Η (μη) οργάνωση του ελληνισμού της διασποράς

Το περασμένο Σάββατο παραβρέθηκα σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Παιδείας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. 20 χρόνια στην Αμερική, πρώτη φορά συμμετείχα σε τέτοια εκδήλωση. Παραθέτω την αναφορά της επιτροπής στο τέλος του ποστ για να πάρετε μια ιδέα για το τι διεμείφθη. Μερικά σχόλια δικά μου:

α) Από ό,τι κατάλαβα, η ομογένεια είναι οργανωμένη ως εξής: αρχικά υπάρχουν τα σωματεία τοπικιστικού χαρακτήρα (οι Κρήτες, οι Κεφαλονίτες, οι Θράκες, οι Πόντιοι, κτλ). Αυτά τα σωματεία συγκροτούν την Ομοσπονδία. Για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να είναι μέλος ενός τοπικιστικού σωματείου. Πολλά από αυτά τα σωματεία έχουν ελάχιστα μέλη. Η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας είναι εντελώς αμέτοχη. Το πολύ να στέλνουν τα παιδιά τους σε κανένα χορό όταν είναι «της ηλικίας» για να βρούν γαμπρό ή νύφη.

β) Στις ομογενειακές οργανώσεις συχνάζουν και κάποιοι περίεργοι τύποι. Στην ημερίδα που συμμετείχα, πέρα από τις αναμενόμενες εθνικιστικές κορώνες, άκουσα κάποιον να καταφέρεται κατά του Πατριαρχίου Κωνσταντινουπόλεως και κάποιον άλλο να ζητάει από την ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει εκ του μηδενός μεγαλουπόλεις για να αποκαταστήσει τους παλλινοστούντες ελληνοαμερικανούς! Τόσα χρόνια στην Αμερική, έχω δει ελάχιστους ελληνοαμερικανούς να καίγονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

γ) Η φαγωμάρα που επικρατεί είναι πολλές φορές απίστευτη. Διαβάστε την παρακάτω αναφορά και μια συνέντευξη του Νίκου Γεωργαντζά για να καταλάβετε.

δ) Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα απουσιάζει σχεδόν παντελώς από τις ομογενειακές οργανώσεις. Οι οργανώσεις αυτές κυριαρχούνται πολλές φορές από αμόρφωτους ανθρώπους που, για χάρη της καρέκλας που κατέχουν, κάνουν το παν να αποκλείσουν άλλους καλύτερους.

ε) Η έλλειψη οργάνωσης αντανακλάται και στην αναποτελεσματικότητα του ελληνικού λόμπυ. Καμία σχέση με το εβραϊκό. Αν κάποιος αμερικανός πολιτικός τολμήσει να κάνει έστω και ήπια κριτική στο Ισραήλ, είναι καταδικασμένος. Σε μας, ο Μπους αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία και δεν κουνιέται φύλλο. Από ό,τι γνωρίζω, ο πιο αποτελεσματικός οργανισμός του ελληνικού λόμπυ είναι το American Hellenic Institute. Δεν ξέρω αν έχει κάποια συνεργασία με τις κατά τόπους ομοσπονδίες. Προφανώς, δεν φτάνει.

στ) Το ΣΑΕ είναι μιά διακοσμητική οργάνωση που αναλώνει πόρους του ελληνικού κράτους παράγοντας ελάχιστο έργο.

Η αναφορά της Επιτροπής Παιδείας: ————————————————

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Αναφορά Επιτροπής Παιδείας *
2ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
«Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008, 10 Π.Μ. – 6 Μ.Μ.
ΣΤΑΘΑΚΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ
22-51 29TH STREET, ASTORIA, NY 11105, U.S.A.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Συνεδριακό συμπόσιο της 5ης Απριλίου 2008, το οποίο πραγματοποίηθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού του Ελληνισμού, με την αφορμή των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παλλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους, ξεκίνησε με προσευχή από τον πατέρα Ιωάννη, ιερέα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου γιά την επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου. Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες προς το Σεβασμιότατο. Η θετική παρέμβαση και τοποθέτηση Του πνευματικού μας πατέρα υπέρ του Συμποσίου, βοήθησε ουσιαστικά στην υλοποίησή του. Η ευλογία Του αποτελεί αναγκαίο εφόδιο για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του επιστημονικού δυναμικού του Ελληνισμού.

Χαιρετισμούς υπέρ του Συνεδρίου από παρόντες επισήμους αντιπροσώπους:
1)     κ. Γεώργιος Βληκίδης, Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη
2)     κ. Άδωνης Γεωργιάδης, Βουλευτής, Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, συνοδευόμενος από τον κ. Νικόλαο Φίλα, Διευθυντή της ‘Ellas FM’
3)     κ. Ιωάννης Φιδανάκης, Πρόεδρος, Πανθρακική Ένωση Αμερικής
4)     κ. Μ.Α. Μανής, Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Β. Αμερικής
 
Οι διοργανωτές του Συμποσίου εκφράζουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Διευθυντή του Τομέα Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ι. Ευθυμιόπουλο, για τη συμμετοχή του στο Συμπόσιο, για τις παραινέσεις του προς την Ομογένεια να στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον και γιά τις κατατοπιστικές διευκρινιστικές παρεμβάσεις του σχετικά με τον τομέα ευθύνης του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Επίσης, εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες για την παρουσία του Αντιδημάρχου Αθηναίων αρμόδιου για θέματα οικονομικών, κ. Νικολάου Βαφειάδη.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Ο κ. M. Τραχανής, πρόεδρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας, έκανε μία επισκόπηση των σημαντικοτέρων εξελίξεων στα εθνικά θέματα τον τελευταίο αιώνα. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη οργάνωσης Ελληνικού lobby, και τη σημασία των «ΟΧΙ» του Ελληνισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το πρόσφατο ΟΧΙ για το Σκοπιανό ζήτημα στο Βουκουρέστι.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η κα A. Λιβάνη συνεχάρη την επιτροπή για την οργάνωση του συμποσίου και μίλησε γιά την πρόκληση διατήρησης της Ελληνικής εκπαίδευσης και γλώσσας, καθώς και τη μεγάλη ανάγκη επιτυχίας των Ελληνικών σχολείων στις ΗΠΑ. Επίσης εδωσε εμφαση στις αξίες την Ελληνικής οικογένειας και επεσήμανε ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές της αντιπροσωπείας του Ελληνικού κοινοβουλίου θα έπρεπε να είναι παρόντες, ώστε να αφουγκραστούν τη φωνή της Ομογένειας και να στηρίξουν το άνοιγμα της Επιτροπής Παιδείας της Ομοσπονδίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, κάλεσε το συμπόσιο «επαινετή προσπαθεια», και μίλησε αναλυτικά γιά το εργο της Αρχιεπισκοπής στα θέματα των βιβλίων, κατάρτισης των δασκάλων, καταγραφής αναγκών και συνεχούς βελτίωσης των Ελληνικών σχολείων στις ΗΠΑ.

Ο κ. Γεώργιος Βληκίδης, Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, περιέγραψε τα  θέματα παιδείας που αφορούν στο γεωγραφικό τομέα ευθύνης του γραφείου του, κάνοντας θετική αναφορά στα βιβλία και την υποστήριξη των δασκάλων. Υπογράμμισε ότι η Ελληνική πολιτέια, μέσω του Προξενείου, επενδύει και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των ‘charter schools’, τα οποια «συμπληρώνουν» και δεν αντικαθιστούν τα υπόλοιπα σχολέια. Αναγνώρισε την ελλειψη και ταυτόχρονα τη μέιζονος σημασίας ανάγκη πλήρους στατιστικής καταγραφης όλων των παραμέτρων που αφορούν στα ζητήματα της Ελληνικής παιδείας στις ΗΠΑ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Ο Δρ. Μ. Τσατάλας παρουσίασε ερευνα σχετική με εθνικά στερεότυπα. Υπογράμμισε ότι ‘θερμοί’ λαοί όπως ο Ελληνικός, συνήθως θεωρούνται λιγότερο ‘αποδοτικοί’. Τα στερεότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο στο μάρκετιγκ προϊόντων και την οικονομική προσπαθεια ενός λαού.

Ο Δρ. Π. Ζενέτος περιέγραψε τις τελευταίες επισημονικές εξελίξεις στην εγχείρηση σπονδυλικής στήλης.

Ο Δρ. Κ. Δροσάτος παρουσίασε την έρευνά του σχετικά με τα μεταβολικά μονοπάτια της καρδιάς. Υπογράμμισε ότι η καρδιά είναι ενα πολύπλοκο σύστημα αυξημένου βαθμού αυτονομίας και περιέγραψε μηχανισμούς προσαρμογής της σε διαφορετικές συνθήκες και είδη διατροφής.

Ο Δρ. Ν.Κ. Γεωργαντζάς παρουσίασε συνοπτική εισαγωγή στην συστημική δυναμική, σαν την πλέον αποτελεσματική μέθοδο προσέγγισης και μοντελοποίησης προβληματικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως. Με απλά παραδείγματα εφαρμογής της συστημικής δυναμικής, επίσης τόνισε το τι μπορεί να προσφέρει η μέθοδος τούτη στις από κοινού ερευνητικές προσπάθειες των Ελλήνων ερευνητών της Β. Αμερικής.

Ο Δρ. Ε. Κατσαμάκας μίλησε για τα οικονομικά των νεών τεχνολογιών και του Ίντερνετ, με έμφαση σε μαθήματα γιά σύγχρονες επιχειρήσεις επί της καινοτομίας. Υπογράμμισε ότι μέθοδοι κατανόησης πολύπλοκων δυναμικων συστημάτων, σε συνδυασμό με τη θεωρία παιγνίων, υποσχονται πολλά στην καλύτερη κατανόηση τεχνολογικών αλλαγών της εποχής μας.

Ο Δρ. Σ-Ο. Κολοκοτρώνης μίλησε για την έρευνά του σχετικά με την εξελικτική βιολογία και γενετική. Ανέφερε δε παραδείγματα από το χώρο των αφρικανικών ελεφάντων και του ιού της εγκεφαλίτιδας.

Ο Δρ. Χ. Κυρατσούς παρουσίασε την ερευνα του στους ιούς και τις μεθόδους αντιμετώπισης ιικών λοιμώξεων.

Ο Δρ. Θ. Λαζαρίδης μίλησε για τη δουλειά του σχετικά με την υπολογιστική και μαθηματική μοντελοποιήση πρωτεϊνών της κυτταρικής μεμβράνης.

Ο Δρ. Ν. Σκαρμέας παρουσίασε έρευνα που συνδέει τη μεσογειακή δίαιτα με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, και μείωση της εμφάνισης της νόσου Αλτζχάιμερ.

Ο Δρ. Θ. Τσαουσίδης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην διάγνωση και θεραπεία εκγεφαλικών τραυματισμών.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Ν. Τανέρης μίλησε για την εορτή της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 και τις μεγάλες προκλήσεις κατά των Ελλήνων από συμφέροντα άλλων κρατών.

Ο κ. Χ. Ορφανάκος μίλησε για τις δυσκολίες των Ελληνοαμερικανών να προσαρμοστούν όταν αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ελληνική πολιτεία γι’αυτό το θέμα. Υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο εξάλειψης χρήσης της Ελληνικής λαλιάς στις ΗΠΑ.

Ο κ. Β. Σταθάκος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σε μία ενωτική για τον Ελληνισμό και τη διατήρηση των Ελληνικών ιδεωδών ομιλία, υπογράμμισε ότι «τα πάντα είναι πολιτική». Τόνισε δε ότι τα παιδιά μας προοδέυουν κάθε μέρα, αλλά δίχως πολιτική και ισχυρή οργανωτική δομή οι δυνάμεις μας είναι ασυντόνιστες και σκόρπιες. Πρότεινε η Ομοσπονδία να ανοίξει σε όλους τους Ελληνες της περιοχής Μείζονος Νέας Υόρκης, και όχι μόνο στα μέλη συλλόγων. Ζήτησε να υπάρξει σχεδιασμός και προσπάθεια. Έδειξε ότι στην κορυφή της πυραμίδας πρέπει να έχουμε ισχυρές προσωπικότητες και κάλεσε τη Διακομματική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού να πράξει με νομοσχέδια για τον απόδημο Ελληνισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Η Επιτροπή Παιδείας είχε ενημερώσει και προσκαλέσει όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ. Η δημοσιογραφική κάλυψη του Συνεδριακού συμποσίου της 5ης Απριλίου 2008 έγινε από τη δημοσιογραφική ομάδα της ERTworld, τον κ. Spiro Carras (popsgoeshellenic.com), και τον κ. Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, γιά το ‘GreekAmericanNewsAgency.com’. Η Επιτροπή Παιδείας ευχαριστεί τα Ελληνικά ΜΜΕ που κατανόησαν την ιστορική σημασία αφενός του Συνεδρίου και αφ’ ετέρου του συμποσίου επ’αυτού στις 5 Απριλίου 2008 και κάλυψαν το γεγονός.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Κατά την εξέλιξη των εργασιών του Συμποσίου και ενώ στο Βήμα βρισκόταν ο Κ. Χ. Ορφανάκος, παρουσία 40 περίπου συμμετεχόντων, εμφανίστηκαν στην αίθουσα του Συμποσίου δύο ένστολοι και ένοπλοι αστυνομικοί της Αμερικανικής  Αστυνομίας συνοδευόμενοι από τον  πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, κ. Ν. Διαμαντίδη, οι οποίοι, ενώ αρχικά ήταν διακριτικοί και στάθηκαν στην είσοδο της αίθουσας του Συμποσίου, μετά από νεύμα του κ. Ν. Διαμαντίδη προχώρησαν στη σύλληψη του δημοσιογράφου κ. Α. Στεφανόπουλου, διακόπτοντας την ομαλή ροή των εργασιών του Συμποσίου.
     Οι συντονιστές του Συμποσίου εκφράζουν τη θλίψη τους και τις απολογίες τους προς τους παρευρισκομένους για την εξαιρετικά δυσάρεστη εντύπωση που προκάλεσε η απρόκλητη σύλληψη του Έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος κάλυπτε με υποδειγματικό και επαγγελματικό τρόπο τις εργασίες του Συμποσίου.
     Η Επιτροπή Παιδείας ζητά από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να καταδικάσει τις ατομικές ενέργειες του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Νικολάου Διαμαντίδη, κατά τη διάρκεια του Συνεδριακού συμποσίου της 5ης Απριλίου 2008.
     Τέτοιες  ενέργειές  υπονομεύουν και υποσκάπτουν, όχι μόνο τα δημοκρατικά θεμέλια της Ομοσπονδίας, το ΔΣ της οποίας ενέκρινε την οργάνωση του Συμποσίου με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά και τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας της Μείζονος Νέας Υόρκης. Στις εργασίες του Συμποσίου παρίσταντο Έλληνες επιστήμονες κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης,  Έλληνες επιχειρηματίες, φοιτητές και ανήλικα παιδιά. Η παρουσία ένστολων αστυνομικών γιά τη διεξαγωγή σύλληψης ενός δημοσιογράφου διασάλευσε την ηρεμία των συμμετεχόντων και απέσπασε την προσοχή τους από το αντικείμενο των εργασιών του Συμποσίου. Ταυτόχρονα, η πράξη του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Ν. Διαμαντίδη αποτέλεσε σημειολογικό παράπτωμα που εξέθεσε το σύνολο της Ομοσπονδίας, η οποία παραδοσιακά στηρίζει την ελευθερία του τύπου, πιστή στις αρχές που διέπουν την ιδιοσυγκρασία ολόκληρης της Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ.

Οι ατομικές ενέργειες του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Νικολάου Διαμαντίδη, κατά την διάρκεια του συνεδριακού συμποσίου της 5ης Απριλίου 2008, αναγκάζουν τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας να προβούν στη λήψη των ακόλουθων αποφάσεων:
1.     Διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων επί του Συνεδρίου με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Αμερικής στον 21ο αιώνα» εκτός της κτιριακής υποδομής της Ομοσπονδίας.
2.     Διατύπωση αιτήματος για έγγραφο αποτροπιασμό και καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας του κ. Ν. Διαμαντίδη από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας με σύγκληση άμεσης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
3.     Έκκληση προς την πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία του Ελληνισμού της περιοχής μείζονος Νέας Υόρκης να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής Παιδείας για τη γεφύρωση της ακαδημαϊκής ελληνικής κοινότητας με τη μη ακαδημαϊκή καθώς και για άσκηση της επιρροής τους στην κατεύθυνση περιορισμού της έντασης και καθιέρωσης κλίματος μετριοπάθειας και σύνεσης.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το Συνέδριο επεκτείνει τις εργασίες του και υφίσταται με ειδικές εκδηλώσεις μέχρι τέλους του 2008, ως διευρυμένο σώμα σε μεγάλο Διαδυκτιακό Forum προβληματισμού και κατάθεσης απόψεων, θέσεων, προτάσεων και επιστημονικών εργασιών, καθ’ όλη την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων γιά τα 70 χρόνια της Ομοσπονδίας. Εργασίες υποβάλλονται στην Επιτροπή Παιδείας (nygr2007@yahoo.com), και αναρτώνται, με συνοπτικά βιογραφικά των παρουσιαστών, στην ειδική Συνεδριακή ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: http://www.hellenisminamerica.com, προς παράδοση, στις αρχές του 2009, από την Ομοσπονδία στην Ελληνική Βουλή, γιά την έκδοση Συνεδριακού Tόμου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι ομιλητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι συνεχάρησαν την Επιτροπή Παιδείας γιά την οργάνωση του Συνεδριακού συμποσίου, το οποίο πολλοί χαρακτήρισαν σαν ιστορικό, και υπογράμμισαν ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, όπως φαίνεται και από τα μηνύματα που καταγράφηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων του Συμποσίου.
     Η Επιτροπή Παιδείας απευθύνει ευχαριστίες προς όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθειά της.

Γιά την Επιτροπή Παιδείας,
Δρ. Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Πρόεδρος, Επιτροπή Παιδείας

Nicholas C. GEORGANTZAS
Professor, Management Systems
Director, System Dynamics Consultancy
FORDHAM UNIVERSITY BUSINESS SCHOOLS
113 West 60th Street, Suite 617-D
New York, NY 10023-7484, USA

Advertisements

5 Σχόλια to “Η (μη) οργάνωση του ελληνισμού της διασποράς”

 1. maria Says:

  esy otan isoun se ilikia peiges se kanena xoro na breis nyfi?
  ax themi pernan ta xronia pote tha pantrefteis?
  i mama sou ti leei?

 2. marianna Says:

  @Θέμη

  Είσαι Έλληνας, γεννημένος και μεγαλωμένος στη σύγχρονη Ελλάδα και βρέθηκες στις ΗΠΑ για την πανεπιστημιακή σου καριέρα, όχι σαν οικονομικός μετανάστης. Δεν ξέρω αν έχεις επαφές με τους Έλληνες της ομογένειας.
  Οι περισσότεροι έφυγαν απί την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 40 και μέχρι τη δεκαετία του 60. Έφυγαν από τα χωριά τους όπου προφανώς οι οικονομικές συνθήκες δεν ήταν ανθηρές, γι’αυτό μετανάστευσαν. Αυτό που γνωρίζουν, νοσταλγούν και μεταφέρουν στα παιδιά τους είναι το χωριό τους, τα ήθη και έθιμά τους και η παλιά ζωή στην Ελλάδα. Γι’αυτό οργανώνονται και σε τοπικιστικούς συλλόγους ψάχνοντας άτομα με τις ίδιες «ρίζες» και μνήμες. Για τη σημερινή Ελλάδα γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα. Η Ελλάδα προόδευσε, εκσυγχρονίστηκε αλλά οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα του χωριού τους. Αυτοί που έφυγαν για την Αμερική δεν είχαν ιδιαίτερη μόρφωση οπότε οι ιστορικές τους γνώσεις για την Ελλάδα περιορίζονται σε αυτά που άκουγαν στην Αμερική κυρίως από την Εκκλησία και τα ελληνικά σχολεία. Και αυτά μεταφέρουν και στα παιδιά τους. Αποτελούν εύκολο στόχο για κάθε είδους εθνικιστική προπαγάνδα μια και δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις να κρίνουν αυτά που τους λένε και έχουν μια συναισθηματική φόρτιση για την μητέρα πατρίδα.

  Είναι σημαντικό γι’αυτούς να διατηρήσουν μια ταυτότητα στην πολυπολιτισμική Αμερική, γι’αυτό αναζητούν γαμπρούς και νύφες μέσα από το ελληνικό περιβάλλον. Μέρος της ταυτότητάς τους είναι και η θρησκεία, άλλος σημαντικός παράγοντας για την αναζήτηση συζύγου ελληνικής καταγωγής.

  Γιατί είναι διασπασμένοι; Γιατί είναι Έλληνες νομίζω. Έχουν μάθει οι Έλληνες να δουλεύουν όλοι μαζί ή ο καθένας για την πάρτη του και το μαγαζάκι του; Ο λόγος που τους πήγε στην Αμερική είναι οικονομικός και πάνω από όλα μετρά η οικονομική τους ευμάρεια. Δεν τους αγγίζει αν θες το σκοπιανό τόσο πολύ, είτε γιατί δεν το καταλαβαίνουν καλά, είτε γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες. Πολύ σωστά είπες, οι περισσότεροι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, άρα γι’αυτούς η Αμερική είναι η δεύτερη πατρίδα τους και η Ελλάδα τόπος διακοπών. Για ποιό όλο να εναντιωθούν στην Αμερική που τους δέχτηκε και τους βοήθησε να προκόψουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους;

  Το εβραϊκό λόμπυ είναι διαφορετικό. Σκέψου ότι οι Εβραίοι ήταν για αιώνες χωρίς πατριδα, σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. Διατήρησαν την ταυτότητά τους μέσα στους αιώνες ακριβώς γιατί ήταν πάντα ενωμένοι και στήριζαν ο ένας τον άλλο.

  Δεν κατακρίνω την ομογένεια, είμαι παιδί οικονομικού μετανάστη και πολλά μέλη της οικογένειάς μου ανήκουν στην ομογένεια των ΗΠΑ. Για την εικόνα της ομογένειας έχει και κάποια ευθύνη η μητέρα πατρίδα που τους θυμάται μόνο όταν τους χρειάζεται. Χρειάζονται ευρύτερη μόρφωση (όχι με τη μορφή εξειδίκευσης που παρέχουν οι ΗΠΑ), γνώση του πολιτισμού, της ιστορίας, της γλώσσας. Χρειάζονται εθνική και όχι εθνικιστική συνείδηση.
  Χρειάζεται να νιώσουν ότι είναι πρώτα Έλληνες και μετά Πελοποννήσιοι, Μακεδόνες, Κρητικοί.

 3. vasilis tsiknakos Says:

  Έχοντας ζήσει ως φοιτητής αρκετά χρόνια στην Νέα Υόρκη, και έχοντας υπάρξει μέλος της τότε, προ δεκαπενταετίας Σ.Ε.Ε.Φ.Σ. (Συντονιστική Επιτροπή Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Νέας Υόρκης, που νομίζω ότι σήμερα έχει διαλυθεί), είχα έρθει πολλές φορές σε επαφή με τους κυρίους της Ομοσπονδίας. Η εντύπωση που είχα σχηματίσει ήταν ανάλογη με την δική σου. Άνθρωποι από τοπικούς κυρίως συλλόγους, χωρίς κουλτούρα, με μέγιστη προτεραιότητα τους την οργάνωση της ετήσιας παρέλασης, χωρίς καμία δυνατότητα άσκησης επιρροής στην Washington, μου φαινόντουσαν αποκομμένοι και γκετοποιημένοι στον μικρόκοσμο της Astoria. Η εκτίμηση μου ήταν ότι η Ομοσπονδία λειτουργούσε πιο πολύ ως ένας σύλλογος εντός της ελληνικής επικράτειας, παρά ως ο σύνδεσμος των αποδήμων Ελλήνων της Νέας Υόρκης.

  Ευτυχώς όμως στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης δραστηριοποιούνται ορισμένες άλλες οργανώσεις και επιμελητήρια (όπως το Hellenic American Chamber of Commerce) που έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν κάποιας μορφής επιρροή, να χρηματοδοτήσουν αμερικάνους πολιτευτές (πράγμα πολύ σημαντικό όπως γνωρίζεις) προσφέροντας υπηρεσίες, στον μέτρο του δυνατού, στα ελληνικά θέματα. Το παράπονο τους βέβαια πάντα είναι, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, η μηδαμινή βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

 4. maria Says:

  a ! kala edo den boithane tous entos elladas kai thelete na boeithisoun tous ektos. kai meta ti tha minei gia tin parti tous?

 5. Kostaras Says:

  to elliniko lobby stin ameriki tha eprepe simera na exei tin idia dynamiki
  pou exei to evraiko lobby stin ameriki alla distixos eginan polla lathi sto parelthon kai etsi den mas pire kanenas sta sovara sta ethnika mas themata kairos einai na ginei kapia allagi se ayto to katestimeno pou legetai elliniki omogenia tis amerikis kai na iparxei kathe ipostiriksi stin elliniki omogenia sta kathimerina provlimata to ellina tis amerikis.tha prepi oi ellines tis amerikis tis omogenias na exoun apopsi kai sisomi me enotita kai engefaliotita kai me ena neo elliniko lobby na kitaksoume oli kai sta ethnika mas themata.i parapliroforisi sto internet tha prepi na einai o protos stoxos gia na stamatisoume tin parapliroforisi
  prepi na organothoume kairos einai na ginoume antaksaioi stous arxaious mon progoni kai na min tsakonomaste metaksi mas.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: