Βιβλιοκριτική: Μανόλη Δρεττάκη, «Έκπτωση αξιών και απαξίωση θεσμών», 2005

Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή άρθρων στον Τύπο του τέως υπουργού και αντιπροέδρου της Βουλής την εικοσαετία 1985-2005. Ένα συνοπτικό βιογραφικό του συγγραφέα δίνεται εδώ:

http://www.lib.uoc.gr/info/absrv/rare/ab/ag/extra-1182429878-909213-3700.tkl

Το παρακάτω άρθρο εξιστορεί τη σύγκρουση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την παραίτησή του από βουλευτής:

http://www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_19/04/2008_267192

Διαβάζοντας τα παραπάνω, αλλά και το βιβλίο του, αποκομίζω την εντύπωση ενός ανθρώπου έντιμου και με αρχές. Τη δεκαετία του ’80 υποστήριξε την απλή αναλογική, αντιτάχθηκε στην ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού με την αναθεώρηση του 1986, στιγμάτισε την αλαζονεία και την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του ’90 συνέχισε να καταδικάζει τον αρχηγισμό των κομμάτων, την κατάχρηση εξουσίας, την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, τον παραμερισμό της ηθικής, την αναξιοκρατία, την έλλειψη αξιολόγησης των δημοσίων προσώπων, τον εσμό των «συμβούλων». Από το 2000 και μετά έγραψε εύστοχα άρθρα για το ασυμβίβαστο των βουλευτών (μακάρι να τον είχαν ακούσει τότε γιατί δεν θα χρειαζόταν η τελευταία αναθεώρηση), για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, το ξέφτισμα των παραδοσιακών αξιών του ελληνικού λαού, την αναξιοπιστία των κομμάτων, την χαμηλή ποιότητα της εκπαίδευσης, την έλλειψη ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων, κ.ά.

Αν και ο κ. Δρεττάκης μάλλον διαπνέεται από μια πιό αριστερή ιδεολογία από τη δική μου, βρήκα να συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τις ιδέες που καταγράφει στα άρθρα του. Εξάλλου, τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού κράτους (διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, αναξιοκρατία, ρουσφέτι, κτλ) είναι υπερ-ιδεολογικά και στις λύσεις τους θα μπορούσε να συμφωνήσει μια ευρεία γκάμα έντιμων ανθρώπων από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Βρίσκω πολύ θετικό ότι ο κ. Δρεττάκης δεν υιοθετεί τον αριστερό λαϊκισμό. Π.χ. προτείνει «αυστηρό έλεγχο της απόδοσης όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα από σώματα επιθεωρητών και προαγωγή και επιβράβευση εκείνων οι οποίοι διακρίνονται για τις επιδόσεις τους». Δυστυχώς, δεν ακούγονται τέτοιες ιδέες από τη σημερινή αριστερά.

Το βιβλίο αυτό με ενθουσίασε. Ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο, που μάλλον θα είναι τα «Προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης» από το 1998.

Advertisements

4 Σχόλια to “Βιβλιοκριτική: Μανόλη Δρεττάκη, «Έκπτωση αξιών και απαξίωση θεσμών», 2005”

 1. Έπαινος: Μανόλης Δρεττάκης « Greek University Reform Forum Says:

  […] Γενικά Θεμης Λαζαριδης 7:19 μ.μ Μόλις τέλειωσα το βιβλίο του Μανόλη Δρεττάκη «Έκπτωση αξιών και απαξίωση θεσμών», μια συλλογή άρθρων του στον Τύπο την εικοσαετία 1985-2005. Μια πιο εκτενή «βιβλιοκριτική» ανήρτησα στην Αξιολόγηση Βουλευτών. […]

 2. dakis Says:

  Κανένας πουσ… βουλευτής δεν είναι άξιος για σταυρό όλοι κρέμασμα θέλουν!

 3. Παράγκας Says:

  Την ίδια ώρα στην Α.Π.Α.Κ.Τ.Υ, το Ε.Σ.Ρ. απαγόρευσε την εκπομπή «Στιγμή της Αλήθειας»….στην τελευταία του εκπομπή(!!!!!!!!!!!!!!!!!)………

 4. Παράγκας Says:

  Όπως γράφει και ο Κωστής Παπαγιώργης στο «Αθηνόραμα» της τρέχουσας εβδομάδας, στην στήλη «Λαική Απογευματινή» με τίτλο «Ασώπαστα Λαρύγγια»: «(…Το πετύχαμε και αυτό: έγκλημα υπάρχει εγληματίας όχι…), (…σύμπασα η χώρα απολαμβάνει το αδιέξοδο της παρακολουθώντας διαπομπέυσεις, προσαγωγές, καταγγελίες, στις οποίες η διφθορά ευδοκιμεί, αλλά οι διεφθαρμένοι απουσιάζουν…), (…Όλοι είναι αθώοι, όλοι διαπνέονται από αίσθημα σοβαρότητας και τιμιότητας, η στρεψοδικία χτυπάει ταβάνι εκτιμούμενη ως πολιτική ευφυία..), (…Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες εκλογές επιστρατεύτηκαν όλα τα φαιδρό-επιχειρήματα ώστε να υπάρχει ήττα, αλλά όχι ηττημένος. Έχουμε αρρώστια δίχως άρρωστο, κλοπές χωρίς κλέφτες, διαφθορά χωρίς διεφθαρμένους, αποτυχίες χωρίς αποτυχημένους. Πτωχευμένη χώρα με πλούσιους πολίτες. Ο μέγας λογοαντιδραστήρας όλα τα αλέθει…»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: