Η διαδοχή στο Συνασπισμό

Συμπαθητικός και επικοινωνιακός ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ρε παιδιά, τι ιδέες έχει συνεισφέρει στην πολιτική μας ζωή; Ενημερώστε με γιατί δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Τι πιστεύει για την Παιδεία, το ασφαλιστικό, και τα άλλα μεγάλα προβλήματα; Τι εμπειρίες έχει στο στίβο της ζωής – πέρα από τις καταλήψεις στις οποίες επιδόθηκε ως μαθητής; Για ηγέτη κόμματος μιλάμε, όχι για talk show host.

Ο Παπαγιαννάκης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, αλλά αυτό ήταν πριν την παραίτηση Αλαβάνου. Ο Κουβέλης δεν το αποκλείει. Προσωπικά, και τουλάχιστον μέχρι να ακούσω ουσιαστικές ιδέες από τον Τσίπρα, προτιμώ σαφώς έναν από τους δυό τους.

Το πιό σοβαρό θέμα βέβαια είναι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Ανανεωτικής πτέρυγας (την οποία μακράν προτιμώ) και του πλειοψηφούντος «αριστερού» ρεύματος. Αρκεί κανείς να διαβάσει στην Αυγή άρθρα του Γουσέτη ή του Μπασιάκου και μετά τα άρθρα με τον ξύλινο λόγο της Πίκιας Στεφανάκου. Το δράμα είναι ότι η Ανανεωτική πτέρυγα, ως μειοψηφούσα, είναι πολύ «μαζεμένη» και επιφυλακτική. Πόσο συχνά βλέπετε παρεμβάσεις του Παπαγιαννάκη, σε οποιοδήποτε θέμα; Τον έχετε ακούσει ποτέ να μιλάει π.χ. για το άρθρο 16 ή για τις καταλήψεις; Υποψιάζομαι ότι αποφεύγει να πολυμιλάει διότι διαφωνεί με την ηγετική ομάδα. Έτσι όμως η πολιτική σκηνή στερείται μιά πολύτιμη φωνή. Μήπως θα ήταν καλύτερα για τη χώρα αν η ανανεωτική πλευρά σχημάτιζε μιά ξεχωριστή οντότητα μέσα στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διακριτή από το Συνασπισμό έτσι ώστε να μπορεί να εκφράζεται πιό ελεύθερα; Το πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσ. ήταν μεν μικρό αλλά εμπλούτιζε σημαντικά τον πολιτικό διάλογο (θέση υπέρ της ΕΟΚ, κτλ.).

Το βαθύτερο πρόβλημα του χώρου αυτού είναι ότι, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, δεν έχει σαφή πρόταση για το τι κοινωνία επιθυμεί. Ο κομμουνισμός έχει απορριφθεί. Ο σοβιετικός σοσιαλισμός έχει απορριφθεί. Τι μοντέλο κοινωνίας προτείνει ο χώρος αυτός και σε τι διαφέρει από τη δυτικοευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ; Τι όραμα έχει για τη χώρα; Μέχρι να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα διαμαρτυρίας.

Advertisements

39 Σχόλια to “Η διαδοχή στο Συνασπισμό”

 1. manitaritoubounou Says:

  Δεν υπάρχει μονο ΣΥΝ, ΚΚΕ και μικρες αριστερες οργανωσεις…

  Παντως δεν θα δαιφωνησω μαζί σου για το ποια προικα επι της ουσιας εχει ο μικρός..

  Αυτο δεν σημαινει οτι οι αλλοι ειναι τελειοι.

  Τελος παντων ας κανουν οι … σύντροφοι οτι μπορουν. Εμεις απλα παρακολουθουμε..

  Πως βλέπετε την «περιεκτική δημοκρατία» αδέλφια;

 2. johnvellis Says:

  Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι εκτός το επικοινωνιακό χάρισμα ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει κάτι άλλο. Και ίσως αυτό του ανατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Η θέση του αρχηγού σε κάθε κόμμα δεν είναι κάτι απλό. Θέλει κάποιον που να έχει δύναμη και προς τα μέσα και προς τα έξω από το κόμμα. Και στοιχεία επικοινωνιακά, πολιτική σκέψη και πράξη, επάγγελμα, πολλά πράγματα…

 3. the editor Says:

  για τον νέο αρχηγό του συν μιλάμε. όχι του πασοκ.

 4. protesting Says:

  Οντως πέρα από την αναμφισβήτητη ικανότητα του ορθού λόγου και της σοβαρής παρουσίας του στα ΜΜΕ,δεν γνωρίζω άν ο Τσίπρας έχει αρχηγικές ικανότητες αλλά το γεγονός ότι
  καίτοι άγνωστος,στις δημοτικές εκλογές συγκέντρωσε τόσες ψήφους που οι προηγούμενοι υποψήφιοι του ΣΥΝ,καίτοι «δοκιμασμένοι» και εμπειροι, δεν είχαν συγκεντρώσει , μας λέει ότι οι οπαδοί θέλουν να δοκιμάσουν τους νέους και ακόμα αγνούς ιδεολογικά πολιτικούς παρά την έλλειψη μακράς πολιτικής εμπειρίας εμπειρίας(δοκιμάσαμε και τους έμπειρους και τα είδαμε τα χάλια τους !!! )Οσον αφορά τη δημιουργία ξεχωριστής οντότητας μέσα στον ίδιο τον ΣΥΝ ,αγαπητέ Θέμη, θα μου επιτρέψεις να σε παραπέμψω στις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρηματος που επιχειρήθήκε και επιχειρείται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ,όχι βέβαια «επισήμως » αλλά έμμεσα και σαφώς….

 5. Paulis Says:

  Η «περιεκτική δημοκρατία» του Φωτόπουλου, απο τα άρθρα του στην Ελευθεροτυπία που έχει κινήσει την περιέργεια. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον.
  Μπορεί ο «σοσιαλισμός» όπως επιχείρησε να στηθείσ την ΕΣΣΔ να απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς αλλά όπως πολύ σωστά λεει και ο manitaritoubounou, υπάρχουν δυνάμεις στην αριστερά με κομμουνιστικό χαρακτήρα, είναι αντιθετοι στο σταλινισμό αλλά και στον κοσμοπολιτισμό των διαφόρων «ανανεωτών»

 6. johnvellis Says:

  Πολιτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συζητάει η ΑΚΟΑ

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Η ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση, ενίσχυση και πολιτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε χθες στη Θεσσαλονίκη η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ). Στην εκδήλωση μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης και οι Μπάμπης Νανακούδης, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Θράσος Τζίκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Παυλίδης.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/12/2007
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=4736320

  Πιστεύω ότι αντί της διαδοχής στο πρόσωπο του Τσίπρα γίνεται ένας διάλογος που θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα με μία γραμματεία.

 7. τζένη Says:

  οι γραμματείες είναι επικίνδυνα πράγματα, φτου φτου. 😛

 8. johnvellis Says:

  Tώρα ήρθε και η υποψηφιότητα Κουβέλη. Εμπλουτισμός, μια χαρά.

 9. johnvellis Says:

  Άσε που ανακάλυψα σήμερα από που ο γραφίστας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την ιδέα για την αφίσα και τα άλλα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ…
  Περισσότερα:
  http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=2901#2901

 10. Necton Says:

  Παντα πρωτοποροι στις…αντιγραφες. Ευτυχως ομως που εβαλε ακριβως τα δυο δαχτυλα και δεν τα αυξησε απο μονος του σε πεντε.

 11. eurodyssey Says:

  Σε μια ανανεωτική δημοκρατική προσπάθεια είναι απαραίτητο στοιχείο η ύπαρξη ενός ισχυρού (σχετικά) τρίτου πόλου. Παντού υπάρχουν δύο μεγάλες παρατάξεις. Η ουσία της δημοκρατίας, όμως, βρίσκεται στη θέση που κατέχουν τα υπόλοιπα κάμματα. Με εξείρεση τη Γαλλία, βέβαια. Που με ένα πολύ ισχυρό τρίτο κόμμα, τα σκάτωσε με τον Σαρκοζί. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις εσωτερικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ελαφρά τη καρδία. Από τη μία ο Τσίπρας, που έχει την αναμφισβήτητη ικανότητα να ανεβάσει τα ποσοστά. Έχει όμως την ικανότητα να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο χωρίς να υπάρχουν αποχωρήσεις; Αυτό πρέπει να μας απασχολεί.

 12. τζένη Says:

  O ΣΥΡΙΖΑ βρωμάει σαν σάπιο κρέας. Δεν το έχετε καταλάβει ακόμη οτι βρίσκεται ήδη σε αποσύνθεση?

 13. Necton Says:

  Και ποιός απ’ όλους είναι σε…σύνθεση?

 14. jkg Says:

  Τελικά, η ρήση του Ζαχαριάδη έχει παντοτινή αξία και γενική εφαρμογή:
  «Άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος …..» Ισχύει απολύτως για τις διάφορες εκδοχές της λεγόμενης Αριστεράς. Ή αλλιώς «Τι λάχανα, τι μπρόκολα!» που έλεγε και ο μακαρίτης ο Φλωράκης (αλλά για τους άλλους).

 15. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=23394880

  «Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (τον Δεκέμβριο του 2004) εκλέχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα παιδείας και νεολαίας, θέση που έχει μέχρι σήμερα.»

  Δηλαδή ο Τσίπρας έχει την ευθύνη για τις αλλοπρόσαλλες, απαράδεκτες θέσεις του Συνασπισμού σε θέματα Παιδείας. Αυτό μου αρκεί για να ρίξω μαύρο.

 16. kosmetsas Says:

  Ελπίζω να μην το ρίξουμε πάλι στα τσιπ’ρα γιατί μπορεί να λέει το τραγούδι ουσίες και οινοπνεύματα αλλά ουσία και τσιπ’ρα δεν βλέπω , οχι ακόμα τουλάχιστον …..

  που ‘σαι ρε Καπετάν Γιώτη…

 17. Mάρκος Says:

  Ο Τσίπρας από τα γεννοφάσκια του ασχολείται με καταλήψεις.
  Και φυσικά «βλογά τα γένια του». Αφού έτσι έκανε ο ίδιος, αυτό
  θεωρεί και σωστό.

  Πολλοί άνθρωποι που είναι της γενιάς του Πολυτεχνείου, θεωρούν ότι
  οι σημερινοί αγώνες των νέων είναι μια παραλλαγή των δικών τους
  αγώνων. Δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες – αλλά δεν τους ενδιαφέρουν οι
  λεπτομέρειες. Όπως το ’73 – ’74 οι αγώνες των φοιτητών βρήκαν
  αντιμέτωπους τους «μεγάλους», έτσι και σήμερα οι αγώνες των φοιτητών
  βρίσκουν αντιμέτωπους το κατεστημένο – και γι αυτό νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις των σημερινών 50αρηδων του ΣΥΝ.

 18. Γιάννης Βέλλης Says:

  Kάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει να κινούμαστε μέσα σε αυτή. Η κάθε εκλογή έχει σημασία περισσότερο για το ίδιο το κόμμα αλλά και για την κοινωνία που κινείται το κόμμα αυτό. Όσο μικρό και αν είναι.
  Για αυτό έχει ενδιαφέρον και η συγκεκριμένη εκλογή. Αν και από ότι φαίνεται ο Τσίπρας θα είναι σίγουρα η διάδοχη κατάσταση. Εκτός αν έχουμε κάποια μεγάλη ανατροπή που δεν φαίνεται στην παρούσα φάση.

 19. Chris Mantas Says:

  to koinoniko profile tou SYN einai kalo alla otan pame sta oikonomika einai asta na pane! Eleos me tous kratikodiaitous! Parola ayta mporei na tous psifisw mias k sto pasok vlepw oles tis kales idees tou gap na paramerizontai apo tous kratikodiaitous sindikalistes k thn aristeri strofh se ena kosmo pou kinite pros to trito dromo.

  an itan ligo pio fileley8eros sthn oikonomikh tou politiki 8a ton psifiza, an k exw k ta 2 outsiders, tous oikologous k thn fileley8erh simaxia (giati mono mia psifo stis ekloges k oxi na exoume k mia enalaktiki gia mikro komma?)

 20. Chris Mantas Says:

  @ gia ena allo sxolio, o sarkozy einai to best choice, politikos eilikrinis k den fovate to politiko costos!

  8a pw k kati allo, o tsipras den exei empeiria k den einai oute kan vouleytis pou einai sta mion. Episis oi 8eseis tous gia thn paideia einai entelos anaxronistikes k out of time! Elpizw na doume kapoio koma sto kentro me proodeytikes idees allios xa8ikame. 8a perimenw k tis protaseis tou GAP sto sinedrio sto pasok mpas k kanei thn kinisi pros to kentro.

 21. ak111 Says:

  Άκουσα για πρώτη φορά τον κ. Τσίπρα σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ίσως σε άλλες συνεντεύξεις να ήταν καλύτερος, ίσως και να μην βοήθησαν η ερωτήσεις της δημοσιογράφου (Ευαγγελία Μπαλτατζή), πάντως σήμερα για μένα ήταν μία απογοήτευση. Χιλιοειπωμένα λόγια για το που πηγαίνει η χώρα, οι θέσεις του για πιθανές συνεργασίες με άλλα κόμματα και κάτι παράξενες ιδέες ότι όλοι ασχολούνται με τον Συνασπισμό επειδή τον φοβούνται. Το ότι αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης το φανταζόμαστε, μια εναλλακτική πρόταση θέλουμε να ακούσαμε. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι τέλος πάντων αυτό το καινούριο που φέρνει στην πολιτική ζωή ο κ. Τσίπρας; Φοβάμαι ότι ο Συνασπισμός έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο, τη συλλογή ψήφων εις βάρος της ποιότητας λόγου. Κρίμα που ο κ. Παπαγιαννάκης δεν είναι υποψήφιος. Ελπίζω τουλάχιστον να εκλεγεί ο κ. Κουβέλης. Μπορεί σε πολλά να διαφωνώ μαζί του, αλλά ποτέ δεν με έχει φέρει σε πειρασμό να κλείσω το ραδιόφωνο.

 22. George Says:

  Arage posoi exoun katalavei giati o Alavanos proothei me toso pathos kai toso kravgalea ton mexri persi pantelos agnosto Tsipra?
  Kai otan milisan ta kanalia gia daxtilidi Alavanou ston Tsipra ti daxtilidi enoousan?Aravona? O foukaras o kouvelis epese se megalo pathos…
  kai opoios katalave,katalave.Mi fame kai kamia mynisi.

 23. Paulis o antikoinobouleutikos Says:

  Mια χαρά είναι οι θέσεις του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα παιδείας κύριε Λαζαρίδη. Οι ιδιοκτήτες ΚΕΣ, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, τα μεγάλα ΜΜΕ θα ρίχνουν μαύρο και αυτοί, όπως και όλοι όσοι θέλουν την παιδεία εμπόρευμα.

 24. maria Says:

  idou i rodos…idou kai to pidima…
  as apodiksei oti aksizei ti thesi…

  ton koubeli ton blepo …se allo komma ..se ligo..

 25. the editor Says:

  να κοιτάμε το ζήτημα ηγεσίας στον συν με όρους πολιτικούς. το δίλημμα δεν είναι κουβέλης ή τσίπρας (=πρόσωπα) αλλά κεντροαριστερά ή ΣΥΡΙΖΑ (=πολιτικές). ή αλλιώς, στηρίζουμε το δικομματικό σύστημα ή αλλάζουμε το πολιτικό τοπίο; ερώτηση περιττή αφού το πολιτικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει. στη σημερινή ελευθεροτυπία θα βρείτε την εκδοχή της κεντροαριστεράς (συνέντευξη κωσταντόπουλου). την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ θα τη βρείτε στο σημερινό φύλο της εποχής όπου υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του βερναρδάκη της vprc σχετικά με το νόημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. για την κεντροαριστερά υπάρχει το παράδειγμα του αδελφού κόμματος του συν στην ιταλία, την κομμουνιστική επανίδρυση που είχε τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ πριν κάνει κυβέρνηση με τον Πρόντι και να γίνει κομμάτι της κρίσης του δικομματισμού (του τι γιωργάκης τι κωστάκης στη γλώσσα μας) και να μην έχει καμία κοινωνική αναφορά (μαζεύει 500 άτομα σε μια πλατεία ενώ λίγους δρόμους παρακάτω η εξωκοινοβουλευτική αριστερά μαζεύει μισό εκατομμύριο). ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δοκιμαστεί και είναι πρωτοπόρο εγχείρημα. όλη η ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα πάνω του. αποδεικνύεται πως έχει μεγάλη δυναμική. οι δημοσκοπήσεις δίνουν απλά νούμερα. ο κόσμος που συσπειρώνεται στις γειτονιές προσπαθώντας να φτιάξει τα εργαλεία για να παλέψει δίνει το στίγμα. το πολιτικό σκηνικό τραβιέται στα άκρα. τι άλλο μπορεί να σημαίνει το γεγονός πως η εκλεγμένη πλειοψηφία (80% νδ και πασόκ) δεν μπορεί να περάσει την αναθεώρηση του άρθρου 16; η κοινωνία δίνει τους αγώνες της και φτιάχνει το εργαλείο που θα την εκπροσωπήσει. όχι αυτό που θα αναφέρεται σε αυτήν αλλά αυτό που θα φτιάξει η ίδια. τέτοια είναι η ιστορία με τον ΣΥΡΙΖΑ. τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε που ‘πε και ο αλέκος στη βουλή.

 26. ak111 Says:

  Ο Κύρκος έλαβε πρόσφατα θέση υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη. Μήπως ξέρει κανείς αν είχε πάρει θέση και για τις προηγούμενες εκλογές;

  @the editor
  ειλικρινά πιστεύεις ότι όλη η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ΣΥΡΙΖΑ;

  Επιπλέον, θα μου επιτρέψεις ελπίζω την παρατήρηση ότι άλλο ο Πρόντι και άλλο ο Μπερλουσκόνι. Ό,τι προβλήματα έχουν οι Ιταλοί ας τα βρουν μεταξύ τους, δεν μπορώ όμως να φανταστώ τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα δέχονται τον Μπερλουσκόνι για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 27. the editor Says:

  για την αριστερά της Ευρώπης μιλούσα ak111. σχετικά με πρόντι και μπερλουσκόνι: πάλι καλά που ο καραμανλής δεν είναι μπερλουσκόνι γιατί θα νομιμοποιούσε την ύπαρξη του πασοκ στο πολιτικό σκηνικό. κατά τα άλλα η συζήτηση είναι μεγάλη και αφορά την πολιτική κρίση.

 28. Paulis o antikoinobouleutikos Says:

  O Mπερλουσκόνι μπορεί να είναι γραφικός και να έχει στον συνασπισμό του από τους μεταφασίστες του Φίνι, μέχρι τους ακραίους εθνικιστές της Λέγκας του Βορά, αλλά στα βασικά πολιτικά ζητήματα συμφωνεί απόλυτα με τον Πρόντι, όπως και στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες και στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές με τον Σαρκοζύ. Δυστυχώς πανευρωπαικά η σοσιαλδημοκρατία έχει ταυτιστεί απολύτα, μα απόλυτα, με την δεξιά, ειδικά σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

 29. manoula Says:

  Ο Κουβελης ειναι πεπειραμενος και ηπιων τονων!
  Ο Τσιπρας αποτελει την απολυτη ανανεωση κι εαν εκλεγει
  θα ειναι μακραν ο νεωτερος προεδρος κομματος ισως και στην Ευρωπη…
  Δειτε τις δηλωσεις του για το θεμα της παρατασης ωραριου στο Μετρο
  που ηταν ενας απο τους εισηγητες του…
  Συνεντευξεις του, μεταξυ αλλων:
  http://aristeroparathiro.pblogs.gr/2008/01/h-synentefxh-typoy-toy-alexh-tsipra.html
  http://metablogging.gr/archives/1285
  http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1023

 30. Γιώργος Says:

  Άκουσα τον Τσίπρα σε μια μικρή συνέντευξη στην TV. Απαντήσεις γενικόλογες, χωρίς δεσμεύσεις, με ωραία λόγια. Στο ερώτημα ποιος είναι εκείνος που μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα (επειδή, λέει, ζητούν να φύγει η κυβέρνηση) έκανε πως δεν καταλάβαινε. Όταν είπε πως είναι υπέρ των συνεργασιών και ρωτήθηκε με ποιους μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΝ, πάλι δεν … καταλάβαινε.

  Κατά τα άλλα, τόπο στα νιάτα!

 31. ak111 Says:

  Αν μη τι άλλο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η πορεία για τη διαδοχή στον Συνασπισμό έγινε σε ένα εξαιρετικά πολιτισμένο επίπεδο.

  @Paulis o antikoinobouleutikos
  Η σύγκριση μεταξύ Μπερλουσκόνι και Πρόντι που έκανα αφορούσε πρόσωπα, όχι παρατάξεις. Ο πρώτος ελέγχει κρατική και ιδιωτική τηλεόραση, και αν δεν είχε την ευχέρεια να αλλάζει τους νόμους μάλλον θα έπρεπε να είχε περάσει καμπόσο χρόνο στη φυλακή. Ο Πρόντι πλήρωσε το πολιτικό κόστος αυτού που θέλει να βάλει σε μια τάξη τα οικονομικά της χώρας του. Μαζί με το υπουργό οικονομικών (και οι δύο καθηγητές) αποφάσισαν με τεχνοκρατικά κριτήρια τι πρέπει να κάνουν. Μετά από λίγο καιρό η κυβέρνηση έπεσε (και το κόμμα που αποχώρησε από το συνασπισμό του Πρόντι πήγε στην άλλη πλευρά).

  Αν και ζω στη Γερμανία μερικά χρόνια τώρα, δεν γνωρίζω πολλά για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Πάντως είναι κάπως παράξενη περίπτωση. Πρόσφατα η Μέρκελ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έργου της γερμανικής βουλής αφορά την ενσωμάτωση των νόμων της Ε. Ε. στο γερμανικό δίκαιο. Η γενική εντύπωση είναι ότι όταν χρειαστεί να κάνουν μεταρρυθμίσεις, το ένα κόμμα πάει προς τη μια πλευρά και το άλλο προς την άλλη, και το αποτέλεσμα … αχταρμάς.

 32. Michael Says:

  Ακατανόητη η στάση της αποκαλούμενης αριστεράς στην Ελλάδα. Κατακρίνει χωρίς να προτείνει. Πως θα απαντούσε ο κ. Τσίπρας σε δύο απλές ερωτήσεις ας πούμε: «Τι πρέπει να γίνει ώστε οι χώροι των Πανεπιστημίων να προφυλαχθούν από τους κλέφτες και τους (δήθεν) αναρχικούς οι οποίοι τους χρησιμοποιούν ως ορμητήριο;», «Με δεδομένη την ανικανότητα των φοιτητών στα Πανεπιστήμια να περνούν τα μαθήματα (δυστυχώς έτσι είναι) και να τελειώνουν με ένα πέντε το πτυχίο μετά από πολλά χρόνια φοίτησης, τι προτείνετε; Μήπως θα πρέπει να διαγράφονται οι αμελείς και οι μη ικανοί φοιτητές;», «Εγκρίνετε την αφισοκόλληση και τα συνθήματα στους τοίχους που έχουν καταστρέψει την αισθητική των χώρων των Πανεπιστημίων (σαν να είναι αχυρώνες);»
  Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις αυτής της μορφής, που απαιτούν ρήξεις με το φαντασιακό περί παιδείας και πτυχίου του νεοέλληνα, η «αριστερά» και ο κ. Τσίπρας αρχίζουν τους ελιγμούς. Αναφέρουν κοινωνικά κριτήρια (σωστά, αλλά εκτός θέματος), ίσες ευκαιρίες (εκτός θέματος επίσης) και άλλα πολλά. Δηλαδή δεν απαντούν. Για να αυξήσουν τις ψήφους προσφέρουν στον απαίδευτο Έλληνα φτηνό λαικισμό.
  Δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, εκτός ίσων των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές. Αλλά κάτι ουσιαστικό, απαραίτητο για τον τόπο, δεν είναι ικανός να προσφέρει.

 33. George Says:

  Αν μετά την εκλογή Τσίπρα όλοι οι gay της Ελλάδας ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ τότε μπορεί να φτάσει πάνω από 10%.Μαζί με Αλαβάνο και Λαζόπουλο δημιουργούν ένα «παράξενο» τρίδυμο(πολιτικά εννοώ βεβαίως…)

 34. Necton Says:

  Μην πέρνετε ναρκωτικά…δεν φτάνουν για όλους!

 35. ak111 Says:

  Απόσπασμα από άρθρο του Χαρίδημου Τσούκα για το νέο πρόεδρο του Συνασπισμού: «Όταν μιλάει ο Τσίπρας έχω την εντύπωση ότι απλώς μιλάει ένας τηλεγενής πρώην Κνίτης, ο οποίος άλλαξε μια δογματική βεβαιότητα με μιαν άλλη».

 36. Mitsos apo makria Says:

  Ο Τσίπρας μπορεί και να μη κατέβει γιά βουλευτής,
  αφού εκεί είναι χώρος γιά μεγάλα παιδιά και δεν μπορεί
  ακόμα να παίξει μαζί τους, στην έδρα τους. Θα το πάει
  δρόμο, πεζοδρόμιο που αντέχει και που οι άλλοι οι
  μεγάλοι, δεν καταδέχονται να κατέβουν. Στην βουλή
  είναι ο Αλαβάνος που κάπως έχει εξοικειωθεί με το
  περιβάλλον των σκιαμαχιών μεταξύ κωφών.

 37. TrendyBoy Says:

  http://troktiko.blogspot.com/2008/02/blog-post_6731.html

 38. Kafros7 Says:

  Πέρα του ότι είναι νέος (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί θεωρείται… προσόν) και μιλάει με ηρεμία, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Λέει ότι και οι υπόλοιποι σύντροφοί του και δεν διαφέρει σε τίποτα από την γενικότερη προσεγγίση των αριστερών σε όλα τα ζητήματα. Έχει ασυλία από τα Μ.Μ.Ε και καλό θα είναι να αρχίσουν να τον αντιμετωπίζουν σαν αρχηγό χωρίς καμία περίοδο χάριτος. Από την στιγμή που μπήκε στην θέση αυτή, θα πρέπει να μιλήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και για άλλα ζητήματα πλην του άρθρου 16 και να σταματήσει τις γενικότητες περί δυνατής αριστεράς και σύγκλισης όλων των αριστερών δυνάμεων. Επικοινωνιακά τα πάει μια χαρά, αλλά στην πράξη θα φανεί. Ο Κουβέλης είχε πολλά παραπάνω θετικά, αλλά τον έφαγε η ηλικία και η μετριοπάθειά του. Ουδέποτε έβγαλε αρχηγικό προφίλ προς τα έξω και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να πείσει τα συντρόφια του.

  Υ.Γ. Γιατί το ΛΑ.Ο.Σ δεν προσκλήθηκε στο συνέδριο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, έστω και για λόγους πολιτικού πολιτισμού; Πάντως, δεν πείθει το επιχείρημα περί χαώδους διαφοράς πολιτικών αντιλήψεων, διότι και η Ν.Δ ήταν προσκεκλημένη και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Με όλους αυτούς έχει ίδιες αντιλήψεις το κόμμα με τα ροζ;

 39. nick Says:

  Ενδιαφέρον άρθρο για τις δεξιότητες του κ. Τσίπρα:

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=79052344

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: