Η διαδοχή στην Κύπρο

Αντιγράφω από την Καθημερινή:

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έμεινε εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου την ερχόμενη Κυριακή. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, έχει ως ακολούθως:

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: 516.441
Ψήφισαν: 462.847 (89,62%)
Αποχή: 53.594 (10,38%)
Έγκυρα: 450.639 (97,36%)
Άκυρα: 7.798 ( 1,68%)
Λευκά: 4.410 ( 0,95%)

Έλαβαν:
Ιωάννης Κασουλίδης 150.996 (33,51%)
Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 (33,29%)
Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 (31,79%)
Μάριος Ματσάκης 3.460 (0,77% )
Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) 1.092 (0,24%)
Κώστας Θεμιστοκλέους 753 (0,17%)
Ανδρέας Ευστρατίου 713 (0,16%)
Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 (0,05%)
Αναστάσης Μιχαήλ 117 (0,03%)

Δεν παρακολουθώ τα πολιτικά της Κύπρου για αυτό και αφήνω το σχολιασμό στους θαμώνες.

Advertisements

27 Σχόλια to “Η διαδοχή στην Κύπρο”

 1. Mitsos apo makria Says:

  Αν μπορούσε να πάρει …μεταγραφή ο Τάσσος
  Παπαδόπουλος και να παίξει στην Ελλάδα, θα είχαμε
  με μιάς βρεί τον σοβαρό και υπεύθυνο ηγέτη που τόσα
  χρόνια έχουμε στερηθεί.

 2. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

 3. Mitsos apo makria Says:

  Σε ποιά ομάδα παίζει αυτός; Συμπληρώνουν ενδεκάδα;

 4. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Αντιδιαμετρικές απόψεις για τον Τάσσο Παπαδόπουλο:

  http://www.ifestosedu.gr/74Cy.htm

  http://sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/?p=433

 5. fvasileiou Says:

  Το θέμα της ήττας Παπαδόπουλου είναι σύνθετο. Όπως σύνθετη είναι και η αναμέτρηση του Β΄ γύρου και δεν έχει καμιά σχέση με το δίπολο Αριστερά-Δεξιά, που ορισμένα «γνωστά-άγνωστα» παπαγαλάκια μας λένε. Και φυσικά δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι πιο ηγέτης από τον άλλον. Θα προσπαθήσω να πω τις σκέψεις μου στο δικό μου μπλογκ, για να μην απλώνω σεντόνια στα ξένα, σημειώνω μόνο ότι, και ο Χριστόφιας και ο Κασουλίδης έχουν διαφορετική άποψη για το Κυπριακό από τον Τάσσο. Και μάλιστα συγκλίνουν. Ο Τάσσος, τώρα, είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής του συντριπτικού ΟΧΙ, παρόλα αυτά καταψηφίστηκε. Σε μια προεκλογική εκστρατεία που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το Κυπριακό.

 6. Τζένη Says:

  Ε δεν καταψηφίστηκε ρε παιδιάμη λέμε οτι θέλουμε, έχασε στα σημεία. Αν ο Τάσσιος είχε πράγματι καταψηφιστεί, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την κύπρο

 7. Kafrοs7 Says:

  Τζένη, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερα για την Κύπρο, αν είχε καταψηφιστεί ο Παπαδόπουλος; Μιλάμε για τον μόνο άνθρωπο που όρθωσε ανάστημα απέναντι στα παπαγαλάκια των Αμερικανών, της Ε.Ε και του μπούλη πρωθυπουργού μας και είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ στον αραπάκο τον Ανάν και το παρεάκι του. Μάλιστα, δικαιώθηκε πλήρως, διότι η Κύπρος μπήκε στην Ένωση και σε καμία των περιπτώσεων δεν διαλύθηκε όπως έλεγαν πολλοί τότε. Οι Χριστόφιας και Κασουλίδης έχουν άλλη οπτική των πραγμάτων και θα το δεις τώρα που θα βγει και πάλι το σχέδιο Ανάν στο προσκήνιο. Εξάλλου, αφού είσαι με τον Καρατζαφέρη (όπως και εγώ) θα έπρεπε να ξέρεις ότι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του προέδρου Παπαδόπουλου. Μακάρι πάντως αυτός που τώρα θα στηρίξει ο Παπαδόπουλος στον δέύτερο γύρο να μην αλλάξει τελείως ρότα και αποδεχτεί αυτό το έκτρωμα. Μια πολύ καλή λύση θα ήταν η εφαρμογή του Συντάγματος του 1960 με πρόεδρο Κύπριο και αντιπρόεδρο Τουρκοκύπριο, όπως πολλοί έχουν θεωρήσει ως το ιδανικό μέτρο.

 8. Joe Says:

  Η ήττα Παπαδόπουλου είναι καταρχήν κάτι θετικό για το Κυπριακό.Από εκεί και πέρα όποιος εκλεγεί από τους δύο (Προσωπικά στηρίζω Κασουλίδη) θα πρέπει να καταφέρει να μεταστρέψει το κλίμα που υπάρχει στην Κύπρο εναντίον μιας συμβιβαστικής λύσης

 9. ποιητής Φανφάρας Says:

  Α, ωραία…. αρχίσαμε ήδη να προλειαίνουμε το έδαφος για τη νέα ξεφτίλα! Άντε… και εις … κατώτερα!! Ζήτω οι νέοι »συμβιβασμοί»!

  …………………………………………………………………………

  Post Scriptum:
  Ave, omnia sciens, NECTON!
  Ave, imperator mundi, rex Graecorum, lucerna juris et os aereum!!
  Fanfaras Te salutat!
  Veniam peto!!
  …Vale ex novo!!!

 10. fvasileiou Says:

  @Kafros7
  Και κάφρος και ανενημέρωτος. Ο άνθρωπος που, με το επίπεδο το οποίο έχεις, χαρακτηρίζεις μπούλη είναι ο μόνος ηγέτης σε διεθνές επίπεδο που στήριξε τον Τάσσο. Τον στήριξε και πριν το δημοψήφισμα και κατά το δημοψήφισμα και μετά. Σε αντίθεση φυσικά με το εκσυγχρονιστικό και γιωργοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, που τρομοκρατούσαν τους Κυπρίους με το ιδεολόγημα περί τελευταίας ευκαιρίας. Θυμίζω σε όσους δεν είναι κάφροι και μπορούν να σκέφτονται την ιστορική συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» του τότε ΥΠΕΞ κου Πέτρου Μολυβιάτη, που είχε τίτλο «Στη ζωή και την Πολιτική ΔΕΝ υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες».

 11. ποιητής Φανφάρας Says:

  Για ποιά ήττα Παπαδόπουλου μιλάμε ρε παιδιά; Ο άνθρωπος υπολείπεται από τον πρώτο 7.000 ψήφους, όσο δηλαδή ένα ελληνικό κεφαλοχώρι. Ξεχνάμε ότι τα δύο με διαφορά μεγαλύτερα κυπριακά κόμματα στήριξαν τους δικούς τους υποψηφίους; Νομίζω οτι ο Παπαδόπουλος ήταν θύμα της πόλωσης και όχι των δικών του επιλογών. Οι δικές του επιλογές στηρίχθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελλαδικού και κυπριακού λαού (Ανάν, δημοψηφίσματα κλπ). Και το ότι άντεξε τόσο θαύμα ήταν!
  Μην πέσετε να με φάτε τώρα οι πέρί της Κύπρου ειδήμονες. Μια άποψη είπα. Πάντως ο Χριστόφιας δείχνει καλός άνθρωπος και η μέχρι τώρα παρουσία του είναι περισσότερο ενωτική και λιγότερο κομματική.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, παίδες, όταν μιλάμε για Κύπρο μιλάμε για ένα εθνικό ζήτημα, για μια ανοιχτή πληγή…
  Τελικά ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε; Συμβιβασμό, »δίκαιη και βιώσιμη» λύση, ξεπούλημα, επενδύσεις;
  Πώς το λέγανε εκείνο το ωραίο συνθηματάκι, που όλες οι νεολαίες φώναζαν κάποτε;….. ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ…
  Αλλά, ξέχασα.. η Κύπρος πέφτει μακρυά!!!

 12. JPAPA2007 Says:

  Από την Πανδώρα για τις εθνικιστικές κορώνες:

  Κατά μήκος του πολιτικού φάσματος, από το δεξιό άκρο του ως το αριστερό, διαχέεται οριζοντίως η εθνικιστική παράταξη του πολιτικού μας κόσμου.

  Είτε πρόκειται για πασόκους, νεοδημοκράτες, αριστεριστές ή οτιδήποτε, όσοι την απαρτίζουν συμπίπτουν στην κοινή πεποίθηση ότι ζητήματα αφορώντα την έννοια του ελληνικού έθνους προέχουν παντός άλλου πολιτικού θέματος. Κρίνουν τα πολιτικά με γνώμονα την ιδεατή έννοια του έθνους και ονειρεύονται την αναβίωση ενός εξίσου ιδεατού παρελθόντος. Ο εθνικισμός τους δεν είναι επεκτατικός. Είναι ο αμυντικός εθνικισμός ανθρώπων που δεν τους αρέσει ότι αλλάζει ο κόσμος. Είναι συντηρητικοί, χωρίς όμως να είναι ρεαλιστές.

  Σκοπός μου δεν είναι να κρίνω τις θέσεις της συγκεκριμένης παράταξης, γι΄ αυτό άλλωστε προσπαθώ να αποφύγω γλώσσα φορτισμένη αξιολογικά. Θέλω να προφητεύσω όμως ότι, αν η χρονιά εξελιχθεί όπως ξεκίνησε, το 2008 θα αποδειχθεί το «annus horribilis» της εθνικιστικής παράταξης του Ελληνισμού: Πρώτα, ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Τώρα, έρχεται η εκλογική συντριβή του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο των προεδρικών στην Κύπρο να εξουδετερώσει έναν ακόμη ηγετικό πόλο συσπείρωσης του χώρου.

  Η προφητεία μου- ότι διανύουμε το έτος της φρίκης για την εθνικιστική παράταξη- φαντάζει βεβαιότητα, καθώς κοιτάζω στο βάθος του μέλλοντος και βλέπω ότι ο επόμενος στη σειρά της μεγαλοσύνης, αλλά και έτοιμος από καιρό να αναλάβει τον ρόλο του μεγάλου ηγέτη, στον οποίον θα προσβλέπουν οι τα εθνικά φρονούντες ανά τον ελληνικό κόσμο, είναι- μετά συγχωρήσεως- ο Γιώργος Καρατζαφέρης …

  Πάλι καλά να λέτε! Φαντασθείτε να είχαμε κατέβει ακόμη χαμηλότερα στην κλίμακα και τώρα να ετοιμαζόταν ο Σπυράδωνις * Γεωργιάδης να πάρει τη σκυτάλη…

  (*: Σπυρίδων + Αδωνις = Σπυράδωνις.Στη δημοτική,Σπυραντώνης )

  «Ιt΄s the economy, stupid! » είναι η εμβληματική φράση της προεκλογικής εκστρατείας του 1992, που οδήγησε τον Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο. « Ιt΄s the economy, Τassos!

  » θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχή της στις προεδρικές εκλογές που πέταξαν έξω από την πολιτική σκηνή της Κύπρου τον μέχρι πρότινος αναμφισβήτητο και παντοδύναμο κυρίαρχό της, τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο…

  Η οικονομία ήταν εκείνη που του είχε δώσει τη μεγάλη νίκη του «Οχι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004. Τότε οι Ελληνοκύπριοι κατεψήφισαν σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της νήσου ύστερα από 30 χρόνια, με κριτήριο το οικονομικό συμφέρον τους. Τα κορόιδα τούς είχαν βάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί λοιπόν να θυσίαζαν μέρος της αξιοθαύμαστης ευημερίας τους στον βωμό της κοινωνικής ενοποίησης με τους καθυστερημένους των Κατεχομένων; Πρυτάνευσε η τσέπη και έδωσε το 75,83% στο «όχι».

  Ωστόσο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θεώρησε ότι μπορούσε να δώσει χαρακτήρα πολιτικό στο ποσοστό αυτό και ως πρόεδρος κυβέρνησε την Κύπρο, με βασικό γνώμονα της πολιτικής του την εθνικιστική αντίληψη του Κυπριακού, που μπορεί να περιμένει « ακόμη και είκοσι χρόνια » (δική του η διατύπωση) για τη δίκαια και εθνικά περήφανη λύση του. Αρνητισμός, εσωστρέφεια, αδιαφορία στην πράξη για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα έγιναν επί Τάσσου τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής της Κύπρου.

  Ομως η ροή της Ιστορίας δεν γίνεται να σταματήσει- πόσο μάλλον αν είναι να σταματήσει για να περιμένει τον Τάσσο.

  Διότι, εν τω μεταξύ, φάνηκε καθαρά από την Ευρώπη ότι δεν υπάρχει η διάθεση να αφήσουν τους Τουρκοκυπρίους ομήρους της πολιτικής του Τάσσου. Τα Κατεχόμενα αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς που θα γίνουν ακόμη εντυπωσιακότεροι στο μέλλον. Οι δε Ελληνοκύπριοι πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής Τάσσου: Απλώς, κοιτάζουν τους ξένους να κάνουν στα Κατεχόμενα τις δουλειές που υπό άλλες συνθήκες θα ήσαν δικές τους.

  Από τον Απρίλιο του 2004 ως τον Φεβρουάριο του 2008 τα οικονομικά συμφέροντα των Κυπρίων άλλαξαν. Ο Τάσσος δεν το κατάλαβε· και η οικονομία, που του έδωσε τη μεγαλύτερη πολιτική νίκη του το 2004 (κατά του Σχεδίου Αναν), τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε η αιτία της πολιτικής συντριβής του. Απορεί κανείς, πάντως, πώς δεν κατάλαβε ο Τάσσος την αλλαγή που είχε συντελεσθεί. Είναι περίεργο, διότι, με τον τρόπο που εκπροσώπησε τον κυπριακό λαό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος (που είναι πλούσιος…) έδειξε ότι δεν υποτιμά καθόλου την αξία του χρήματος…

  Μανικετόκουμπα καλούνται τα πεποικιλμένα κομβία ανδρικών υποκαμίσων, τα οποία, βαρύτιμα γαρ, αποτελούν σύνηθες ιερατικό αξεσουάρ των μητροπολιτών πάσης Ελλάδος. Ελπιδοφόρος εξαίρεσις ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Μπράβο τού ανθρώπου!

 13. Θεμης Λαζαριδης Says:

  «Τελικά ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε;»

  Πες τα ποιητή. Αυτό αναρωτιέμαι και γω. Για δεκαετίες ζητούσαμε «διζωνική ομοσπονδία» ή κάτι τέτοιο. Όταν μας το έδωσαν με το σχέδιο Αννάν, το απορρίψαμε. Δε λέω, είχε μεγάλα προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία. Ε, ας άλλαζαν τα συγκεκριμένα σημεία. Κάθε ομοσπονδιακή λύση θα έχει τέτοιου είδους προβλήματα. Και το σύνταγμα του 60 είχε πολλά προβλήματα. Τι θέλουμε, μιά λύση που θα είναι πιό ευνοϊκή για μας από το σύνταγμα του 60; Αυτό δεν είναι ομοσπονδία. Είναι ενιαίο κράτος. Αν πάλι θέλουν οι Ελληνοκύπριοι να μην έχουν να κάνουν με τους Τουρκοκύπριους, ας ζητήσουν ανταλλάγματα και ας συνεχίσουν ως δύο ξεχωριστά κράτη μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  Χωρίς να είμαι ειδικός στο Κυπριακό κτλ, έχω την εντύπωση ότι ΔΕΝ έχουμε ένα σταθερό στόχο. ΔΕΝ ξέρουμε τι θέλουμε.

 14. ποιητής Φανφάρας Says:

  Δυστυχώς ξέρουμε τι θέλουμε… ή μάλλον ξέρουν τι θέλουν: Η Ελλάδα θέλει να έχει πάντοτε ένα αδύναμο και »μαρτυρικό» παιδί που θα πρέπει να προστατεύει (πουλώντας έτσι χωρίς φειδώ όση εθνικοφροσύνη της χρειάζεται κάθε φορά), ενώ η Κύπρος θέλει να έχει μια μόνιμη δικαιολογία και ένα διαρκές παράπονο για ό,τι συμβαίνει. Οι Τούρκοι θα είναι πάντα οι κακοί, ενώ οι Άγγλοι οι μονίμως κερδισμένοι (ό,τι κι αν συμβαίνει κανείς δεν τους καταλογίζει ευθύνη). Τους έφηβους μάρτυρες της Κύπρου δεν τους εκτέλεσαν οι Τούρκοι, έτσι;
  Σε περίπτωση πολέμου, και με βάση το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οι Ελλαδίτες θα κληθούν (σωστά) να υπερασπιστούν το νησί μαζί με τα αδέρφια μας τους Κύπριους. Όμως θα υπερασπιστούν ένα ανεξάρτητο και επίσημα ξένο κράτος. Παγκόσμια πρωτοτυπία!! Δεν μπορούν κάποιοι να έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη.
  -Είμαστε αδέλφια σας; Είμαστε όλοι Έλληνες; Έχουμε κοινή γλώσσα, κοινή ιστορία; ΕΝΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ (έστω του ελεύθερου κομματιού)
  -Μαζί στα βάσανα, αλλά χώρια στη μάσα; Τότε μη μας τα πρήζεις βρε Νταλάρα!
  Και μη μου πείτε ότι έτσι επικυρώνουμε την εισβολή του Αττίλα, ε; Άλλωστε επί 35 χρόνια τον παίζουμε!
  Αν η Αγγλία θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμα ανεξάρτητο κράτος-προτεκτοράτο, ας το κάνει! Εμείς τι δουλειά έχουμε να χορεύουμε στο σκοπό της;
  Και μια κακία (αλλά αλήθεια): Ποιά είναι η μεγαλύτερη κυπριακή πόλη; ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!!!

 15. ποιητής Φανφάρας Says:

  Και μη βγει κανένας Κύπριος και μου πει ότι δε χωνεύω την Κύπρο και τους Κύπριους. Τους βολεμένους δεν πάω που το παίζουν σε δυο ταμπλώ. Από τη μια κλαψουρίζουνε και μεταθέτουν τις ευθύνες και από την άλλη μεταξύ τους μιλάνε αγγλικά και βολεύονται στη βρετανική κοινοπολιτεία!
  Εγώ θέλω την Κύπρο (ή το ελεύθερο κομμάτι της) ως τμήμα της Ελλάδας.!!
  Οι Κύπριοι θέλουν την Ελλάδα για χώρα τους;;;;
  Εδώ σε θέλω κάβουρα!!

 16. maria Says:

  ego exo na po ta ellinopoula me pragmatikes anages kai den blepo kanna kratos pronias,kai erxontai ta matsomena ellinokupriopoula sta panepistimia mas kai spoudazoun xoris eksetaseis ,ektos kai kano lathos

 17. ποιητής Φανφάρας Says:

  Κάνεις λάθος

 18. ποιητής Φανφάρας Says:

  Υπάρχουν πολλοί φτωχοί ελληνοκύπριοι που σπουδάζουν στην Ελλάδα με στρερήσεις (και δεν τρώνε τις θέσεις από Ελλαδίτες). Πολλοί Ελλαδίτες σπουδάζουν στην Κύπρο. Μην γενικεύουμε. Μην λαϊκίζουμε. Αν από αυτά που είπα, το μόνο που έμεινε ήταν οι ματσωμένοι ελληνοκύπριοι φοιτητές, τότε…. φύγαμε απ΄το θέμα!

 19. Kafrοs7 Says:

  FVasileiou, το Kafros έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό και μόνο, κάτι για το οποίο δεν ντρέπομαι καθόλου. Δεύτερον, αν θεωρείς ηγέτη τον Καραμανλή, τότε δικαιολογείσαι και για όλα τα υπόλοιπα… απίστευτα που έγραψες. Ο Καραμανλής είναι μπούλης για πολλούς λόγους και μπορώ να σου απαριθμήσω δεκάδες, για τους οποίους το υποστηρίζω αυτό. Θα το κάνω σύντομα στο δικό του link. Θα συμφωνήσω σε όσα έγραψες για Συνασπισμό και ΠΑ.ΣΟ.Κ (σε αυτά δεν ήσουν… απίστευτος), αλλά όσον αφορά την κυβέρνηση του μπούλη (είναι το καλύτερο επίθετο που έχω γι’ αυτόν) θα πέσουν τα τσιμέντα με αυτά που αναφέρεις. Η Ντόρα ήταν αυτή που τάχθηκε ΥΠΕΡ του σχεδίου Ανάν, πριν αποφασίσει ο κυπριακός λαός και την έκανε στη συνέχεια Υπουργό Εξωτερικών. Αν εκείνος ήταν κατά, τότε γιατί έβαλε σε αυτή την θέση κάποια που είχε τελείως διαφορετική άποψη για ένα τόσο κρίσιμο θέμα; Αν ο Μολυβιάτης του έκανε του Καραμανλή (άλλαξα, είδες), θα τον κρατούσε στο πόστο του και δεν θα τον έβαζε υπεύθυνο για τις δωρεές προς του πυρόπληκτους. Αν εσύ πιστεύεις ότι ο Καραμανλής και οι δικοί του έχουν καμία διάθεση να εναντιωθούν προς τους Αμερικανούς, που ήθελαν να λήξει το θέμα, τότε μάλλον είσαι αφελής. Σαφώς και δεν θα μπορούσε να πει ο ίδιος ότι είναι υπέρ του σχεδίου, όταν γνώριζε από την αρχή το τι θα αποφάσιζε ο κόσμος στο δημοψήφισμα, άρα και ο Παπαδόπουλος. Απλά δεν ήθελε να δυσαρεστήσει κανέναν και περίμενε να δει τι θα έλεγαν οι πολίτες της Κύπρου και ο τότε πρόεδρος. Είναι απλά τα πράγματα, απλά η αγάπη σου για το κόμμα με την δάδα δεν σε αφήνει να δεις κάποια πράγματα. Άκου ηγέτης ο Καραμανλής!!! Αυτό που έγραψες, θα μείνει στην ιστορία…

 20. George Says:

  Θεωρώ πως το σημαντικότερο είναι ότι ξεφωρτοθήκαμε τον Παπαδόπουλο,αυτός είναι ο μεγαλύτερος προδότης διότι επεδίωξε πάση θυσία την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και μάλιστα με ύπουλο τρόπο,καλώντας τη διεθνή κοινότητα να φτιάξει ένα σχέδιο για να δείξει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για ένωση του νησιού και να ρίξει στάχτη στα μάτια και στη συνέχεια το απέριψε λέγοντας στο λαό του ψέματα και ανακρίβειες για να δικαιολογηθεί και πρωκαλώντας εθνικιστικό παροξυσμό.Μέσα σε αυτό το κλίμα έκανε και ένα αναξιόπιστο δημοψήφισμα,όπου ακούστηκε στα ΜΜΕ μόνο η μία άποψη (και όποιος τόλμησε να εκφράσει κάτι διαφορετικό κατασυκοφαντύθηκε και υβρίστηκε από τα τσιράκια του)με φυσικό επακόλοθο την παμψηφεί απόρριψή του.Τώρα βέβαια που κώπασε ο θόρυβος και ο φανατισμός φαίνεται ότι οι Κύπριοι άρχισαν να βλέπουν πιο ρεαλιστικά τα πράγματα και τον επερχόμενο κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης και τον έστειλαν στο σπίτι του.
  Απόδειξη της πολιτικής του απάτης είναι ότι ενώ προσποιούταν ότι θέλει την επανένωση του νησιού σε δύο ομοσπονδίες,στο διαγγελμά του μετά την απόριψη του σχεδίου Αναν είπε «εγώ παρέδωσα κράτος,δε θα παραλάβω ομοσπονδία» κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι δεν ήθελε την ένωση στα πλαίσια της ομοσπονδίας.Που σημαίνει δεν ήθελε δηλαδή καθόλου ένωση (καθώς οποιδήποτε άλλο σχέδιο ένωσης πέρα της ομοσπονδίας θα ήταν ανέφικτο και θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία του νησιού και σίγουρη έκρηξη βίας αργά ή γρήγορα)
  Ο βαθύτερος λόγος όμως που ενήργησε έτσι δεν είναι ότι απλά είναι ένας ξερωκέφαλος εθνικιστής αλλά κυρίως ότι είναι ένα θλιβερό τσιράκι της Ρωσίας και του φασισμού της και έχει μετατρέψει την Κύπρο σε δούρειο ίππο του Πούτιν μέσα στην Ε.Ε.
  Η αποστολή της Κύπρου(όπως και της Ελλάδας βέβαια…) είναι να ψηφίζει πάντα υπέρ των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας και αυτό κάνει σε όλα τα ζητήματα.Ομως σε περίπτωση επανένωσης του νησιού δε θα μπορούσε να τα κάνει αυτά γιατί εκεί θα είχαν λόγο σε όλες τις αποφάσεις και οι Τουρκοκύπριοι.Γι’αυτό και προτιμήθηκε η μη ένωση παρά η ένωση που θα βλάψει τα συμφέροντα της Ρωσίας.Να λοιπόν ποιός είναι ο μεγαλύτερος προδότης.
  Άρα λοιπόν η ήττα του μόνο θετικό γεγονός είναι για την Κύπρο.

 21. ak111 Says:

  @George

  Σχετικά με το αποκλεισμό του Παπαδόπουλου και το σχέδιο Ανάν, από με τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενη Κυριακής:

  α) δεν τεκμηριώνεται η θεωρία ότι οι Ελληνοκύπριοι με την ψήφο τους χθες αναίρεσαν το πλειοψηφικό «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν.

  β) οι ψηφοφόροι τού «όχι» μοιράστηκαν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου του ΡΙΚ, ουσιαστικά μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου (40%) και του Δημήτρη Χριστόφια(35%), ενώ σημαντικό ποσοστό πολιτών, που είχε ταχθεί κατά του Σχεδίου Ανάν, δεν ήταν ικανοποιημένο από την πολιτική που ακολούθησε στη συνέχεια ο Κύπριος πρόεδρος … μεγάλο μέρος των πολιτών ήταν απογοητευμένο από την εσωτερική διακυβέρνηση, η οποία σημαδεύτηκε και από καταγγελίες για σκάνδαλα.

  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Παρόμοιες θέσεις εκφράζει και ο Σ. Λυγερός στη σημερινή Καθημερινή :
  «θεωρώντας δεδομένο ότι ο πρόεδρος θα είναι στον τελικό, πολλοί Ελληνοκύπριοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο με βάση την παραδοσιακή κομματική τους τοποθέτηση, αφήνοντας για τον δεύτερο γύρο την ψήφο με βάση το εθνικό κριτήριο.»

  Σχετικά με τις μετέπειτα συνεργασίες του ΔΗΚΟ:

  «Ο Δημήτρης Χριστόφιας στη δική του γραπτή πρόταση δεσμεύεται να προωθήσει τη λύση του Κυπριακού με προμετωπίδα την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.
  Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν ή άλλου, ανάλογου με αυτό, σχεδίου.
  Η Ομοσπονδιακή Διζωνική Δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτει στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας, πρέπει να έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και να προνοεί απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Στη δική του γραπτή πρόταση προς το ΔΗΚΟ ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τα 18 σημεία που κατέθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.
  Δεσμεύεται επίσης να επιδιώξει άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.
  Για το σχέδιο Ανάν αναφέρει ότι αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί να επανέλθει είτε ως έχει είτε ανάλογο είτε με διακοσμητικές αλλαγές.»

  Ελευθεροτυπία

  Τι θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε, καλό θα ήταν πάντως να μην γράφονται τόσο βαρείς χαρακτηρισμοί.

 22. ak111 Says:

  Κάποια αποσπάσματα από σημερινό άρθρο του Γ. Δελαστίκ:

  Χθες ήρθη μια ιστορική ανωμαλία του κυπριακού πολιτικού συστήματος. Το ΑΚΕΛ συχνότατα ήταν και είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα είχε τολμήσει να διεκδικήσει ευθέως την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Το έπραξε για πρώτη φορά και επιβραβεύθηκε από τον κυπριακό λαό.

  Η εκλογή Χριστόφια αποτελεί ταυτόχρονα τιμωρία και καταδίκη εκ μέρους του ελληνοκυπριακού εκλογικού σώματος της απαράδεκτης προσπάθειας του εμφανιζόμενου υποκριτικά ως «εκσυγχρονιστή Ευρωπαίου» δεξιού υποψηφίου, Γιαννάκη Κασουλίδη, να επαναφέρει στον πολιτικό στίβο χυδαία αντικομμουνιστικά επιχειρήματα της δεκαετίας του… 1950, επιδιώκοντας να βασίσει την εκλογή του πάνω σε αυτά! Ευτυχώς η Κύπρος γλίτωσε από έναν τέτοιο Πρόεδρο ακροδεξιάς ιδεολογίας με ευρωπαϊκό λούστρο.

  Σφοδρότατη εκδηλώθηκε η δυσαρέσκεια των υπό δημοκρατική ή και «αριστερή» κάλυψη υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν για το γεγονός ότι ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύθηκε απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στο ΔΗΚΟ ότι δεν θα αποδεχθεί μετάλλαξη του διχοτομικού σχεδίου, ενώ παράλληλα εκχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Τάσσου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι πτυχές της πολιτικής στο Κυπριακό του νέου Προέδρου, Δ. Χριστόφια, θα βρίσκονται υπό στενότατη επιτήρηση, πράγμα που αποκλείει να περάσουν αθόρυβα και μυστικά από την κοινή γνώμη ρυθμίσεις μιας… «σαλαμοποιημένης» λύσης της νοοτροπίας του σχεδίου Ανάν.

  Κοινή η γραμμή στο Κυπριακό
  Σφοδρότατη εκδηλώθηκε η δυσαρέσκεια των υπό δημοκρατική ή και «αριστερή» κάλυψη υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν για το γεγονός ότι ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύθηκε απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στο ΔΗΚΟ ότι δεν θα αποδεχθεί μετάλλαξη του διχοτομικού σχεδίου, ενώ παράλληλα εκχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Τάσσου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι πτυχές της πολιτικής στο Κυπριακό του νέου Προέδρου, Δ. Χριστόφια, θα βρίσκονται υπό στενότατη επιτήρηση, πράγμα που αποκλείει να περάσουν αθόρυβα και μυστικά από την κοινή γνώμη ρυθμίσεις μιας… «σαλαμοποιημένης» λύσης της νοοτροπίας του σχεδίου Ανάν.

 23. ak111 Says:

  Συγνώμη για το λάθος. Αντί της τρίτης παραγράφου (που επαναλαμβάνεται) θα έπρεπε να μπει το εξής:

  Η εκλογή Χριστόφια συνιστά επίσης κατηγορηματική απόρριψη της πρωτοφανούς εκτροπής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος εγκατέλειψε τον ρόλο του ανώτατου ιεράρχη και προτίμησε να εκφυλιστεί σε ρασοφόρο κομματάρχη της Δεξιάς, δηλώνοντας ότι «η Εκκλησία ανεπιφύλακτα θα συμβούλευε τον λαό της αθρόα να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει τον κύριο Κασουλίδη»! Θα αποτελούσε πολιτικό δυστύχημα η επιβράβευση μέσω της εκλογής Κασουλίδη της ενθάρρυνσης του Χρυσόστομου να συνεχίσει αυτό τον σκοταδιστικό δρόμο.

 24. NikosX Says:

  Νομίζω ότι κανείς μας δεν έχει διαβάσει το σχέδιο Ανάν. Είναι 9000 σελίδες και δεν τις έχω βρει. Θα βοηθούσε αν κάποιος μας πει που μπορούμε να το κατεβάσουμε. Όμως, έχω διαβάσει ότι ανάμεσα στις διάφορες πρόνοιες, για τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων, υπήρχαν και διατάξεις που επικύρωναν και μετέφεραν στο νέο ιδρυτικό περίπου 80 συμφωνίες μεταξύ του καθεστώτος των κατεχομένων και της Τουρκίας, με τις οποίες παραχωρούνταν ο εναέριος, θαλάσσιος και υποθαλάσσιος χώρος της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία (για μερικές δεκαετίες, για πάντα;). Και οι Συμφωνίες της Ζυρίχης, περίπου 130 σελίδες, αφιέρωναν καμιά 80 σελίδες για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων. Ήταν προχειρότητα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ αλλά τελικά και της ΝΔ, όπως και του Σημίτη, που όλοι εξέδωσαν ανακοίνωση υπέρ του σχεδίου Ανάν (οι δυο τελευταίοι μόλις πριν το δημοψήφισμα, που δείχνει ότι άλλα είχαν πει προφορικά «έξω» και δεν ήθελαν να είναι ασυνεπείς – «τη φέραμε στους κουτόφραγκους», θα ήταν μια σωστή διαπίστωση). Μην ξεχνάτε ότι και το ΑΚΕΛ του Χριστόφια άλλαξε την απόφαση από «υπέρ» σε «κατά» του Σχεδίου.

  Τέλος, η σκέψη της «Πανδώρας» είναι γενικά θαυμαστή, αλλά τον «Τάσσιου», όπως αποκαλούσε τον Πρόεδρο, δεν τον «πήγαινε». Η προσπάθεια του, στο προαναφερόμενο κείμενο, να δώσει οικονομίστικη εξήγηση δεν πείθει. Είναι μια ερμηνεία του αποτελέσματος ανάμεσα σε άλλες 20 εξίσου πιθανές. Μια καλή είναι και ότι έβλεπαν τον Τάσο πολλά χρόνια και ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία και σε κάποιον άλλο να δείξει τι μπορεί να κάνει.

  Ο πυρήνας του προβλήματος, κατά τη γνώμη μου, είναι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ένα ενοποιημένο νησί όπου θα είναι υπό τη γενική κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου. Και το ελληνικό στοιχείο δεν θέλει να μοιράσει την κυριαρχία του με μια καθυστερημένη μειοψηφία. Αυτό είναι όλο και αυτό δεν λύνεται ειρηνικά.

 25. ΧΑΤΖΗΑΝΤΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Says:

  ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ…

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ.

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

  ΕΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΩΣΙΣ.

  ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ..

 26. ποιητής Φανφάρας Says:

  Αγαπητέ Μιχάλη Χ. δεν ξέρω αν είσαι Κύπριος. Ελπίζω να είσαι.
  Έχω κάποιες ερωτήσεις:
  Πόσοι στην Κύπρο υποστηρίζουν τη θέση σου (ποσοστό);
  Γιατί αυτή η θέση δεν προβάλλεται ποτέ από κυπριακό κόμμα επίσημα ή ανεπίσημα;
  Γνωρίζεις ότι αυτή η θέση, εκτός από υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Κύπρο, συνεπάγεται και πολλές υποχρεώσεις της Κύπρου προς την Ελλάδα;
  Γιατί όταν όλοι μιλούν για ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο, κάνετε (όχι εσύ προσωπικά) όλοι τις κότες;
  Ποιά είναι η θέση της Αγγλίας στο ζήτημα που θέτεις;
  Ποιός έχει εκτελέσει τον Καραολή, τον Δημητρίου, τον Παλληκαρίδη κλπ;
  Συμφωνείς με το να είναι η Κύπρος μέλος της Βρεττανικής Κοινοπολιτείας;
  Ποιά είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των Κυπρίων για τους Ελλαδίτες; (την αλήθεια θέλω)
  Τι κάνει η κυπριακή παροικία στο Λονδίνο; Τι λέει για την ένωση;
  Οι πινακίδες στα αυτοκίνητα είναι στα ελληνικά;
  Η πρόταση για ένωση είναι ειλικρινής ή το παίζουμε σε δυο ταμπλώ (δεν λέω για σένα);
  Μετά την »ένωση», ποιά θα είναι η τύχη της τουρκοκυπριακής μειονότητας;
  Ποιός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ένωσης; Η Τουρκία, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι ή μήπως οι Άγγλοι;
  Εναντίον τίνος έγινε ο απελευθερωτικπός αγώνας της ΕΟΚΑ (Α);
  Ποιός τυραννά την Κύπρο εδώ και αιώνες; Οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία ή ο ξένος »επισκέπτης»;

  Σε προηγούμενα σχόλια έχω εκφραστεί θετικά σχετικά με το σύνθημα που αναφέρεις, το οποίο ακουγόταν στο παρελθόν από ΟΛΕΣ τις ελληνικές νεολαίες. Πριν το θέμα προδωθεί από τις ελλαδικές κυβερνήσεις, από τις κυπριακές ηγεσίες, από τις μεγάλες δυνάμεις και τα γνωστά συμφέροντα του »διαίρει και βασίλευε»!

 27. ΧΑΤΖΗΑΝΤΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Says:

  http://www.drasis-kes.org

  ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: