Κριτική στις «20 θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» του Ε. Βενιζέλου

1. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς, ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής εμπιστοσύνης και κυβερνητικής ευθύνης.

Το παραπάνω δεν λέει τίποτα ουσιώδες. Γενικολογίες και αυτονόητα.

2. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει και συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στις νέες ιδέες, στις σύγχρονες ευαισθησίες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα κίνημα κατά της αδικίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Κίνημα για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων σε όλους. Ένα κίνημα που ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, που αγκαλιάζει τους παλιννοστούντες, που προωθεί την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Ποιός μπορεί να διαφωνήσει σε αυτά; Κανείς. Το θέμα είναι, με ποιόν τρόπο, ή σε ποιό βαθμό.

3. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες. Ένα ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος τώρα που έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Μα αυτά ακριβώς που λέει είναι παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες.

4. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο και διασφαλίζει την αυτονομία της από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντλεί τη δύναμη του από το λαό. Ένα ΠΑΣΟΚ – κίνημα υπεράσπισης της πολιτικής που ανοίγει και χειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα. Ένα ΠΑΣΟΚ που πείθει τον διστακτικό και απογοητευμένο πολίτη και του δίνει κίνητρο να συμμετάσχει ξανά στην πολιτική.

Και πάλι, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Το θέμα είναι «πώς». Π.χ. η αυτονομία από εξωθεσμικά κέντρα. Ας καταθέσει ο κ. Βενιζέλος κάποιες προτάσεις για την χρηματοδότηση των εκλογικών εκστρατειών των βουλευτών. Όσον αφορά τα ΜΜΕ, οι ιδέες περί «βασικού μετόχου», στις οποίες από ό,τι ξέρω και ο ίδιος συνεισέφερε, αποδείχτηκαν πατάτα.

5. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι δεν υπάρχουν «ουδέτερες μεταρρυθμίσεις». Ένα ΠΑΣΟΚ με προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, που ξέρει να δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το μεγάλο θεσμικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας είναι η κατάσταση του κράτους. Ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού, αυταρχικού, αναποτελεσματικού που ταλαιπωρεί, αγνοεί και εγκαταλείπει τον πολίτη. Στη θέση του θέλουμε ένα κράτος αποκεντρωμένο, αντιγραφειοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές, φιλικό στον πολίτη. Ένα κράτος που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

Ωραία. Θέλω να ακούσω ΠΩΣ. Π.χ., ο Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσε κάποιες ιδέες για αυτό το θέμα. Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κ. Βενιζέλος; Ας πάρει επιτέλους μιά ξεκάθαρη θέση.

6. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι πατριωτικό καθήκον είναι αφενός η σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και αφετέρου η υπεράσπιση της γλώσσας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος, χάρηκα που σας γνώρισα. Είστε καλά; Και μεις καλά.

7. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει τις κατακτήσεις και τη συμβολή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά αναγνωρίζει και τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της. Ένα ΠΑΣΟΚ με αυτογνωσία, με ειλικρινή αυτοκριτική στάση αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξο και δημιουργικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που κατανοεί τα αίτια της εκλογικής του ήττας, αλλά υπερβαίνει τις δυσκολίες και στοχεύει στη νίκη.

Ε πες μας επιτέλους, ποιά ακριβώς ήταν αυτά τα λάθη για να καταλάβουμε αν τα καταλάβατε. Γιατί αν δεν τα καταλάβατε, γιατί να σας ξαναψηφίσουμε;

8. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας και του κράτους δικαίου, χωρίς καμία έκπτωση ή διάκριση. Κίνημα υπεράσπισης της διαφάνειας παντού, σε όλα και για όλους.

Βλέπε παραπάνω …

9. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει βαθιά στη μέγιστη δυνατή αποκέντρωση, στην θεσμική ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο του ενεργού πολίτη, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και σε θεσμούς κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επίπεδο. Ένα ΠΑΣΟΚ κίνημα αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, κίνημα των περιφερειών, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών και απομονωμένων περιοχών.

Τα ίδια …

10. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια για αυτήν. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει καλά τις εθνικές προτεραιότητες και μπορεί να παίζει ενεργό ρόλο στην ανοικτή και διαρκή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνή οντότητα, πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη, με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που δεν είναι ουραγός, αλλά ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί παθητικά την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά αναλαμβάνει θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ως επίτευγμα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που πρέπει να διατηρηθεί. Θέλουμε μία Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τη σημασία της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης για την διαφύλαξη της ειρήνης, την άρση των κραυγαλέων διεθνών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας, της φτώχειας, των περιβαλλοντικών καταστροφών πλανητικής κλίμακας.

Άρχισα να κουράζομαι …

11. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σ΄ ένα νέο κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί αναπτυξιακά, αλλά ταυτόχρονα και αναδιανεμητικά. Ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση και προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που συμπιέζονται διαρκώς. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την εργασία και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και φροντίζει για την αύξηση και την δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.

Διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση; Δηλαδή, ανεργία 0%; Από ό,τι ξέρω, μόνο η Σοβιετική Ένωση το κατάφερε αυτό.

12. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και προωθεί μία οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, «πράσινο», βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, εγγυάται τη διαφανή λειτουργία της αγοράς, προστατεύει τον καταναλωτή από την ακρίβεια, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αξιοποιεί σύγχρονες πηγές πλούτου για τη χώρα η πιο σημαντική από τις οποίες είναι οι άνθρωποί της: Οι νέοι εργαζόμενοι, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι νέοι αγρότες, οι ερευνητές που προωθούν τη γνώση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι η αγορά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας, της οικολογικής ανισορροπίας. Αντίθετα γνωρίζει καλά ότι αυτά είναι πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.

Είναι θετικό που είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας ο κ. Βενιζέλος. Πάλι καλά που δεν θεωρεί τους επιχειρηματίες αιμοσταγείς κερδοσκόπους όπως η υπόλοιπη αριστερά την οποία συχνά κολακεύει. Αλλά θέλω να ακούσω συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα προστατεύσει ο κ. Βενιζέλος τον πολίτη από την ακρίβεια. Θα επιβάλλει διατίμηση;

13. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ με οικολογική συνείδηση, που προσθέτει την περιβαλλοντική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές του και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι ο κόσμος μας δεν είναι αναλώσιμος και δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά και στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Γεγονός που επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής και ριζική αναθεώρηση της ατομικής και συλλογικής μας συμπεριφοράς.

Αυτονόητα.

14. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο: Το δημόσιο αγαθό, το δημόσιο χώρο, τα δημόσια δίκτυα, την καθολική δημόσια υπηρεσία, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον απέναντι στο ατομοκεντρικό και το συντεχνιακό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ένα ΠΑΣΟΚ που διασφαλίζει για όλους το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το δημόσιο αγαθό της υγείας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του παιδιού και όλων των μορφών οικογένειας.

Όταν οι διάφοροι καταληψίες πέρυσι έκτιζαν στα γραφεία τους πρυτάνεις και προέβαιναν σε καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, πού ήταν ο κ. Βενιζέλος;

15. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα παιδείας και πολιτισμού, ως κίνημα νέων. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, που εφαρμόζει μία συνολική και ενιαία θεώρηση της παιδείας από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, που θέτει σε προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο, που δεν παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά διασφαλίζει την αναβάθμισή του και προσφέρει αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τις σπουδές και το εργασιακό μέλλον όλων των παιδιών της Ελλάδας.

Τις λύσεις περιμένουμε να ακούσουμε κ. Βενιζέλο, όχι τα ευχολόγια.

16. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα – θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα – μηχανισμός. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, παρεμβατικό, με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.

Πολύ χρησιμοποιεί τελευταία τη λέξη «φοβικό». Αλήθεια, δεν είναι φοβικό να αντιδράς στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πιστεύοντας, ή ενισχύοντας το φόβο κάποιων πολιτών, ότι θα καταστραφεί η δημόσια παιδεία;

17. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

😮

18. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι η ανανέωση του πρέπει να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του και να διατηρεί διαρκώς ανοικτή την επαφή του με τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας.

Σχηματίζω την εντύπωση ότι τα κείμενα του ΒΒ τα γράφει ηλεκτρονικός υπολογιστής. Οι ίδιες όμορφες λέξεις επανασυνδυάζονται άπειρες φορές χωρίς να λένε τίποτα πέραν του αυτονόητου.

19. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά. Διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά και θα προτείνει πολιτικό πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων ανεξάρτητα από διαφορές και συμφωνίες, αναζητώντας πάντα την ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση.

Προγραμματική σύγκλιση με το ΚΚΕ; Καλή επιτυχία.

20. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο και νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική προοπτική. Ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να προβάλει πάλι ως πειστική και εναλλακτική λύση προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο την ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας.

Το αστείο είναι ότι κάποιοι κατηγόρησαν τον Καραμανλή ότι η ομιλία του στη Βουλή ήταν έκθεση ιδεών. Το παραπάνω κι αν είναι έκθεση ιδεών, και μάλιστα κακή! Ρε παιδιά, αν το ΠΑΣΟΚ κατέβει στις επόμενες εκλογές με θέσεις σαν κι αυτές, δεν πρόκειται να πάρει ούτε το 38%. Έλεος !!

Advertisements

70 Σχόλια to “Κριτική στις «20 θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» του Ε. Βενιζέλου”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  «Το θέμα όμως είναι οτι τα κρατικά, πότε δεν μπορεί να είναι καλά, πάντα χρεωκοπημένα και άχρηστα θα είναι.»

  Διαφωνώ σε αυτό. Απόδειξη: τα εξαιρετικά δημόσια πανεπιστήμια της Αμερικής. Όλα εξαρτώνται από την οργάνωση και τον τρόπο διοίκησης.

 2. Τζένη Says:

  Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να αποκτήσουμε και εδώ δημόσια σχολεία και πανεπιστημία σαν της Καλιφόρνιας, για να γκρεμίσουμε ένα φασιστικό άρθρο?

  Εν πάσει περιπτώσει, γνωρίζω την απάντησή σας, όπως και εσείς γνωρίζετε το πιο αποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης….

 3. Τζένη Says:

  πάσει=πάση

 4. animalis Says:

  Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να είμαστε περήφανοι για την οκταετία Σημίτη.
  Τόσος κόσμος, που έστρεψε την πλάτη του έχει λάθος;
  Ας πω λίγα πράγματα.
  1ον. Δεν προσπάθησε κανείς να περάσει τις απαιτήσεις του Λαού στην κυβερνητική πολιτική με αποτέλεσμα όλα τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Σημίτη να μην έχουν ορατά αποτελέσματα στο Λαό.
  2ον. Ο στόχος της ΟΝΕ, που μας έδωσε σταθερότητα, οδήγησε σε μια σφικτή οικονομική πολιτική, που ο Λαός δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί.
  3ον. Οι τρεις διεκδικητές κατείχαν τα υπουργεία, που παρόλο τον πόλεμο, έχουν αφήσει τεράστιο έργο, που έχει επηρρεάσει καταλυτικά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στο κύρος της χώρας μας.
  4ον. Ο Κος Σημίτης έχει τις ίδιες ευθύνες με το σημερινό Πρόεδρο, διότι δεν ήρθε σε σύγκρουση ανοικτή και αδυσώπητη με συμφέροντα και διαπλεκόμενα κέντρα των ΜΜΕ και εργολάβων.
  5ον. Φαινόμενα όπως το χρηματιστήριο, ενώ έχουν χρώμα και άρωμα γαλάζιο, το αφήσαμε να αιωρείτε ως ομίχλη πάνω από την παράταξη.
  6ον. Δεν αναδείχθηκαν οι ευθύνες επιχειρηματιών σχετικών με τη Ρηγίλλης, που εμπόδιζαν συνεχώς και με συνέπεια προς τη ΝΔ την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων.
  7ον. Δεν υπήρχαν τα πρόσωπα, που θα ανεδείκνυαν την όποια αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας σε θέματα, όπως το αγροτικό, με τελικό αποτέλεσμα να δίνετε βήμα σε όλους όσους ήθελαν να εκμεταλευτούν, να καπηλευτούν και τέλος να ψηφοθηρήσουν εις βάρος των αγροτών, όπως ο Κος Μπασιάκος.
  8ον. Η οκταετία Σημίτη έχει τα χαρακτηριστικά μιας διακυβέρνησης τεχνοκρατικά διαχειριστικής, που ήταν έξω από το κύριο πρόσωπο του Κινήματος, ως λαοπρόβλητου ιδεολογικού σχηματισμού.
  9ον. Ο Λαός έχει πέσει προ πολλού στην παγίδα της απολιτικοποίησης και του όλοι ίδιοι είναι, που έχει προωθήση ο νεοσυντηρητισμός και το αριστερό του στήριγμα το ΚΚΕ.
  10ον. Οικονομικές επιλογές σε θέματα απασχόλησης και μεγάλων έργων, που δεν συμβάδιζαν με την έννοια της πλήρους απασχόλησης και του δημόσιου χαρακτήρα των έργων δεν έγιναν αποδεκτές από το λαό του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
  11ον. Όταν ένας πολιτικός βλέπει να χρησιμοποιείται η πολιτική του ως βαρίδι από τους αντιπάλους του, τότε προσπαθεί όχι να δικαιολογήσει αλλά να αποδείξει την πολιτική απάτη, αλλά αυτό δεν έγινε με αποδεκτό τρόπο.
  12ον. Η κριτική μου στην επιστολή πιο πάνω έχει στόχο και τους τρεις αν την δείτε πιο προσεκτικά.
  13ον. Όλοι εμείς που δεν δουλέψαμε όπως έπρεπε να διαλύσουμε τα φαινόμενα ηγεμονισμού από προσκολλημένους στη διαφθορά της εξουσίας ανθρώπους και να αναδείξουμε την πολιτική Σημίτη, έχουμε ευθύνες για την ήττα.
  14ον. Λάθη όλοι κάνουν και επιβάλλεται να τα αναγνωρίζουν, είναι τίμιο και αναδεικνύει το ανώτερο του χαρακτήρα.
  15ον. Ο Κος Σημίτης έχοντας προσφέρει πολλά, βλέποντας ότι οι αντίπαλοί μας χρησιμοποιούν τα όποια λάθη του εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αν απελευθέρωνε το κίνημα όχι από την παρουσία του αλλά από τις ευθύνες του σε θέματα πολιτικής, τότε θα οδηγούσε τους αντιπάλους σε πενία επιχειρημάτων.
  16ον. Όποιος και να είναι πρόεδρος σίγουρα θα είμαστε μαζί, διότι διάσπαση το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ένα μόνο υπεύθυνο αλλά όλους μας.
  17ον. Όποιος και να είναι πρόεδρος, πρέπει την επομένη άμεσα να οδηγήσει στην απαίτηση για εξεταστική όλες της υποθέσεις “μαύρου χρήματος” για να δούμε επιτέλους ποιά είναι η διαφθορά στην Ελλάδα. Αυτό είναι ρήξη με το παρελθόν.
  Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το κύριο λάθος μας το ‘96-’04 ήταν ότι βάλαμε στο κέντρο την οικονομική πολιτική και όχι τον άνθρωπο ή τουλάχιστον δεν το εισέπραξε ποτέ αυτό η κοινωνία και η κοινωνία μας το πληρώνει.
  Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είμαστε μαζί αλλά και να ερχόμαστε σε ρήξη ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
  Δεν πρέπει να περάσει άλλη μια τετραετία απολογίας της οκταετίας Σημίτη αλλά ανοικτή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με το νεοσυντηρητισμό.

 5. diogenis Says:

  Καλα τα «Θελουμε» Βαγγο μου μπορειτε ομως???

 6. Sotiris Says:

  κατ αρχήν ούτε και τα θέλω είναι σοβαρά. Και όλοι περιμέναμε κάτι καλύτερο από έναν τόσο «φωτισμένο» άνθρωπο…..

  Επίσης στην ατέρμονη και ακατάσχετη παραφιλολογία περί ενότητας του κόμματος σας παραπέμπω στο http://www.sotiris-koukios.blogspot.com

 7. .νικος. Says:

  Τελικά αυτό το θόλωμα και η στρογγυλοποίηση των θέσεων στο όνομα της ενότητας αρχίζει να μ’ ενοχλεί.

  Διάβασα ένα άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο «Γιατί όχι διάσπαση»:

  Αλλά γιατί η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ από άλλους θεωρείται δυστύχημα και από άλλους ευτύχημα; Αν οι οπαδοί της κυβέρνησης το θεωρούν ευτύχημα με τη σκέψη ότι η αντιπολίτευση που θα συναντήσουν θα είναι ασθενέστερη, μπορεί και να κάνουν λάθος.

  Γιατί όχι διάσπαση λοιπόν; Σε δύο ή ακόμα και σε τρία κόμματα;

  @ Θέμης. Θέμη τι λες ν’ ανοίξεις ένα «entry» μ’ αυτό το θέμα; Νομίζω έχει αρκετό ενδιαφέρον.

 8. .νικος. Says:

  Το Link του άρθρου «Γιατί όχι διάσπαση»:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_34_04/10/2007_243797

 9. Nikos Says:

  Σε μια νεοτερική Ελλάδα που διαφεντεύει η πραγματικότητα των πολιτικών που ούτε προτείνουν αλλά και ούτε εκτίθενται κατά τη διάρκεια της 4ετίας, παρά μόνο προεκλογικά, προγράμματα όπως του ΒΒ, μπορεί και να ακούγονται πειστικά.
  Ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από γενικότητες και που δεν θέλει να θίξει κανένα θέμα. Μάλιστα, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μας εξηγήσει ο ΒΒ πώς θα δημιουργήσει τις τομές και τις αλλαγές με πολιτικά στελέχη τύπου Εύα Κ; Γιατί με αυτά βλέπουμε ότι συναναστρέφεται αυτή τη δύσκολη προ-εκλογική περίοδο.
  Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια δυσκολία στο να απεμπλακεί από φεδρές προσωπικότητες που γαντζώθηκαν πάνω του κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σημίτη που αναμφισβήτητα άφησε έργο πίσω της, δημιούργησε με επιμέρους πολιτικές αποφάσεις και σκάνδαλα τύπου Χρηματιστήριο, φοβερά προβλήματα στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Ξέχασε τους χαμηλόμισθους, τους εργάτες και τη βάση της κοινωνίας γενικότερα στην προσπάθειά της να διευρύνει τη μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη, επικίνδυνη κοινωνικά, διότι φοβάται μη έρθουν τα πάνω κάτω και χάσει την ευημερία που οι τράπεζες και τα δάνεια της προσφέρουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη το λαό του. Αυτός το δημιούργησε, οπότε η ύπαρξη του χωρίς αυτόν ειναί από αμφίβολη μέχρι αδύνατη. Μια νέα τετραετία τύπου Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστεί.

 10. Sotiris Says:

  Σήμερα ανέβασα ένα ποστ στο http://www.sotiris-koukios.blogspot.com με τίτλο ‘Ένα ιδεολογικό κείμενο …χωρίς λιπαρά». Νομίζω ότι απαντάει στο γιατί έχασε το ΠΑΣΟΚ και γιατί θα ξαναχάσει…

 11. papaioannou Says:

  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  παρτε θεση για την δημοκρατια.

  συγνωμη για την ενδεχομενη ενοχληση

 12. πώς θα λένε το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς; Says:

  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  παρτε θεση για την δημοκρατια.

  Καλά τώρα διαπιστώσατε πως υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικότητας στο κίνημα; Τόσα χρόνια που ήσασταν;

 13. papaioannou Says:

  Το αυτονοητο της ηττας της 16 Σεπτεμβριου επιβαλει τηναλαγη ηγεσιας και Tο ρεύμα της Ελπίδας. οδηγεισε αυτη.
  Γιατο μελλον την αλαγη και την χωρα.
  Για την Δημοκρατια.
  Γαι να μην μεγαλωσουν τα παιδια μας με παπανδρεου και καραμανλη

 14. baluck Says:

  @ papaioannou
  Το χειρότερο θα είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, έχοντας πρότυπα.βοναπαρτισμού και ξέφρενου αρριβισμού.
  Αν απαντάνε στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις παιδί μου…»¨
  -» θα ήθελα να γίνω αρχηγός κόμματος….ή πρωθυπουργός ..» τότε ναι και πρέπει να ανησυχούμε!!!

 15. ΜΑΚΗΣ Says:

  @baluck

  ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ, ΝΑ ΠΕΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ, ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΗ ΧΑΧΩΛΟΥ.

 16. maria Says:

  nai kai ta tria mou paidia einai amerikanoi polites opote exoun ola ta dikaiomata , pou xereis , aurio mporei ena na einai o aurianos president
  pou lene kai oi amerikanoi.
  xa.

 17. papaioannou Says:

  Φιλοι (δεν λεω συντροφοι για να μην εκτεθουμε σε δημοσιο χωρο) Ας κρατησουμε ενα επιπεδο στην αντιπαραθεση.

  Τα περι καταγωγης ιθαγενειας η εθνικοτητας του ΓΑΠ ας τα αφησουμε στην παντα ως ευαισθητα προσωπικα δεδομενα.

  Η ΝΙΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ

 18. maria Says:

  ego den ethixa tin ithageneia i ethnikotita tou giorgou to sxolio itan gia to skeptiko ton laon oti oloi oneireuontai ta paidia tous arxigous…….

  isa -isa sxolio mou uper tou tha breis sto onoma tou.

 19. Nikos Says:

  ontos – tragiko keimeno – kako ekthesiologio me mpoliki mpourdologia

 20. Mary Manti Says:

  Να συμπληρώσω και γω κάτι … έτσι για προβληματισμό!

  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12966&m=A22&aa=1
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12972&m=A76&aa=1
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12516&m=A06&aa=2
  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12519&m=A71&aa=1

  Το παρελθόν … δεν διαγράφεται….είναι ΕΔΩ από το 96 και μετά … και μάλιστα είναι και διαφωτιστικό…Κε Παπαιωάννου!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: