Ο τριτοκοσμικός θεσμός της ασυλίας των βουλευτών

Ζώντας στις ΗΠΑ μπαίνω πολλές φορές στον πειρασμό να κάνω συγκρίσεις σε θεσμικό πλαίσιο και νοοτροπίες. Όσο και να επικρίνει κανείς τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι χαρακτηρίζεται από υψηλότερη θεσμική ωριμότητα από ό,τι η Ελλάδα. Διαβάστε το παρακάτω:

Alaska Senator Is Indicted on Corruption Charges

Πανίσχυρος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής διώκεται για αποδοχή δωρεάν αντικειμένων και υπηρεσιών, κακούργημα που επισείει ποινή φυλάκισης. Η έρευνα για τη δίωξη έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέρος μιας εκτελεστικής εξουσίας που τελεί υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο. Πώς είπατε; Ασυλία; Θα αστειεύεστε βέβαια.

Υπάρχει σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα ασυλία βουλευτών;

Advertisements

59 Σχόλια to “Ο τριτοκοσμικός θεσμός της ασυλίας των βουλευτών”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=12436946

  Οι δύο πρώτες άρσεις ασυλίας

  Άκουσαν επιτέλους. Αλλά αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται οπωσδήποτε θεσμική αλλαγή.

 2. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/05/2010&id=165313

 3. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=13576950

 4. pro Says:

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=334669&dt=30/05/2010
  Πρετεντέρης για τη βουλευτική κ υπουργική ασυλία.

  Συμφωνώ απολύτως. Ανέντιμοι πολιτικοί υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού και πάντα. Το μεγάλο σκάνδαλο, συνεπώς δεν είναι η ύπαρξή τους αλλά το φαύλο καθεστώς της ατιμωρησίας των πολιτικών (που έχει περάσει ακόμη και στο σύνταγμα για μεγαλύτερη κατοχύρωση του πολιτικού συναφιού). Ακόμη και τώρα που η οσμή των σκανδάλων τείνει να γίνει ανυπόφορη ουδείς δείχνει διατεθειμένος να πάρει σαφείς δεσμεύσεις για άρση του καθεστώτος της ατιμωρησίας.

 5. natassa_law Says:

  Δεν αρκεί η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε το ακαταδίωκτο (άρθρο 62§1 Συντ.), να καλύπτει μόνο τις συναφείς με την άσκηση της βουλευτικής ιδιότητας πράξεις, αλλά και η ορθή ερμηνεία από τη Βουλή της έννοιας της συνάφειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που χάραξε το ΕΔΔΑ με τη νομολογία του Cordova κατά Ιταλίας, De Jorio κατά Ιταλίας, Τσαλκιτζής κατά Ελλάδας και Συγγελίδης κατά Ελλάδας. Μέχρι στιγμής έχει κριθεί από την Επιτροπή Κοινοβουλευτική Δεοντολογίας ότι συνδέονται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή πράξεις όπως ξυλοδαρμός διαιτητή σε γήπεδο, αδίκημα που ανάγεται στην υποχρέωση στράτευσης και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων!!!!!

 6. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=14072950

 7. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.gopetition.com/petition/36021.html

 8. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.nytimes.com/2010/11/25/us/politics/25delay.html
  http://www.nytimes.com/2010/11/25/opinion/25thu1.html

 9. maria Says:

  Themi me polu agonia na po? periargia na po? perimeno ton kainourgio eklogiko nomo !ante na doume tha tin kanei tin uperbasi?
  tha ebaza kai stoixima oti stous diakosious tha katsei i mpilia alla den gnorizoi an mporei na arthei kai o thesmos tis asulias auto to trisathlio kataskeuasma tou simiti !!!!
  kurie prothupourge oses thusies zitate apo to lao tha tis anteksoume an doume na ksekatharizete ti bouli kai tou athlious apo kei mesa !

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: