις με οποιοδήποτε τρόπο την ανωνυμία του μπλογκ, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα φύγει πολύς κόσμος και το μπλογκ θα πέσει κατακόρυφα, άλλο που δεν θέλουν και οι «εγκάθετοι». Οι τελευταίοι δεν θα φύγουν, απλά υα φτιάξουν account στο wordpress και θα συνεχίσουν ανενόχλητοι.

 8. Σωτήρης Says:

  Βλέπω ότι σ’ αυτήν τη σελίδα γράφουν κυρίως οι πολύ παλιοί σχολιαστές του μπλογκ. Αυτοί που το αγαπάνε πραγματικά και που έμεναν στη σιωπή τους περιμένοντας… Θα το σεβαστώ και θα πω μόνο ένα πράγμα:
  Συμφωνώ απολύτως με όλα όσα είπε ο Φανφάρας και ο george.
  Ποιητή μας λείπεις πάρα πάρα πολύ! Μου θύμισες από τα μαθητικά μου χρόνια τον «από μηχανής Θεό», που επενέβαινε την κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν την καταστροφή, και έδινε τη λύση επιβάλλοντας την τάξη. Είσαι πολύ μεγάλος ρε! Aνεβάζεις πολύ το επίπεδο! Θα σε σύγκρινα με κάποιους βλάκες, αλλά φοβάμαι μην θιχτούν πάλι και αρχίσουν τριήμερο βρισίδι!

 9. gripap Says:

  Θέμη, το login που περιγράφεις ίσως βελτιώσει την ποιότητα του σχολιασμού στο μέλλον -όμως τα σκουπίδια που έχουν ήδη γραφτεί θα παραμείνουν, δε λύνεται το πρόβλημα.

  Πάντως, διαβάζοντας κανείς μερικά σχόλια, μπορεί να σχηματίσει γνώμη για κάποιον σχολιαστή και ανάλογα τον προσέξει/αγνοήσει στα επόμενα (εγώ αυτόν το δρόμο ακολούθησα μέχρι σήμερα).

  Μια άλλη ιδέα είναι η βαθμολογία του σχολιασμού αλλά youtube (login για rate), η οποία έχει κι αυτή τα συν και τα πλην της, ενώ υπάρχει και το rate στον σχολιαστή -reputation.

  Ό,τι και να κάνεις τελικά, νομίζω πως θα πρέπει να σκεφτείς λίγο και το marketing του σχολιασμού. Θα βοηθούσε να υπάρχει σε κάποιο εμφανές σημείο το «Σχολιάστε υπεύθυνα» ή «Ο παραγωγικός διάλογος είναι και στο δικό σου χέρι» ή «Ναι στην άποψη, όχι στο φανατισμό» (εε.. με λίγο brainstorming μπορεί να βρεις και τίποτα καλό :).

  Και τέλος : μη ρωτάς μόνο εμάς, ρώτα πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα και σε άλλα μπλογκς, πχ Δήμου, ρούστερς, λ:ηρ, αναμόρφωση, που είχαν ενίοτε εξίσου θερμή θεματολογία (και θερμοκέφαλους σχολιαστές!).

 10. George1 Says:

  Εγώ προσωπικά αναλαμβάνω όση ευθήνη μου αναλογεί για αυτή την υποβάθμιση του blog και υπόσχομαι να μην ξαναπαντήσω σε κανέναν υβριστή όσο κι’αν με προκαλέσει.Μακάρι να κάνουν όλοι το ίδιο και να το τηρήσουν.Μόνο έτσι θα φτιάξει το blog.

 11. ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. Says:

  NA ‘TOΣ ΠΑΛΙ!!! Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜAΤΟΣ!!! «ΦΤΑΙΝΕ OΛOI ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ, ΟΧΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑ»!!!
  ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ. ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ!!! ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ!!!

 12. Kitsos Says:

  ΣΤΑΜΑΤΗ Ν.: Να είσαι σίγουρος πως δεν θα απαντήσει
  και θα κρατήσει χαρακτήρα (γιά κανά δίωρο το πολύ).
  gripap: Ο Δήμου το έκλεισε !
  ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΚΟΣΜΑ: Ο Θέμης ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ρε !!!
  ΘΕΜΗ κάνε ό,τι σε φωτίσει ο Θεός. Αν πας με το παληό
  ημερολόγιο προλαβαίνεις τα Θεοφάνεια και τον σχετικό
  αγιασμό. Είθε η αγία περιστερά έλθει μετά σου!!!
  Αν θέλεις κλείστο, εάν θέλεις κράτα το, άλλαξέ το,
  άστο όπως είναι, δώστο σε εργολάβο να στο δουλέψει,
  βγάλτο σε δημοπρασία, δούλευέ το μόνο καλοκαίρι
  και μετά ταμείο ανεργίας, βγαίνε μόνο ΠΣΚ, ή μόνο
  νύχτα που έχει +75%, μονές ζυγές μέρες, μονούς ζυγούς
  μήνες ή χρόνια.
  Εγώ υπόσχομαι πως με τον George1, μπορούμε να βρούμε
  και άλλο μπλογκ να το κάνουμε μπουρδέλο !!!
  Σκέφτομαι μόνο την Μαρία που όταν γυρίσει και θελήσει
  να γράψει κάτι, δεν θα μπορεί να μπεί.
  Ρε τι τραβάνε κι οι πορτιέρηδες !!!

 13. Θεοφύλακτος Says:

  George1
  Ωραίο το (ανορθόγραφο πάλι) σχόλιό σου, αλλά έπρεπε να τελειώνει στη δεύτερη σειρά (πριν το «σε») και όχι στην τέταρτη σειρά! Και από τη λέξη «ξαναπαντήσω» να λείπει το «ν»! Λυπήσου μας επιτέλους!

  Κατά τα άλλα, αν αυτό έχει σημασία, συμφωνώ κι εγώ με τον george και τον ποιητή

 14. Ιωάννα Says:

  Θα συμφωνήσω με τον Κίτσο. Θέμη κάνε ό,τι θέλεις. Έτσι κι αλλιώς αυτό το μπλογκ δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε και μάλλον δεν θα ξαναγίνει ποτέ! Οι ελάχιστοι παλιοί σχολιαστές δεν είναι πια στη φόρμα που ήταν κάποτε και οι παρεμβάσεις από τα τα πολιτικά γραφεία είναι πολύ συχνότερες. Ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει (;) με πόνο!

  Φανφάρα μου, χάρηκα πάρα πολύ που σε ξαναδιάβασα. Σ’ αγαπώ πολύ πολύ!!!

 15. Ioannis Brilakis Says:

  Θέμη,
  Το σίγουρο είναι οτι κάτι πρέπει να γίνει αν θέλεις να ανεβάσεις το επίπεδο της συζήτησης. Προτείνω μη αδράνεια.

 16. Kafros7 Says:

  Συμφωνώ και εγώ με τον Ποιητή Φανφάρα (φίλε, λίγο περίεργα τα λέει ο Βαλβέρδε…). Θέμη, στα έγραψε αναλυτικά και εξέφρασε πολύ συνετή επιχειρηματολογία, όμως εσύ έχεις τα γένια άρα και τα χτένια!

 17. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Αγαπητή marianna, αν είχαμε 20 σχολιαστές με τη δική σου σοβαρότητα και ποιότητα σκέψης το μπλογκ θα πετούσε.

  Αγαπητέ Φανφάρα, χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω (έστω και σε πεζό λόγο). Όπως διαπίστωσες και μόνος σου, δεν υπάρχει moderation. Μόνο εκ των υστέρων κοιτάω τα σχόλια και μερικά τα σβήνω. Τα identicons τα επανέφερα (κατά λάθος σβήστηκαν). Δεν υπάρχει θέμα για εμένα προσωπικά. Απλώς θέλω το μπλογκ να είναι όσο πιο χρήσιμο γίνεται με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια εκ μέρους μου.

  Τέλος πάντων. Μάλλον δεν θα κάνω τίποτα. Θα προσπαθήσω μόνο να ελέγχω πιο αυστηρά και να μεταφέρω περισσότερα σχόλια στο Εφ’ όλης της Ύλης. Δυστυχώς τρώει χρόνο. Γιατί για να κόψω ένα σχόλιο πρέπει πρώτα να το διαβάσω καλά καλά. Αν στο μέλλον βελτιωθούν οι τεχνικές δυνατότητες, το ξανασυζητάμε.

  Θυμάμαι ότι πριν από ενάμιση χρόνο μια ομάδα διανοουμένων είχε διακηρύξει την ίδρυση ενός σωματείου με σκοπό τη βαθμολόγηση των πολιτικών:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_11/08/2007_237456

  αλλά έκτοτε δεν ξανακούστηκε. Κρίμα.

 18. george Says:

  Πρόταση:

  Θέμη, οι αναρτήσεις που κάνεις κατά διαστήματα («Κίνηση Πολιτών κατά Siemens», κλπ) αν μπορούσαν να γίνονται συχνότερα (είτε από σένα είτε και από κάποιον «βοηθό») και καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων, θα μπορούσαν ίσως να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα.

  Διότι αφενός θα αποτελούν ερέθισμα για σχολιασμό στους επισκέπτες του μπλογκ, εφετέρου θα ξεφύγει λίγο το μπλογκ από τον τυπικό και μονότονο σχολιασμό συγκεκριμένων προσώπων (π.χ. «καλός ο Α», «κακός ο Β» αλλά δίχως ουσιαστικά επιχειρήματα) καθώς και από μονότονες αντιπαραθέσεις.

 19. DEFKALION Says:

  Αγαπητέ Θεμη, νομίζω ότι τα σκουπίδια δεν μπορεις να τα αποφυγεις, στο ΄΄παραθυρο΄΄ του διαδυκτίου που έχεις στον κοσμο και τον ΄΄καθαρό΄΄ αέρα που προσφερει το blog σου, θα μπαινουν πάντα και οι ΄΄μύγες΄΄. Ειναι το αναγκαίο κακο. Τυχον προσπαθεια λογοκρισίας θα ειχε συνεπειες στο κυρος του Blog. Θα μπορούσες ίσως να χαρακτηριζες τυχον εγκαθετους που εντοπίζεις ως Trolls ωστε να τους αναγνωριζουμε αμεσα. Μην στερεις σε καποιους το δικαιωμα στην καταντια…

 20. SALVADOR Says:

  …ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΝΩΜΗ,,,,ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΜΗ ΒΑΖΕΙΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ,,,,,ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ,,,ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ….ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ,,ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ Ο ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ!

 21. zarkon Says:

  Η δύναμη αυτού του blog ειναι η ελευθερία που δίνει στο καθένα για να εκφράσει την όποια άποψη . Πίστευω όλοι μπορούμε τις αξιολογήσουμε.
  Όλοι εμείς έχουμε μοιράστει αλλά και έχουμε μάθει.
  Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε ιδιαίτερους πολίτες που τους χαρακτηρίζει η ασυλία σε έργα και σε πράξεις παρα το ελαχιστο της αξιολόγησης απο αυτό το blog.

 22. Μάρκος Says:

  Θέμη,

  Δεν ξέρω αν τεχνικά μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά μια ιδέα ίσως να ήταν η εξής: Όλα τα σχόλια να βγαίνουν σε χρώμα γκρι, εννοώ τα γράμματα να είναι γκρί, να μην είναι μαύρα. Να διαβάζονται. Από αυτά, τα σχόλια / άρθρα που θεωρούνται πιο ενδιαφέροντα, να γίνονται με μαύρη γραμματοσειρά. Ένα κείμενο σε μαύρη γραμματοσειρά αμέσως γίνεται αντιληπτό σε μια θάλασσα από γκρί.
  Φυσικά θα δεχτείς τα βέλη όσων διαφωνούν με εσένα.
  Δεν ξέρω αν είναι καλή η ιδέα μου ή όχι….

 23. prevezanos Says:

  Θα πρότεινα ο καθένας που θα μπαίνει επίσης να αφήνει το κάτι της για τις ανάγκες του μπλογκ…Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις στην απόλυτη εφαρμογή τους.

 24. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Says:

  ΕΔΩ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ , ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ -ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΕΣ – ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΚΤΑ – ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑΣ , ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ

 25. tatief Says:

  Δεν μου λες Θέμη αυτό το άρθρο που έγραψα 6 μέρες πριν στο blog μου και επαληθεύεται σήμερα πως θα μπορέσεις να κρίνεις αν πρέπει να δημοσιευθεί ή όχι την ημέρα που θα το γράψω -αν υποθέσουμε ότι το έγραφα εδώ ?

  http://tatief.wordpress.com/2009/01/26/στο-δρόμο-του-δικομματισμού-ή-πως-και-γ/

 26. ΜΑΡΙΛΕΝΑ Says:

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ BLOG ΤΥΧΑΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ BLOG ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΛΑΞΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ Η’ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΕΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ BLOG , ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΚΙΤΡΙΝΑ» ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ. ΤΟ BLOG ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ, ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΝ ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ «ΚΑΛΟ» ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΩ.
  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 27. ANTARTIS Says:

  ΚΑΤ’ΑΡΧΑΣ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!
  ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ!

  ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ‘ΦΑΣΑΡΙΑ’. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ, ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΧΡΗΣΤΟ.

  ΙΣΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟ ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ME ΤΙΤΛΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑΤΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ), ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.

  ΕΤΣΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΤΕΒΑΤΟ ΑΣΧΕΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΑ ΕΡΓΑ Η ΤΟ €/ΠΟΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ.

  ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ,

  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  Υ.Γ. ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ‘ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ’ ΜΑΣ…

 28. Νικος Says:

  Μη το κλείσεις το blog Θέμη..

  Μια πρόταση είναι να αξιολογούμε τα posts. Να υπάρχουν μικρές «βομβίτσες» σε κάθε post που θα τις πατάμε αν θέλουμε να αξιολογήσουμε αρνητικά το post. (όπως ακριβώς υπάρχουν «αστεράκια» σε κάποια άλλα blog) Το κόλπο είναι οτι τα post που αξιολογούνται ως «κακά» θα «κρυβονται, αφήνοντας να φαίνεται μονο το όνομα και ενα κουμπί για να ανοίγουν πάλι, για όποιον θέλει να τα διαβάσει… Μπορούμε να το ονομάσουμε σαν Bog Noise Reduction technique ;p

  Χμμμ, δεν ξέρω αν είναι εύκολο, αλλα θα είχε πλάκα και θα ήταν χρήσιμο… 🙂

 29. Παράγκας Says:

  Θέμη, άλλη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ για το ιστολόγιο σου.
  (Έτσι μου ήρθε τώρα!!!)…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: