Μισθοί βουλευτών και δικαστικών

Από άρθρο της Καθημερινής:

όπως έγινε γνωστό, οι δικαστικοί (ύστερα από αποφάσεις… των ιδίων και κατόπιν αμφιλεγόμενου «σκεπτικού») πέτυχαν… αναδρομικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μάλιστα μέσα στην επόμενη 5ετία θα πάρει ο καθένας κατά μέσο όρο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ! Με το που καθόρισαν, όμως, οι ίδιοι το ύψος των αποδοχών τους, αυτό θα ’χει… αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο ύψος της «αποζημίωσης» των βουλευτών, που για κάποιο λόγο «συνδέεται» με τη μισθολογική εξέλιξη του δικαστικού σώματος!

Ετσι, αναμένεται σε κάποιο χρονικό διάστημα οι προαναφερθείσες ετήσιες απολαβές των βουλευτών (αυτές οι 100.000-120.000 ευρώ…) να αυξηθούν σημαντικά, συμπαρασύροντας ανάλογα και τα «συμπαρομαρτούντα» επιδόματα που υπολογίζονται ποσοστιαία επί της μηνιαίας «αποζημίωσής» τους. Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο «στέκει» (με τη λογική, πάντως, δεν στέκει!) ΜΙΑ ΜΟΝΗ τάξη εργαζομένων στην Ελλάδα να αποφασίζει το ύψος των αποδοχών της, ούτε αν είναι σωστό με αυτήν την προκλητική εξαίρεση και… από σπόντα να επωφελούνται και οι βουλευτές, που επιτέλους δεν… φυτοζωούν.

Είναι εξωφρενικό να αποφασίζουν οι ίδιοι οι δικαστικοί το ύψος των αμοιβών τους! Γίνεται αυτό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου;

Η λύση είναι απλή: να θεσπιστεί κατώτατος μισθός (π.χ. 400 ευρώ) και ο μισθός των βουλευτών και δικαστικών να είναι ένα πολλαπλάσιο του κατώτατου μισθού (π.χ. 15 φορές ο κατώτατος μισθός).

Advertisements

48 Σχόλια to “Μισθοί βουλευτών και δικαστικών”

 1. Εξάκτινος Says:

  Κατ’ αρχήν δεν αποφάσισαν οι δικαστές. Για το λόγο αυτό υπάρχει το μισθοδικείο που αποτελείται από δικηγόρους δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίου με τους δικαστές να είναι η μειοψηφία.

  Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι το σύνταγμα λέει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει κρατικός λειτουργός που να παίρνει περισσότερα από τον πρόεδρο του Αρείου πάγου. αυτή η διάταξη προκαλεί την ανωμαλία.

  Στη συγκεκριμένη απόφαση έγινε λάθος γιατί πήραν μισθό μη μόνιμου στελέχους του κράτους ως μέτρο σύγκρισης. Έπρεπε να πάρουν μισθό μόνιμου. Άλλο να σε καλέσουν για 3 χρόνια να δουλέψεις και να έχει υψηλότερο μισθό γιατί μετά θα μείνεις άνεργος κι άλλο να δουλεύεις σε ασφαλές περιβάλλον μια ζωή.

  Ως προς τη λύση που προτείνεις ναι είναι σωστή αλλά πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα. Και φυσικά κανείς δεν το αλλάζει γιατί έτσι βολεύει και τους βουλευτές.

  Αλίμονο στα κορόιδα που πληρώνουν φόρους και ασφάλιστρα και ούτε παροχές έχουν ούτε σύνταξη θα πάρουν.

 2. .νικος. Says:

  Το μισθοδικείο δημιουργήθηκε κατά την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να σταματήσει το φαινόμενο (που είχε άρχισει να παίρνει διαστάσεις φαρσοκωμωδίας) να δίνουν οι ίδιοι οι δικαστικοί αυξήσεις στον εαυτό τους με δικαστικές αποφάσεις.. 1η φορά συνεδρίασε το Νοέμβριο του 2005.

  Η σύνθεσή του είναι τρεις δικαστικοί, τρεις δικηγόροι και τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές.

  χμμμμ… Τι περίεργη σύνθεση είναι αυτή? Οι δικηγόροι δεν έχουν καμία φανερή σχέση – εξάρτηση με τους δικαστικούς???

  Και κάτι ακόμα.. Οπως είπε και ο Εξάκτινος, οι αποδοχές των βουλευτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συσχετισμένες με των δικαστικών. Αλλά αν δεν κάνω λάθος, και οι μισθοί των πανεπιστημιακών σχετίζονται με των δικαστικών. Ο μισθός ενός λέκτωρα είναι ίσος με το μισθό ενός πρωτοδίκη. Τράβα με να σε τραβώ.. Κάνω λάθος????

  Είναι λογικό αυτοί οι 9 να παίρνουν ως βάση το μισθό διοικητή ΔΕΚΟ, που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι???? (Δηλαδή σαν βάση για το μισθό των μόνιμων δικαστικών πήραν το μισθό ενός «κοντράκτορα»)!!

  Αυτό που πρότεινε ο θέμης Η λύση είναι απλή: να θεσπιστεί κατώτατος μισθός (π.χ. 400 ευρώ) και ο μισθός των βουλευτών και δικαστικών να είναι ένα πολλαπλάσιο του κατώτατου μισθού (π.χ. 15 φορές ο κατώτατος μισθός). εκτός από απλό και λογικό, είναι οικονομικό και εύκολο.

  Δεν είναι καν ανάγκη να θεσπιστεί κατώτατος μισθός, υπάρχει ήδη. Ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο το 2007 είναι 651,00 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ο βασικός μισθός είναι 657,89 ευρώ.

  Είναι και η μόνη ελπίδα να ανέβει λίγο ο κατώτατος μισθός.. Οχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύς κόσμος σ’ αυτή την κατηγορία. Και αυτό είναι θλιβερό για την κοινωνία μας….

  βαθμος: 0
  που?? σε όλους τους βολεμένους αυτής της χώρας..

 3. .νικος. Says:

  Και κάτι ακόμα.. Οι μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), γι’αυτόν μιλάμε, είναι 10.271 ευρώ. Αυτό το μισθό θέλουν και οι _μόνιμοι_ πρόερδοι των τριών Ανώτατων δικαστηρίων (Αρείου πάγου, Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), από 5.455 ευρώ που είναι σήμερα.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η απόφαση θα κοστίσει άμεσα στο Δημόσιο 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, και για καταβολή αναδρομικών θα χρειαστούν ακόμα 1,8 δισ. ευρώ….

 4. .νικος. Says:

  και μια διευκρίνηση.. Δεν ισχυρίζομαι οτι ο μισθός του διοικητή της ΕΕΤΤ είναι εξωφρενικός. Ισως ναι ίσως όχι. Ο άνθρωπος έχει μια μεγάλη ευθύνη για το τεχνολογικό μέλλον μας. Θα δείξει αν τ’ αξίζει τα λεφτά του…

  Για τον _μόνιμο_ πρόεδρο του Αρείου πάγου όμως είναι. Και είναι γιατί κανένας πρόεδρος νύν ή πρώην δεν έχει πείσει ότι αξίζει έστω και τα 5.455 (+ επιδόματα??) που έπαιρνε ως τώρα..

 5. perivalon Says:

  έλα μωρέ, απο ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τ.Τ. Ε ολοι μόνοι τους αποφασίζουν για άυξηση μισθών!! » Μαζί πάμε την Ελλάδα μπροστα». Ξ-Υ-Π-Ν-Α ΛΑΕ ΒΟΛΕΜΕΝΕ.

 6. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ασυλία και στα χρέη

  «Σύμφωνα με μια χονδρική εκτίμηση, σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο κοστίζει στο κράτος, δηλαδή στον Ελληνα φορολογούμενο, έκαστος εκ των τριακοσίων.

  Μια μερίδα βουλευτών συμπεριφέρεται ως συντεχνία, που επισημοποιεί, καθαγιάζει και νομιμοποιεί τις συμφεροντολογικές συναλλαγές και το δίκιο του ισχυρότερου
  ….
  Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, πάνω από 800 φορές οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την άδεια της Βουλής προκειμένου ν’ ασκήσουν δίωξη κατά ενός Ελληνα βουλευτή για διάφορα αδικήματα – η Βουλή έδωσε την άδειά της μόνο έξι φορές.»

 7. anisyxos Says:

  Ναι,αδέρφια ιδίως ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αγωνίζεται ολημερίς για να προάγει το τεχνολογικό μέλλον της χώρας…για απολαμβάνουμε τις χειρότερες υπηρεσίες,τις ακριβότερες και απολαμβάνουμε το χειρότερο service απο ΟΤΕ και άλλους παρόχους…πρέπει να κουράζεται προτείνω τον ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των μηνιαίων αποδοχών του…ποιός δουλεύει ποιόν σ’αυτήν την χώρα,

 8. .νικος. Says:

  Ανήσυχε, Ειπα «Θα δείξει αν τ’ αξίζει τα λεφτά του…»

  (αν είναι βέβαια να κάνω μια πρόβλεψη, δε θα ‘βαζα τα λεφτά μου στην πιθανότητα «ν’αξίζει τα λεφτά του».. Αλλα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.. όχι? )

 9. John Says:

  Στην Καθημερινή πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικό με την διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επειδή οι δικαστές αναβάλλουν συνεχώς τις δίκες. Όχι μόνον αποφασίζουν για τους μισθούς τους λοιπόν αλλά επίσης δεν εργάζονται. Ο κακόμοιρος τούτος λαός ο οποίος δεν σηκώνει στον τραχηλό του δυνάστες (αυτό μας έλεγαν στο δημοτικό τέτοιες μέρες κάθε χρόνο…) οφείλει κάποια στιγμή να ξυπνήσει και να ξεσηκωθεί!!! Προς το παρόν αρκείται να χειροκροτεί κάτω από τα μπαλκόνια. Καλά να πάθει…

 10. ekpliktos_politis Says:

  Η αδικία είναι στον Καλούση – Μπουρμπούλια & ΣΙΑ Ο.Ε.
  Τι κακοτυχία και σε αυτά τα παιδιά που τα τσάκωσαν να κάνουν λαδιές. Θα έπαιρναν και αυτά την αυξησούλα τους (όπως την είχαν πάρει και στο παρελθόν) και όλα καλά.
  Ελπίζω οι αξιότιμοι συνάδελφοι τους να τους φροντίσουν στο μέλλον όταν όλα θα έχουν ξεχαστεί. Κρίμα είναι τα κακόμοιρα

 11. S G Says:

  η λυση ειναι πιο απλη, ενα πληρες μισθολογιο του δημοσιου που να καλυπτει απο καθηγητες μεχρι πολιτικους και να αποτελειται απο 4-5 κλιμακες. Οπως το γερμανικο συστημα. Οχι αυτο το ελληνικο φαινομενο, οποιος κανει περισσοτερες απεργιες ή εχει καλυτερες προσβασεις στην εξουσια να εχει καλυτερα μισθολογια!

 12. Τζένη Says:

  Αφου μας αρέσει ο Σοσισαλισμός τους Γερμανούς πρέπει να τους αντιγράψουμε σε πολλά πράγματα, και να πάψουμε να κοιτάμε στους γάλλους και τις λοιπές συμφορές.

  Ο Θέμης έχει δίκιο όταν αναφέρει οτι φιλελευθερισμός κια σοσιαλισμός μπορούν να συνηπάρξουν, με την έννοια ότι, μπορεί μια φιλελευθερη οικονομία να συνοδεύεται και από αναδιανομιτικές πολιτικές. Παράδειγμα η Γερμανία. Αλλά να γνωρίζει οτι όταν μιλάει από δω και απο κει περί price/wage controls, αλαβανίζει ασύστολα. Ατό δεν είναι συμβατο με την σοσιαλφιλελεύθερη κοινωνία που ονειρεύεται.

 13. Μελινα Says:

  Βγαινει κανεις εξω απο τα ρουχα του με την ελληνικη πραγματικοτητα που περιγραφεται παραπανω.
  Νοιωθω να πνιγομαι και πιστευω οτι εκτος απο το να διαπιστωνουμε τα παραπανω , πρεπει να γινεται και κατι αλλο. Πρεπει να μπορουμε να επηρεαζουμε τα πραγματα, εμεις οι πολιτες, σε μια κατευθυνση ορθολογικη και δικαιη. Εχει περασει η εποχη του μεσαιωνα, που αυτες οι κομπινες γινοταν στην ζουλα, λιγοι ειχαν την ευκαιρια να τις πληροφορηθουν, και οι εχοντες την εξουσια φροντιζαν και καταφερναν να τις συγκαλυπτουν.
  Σημερα , με την ψηφιακη τεχνολογια , υπαρχει δυνατοτητα επικοινωνιας, που πρεπει να γινει και δυνατοτητα δρασης.
  Δεν προτεινω φυσικα να βγουμε στους δρομους και μαλιστα για ενα θεμα, σημαντικο μεν, που δεν ειναι ομως η πρωτη προτεραιοτητα στην Ελλαδα. Εξαλλου πιστευω οτι οι διαδηλωσεις ειναι ξεπερασμενος τροπος συλλογικης εκφρασης των πολιτων .
  Απλα σαν πολιτες, θα ηταν καλο να εκφραστουμε : «Ειμαστε εδω, παρακολουθουμε, θυμωνουμε, ασκουμε κριτικη, δεν ανεχομαστε τετοιες τριτοκοσμικους θεσμους. Θα σας παρακαλουσαμε να επιληφθειτε του θεματος, θα σας …ψηφισουμε αν δουμε οτι δουλευετε στην κατευθυνση του εκσυγχρονισμου του εξορθολογισμου, αλλα θα σας ….μαυρισουμε αν μας αγνοειτε και εχετε ιδιοτελεις αποκλειστικα σκοπους…», χοντρα, χοντρα.
  Αν ειμαστε πολλοι πιθανον να μας εδιναναν σημασια. Μπορουμε να γινουμε πολλοι μεσα απο τα μπλογκς του διαδικτυου. Η αποψη μας πιστευω οτι θα εχει καποια βαρυτητα μονο αν την υπογραφουμε (ονοματεπωνυμο, στοιχεια μας).
  Το κειμενο-προταση μπορουμε να το αποστειλουμε στα πολιτικα κοματα, στις εφημεριδες στο σχετικο υπουργειο, στην κυβερνηση, στην βουλη κ.α.
  Θα εβλεπα ακομη παραπερα την δημιουργια ενος μονιμου μπλογκ, οπου θα γινονται συζητησεις , θα βγαινει ενα κειμενο, θα υπογραφεται απο οσους θελουν και θα αποστελλεται.
  Κ. Λαζαριδη γιατι δεν το φτιαχνετε εσεις αυτο το μπλογκ? Εχετε την γνωση της τεχνολογιας, εχετε το ενδιαφερον για τηνελληνικη πραγματικοτητα, εχετε αποψεις, εχετε ανεξαρτησια, εχετε εμπειρια.
  Ειναι καλυτερα να γινει απο ενα ατομο αξιοπιτο και οχι απο ενα π.χ. πολιτικο κομμα , για να υπαρχει διακομματικη συμμετοχη και επομενως καλυτερες προυποθεσεις απηχησης. Ειναι καλυτερα να γινει απο ενα καταλληλο ατομο και οχι απο φορεα (εφημεριδα, συλλογο κ.α.), γιατι ετσι θα ειναι ευελικτο , δεν θα κολλαει σε διαδικασιες και θα μπορει να κραταει ενα καλο επιπεδο, αποκλειοντας επιδοξους προβοκατορες που θα επιχειρουσαν να το απαξιωσουν. Υπαρχουν βεβαια προβληματα σχετικα με την ψηφιακη υπογραφη και την πιστοποιηση της, τα προσωπικα δεδομενα κ.α.. …αλλα φανταζομαι οτι βρισκεται λυση. Και φανταζομαι οτι θα υπαρξει υποστηριξη απο προοδευτικους ανθρωπους, οπως π.χ. υπηρξε για το παρον μπλογκ σας ( εγω πληροφορηθηκα την υπαρξη του απο την τηλεοραση και καποια εφημεριδα)
  Πιστευω οτι καπως ετσι θα ειναι το μελλον της δημοκρατιας.
  Αληθεια στην Αμερικη , με την πρωτοπορεια στο διαδικτυο, υπαρχει καποιος αναλογος τροπος πιεσης εκ μερους της κοινης γνωμης?

 14. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Μελίνα, πολύ καλή η ιδέα σου. Τα σκέφτομαι όλα αυτά αλλά δεν έχω απεριόριστο χρόνο. Έχουν γίνει μερικές διαδικτυακές «διαδηλώσεις» μέχρι τώρα και είχαν κάποια απήχηση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα.

  Στην Αμερική υπάρχουν πολλών ειδών οργανώσεις πολιτών που ασκούν πίεση (κάνουν λόμπυ) στην πολιτική ηγεσία για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Π.χ. το πανίσχυρο National Rifle Association παρακολουθεί τις θέσεις και το πώς ψηφίζει ο κάθε υποψήφιος για θέματα οπλοχρησίας και τους ανταμοίβει ή τους τιμωρεί μέσω της στήριξής τους ή μη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες οργανώσεις. Όλα είναι κομματικοποιημένα. Επίσης τα μεγάλα συνδικάτα ζητούν από τους υποψηφίους να τοποθετηθούν στα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και αναλόγως δίνουν την υποστήριξή τους (κάνουν endorsement). Ούτε αυτό υπάρχει στην Ελλάδα. Ακόμα και οι εφημερίδες στην Αμερική κάνουν endorse υποψηφίους. Ούτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα.

 15. PARAGAS Says:

  «ΔΩΡΑΚΙ» ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρέχει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη πενταετία σε εν ενεργεία δικαστικούς και συνταξιούχους.
  Η ρύθμιση αυτή, που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για την αύξηση των συντάξεων του Δημοσίου και άρχισε να συζητείται χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπει ότι θα καταβληθεί τμηματικά, θα αφορά την προηγούμενη πενταετία (1.1.2003-31.12.2007) και θα υπολογιστεί με βάση τον μηνιαίο βασικό μισθό των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ύψους 4.072 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 3.994 ευρώ για τα υπόλοιπα έτη. ΛΙΤΟΤΗΤΑ!!!!!!!!!!!! Ε????????

 16. ablas Says:

  Ποιός δικαστής αποφασίζει για τον μισθό του;
  Τι άλλες βλακείες θα δούμε;

  Στο μισθοδικείο δεν είναι μόνο δικαστές, για την ακρίβεια η μειοψηφία είναι.
  Να το ψάχνουμε πριν αρχίσουμε να κράζουμε. Κρίμα είναι.

 17. Stathis Says:

  είναι πρόταση καρατζαφέρη. από τις ελάχιστες – ίσως η μόνη- που συμφωνώ μαζί του.

 18. PARAGAS Says:

  http://www.protothema.gr/content.php?id=474
  εν-διαφέρει!!! Για διαβάστε το!

 19. Νερατζιά(ή) Says:

  …περί…ατέλειας….

  http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1495034

 20. Νερατζιά(ή) Says:

  ….Πόσοι ενδιαφέρθηκαν για Πάρνηθα??!!! Θέλετε να μάθετε??
  5 από τους 30 Βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή περιβάλλοντος…
  Σελ.8,Ναυτεμπορική, στήλη Υποδιαστολές, 4.4.2008
  Αυτά.

 21. Αρίστος Says:

  Α, καλαααααααα…..

 22. Νερατζιά(ή) Says:

  Απο Skai.gr/ Περιβάλλον….

  «»»Αντιδρούν βουλευτές στην πρόταση Σταθάκη

  26/04/2008

  Ο βουλευτής Άρης Σταθάκης
  Με αστεία επιχειρήματα αντιδρούν ορισμένοι βουλευτές στην πρόταση του βουλευτή Άρη Σταθάκη να πάρουν υβριδικά αυτοκίνητα, όπως δηλώνει ο ίδιος.

  Παρ’ ότι και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας παροτρύνει τους βουλευτές να επιλέξουν υβριδικά αυτοκίνητα, προκειμένου να δώσουν παράδειγμα οικολογικής ευαισθησίας, οι περισσότεροι δεν δείχνουν να συγκινούνται.

  Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο οποίος ο οποίος μίλησε για το θέμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είχε υποβάλει την πρόταση για τα υβριδικά επί προεδρίας Άννας Ψαρούδα Μπενάκη, οι υπεύθυνοι για τα αυτοκίνητα της Βουλής του συνέστησαν να μην επιμείνει στην πρότασή του γιατί ορισμένοι ίσως θεωρήσουν ότι ωφελήθηκε από συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων.

  Ο Άρης Σταθάκης κάνει λόγο για στενοκεφαλιά και για καχυποψία που δεν μπορούσε να φανταστεί. «»»

 23. Νερατζιά(ή) Says:

  μήπως μετα και από αυτό το “πασχαλιατικο δώρο”…

  «»Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να διεκδικήσουν και το εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

  Πλήρης σύνταξη στους συμβασιούχους

  Ανατροπή στο Ασφαλιστικό από απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

  Συμβασιούχοι του Δημοσίου σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας στις 15 Φεβρουαρίου
  ΑΠΕ Νέα δεδομένα στο Ασφαλιστικό δημιουργεί απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στον «στενό» ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου αποκτούν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία στηρίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των συμβασιούχων και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι αποκτούν πλέον πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εφάπαξ αποζημίωση περίπου 250.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.

  Η σχετική απόφαση που ελήφθη στις 15 Απριλίου 2008 από το Τμήμα της Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να επιταχύνει, εκτός των άλλων, και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι μια εξέλιξη την οποία δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ως τις 2 Αυγούστου 2008 αναμένεται να εκδοθεί ακόμη μία απόφαση του Δικαστηρίου η οποία αφορά την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

  Το σκεπτικό της απόφασης ορίζει ρητά ότι στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση το Δημόσιο δεν μπορεί υπό την ιδιότητά του ως εργοδότης να λαμβάνει μέτρα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την Κοινοτική Οδηγία 1999/70. Παράλληλα, δέχεται ότι ο γενικός κανόνας Κοινοτικού Δικαίου για την απασχόληση διαμορφώνεται με βάση τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ως εκ τούτου, επιβάλει στους φορείς του Δημοσίου να αποκλείσουν τους συμβασιούχους από τις συντάξεις που εμπίπτουν στο υποχρεωτικό και κατώτατο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να τους εντάξουν στο αντίστοιχο σύστημα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

  Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δέχεται ότι «στην έννοια της ίσης μεταχείρισης στους όρους απασχόλησης μεταξύ των εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου υπάγονται τόσο οι αμοιβές όσο και οι συντάξεις που καταβάλλονται βάσει της σχέσης εργασίας». «Οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου» αναφέρεται «συνιστούν τη γενική μορφή σχέσεων εργασίας,μολονότι αναγνωρίζεται ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου αποτελούν χαρακτηριστικό της απασχόλησης σε ορισμένους τομείς ή για ορισμένα καθήκοντα και δραστηριότητες.Η Αρχή κράτους-μέλους που ενεργεί ως δημόσιος εργοδότης δεν μπορεί να λαμβάνει μέτρα,ερχόμενα σε αντίθεση με τον σκοπό που επιδιώκουν η Οδηγία (1999/70) και η συμφωνία-πλαίσιο,την αποτροπή δηλαδή της καταχρηστικής χρησιμοποιήσεως συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Η διαπίστωση αυτή υψώνει ασπίδα προστασίας στους εργαζομένους, καθώς το Δικαστήριο δέχεται ότι και το Δημόσιο υποχρεούται να συμμορφώνεται προς τις επιταγές της ΚΟ 1999/70. Η συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και έχει συμπεριληφθεί στην Οδηγία 1999/70 είναι απολύτως σαφής ως προς τα δικαιώματα των συμβασιούχων, έτσι ώστε μπορεί να γίνεται επίκλησή της και ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Ανοίγει μ΄ αυτόν τον τρόπο ο δρόμος στους συμβασιούχους να διεκδικήσουν, εκτός από τη σύνταξη, και το εφάπαξ που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ή το τακτικό προσωπικό που υπηρετεί στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να λαμβάνουν ως εφάπαξ περίπου 15.000 ευρώ ο καθένας. Αντιθέτως, σήμερα η πλειονότητα των συμβασιούχων κινδυνεύουν να μην έχουν καν ασφαλιστική κάλυψη, καθώς συνήθως δεν συμπληρώνουν ούτε καν τα ένσημα της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπόκεινται σε διαδοχική ασφάλιση ανάλογα με τους φορείς στους οποίους απασχολούνται. «»
  Απο Βήμα του Μ.Σαββατου…

  θα πρέπει να συνδράμεται και εσείς για τα “αγαπημένα παιδιά” σας…διότι ο απλός λαός δεν μπορεί πλέον να επωμιστεί και αυτό το κόστος…???

 24. Νερατζιά(ή) Says:

  από την Καθημερινή της Παρασκευής

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100061_02/05/2008_268366

 25. Νερατζιά(ή) Says:

  πόσοι ήταν στην χθεσινή επερώτηση στην Βουλή για την ΑΚΡΙΒΕΙΑ(σύμφωνα με το mega, ΒΡΑΔΥΝΟ ΔΕΛΤΙΟ?
  6-8 άτομα!!!

 26. Κώστας Says:

  Ανακάλυψα σήμερα τυχαία την ιστοσελίδα σας καθώς και την http://greekuniversityreform.wordpress.com/ και μια φρέσκια ελπίδα φάνηκε στον ορίζοντα. Κάτι κινείται, κάτι πάει να γίνει, κάτι θα γίνει!!

  Είμαι ένας από τα 7 με 10 εκατ. των Ελλήνων της διασποράς, σε ηλικία σύνταξης και οικογενειακή παραμονή στην διασπορά πάνω από 200 χρόνια (ίσως και πολύ πολύ περισσότερο). Τα Ελληνικά ήταν και είναι η πρώτη μου γλώσσα και με έχει πιάσει απελπισία εδώ και πολλά χρόνια βλέποντας το όνειρο Ελλάδα σιγά σιγά να εξαφανίζεται (τουλάχιστον για εμένα, αλλά φοβάμαι και για πολλά άλλα εκατομμύρια Ελλήνων στην Διασπορά και όχι μόνο).

  Πρόσφατα έφτιαξα και μιαν ιστοσελίδα με τίτλο http://www.ZHTEITAI-KOMMA.com (λατινικούς χαρακτήρες, κεφαλαία ή μικρά δεν έχει σημασία) μαζί με ένα Φόρουμ (http://zhteitai-komma.com/bb3/ ) στο οποίο είχα την ελπίδα ότι πολλές ιδέες θα βγαίναν για κουβέντα. Αλλά που τέτοια τύχη. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και μια πολύ πρόχειρη ανάλυση (σε φύλλο εργασίας http://www.zhteitai-komma.com/analisi.html) των οικονομικών μιας φανταστικής χώρας που λέγεται Ελλάδα. Οι αριθμοί που βγάζω εκεί, κάπου στην τύχη, μοιάζουν πολύ με τα όσα διαβάζω εδώ σε αυτό το δικό σας blog και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ, μου δίνουν την ελπίδα και πάλι ότι κάτι θα γίνει, γιατί κάτι πρέπει να γίνει!!
  Σας εύχομαι λοιπόν καλή αντοχή και με την άδεια σας, θα ήθελα να κάνω μερικές αναφορές (πάντα με links σε δικές σας σελίδες), γιατί ομολογώ λίγες σοβαρές φωνές έχω βρει μέχρι τα σήμερα σε αυτό το τέρας που λέγεται Ιντερνέτ.
  Κώστας

 27. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Αγαπητέ Κώστα, η αγάπη σου για την Ελλάδα είναι εμφανής. Πού βρίσκεσαι; Δεν σκέφτεσαι να πάρεις τη σύνταξη και να γυρίσεις στην Ελλάδα;

  Κάτι κινείται αλλά είναι λίγο. Ο κόσμος έχει απηυδήσει αλλά δεν έχει επιλογές πλέον. Η κατάσταση θυμίζει 1908

  http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080703&nid=9085498&sn=&spid=

  αλλά μας λείπει ένας Ελευθέριος Βενιζέλος.

 28. Κώστας Says:

  Γεια σου Θέμη, σου στέλνω εμέϊλ στην προσωπική σου διεύθυνση στο .edu
  Κώστας

 29. Νερατζιά(ή) Says:

  Για διαβάστε και αυτό…
  http://troktiko.blogspot.com/2008/11/4_12.html

 30. Παράγκας Says:

  Ο τόπος περνάει δύσκολες ώρες οικονομικά. Θα περικόψετε τους μισθούς σας;;;

 31. Παράγκας Says:

  Ακούσατε κάτι για περικοπή μισθών;;;

 32. Παράγκας Says:

  Στο πλαίσιο σταθερότητας και λιτότητας, θα μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών;;;

 33. Παράγκας Says:

  Στην Α.Κ.Τ.Υ….
  Ιδιωτικός Τομέας :περικοπές ημερών εργασίας (πιο sic, απασχόλησης), λιγότερα ένσημα, μηδενικές αυξήσεις εώς απολύσεις κλπ.
  Δημόσιος Τομέας: τάδε εκαντοντάδες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, προκυρήξεις κλπ.(σαν να μη τρέχει τίποτα!!!).

 34. Παράγκας Says:

  Εν τω μεταξύ στην Α.Κ.Τ.Υ….
  με την μηδενική παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα….
  ———————————————————————-
  «Με στόχο την εξοικονόμηση περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε το κλείσιμο του παραρτήματος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, της γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, καθώς και περικοπές των μισθών των διευθυντών των εποπτευόμενων φορέων.

  Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ταυτόχρονα δύο διαγωνισμούς πρόσληψης φυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, 194 μόνιμων και 1.100 συμβασιούχων για την κάλυψη εποχικών αναγκών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

  Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται και η πραγματοποίηση τρίτου διαγωνισμού στον οποίο θα μοριοδοτούνται οι άνεργοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν προϋπηρεσία πολλών ετών.»
  Από skai.gr

 35. Παράγκας Says:

  Εν τω μεταξύ στην Α.Κ.Τ.Υ….
  με την μηδενική παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα….
  http://troktiko.blogspot.com/2009/02/10_27.html

 36. Παράγκας Says:

  πηγή:
  http://troktiko.blogspot.com/2009/03/blog-post_6992.html

 37. Παράγκας Says:

  εν τω μεταξύ στην Α.Κ.Τ.Υ. ……της ύφεσης και επιτήρησης…
  http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=66681

 38. Παράγκας Says:

  εν τω μεταξύ στην Α.Κ.Τ.Υ. ……της ύφεσης και επιτήρησης…

  http://troktiko.blogspot.com/2009/05/300_24.html

 39. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=4018883

  «Πράσινο» για αυξήσεις στα μέλη του Μισθοδικείου

 40. Παράγκας Says:

  Εν τω μεταξύ η Α.Π.Α.Κ.Τ.Υ.
  ….»ακροβατεί» επικίνδυνα σε ένα «σκοινί» επιτήρησης, υποβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας, δημόσιου χρέους, αφραγκίας, 1.000.000 (still growing) ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, δανεικών, ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ (sic), «τακτ!ω!ποίησης» γενικής…
  Αλλά δεν ακούμε τίποτα για μείωση μισθών βουλευτών…..

 41. Παράγκας Says:

  Τροπολογίας το ανάγνωσμα(το κατακαλόκαιρο)…

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4527043&ct=1

 42. Παράγκας Says:

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=64553

 43. ΛΙΜΑΝΙΣΙΟΣ Says:

  ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ ΕΙΧΑΝ «ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ» ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 €. ΤΟ 2003 ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ . ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ) ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΡΟΙ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ Κ.Λ.Π ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΣΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΛΕΟΝ «ΜΙΣΘΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΥΨΟΥΣ 9.000 € ΑΝΤΙ ΓΙΑ 3.000 € ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ. ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΨΟΜΕΝΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ. ΜΙΣΘΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ. ΤΟ 2007 Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ ΞΑΝΑΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ Κ.Λ.Π. ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΟΝ «ΜΙΣΘΟ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Τ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΕΞΟΔΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ.

 44. Παράγκας Says:

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=7760&catid=13

 45. Παράγκας Says:

  http://troktiko.blogspot.com/2010/02/blog-post_4885.html

 46. Παράγκας Says:

  Έρχονται οι…γ-ελαστικότερες σχέσεις εργασίας, στην Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ.

  «Πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση και τον εξορθολογισμό των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

  Ο υπουργός ανέφερε πάντως ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, που καταμετρώνται σήμερα στο 6% με 6,5%, αποτελούν «εγγενή ανάγκη της αγοράς» και επισήμανε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που επιθυμούν να απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

  «Ελαστικότερες σχέσεις εργασίας»

  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010, σελ. 7

 47. Παράγκας Says:

  Αν δ ε ν ΔΕΙΞΕΤΕ ,
  ε σ ε ί ς οι πολιτικοί το δρόμο της Λιτότητας, της Αξιοκρατίας, της Θυσίας, του μη Ρουσφετιού….
  μην περιμένετε να πεισθεί ο κόσμος…

 48. Παράγκας Says:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4586727

  Στην Ιταλία όμως…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: