Στήριξη στη Μαργαρίτα Καραβασίλη

Τις μέρες αυτές η πρώην γενική επιθεωρήτρια περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ Μαργαρίτα Καραβασίλη δικάζεται για … συκοφαντική δυσφήμιση επειδή κατήγγειλε αδιαφάνεια στην υπηρεσία από την οποία απολύθηκε το 2005. Η δίκη αυτή ποτέ δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Αίσχος!

Είμαι σίγουρος ότι μιλώ εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των θαμώνων του παρόντος μπλογκ όταν δηλώνω τη στήριξή μου στην κ. Καραβασίλη. Ελπίζω και άλλα μπλογκ να το κάνουν. Όταν ένας έντιμος άνθρωπος διώκεται από το σύστημα, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε. Γιατί αύριο μπορεί να έρθει και η δική μας σειρά.

Δείτε και το άρθρο του Α. Καρκαγιάννη:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_11/10/2008_288002

Advertisements

18 Σχόλια to “Στήριξη στη Μαργαρίτα Καραβασίλη”

 1. AAT Says:

  Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση είναι η κλασσική μέθοδος (πέραν και άλλων νομιμοφανών και μη μεθόδων) για να «τιμωρηθεί» όποιος παραβιάζει ή «ενοχλεί» οποιοδήποτε εγκατεστημένο σύστημα (διαπλοκής ή μη).
  Είναι τόσο εξαντλητικές και πολυδάπανες οι διαδικασίες αυτές (π.χ. αγωνιώδης αναζήτηση μαρτύρων υπεράσπισης -αφού κανείς δεν θέλει μπλεξίματα, αλλεπάλληλες αναβολές, εφέσεις και αβεβαιότητα έκβασης κλπ.) που μπορούν να κάμψουν το φρόνημα και την αντίσταση οποιουδήποτε (όσο κραυγαλέο δίκιο και να έχει). Όποιος έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις ξέρει.

  Ξέρω τι τραβάει και τι έχει να τραβήξει ακόμη η κ. Καραβασίλη και στεναχωριέμαι. Πέρα όμως από αυτές τις γραμμές, δεν μπορώ να κάνω τίποτα και ντρέπομαι γι’ αυτό (εξάλλου, τους ήρωες τους αναγνωρίζουμε μετά θάνατον και μάλιστα από την ασφάλεια του καναπέ μας – γι’ αυτό και τους λέμε ήρωες). Και ξέρω ότι θα έρθει και η σειρά μου.

  Είμαστε πράγματι, μόνοι και απροστάτευτοι πολίτες. Σιωπηλοί και φιμωμένοι πολίτες. Πολίτες αναλώσιμοι. Πολίτες που ξέρουμε καλά ότι εμείς (αλλά και οι πρόγονοί μας) είμαστε αυτοί που δώσαμε «πίστη» και δικαίωμα σε όλους αυτούς που «έχτισαν και λειτουργούν το σύστημα». Πολίτες που τάχα δεν καταλαβαίνουμε τί συμβαίνει. Πολίτες που δεν στέλνουμε σπίτι τους αυτούς που μας κορόϊδεψαν. Είμαστε δηλαδή, πολίτες μόνο κατ’ όνομα.

 2. Νερατζιά(ή) Says:

  Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα…(άσμα)…..

 3. AAT Says:

  Τώρα, την παραίτηση των 2 δικαστών πώς πρέπει να την πάρουμε;

  Δεν είναι ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στη δικαιοσύνη; Μήπως είναι βαθύτατα διαβρωμένη; (αλίμονό μας)

 4. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Περισσότερα για την Καραβασίλη:

  http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=4639

 5. Απάντηση στον e-Lawyer « Greek University Reform Forum Says:

  […] χώρα όπου η πρώην γενική επιθεωρήτρια περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη διώκεται για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή κατήγγειλε […]

 6. AAT Says:

  Δεν ξέρω λεπτομέρειες της παρακάτω υπόθεσης ώστε να διαμορφώσω κάποια άποψη.
  Βάζω όμως το δημοσίευμα διότι είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι «ενοχλητικοί», όπως έγραψα και παραπάνω στο post #1.

  ******
  «Εξοντωτική ποινή φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμιση του δημάρχου Δίου»

  http://troktiko.blogspot.com/2008/10/blog-post_7121.html

  «Με 42 μήνες ποινή φυλάκισης τερματίστηκε σήμερα η δίκη στο δικαστήριο της Κατερίνης, όπου κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του δημάρχου Δίου Πιερίας Γρηγόρη Παπαχρήστου, ήταν ο καταδικασθείς Μιχάλης Γιαλτουρίδης.
  Ο καταδικασθείς κατηγορούσε τη δημοτική αρχή για καταστροφή του περιβάλλοντος και οικονομικές ατασθαλίες και αρνήθηκε να έχει συνήγορο κατά τη διάρκεια της δίκης. ….»

  ********

 7. ΣΑΜ Says:

  Η θέση του Γενικού Επιθεωρητή περιβάλλοντος είναι μια πολιτική θέση στην οποία διορίζει ο εκάστοτε υπουργός έμπιστους, δικούς του ανθρώπους. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς, δεν άλλαξε την Γενικό Επιθεωρητή περιβάλλοντος. Η κ. Μ. Καραβασίλη παρέμεινε στην θέση της, αν και την είχε διορίσει ο προηγούμενος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, γιατί είχε να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο. Η κ. Καραβασίλη ήταν αυτή που είχε αναλάβει να καλύψει τις κρατικές επιλογές σε σχέση με τις επιπτώσεις των ολυμπιακών έργων στο περιβάλλον, σε αντίθεση με όσα αναδείκνυαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις και τοπικά κινήματα. Με την ολοκλήρωση της προσφοράς της στο …εθνικό θέμα των ολυμπιακών αγώνων, ο κ. Σουφλιάς την απέπεμψε για να διορίσει στην θέση της κάποιον πιο δικό του άνθρωπο, κατά την συνήθη πρακτική.

  Η κ. Μ. Καραβασίλη λοιπόν έχει χάσει την αξιοπιστία της και δεν δικαιούται επειδή αποπέμφθηκε, να εμφανίζεται σήμερα ως αδέκαστος μαχητής που αγωνίζεται για την σωτηρία του περιβάλλοντος. Αν είχε στοιχειώδεις περιβαλλοντικές ευαισθησίες όπως ισχυρίζεται, δεν θα είχε αναλάβει ποτέ αυτόν τον ρόλο. Την περίοδο της θητείας της όλοι γνωρίζουμε ότι ανατράπηκε κάθε έννοια πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Τις συνέπειες των επιλογών που επιβλήθηκαν για την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Αθήνας με τα ολυμπιακά έργα θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες. Σήμερα πλέον δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με την προσωπική στάση της κ. Καραβασίλη και δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία που, χωρίς ηθικά ερείσματα, ανελίχθηκε εκμεταλλευόμενη καταστάσεις για ιδιοτελείς σκοπούς. Πάντα θα υπάρχουν παρόμοιες συμπεριφορές και άτομα που είναι πρόθυμα να διεκπεραιώνουν την νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Με την Αριστερά όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όταν καλύπτει αυτές τις πρακτικές και στηρίζει τέτοια άτομα.

  Δυστυχώς η κ. Καραβασίλη ξεκίνησε την καριέρα της ως Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, εκλεγμένη από τον χώρο του ΣΥΝ. Με εφαλτήριο την συνδικαλιστική της θέση, προωθήθηκε σε διευθυντικές θέσεις και τελικά βρέθηκε να υλοποιεί με τον ποιο ακραίο τρόπο τα εκσυγχρονιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ. Πρωτοστάτησε για την σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και άλλα ηχηρά παρόμοια, που είχαν σαν αποτέλεσμα την εισαγωγή μορφών ατομικής διαπραγμάτευσης της εργασίας στον δημόσιο τομέα. Η δημόσια αποκάλυψη των πολιτικών πρακτικών της εκείνη την εποχή, την οδήγησαν στην παραίτηση από την θέση του Γραμματέα του συλλόγου εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο πολιτικός χώρος του ΣΥΝ στον οποίο ανήκε, δεν της έδωσε τελικά την πολιτική στήριξη που επιθυμούσε. Έτσι εκείνη αποστασιοποιήθηκε από τον συνδικαλισμό και την αριστερά για να αναδειχθεί στην συνέχεια σε δεξί χέρι της κ. Ε. Παπαζώη, της τότε Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έκτοτε, αντιμετώπιζε το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου της, από τις θέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας την οποία υπηρετούσε πιστά.

  Αναφερόμε στο έτος 1995, περίοδο που ο ΣΥΝ υποστηρίζοντας ένθερμα το Μάαστριχτ, τα πολιτικά του οράματα συναντιόντουσαν με τις εκσυγχρονιστικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Ήταν επόμενο κείνη την εποχή οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ να είναι ανοικτοί και να διευκολύνονται πρακτικές αντίστοιχες με όσα προαναφέρθηκαν. Παραπέμπω όποιον θέλει περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση, σε τρία κείμενα της «συσπείρωσης αριστερών μηχανικών», που είχαν δημοσιευτεί τότε στο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ (τεύχη 1847, 1851 και 1858). Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις για να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες τέτοιων φαινομένων στην παρουσία και δράση της αριστεράς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

 8. AAT Says:

  @ ΣΑΜ

  Να δεχθώ καλόπιστα τα όσα αναφέρετε παραπάνω.
  – Να δεχθώ, όπως περιγράφετε, ότι η κ. Καραβασίλη είναι ένα «κομματόσκυλο» (συγνώμη για το χαρακτηρισμό) που τα κίνητρά της ήταν ιδιοτελή.
  – Να δεχθώ, όπως λέτε, ότι: «Την περίοδο της θητείας της όλοι γνωρίζουμε (ΟΛΟΙ ;;;;!!!! -όμως πού είναι τα στοιχεία;) ότι ανατράπηκε κάθε έννοια πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Τις συνέπειες των επιλογών που επιβλήθηκαν για την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Αθήνας με τα ολυμπιακά έργα θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες.»

  Μια και ξέρετε τόσα πολλά για την εν λόγω κυρία, σημαίνει ότι ξέρετε και για την υπόθεση για την οποία δικάζεται.

  Πείτε μας λοιπόν αν ευσταθούν τα όσα δημοσιεύει στο παραπάνω δημοσίευμα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
  Πείτε μας για το θέμα του Ασωπού (που μας ενδιαφέρει όλους) και το αν ευσταθούν όσα δήλωσε η κ. Καραβασίλη (για τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν και από ποιόν).
  Και αφού μας πείτε τί από αυτά αληθεύει και τί όχι, εξηγείστε μας το νόημα της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση (διότι και αυτό το θίξαμε παραπάνω ως την κλασσική μέθοδο αντιμετώπησης όποιου «ενοχλεί» – έχει δεν έχει δίκιο).

  Αν μας τα διευκρινίσετε αυτά, θα σας βγάλω το καπέλο και θα πάρω πίσω την υποστήριξή μου στην υπόθεση.
  Αν δεν το κάνετε όμως, τότε, εσείς θα είστε ο αναξιόπιστος και θα έχετε προσθέσει άλλον ένα λόγο για να υποστηρίξουμε ότι η κ. Καραβασίλη έχει δίκιο στην προκειμένη περίπτωση (για τα άλλα που λέτε, δεν είμαστε σε θέση να την κρίνουμε αφού δεν γνωρίζουμε – εξ άλλου, όλοι ξέρουμε ότι δεν ζούμε στην κοινωνία των Αγγέλων).

 9. AAT Says:

  @ ΣΑΜ

  Να τι μας ενδιαφέρει εμάς:

  Άρθρο και video από tvxs (Κούλογλου)

  Ασωπός – Τελικά πίνεται ο καρκίνος;
  Ποινές φυλάκισης με αναστολή και αστεία χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 4 βιομηχανίες για το έγκλημα στον Ασωπό, ενώ νέα έρευνα καταδεικνύει πως το ποτάμι συνεχίζει να είναι επιμολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, αρσενικό και μόλυβδο. Καρέ-καρέ το οδοιπορικό του TVXS στα Οινόφυτα…
  Σε 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000€ καταδικάστηκαν οι εκπρόσωποι 4 βιομηχανιών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας, για το έγκλημα που διαπράττεται στον Ασωπό.

  Περισσότερα: http://www.tvxs.gr/v139

  ΥΓ
  Και για να μην ξεχνάμε το θέμα:
  Κάποιος που θα συκοφαντηθεί μπορεί να απαιτήσει από τον υπαίτιο εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ (δηλαδή ο υπαίτιος μπορεί να χάσει ακόμα και το σπίτι του).
  Συμφέρει λοιπόν να καταγγέλει κανείς; (για να πετύχει τί; -ένα ευτελές πρόστιμο, μια αστεία ποινή και μια διοικητική πράξη που δεν θα εφαρμοστεί;)

 10. Γιώργης Αλή Τουφεξής Says:

  ? Αξιολόγηση βουλευτών ? Σκεφτείτε πριν βάλετε σταυρό ?
  Στη σελίδα https://axiologisibouleytwn.wordpress.com/2008/10/11/karavasili/
  δεν είδα καμιά πληροφορία που θα με βοηθούσε να αξιολογήσω και να βάλω σταυρό σε κάποιο βουλευτή.

 11. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/09/2009&id=81185

  Συνεχίζεται η «δικαστική οδύσσεια» της Μ. Καραβασίλη

 12. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/11/2009&id=98657

  «Ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίστηκε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, τη σύμβαση της οποίας διέκοψε το 2005 ο Γιώργος Σουφλιάς επειδή είχε ασκήσει έντονη και δημόσια κριτική για τη μόλυνση του Ασωπού και την αντίδραση του υπουργείου. Εχει πλούσια επιστημονική δράση. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους.»

  Εύγε !

 13. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Παλαιότερη συνέντευξη:

  http://www.tvxs.gr/v25205

 14. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_06/11/2009_336149

 15. Παράγκας Says:

  Θέμη,
  αν δεν δω να γκρεμίζονται αυθαίρετα μέσα στα δάση μας, δεν λέω τίποτα……

 16. Γιώργος Πρίντζιπας Says:

  Μακάρι τα πράγματα να είναι έτσι όπως τα γράφει ο Θέμης . Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω μια και την κυρία δεν την γνωρίζω. Διάβασα όμως τη συνέντευξή της στο tvxs.gr και έμαθα για τον αγώνα της και την περιπέτειά της. Και να σκεφτεί κανείς ότι , όπως φαίνεται στο κείμενο , η κ. Καραβασίλη είναι ένα από τα πιο καταρτισμένα στελέχη του δημοσίου στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και όμως η υπηρεσία της τη θυσίασε. Αναρωτιέμαι πόσα άλλα ικανά στελέχη έχουν την ίδια τύχη με τηνν κ. Καραβασίλη ή πόσα άλλα στελέχη υποχώρησαν γιατί δεν άντεξαν στον πόλεμο που τους έγινε. Αυτά σε συνέχεια συζήτησης για τις γενικεύσεις που γίνονται από μερικούς σε αναφορά με τα στελέχη του δημοσίου .

 17. Γκάρας Εύζωνας Νικόλαος Says:

  Εύχομαι στην κυρία Καραβασίλη να ανέβει και ψηλότερα για το καλό του τόπου. Μπράβο κυρία Καραβασίλη. Να μείνετε αυτή που είστε. Μπράβο σας. Να είστε καλά.

 18. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Says:

  ΕΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΣΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ.ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: