Τι έπρεπε να είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ

Μετά την ήττα όλοι φυσικά λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. Κάποιοι την αποδίδουν αποκλειστικά στο πρόσωπο του αρχηγού και σε γκάφες, όπως η τελευταία με τη Φώφη και τη Βούλα. Άλλοι, όπως ο Τσοχατζόπουλος, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι πιό «αριστερό», εννοώντας μάλλον ότι θα έπρεπε να είναι πιό κοντά σε θέσεις στο Συνασπισμό. Κατά τη γνώμη μου αυτή η θέση είναι απύθμενα ανόητη.

Aς πω και γω τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ήταν η εξής:

α) Έπρεπε να κάνει θαρραλέα αυτοκριτική, να αναγνωρίσει ρητά και ξεκάθαρα τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να απομακρύνει τα στελέχη εκείνα που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Να πει, π.χ., ήταν λάθος μας να ιδρύσουμε τόσα πολλά νέα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς να έχουμε τα μέσα να τα υποστηρίξουμε. Αυτό φυσικά θα ήταν οδυνηρό γιατί θα δυσαρεστούσε προβεβλημένα στελέχη. Όμως θα έδινε το σωστό μήνυμα στο λαό. Όταν το ΠΑΣΟΚ αποδίδει όλα τα κακώς κείμενα στη ΝΔ που κυβερνάει για μόλις 3.5 χρόνια χάνει την αξιοπιστία του. Ο λαός δεν είναι τόσο χαζός.

β) Έπρεπε να παίξει στο γήπεδο του Καραμανλή: Μεταρρυθμίσεις, διαπλοκή. Να καταδείξει την απουσία έργου (καθόλου δύσκολο) και να τον υπερκεράσει σε μεταρρυθμιστική έξαρση.

γ) Να κάνει αντιπολίτευση βασισμένη σε αρχές, όχι στον καιροσκοπισμό, όχι στο καλόπιασμα των συντεχνιών. Ο κόσμος έχει σιχαθεί τις συντεχνίες, ακόμα και αυτές στις οποίες ανήκει. Όταν έγινε η απεργία των δασκάλων, έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να καταδικάσει τους δασκάλους και όχι να στοχεύει τα βέλη του μόνο στην κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος ότι οι πολιτικοί θεωρούν αυτό που λέω αφελές και ότι έτσι δεν κερδίζονται ψήφοι. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν δίκιο.

Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ήταν πολλές φορές άστοχη, δηλαδή επέκριναν πράγματα που έκανε σωστά η ΝΔ και άφηναν ασχολίαστα πράγματα που έκανε πολύ στραβά. Π.χ. δεν αντέδρασαν όσο θα έπρεπε στην πρόσφατη πρόταση της ΝΔ για κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, μιά πράξη που σαφώς ευνοεί τους εύπορους. Εδώ ο Μπους πασχίζει να καταργήσει το φόρο κληρονομιάς και δεν τα καταφέρνει, και θα καταργηθεί στην «αριστερή» Ελλάδα; Προς Θεού.

δ) Το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να ανησυχεί για απώλεια ψήφων προς την αριστερά αλλά να στοχεύσει στο «μεσαίο χώρο» και τους απογοητευμένους από τη ΝΔ.

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας σήμερα είναι νομίζω τα εξής: 1) Διαπλοκή, διαφθορά, συναλλαγή, ρουσφέτι, αναξιοκρατία. 2) Παιδεία 3) Η πολύ χαμηλή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα 4) Η έλλειψη επιχειρηματικότητας. Για μένα θέματα όπως ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας είναι δευτερεύοντα και πρέπει να αφεθούν για μετά. Δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα μαζί. Θα ασχοληθώ μόνο με τα δύο πρώτα.

1) Διαπλοκή, διαφθορά, συναλλαγή, ρουσφέτι, αναξιοκρατία. Είναι ντροπή να μιλάμε ακόμα για αυτά τα πράγματα στον 21ο αιώνα. Είναι ντροπή η χώρα να κατατάσσεται κοντά σε τριτοκοσμικές χώρες όσον αφορά τη διαφάνεια. Με διαφθορά δε μπορούμε να έχουμε ούτε καλή παιδεία ούτε ανάπτυξη. Πώς θα έρθουν επενδύσεις όταν η χώρα δίνει την εικόνα μπανανίας; Με αυτή τη σημαία κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές. Και μετά έγραψε τις υποσχέσεις της στα παλιά της τα παπούτσια. Σε αυτό το μεγάλο θέμα, το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε την απαιτούμενη βαρύτητα. Έγινε τόση φασαρία με το μπλογκ της Αμαλίας. Γιατί δεν παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ μιά δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσει κάποια τουλάχιστον προβλήματα που εξέθεσε η Αμαλία; Τόσο δύσκολο πιά είναι να παταχθούν τα φακελάκια;

Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για τον Παλαιοκρασσά. Παραιτήθηκε πάντως κάνοντας κάποιες πολύ σοβαρές καταγγελίες. Γιατί δεν τον προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ να του ζητήσει συνεργασία; Να του ζητήσει να καταστρώσει μιά δέσμη μέτρων (διοικητικών, νομοθετικών) κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Θα μπορούσαν να προτείνουν ένα σώμα κατά της διαφθοράς στα πρότυπα του Χονγκ Κονγκ. Μέτρα κατά της διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση.

2) Παιδεία. Τεράστια προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες. Το θετικό είναι ότι ΟΛΟΙ πλέον αναγνωρίζουν τα χάλια της παιδείας και ιδιαίτερα των πανεπιστημίων. Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετώπισε παρά ελάχιστα προβλήματα και μάλιστα με χλιαρό τρόπο. Έπρεπε να τους χτυπήσουν αλύπητα! Είναι αυτό μεταρρύθμιση; Μας κοροϊδεύετε; Δεν έπρεπε να το αρνηθούν συνολικά, έπρεπε να πουν ναι σε ό,τι θετικό περιείχε αλλά να προχωρήσουν παραπέρα. Να αλλάξει ριζικά ο νόμος πλαίσιο. Να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο που τα αμερικανικά πανεπιστήμια λειτουργούν θαυμάσια: διοικούνται διαφορετικά! Έπρεπε να τους θυμήσουν ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις από πανεπιστημιακούς και όλες αγνοήθηκαν. Έπρεπε να τους πουν ότι διάλογος δε σημαίνει μόνο να δέχεσαι προτάσεις, αλλά και να ανταπαντάς σε αυτές τις προτάσεις. Έπρεπε να πάρουν σαφή θέση κατά των καταλήψεων.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να είχε απευθυνθεί σε 10 εξέχοντες Έλληνες πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού και να τους ζητήσει να συνδράμουν στην κατάστρωση του προγράμματος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Π.χ. οι 14 που εκλήθησαν πέρυσι το Νοέμβριο από τον κ. Βερέμη ήταν όλοι εξαιρετικοί. Υπάρχουν κι άλλοι. Θα μπορούσαν να τους δώσουν και ένα ωραίο όνομα: 10 Σύμβουλοι Παιδείας ή κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαν να δώσουν ένα γενικό περίγραμμα για τις προτάσεις τους αλλά και να πουν ξεκάθαρα ότι θα γίνει ένας ριζικός ανασχεδιασμός της ελληνικής παιδείας και στον ανασχεδιασμό αυτό θα ηγηθούν οι εξέχοντες επιστήμονες που επιλέχθηκαν, σε διάλογο φυσικά με την εκπαιδευτική κοινότητα. Βέβαια ο ΓΑΠ πρότεινε κοντά στις εκλογές μιά επιτροπή «ανασυγκρότησης» ή κάτι τέτοιο από εξέχοντες πανεπιστημιακούς αλλά δεν αρκεί να λες κάτι σε μιά ανύποπτη στιγμή, πρέπει να το λες και με έμφαση.

Αυτή είναι μιά δική μου αποτίμηση του τι θα έπρεπε να είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν οι προτάσεις μου είναι «αριστερές» ή «δεξιές». Οι λέξεις αυτές επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Πάντως δεν είναι συντηρητικές, δηλαδή δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του Status Quo αλλά στην ανατροπή του.

Advertisements

46 Σχόλια to “Τι έπρεπε να είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ”

 1. hypnotist Says:

  Αυτές οι προτάσεις είναι ωραίες στη θεωρία, αλλά στην πράξη δεν πιστεύω ότι θα είχαν καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς αυτοκριτική για ένα κόμμα στην πράξη σημαίνει εσωστρέφεια, κι απ’ αυτήν είχε ήδη αρκετή το ΠΑΣΟΚ. Επίσης δεν είναι τόσο εύκολο να κόβεις στελέχη, δείτε τι έγινε στο Ρέθυμνο που το ΠΑΣΟΚ έχασε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια (μάλλον λόγω Νεονάκη). Ένας πολιτικός αρχηγός έχει το περιθώριο να κόβει μόνο όταν είναι πολιτικά ισχυρός. Κατά τη γνώμη μου αυτά που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να είχε κάνει είναι τα εξής:
  – Να πάρει πολιτικές και πρωτοβουλίες και να μην αρκείται στα στραβοπατήματα της ΝΔ. Π.χ. όταν βγήκε το σκάνδαλο των ομολόγων θα μπορούσε να αντεπιτεθεί με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για διαφάνεια, αξιοκρατία, ασφαλιστικό. Αντ’ αυτού ο Αθανασάκης μετρούσε τις μέρες από τότε που ξεκίνησε η ιστορία (θεωρώντας προφανώς ότι η φθορά της ΝΔ θα επέλθει φυσιολογικά κι αυτόματα).
  – Η αριστερά (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) στοχοποιούσαν στην αντιπολίτευσή τους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από κοινού. Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχε απαντήσει σ’ αυτό, να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα. Αγνόησε εντελώς την απειλή, μάλλον τους υποτίμησε ως αντίπαλους. Και πραγματικά υπήρχαν κάποιες στιγμές που νόμιζες ότι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Αλαβάνος.

 2. badluck Says:

  Όχι μόνο έπρεπε έπρεπε να διώξει τον Νεονάκη, αλλά και πολλούς αλλους ακόμα.Ο κύριος αυτός αν και γραμματέας του οργανωτικού τζίιραρε στο χρηματιστήριο υπέρογκα ποσά.Δηλαδή όλη μέρα ασχολιόταν με ασχετα του θέματος ζητήματα.Η έδρα χάθηκε εξ’ αιτίας του Νεονάκη…αλλά αν την κερδούσε ο Νεονάκης θα έκαναν πάλι παρτυ οι ΑΕΛΔΕ.

  Σίγουρα το Πασόκ δεν πήρε πρωτοβουλίες και δεν παρουσίασε πολιτικές θέσεις γιατί το κόμμα δεν είχε ξακάθαρες ιδέες.
  -Εκκλησιατικό(τα παπαδοπαίδια….Λοβερδος, βαγγελης και Σια…δεν τολμούσαν)
  -Παιδεία:Άφησαν Ν.Δ kai ΣΥΝ να παίζουν μόνοι τους, όταν η θέση του Γιώργου ήταν η μιο ξεκάθαρη και η πιο ρεαλιστικη(βλέπε πολιτικό κόστος)
  -Αριστερά:Άφησε τον Αλαβάνο να λαικίζει…(Βέβαια όταν ο Γιώργος ύψωνε τους τόνους, όλοι μιλούσαν για έλλειψη πολιτικού πολιτισμού)
  Κ.Κ.Ε:Επρεπε να το ξεμπροστιάσει και να αναδείξη την συντηρητική του πολιτική στάση, φέρνοντας στο προσκήνιο θέματα, όπως εκκλησιαστικό,ναρκωτικά κ.λπ

  Για μένα όμως, τη μεγαλύτερη ευθύνη την φέρνουν τα φθαρμένα και «σημαδεμένα» άτομα που κλήθηκαν να «αναδείξουν» εκ’ νέου το Πασόκ

 3. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ. ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

  Ο ΓΑΠ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΛΠ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ. ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΣΤΡΙΣΑ Ή ΑΛΛΩΣ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΘΑ ΑΚΟΚΤΗΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟΨΗ.

  ΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕΡΙΚΑ:

  1. Ο ΓΑΠ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΩΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ DECADANCE ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 1974-2004, ΔΗΛ:

  ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ=ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ + ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΚΗ

  ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ=Η ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΞΕΦΤΥΛΑ

  ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ=ΦΘΑΡΜΕΝΗ, ΧΑΜΗΛΟΥ IQ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΦΕ ΤΟ 80, ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΚΛΠ).

  ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ=ΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ

  ΕΥΘΥΜΙΟΥ=ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ Μ’ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

  2. ΟΙ ΝΕΟΙ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ) ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ (ΚΟΠΠΑ, ΛΑΜΨΑ, ΓΚΕΡΕΚΟΥ, ΔΟΛΛΗΣ, ΚΟΤΖΙΑΣ, ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ, ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ

  3. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΝΑ ΝΕΦΕΛΩΔΕΣ «ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ» ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΜΟΦΥΛΛΟΦΙΛΟΙ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΛΠ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΠΟΥ ΤΟΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝΕ ΩΣ ΝΕΦΕΛΩΜΑ. ΕΞΑΛΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΑΝΕ ΤΟ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΝΤΕΛΙΓΚΕΝΤΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝ.

  4. ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΕΧΑΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΩΣ ΗΓΕΤΗ.

  ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΩΔΗ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΑΝ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

  ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΩΟ ΧΩΡΟ (ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ) ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΕ ΟΛΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΙΣΩΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΚΗ, ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ Σ’ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

  5. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ, ΜΑΤΣΟΥΚΑ, ΦΩΦΗ, ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ, ΚΛΠ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΩΣ ΗΓΕΤΗΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΔ ΜΕ ΕΝΔΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ (ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. Ο ΓΑΠ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΑΞΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΔΑΜΑΝΑΚΕΙΟ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΗΜΙΤΗ

 4. Μάρκος Says:

  Θέμη,

  Νομίζω ότι ήταν απόλυτα φυσικό αυτό που έγινε, έπρεπε να γίνει,
  και τώρα θα έρθει η ώρα της κάθαρσης σιγά-σιγά.

  Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 στον αντίποδα της δεξιάς-
  η δεξιά ήταν ισχυρή στην αστική τάξη, ενώ τη δεκαετία του ’70 η
  πλειοψηφία του κόσμου ήταν ακόμα στενά συνδεδεμένος με το χωριό,
  την αγροτική παραγωγή.

  Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του ’81 ανατρέποντας το τότε κατεστημένο,
  δίνοντας την ευκαιρία σε ένα πολύ ευρύτερο μέρος του πληθυσμού να
  αποκτήσει χρήματα (από την ΕΕ, τότε ΕΟΚ) και πρόσβαση στην παιδεία.
  Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα δόθηκαν χωρίς αξιοκρατικά
  κριτήρια, και -ιδίως τα χρήματα από την ΕΟΚ – δόθηκαν π.χ. στους
  αγρότες χωρίς να τους πει κανεις ότι με τις επιδοτήσεις πρέπει να
  αλλάξουν νοοτροπίες και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Δόθηκαν τα χρήματα
  στο στύλ «πεινάσατε τόσα χρόνια, τώρα πάρτε να φάτε». ή
  «Τα παιδιά σας δεν σπούδαζαν τόσα χρόνια, τώρα θα τους δώσουμε
  ένα χαρτί», κλπ.

  Ο Σημίτης πήγε να βάλει μια τάξη σε ένα δρόμο που είχε διάφορα
  στραβά παρακλάδια, αλλά θεωρήθηκε δεξιός και, ως εκ τούτου,
  μη αρεστός στον κόσμο που είχε συνηθίσει αλλιως.
  Η αλήθεια είναι ότι αν ερχόταν συσσωμο το κοινοβούλιο της Σουηδίας
  που τόσο θαυμάζουμε, μαζί με τους νόμους τους και εγκαθίσταντο
  στην Ελλάδα, πάλι θα γκρινιάζαμε και θα μας φαίνονταν δεξιό.

  Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε στη δεκαετία του ’80 και έδωσε στίγμα μιας πορείας
  η οποία δεν ήταν βιώσιμη για πολύ καιρό.
  Ο Ανδρέας ήταν χαρισματικός, και έξυπνος, αλλά ταυτόχρονα επέτρεψε
  και το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» (και δεν είναι φυσικά ο μόνος ! στην
  πολιτική).
  Μετά το θάνατο του Ανδρέα, το ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε
  αυτούς που προσπαθούν να δούν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά,
  ανάμεσα σε αυτούς που αναπολούν την εποχή που υπήρχαν άφθονα
  τα χρήματα από την ΕΕ και σε αυτούς οι οποίοι συνεχίζουν να
  πιστεύουν ότι ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα».

  Είμαι πιο αισιόδοξος παρά ποτε για το ΠΑΣΟΚ.

  Ήταν πολύ σημαντική η απόφαση ομοφωνίας που πάρθηκε χθές από το
  πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
  Θεωρώ πολύ θετικό βήμα το ότι υπάρχουν ψίθυροι για 3 πρόσωπο
  ως υποψηφίου. Η κάθαρση και η συζήτηση που τόσο είχε ανάγκη
  το ΠΑΣΟΚ επιτέλους έρχεται, μακριά από φαντάσματα του παρελθόντος,
  κι αν θέλεις, η πραγματική δημοκρατία επι τέλους αρχίζει! Και, αν έρθει
  ικανό τρίτο πρόσωπο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να είμαι από τους
  θερμότερους υποστηρικτές του (ή της).
  Ελπίζω, ε?

 5. Μάρκος Says:

  MAKH,
  πολυ καλη η ανάλυση που έκανες – σ’ ευχαριστούμε!
  Ελπίζω τα αξιόλογα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ (ο Χριστοδουλάκης
  μέσα σε αυτούς) θα επιβιώσουν.

 6. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΜΑΡΚΟ

  ΣΥΜΦΩΝΩ Μ’ ΟΣΑ ΛΕΣ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΣΧΗΜΗ ΤΡΟΠΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.

  ΟΠΩΣ ΞΑΝΑΕΙΠΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΖΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΙ ΒΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ, ΙΣΩΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΝΤΟΡΑ.

  ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΙ ΕΓΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΛΩΒΗΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΙΚΑΝΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ, 5-10 ΣΤΟΧΟΥΣ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ, ΝΑ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ

 7. χχχχ Says:

  Είμαι πιο αισιόδοξος παρά ποτε για το ΠΑΣΟΚ.

  Ήταν πολύ σημαντική η απόφαση ομοφωνίας που πάρθηκε χθές από το
  πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
  Θεωρώ πολύ θετικό βήμα το ότι υπάρχουν ψίθυροι για 3 πρόσωπο
  ως υποψηφίου. Η κάθαρση και η συζήτηση που τόσο είχε ανάγκη
  το ΠΑΣΟΚ επιτέλους έρχεται, μακριά από φαντάσματα του παρελθόντος,
  κι αν θέλεις, η πραγματική δημοκρατία επι τέλους αρχίζει! Και, αν έρθει
  ικανό τρίτο πρόσωπο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να είμαι από τους
  θερμότερους υποστηρικτές του (ή της).
  Ελπίζω, ε?

  Αναρωτιέμαι από που πηγάζει η αισιοδοξία αυτή.

  Η κάθαρση (και ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του κόμματος) μπορεί να είναι ιστορική αναγκαιότητα για την επιβίωση της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά δεν πρόκειται να είναι ανώδυνη. Το «παλιό» έχει βαθιές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ (και δη στη βάση η οποία θα κληθεί να αποφασίσει) και θα αντισταθεί στο καινούργιο. Όσο για την τρίτη λύση (που θα εκφράσει την κάθαρση και το πραγματικά νέο), το πρόβλημα είναι πως υστερεί σε ερείσματα… Η άποψή μου είναι πως η κρίση θα είναι μακροχρόνια…

 8. johnvellis Says:

  Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι συνολική. Ιδεολογία, αρχηγός, προσεγγίσεις σε πολιτικά θέματα, κλπ.
  Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κρατάει ένα μεγάλο μέρος την ελλάδας μέσα του και το «σκοτώνει» πολιτικά.
  Πρέπει να κάνει όχι μόνο αλλαγή αρχηγού αν θέλει να επιζήσει ως μεγάλο και χρήσιμο κόμμα αλλά και όλων των παραμέτρων που ανέφερα πριν. Και ας χάσει και τις επόμενες εκλογές. Το κυνήγι της νίκης δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός και να χάνονται όλα τα άλλα.
  Ηττοπάθεια και εσωστρέφεια δεν χρειάζεται. Μόνο θάρρος για σημαντικές αλλαγές. Θα το κάνει;…

 9. anemologios Says:

  Ενω συμφωνω στη πολιτικη στρατηγικη που κανει ο κΛαζαριδης διαφωνω ομως με την τακτικη που προτεινει και τις εξηγησεις που δινει.
  α)Αυτο ακριβως εκανε ο ΓΑΠ ,απομακρυνοντας στελεχη που δηθεν ηταν ανακατεμενα σε σκανδαλα.Πχ απομακρυνε τους Παχτα(πορτο-καρας),Παπαντωνιου(εξοπλισμοι),Νεονακης(χρηματιστηριο),Κουλουρης(υβριστικη συμπεριφορα).Ομως αυτο οχι μονο δεν το βοηθησε αλλα τραυματισε το αρχηγικο του προφιλ και αποσυσπειρωσε το κομμα του πραγμα που φανηκε σε ολες τις δημοσκοπησεις που εγιναν αμεσως μετα απο αυτες τις αποφασεις
  β)Κατα το ημιση επαιξε στο γηπεδο του Καραμανλη καταγγελοντας για διαφθορα τη ΝΔ και κανοντας προτασεις κατα της «διαπλοκης » και ηταν ισως το μονο που της αφαιρεσε ψηφους.Μεταρυθμισεις επι της ουσιας δεν υπηρξαν αλλωστε το παιχνιδι ηταν καθερα επικοινωνιακο
  γ)στο θεμα των δασκαλων θυμαστε οτι το θεμα πηγε στη συγκρουση εκπαιδευτικων και αστυνομιας και στο υψος της χρηματοδοτησης της παιδειας και το ΠαΣοΚ διαλεξε τη σωστη μερια.Εχομε αντιρρηση οτι δεν εκανε καλα ακομη και αν δεν του βγήκε?Γιατι τετοις αρριβισμος?Στο φορο κληρονομιας ακουσα πολλα στελεχη να αναφερονται αλλα ακομη και τον ιδιο

  1) Ο Βενιζελος ασχοληθηκε με την Αμαλια αλλα τελος παντων υπαρχουν χιλιαδες θεματα που δεν μπορουσαν να τεθουν ολα
  Ο Παλαιοκρασσας αυτα που καταγγειλε ποτε δεν τα απεδειξε ,προκαλεσε τεραστια οικονομικα προβληματα στη ΔΕΗ και εν πασει περιπτωσει εχει στο DNA του τη ΝΔ οχι να συνεργαστει με το ΠαΣοΚ!
  2) Στο θεμα της παιδειας δεν εδωσε εμφαση στη αναλυση των προτασεων αλλα αν το εκανε λογω και της υπαρχουσας συντηρητικης αντιληψης στη Ελλαδα, κινδυνευε να χασει ακομη περισσοτερους ψηφους
  Απορω πως θελομε να υποστηριξομε καποιες πολιτικες οταν δινομε λαθος ερμηνειες και οταν προτεινομε αντιφατικους σχεδιασμους

 10. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Η προοδευτική πολιτική έχει αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα που αποπειρώνται να αναλύσουν τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ:

  http://www.ppol.gr/

  Με άλλα συμφωνώ, με άλλα διαφωνώ. Π.χ. διαφωνώ ριζικά με τον υπότιτλο του άρθρου του Πανταζόπουλου: «Η ήττα του ΠΑΣΟΚ ήταν και ήττα της «σοσιαλφιλελεύθερης» ατζέντας του Γιώργου Παπανδρέου».

 11. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να συγκεντρώσει στοιχεία. Πρέπει να παραγγείλει εσωτερικές δημοσκοπήσεις για να μάθει τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι το καταψήφισαν, όχι να στηρίζεται σε εικασίες του ενός και του άλλου.

 12. ΜΑΚΗΣ Says:

  κε ΛΑΧΑΡΙΔΗ
  ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΟΥΝ ΠΟΛΛΕς ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ Μ’ ΑΥΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΟΨΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΙΝΤΑΣ ΤΑ «ΒΑΡΙΔΙΑ»

  κε ΒΕΛΛΗ

  ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ) ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ.

  ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕΑΥΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Η ΖΩΗ ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ. ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟ 1974-1977 ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΝΟ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ 2004-2007 ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΝΟ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ.

  ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ RESTART ΟΥΤΕ RESET ΟΥΤΕ REBOOT. ΜΟΝΟ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟ (ΟΥΤΟΠΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ.

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΠΧ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ 10 ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ. ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΥΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

  ΤΟ http://WWW.PPOL.GR ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ SITE ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ. ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ.

  ΑΛΛΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ SITE ΕΙΝΑΙ ΤΟ http://WWW.DIAMET.GR

 13. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΓΙΑ ΝΥ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κου ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

  http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=3570

 14. jpapa2007 Says:

  Ποια είναι αλήθεια η συντηρητική παράταξη και ποια η προοδευτική; Αυτές οι ταμπέλες δεν βοηθάνε καθόλου δεδομένου ότι δεν ισχύουν και μόνο ιστορικά χρησιμοποιούνται!

 15. jpapa2007 Says:

  Κύριοι, η ουσία δεν είναι να σωθεί το ΠΑΣΟΚ αλλά η δημοκρατία. Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ αλλά η σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Αν για αυτό πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, ας διαλυθεί!

 16. ΜΑΚΗΣ Says:

  @jpapa2007

  ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ANDREW HEYWOOD, «ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 2007, ΟΠΟΥ ΙΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

  ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΔ Ή ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΟΥΝ ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ (ΒΛΕΠΕ ΚΚΕ Εξ.ΤΟ 1968) ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΩΕΙ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ. ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΠΟΙΑ ΥΓΙΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΝΤΡΙΓΚΑΣ

 17. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ PPOL ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

  http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=2948

 18. jpapa2007 Says:

  Μάκη, πρόοδος σημαίνει η διατήρηση του καθηγητικού κατεστημένου στα πανεπιστήμια; Αυτό διαδηλώναν πέρσι όλα τα αριστερά κόμματα. Σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί. Σε κάθε παράταξη υπάρχουν απ’ όλα. Και ακραίες απόψεις (αριστερές και δεξιές) και κεντρώες. Δεν χρειάζεται να διαβάσεις βιβλίο για να το καταλάβεις αυτό!

 19. ΜΑΚΗΣ Says:

  @jpapa2007

  Αν το θετεις ετσι συμφωνω

  Πολλές φορές τα αριστερά κομματα διολισθαίνουν ακόμη και σε ακροδεξιές αντιλήψεις στη «μάχη» τους κατά της παγκοσμιοποίησης.

  Πχ στις περισσότερες από τις θέσεις του το ΚΚΕ ειναι συντηρητικό.

  Παρά ταύτα όμως η διακριση προόδου και συντήρησης συνεχίζει να υπάρχει.

  Τώρα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Απ’ την μια υπάρχει μια ασχημη κατάσταση στα πανεπιστήμια, απ την άλλη αν σήμερα απελευθερώναμε τα ιδιωτικά θα εδημιουργειτο τεραστια κρίση στην περιφέρεια με αποτέλεσμα να ξαναζήσουμε μέρες του 50 και του 60 όταν εκατονταδες χιλιάδες επαρχιώτες ήλθαν στην Αθήνα είτε για να ξεφύγουν από τον χωροφύλακα και το παρακράτος της δεξιάς, είτε για να βρουν ένα κομματι ψωμί και ένα σχολείο για τα παιδιά τους.

  Επειδη κατάγομαι από επαρχιακή πόλη όπου η ιδρυση πενεπιστημίου από το ΠΑΣΟΚ έφερε μια αναπάντεχη ανάπτυξη την μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ ο φτωχός αυτός τόπος, είμαι επιφυλακτικός. Ισως αυτή η ανάπτυξη να είναι στρεβλή. Δεν την καταργούμε όμως χωρίς να δημιουργήσουμε κάτι άλλο στη θέση της. Γι αυτό και η πρόταση του ΓΑΠ όπως όλες του οι προτάσεις δεν ήταν επεξεργασμένες.

  Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική μεταρρύθμιση κι οχι αποσπασματικά σχέδια. Σίγουρα όμως δεν είμαι σύμφωνος με την πρόταση της αριστεράς που ευννοεί την ακινησία.

 20. ΣΩΤΗΡΗΣ Says:

  για εξετάστε ποσα «βολέματα», «προσλήψεις», «τακτοποιησεις», «χωσίματα», θα κάνουν τα καινουρια παιδια της κυβέρνησης…τα οποια δεχόντουσαν και τα ROLEX από δημοσιΟγράφους ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ…

 21. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

 22. papaioannou Says:

  Λάσπη στη Wikipedia: Η μάχη των ονομάτων!

 23. Μάρκος Says:

  Μάκη καλησπέρα,

  όταν η ίδρυση πανεπιστημιων γίνεται με στόχο την ανάπτυξη της επαρχίας
  (και όταν λέω ανάπτυξη, εννοώ να νοικιάζουν διαμερίσματα και να δουλεύουν
  οι ταβέρνες), τότε το θύμα είναι η παιδεία.

  Αν, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πάνε όλοι στα ιδιωτικά στην
  Αθήνα, και αδειάσει η επαρχία, so be it. Ούτως ή άλλως, άνεργοι βγαίνουν
  οι περισσότεροι φοιτητές από τα χίλια μύρια τμήματα που δημιούργησε ο
  Ευθυμίου. Τουλάχιστον το ότι θα πάνε σε ιδιωτικά σημαίνει ότι (1) οι γονείς
  αντέχουν να πληρώσουν και (2) βρήκαν σπουδές που τους ενδιαφέρουν
  τόσο, ώστε προτιμούν να πληρώσουν για να σπουδάσουν, παρά να πάνε
  στο «τζαμπέ» που δεν τους ενδιαφέρει….

  Η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ δεν συνεπάγεται κλείσιμο των ΑΕΙ της
  περιφέρειας. Το ότι ΠΡΕΠΕΙ να μειωθούν οι εισακτέοι στα τμήματα,
  αυτό είναι δεδομένο, και γιατί δεν μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν
  τα τμήματα με τόσες χιλιάδες εγγεγραμμένων στα μαθήματα, αλλά και
  επειδή, με τον αλόγιστο πληθωρισμό των εισακτέων, πολλοί από όσους
  βγαίνουν, παίρνουν αυτομάτως εισητήριο για την ανεργία.

  Τί είναι πιο σημαντικό, να δουλεύουν οι ταβέρνες στην επαρχία, ή να
  δίνουμε ρεαλιστικές κατευθύνσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στους
  νέους;

 24. ΜΑΚΗΣ Says:

  @Μάρκος

  Με το να ανοίξουμε ιδιωτικα στην Κανιγγος δεν λύνουμε κανένα προβλημα ανεργίας.

  Αντίθετα υποβαθμίζουμε την οικονομική και επαγγελματική θέση των άλλων εργαζομένων.

  Το να μειωθούν οι εισακτέοι είναι μια κάποια λύση αλλά όχι και τόσο αποτελεσματική στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας.

  Επίσης η μείωση όμως των εισακτέων που προτείνεις αντιφάσκει με την ίδρυση ιδιωτικών (αφού κανένας δεν δικαιούται να σου πει πόσους θα γράψεις στο μαγαζί σου αν βέβαια καλύπτεις κάποιες προϋποθέσεις). Άρα στην πράξη δεν υφίσταται θέμα μείωσης εισακτέων.

  Το ότι θα κλείσουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας είναι το πλέον σίγουρο. Πες μου ένας γονιός γιατί να στείλει το παιδί του στη σχολή επιστημών θάλασσας στη Μυτιλήνη αντί στον ΞΥΝΗ να σπουδάσει Electrical Engineering με λιγότερα πιθανώς χρήματα αν είναι κάτοικος Αθηνών.

  Τα δημόσια βρίσκονται σε κρίση, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν ΑΕΙ και ΤΕΙ στην επαρχία με απίθανες γνωστικές κατευθύνσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αγορά.

  Εδώ επισης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την αριστερή (και κατά τη γνώμη μου μάλλον σωστή) άποψη ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την σύνδεση πανεπιστημίου – αγοράς αλλά την γνώση ως αυτοσκοπό. Φαντάζεσαι σε αντίθετη περίπτωση ποια τύχη θα είχαν οι ανθρωπιστικές – κλασσικές σπουδες στην εποχή μας?

  Εν πάσει περιπτώσει θεωρώ ότι ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να γίνει αυτόματα αλλά αφού συμφωνηθεί με χρονοδιάγραμμα και σχέδιο η αναβάθμιση του Δημοσίου πανεπιστημίου.

  Τέλος πιστεύω ότι πρέπει να δουλεύει όλη η επαρχία και να το λαμβάνουμε αυτό πολύ υπόψη μας όταν σχεδιάζουμε διαφορες μεταρρυθμίσεις, γιατί αλλιώς τα μεγάλα αστικά κέντρα θα καταλήξουν υποβαθμισμένα γκέτο προλεταριων και η επαρχία ιδιαίτερα στα σύνορα ερημονησίδες που θα περιμένουν τους Βαρβάρους. Ίσως ναναι κι αυτό μια καποια λύσις

 25. AAT Says:

  Μερικές σκέψεις ανένταχτες

  Α) Όλοι στέκονται στο γεγονός ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι βαρειά διότι η διαφορά με τη ΝΔ ήταν 3,73% (41,83% – 38,10%). Αυτή η διαφορά αποδίδεται (καλώς ή κακώς) στον ΓΑΠ.

  Όμως, η ήττα του 2004 ήταν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (45,36% – 40,55% = 4,81%) αλλά δεν αποδόθηκε σε κανέναν προσωπικά.

  Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ έχασε 5,69% από τη δύναμή που είχε το 2000 από την οποία ένα 3,24% έχασε το 2004 και το υπόλοιπο 2,45% έχασε το 2007. Αυτή η συνολική απώλεια δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα μόνο πρόσωπο. Τουλάχιστον για την ήττα του 2004 και την προ του 2004 περίοδο η ευθύνη ανήκει σε όλους αλλά σήμερα κανείς δεν μιλάει.

  Β) Ένας θείος μου έλεγε ότι οι Έλληνες, όταν πάνε να ψηφίσουν, σκέφτονται πρώτα την τσέπη τους. Δεν ξέρω πόσο δίκιο είχε αλλά η χασούρα του χρηματιστηρίου δεν θα ξεχαστεί ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Πρόκειται για χασούρα «ζεστού» χρήματος (από το κομπόδεμα) και όχι μελλοντικού ή έμμεσου χρήματα (όπως είναι τα ομόλογα κλπ) και έπληξε περισσότερο μεσαία εισοδήματα (για όσους ξέρουν, η χασούρα των «μεσαίων» οριστικοποιήθηκε κυρίως το 2002-2003 – που οι περισσότεροι μεσαίοι δεν είχαν πλέον αντοχές να περιμένουν και ρευστοποίησαν ό,τι απέμεινε κλείνοντας τους λογαριασμούς τους). Αυτοί «οι χαμένοι» (και είναι πολλοί) δεν θα ξεχάσουν γρήγορα το ότι έγιναν φτωχότεροι ενώ άλλοι πλούτισαν με το υστέρημά τους (προστατευμένοι από τα κόμματα – αφού κανείς δεν πλήρωσε). Ποιός βγήκε λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ για να αναλάβει ευθύνη και να μιλήσει σε αυτούς τους χαμένους (και τί θα είχε να τους πεί άλλωστε)? Ποιος (έστω) απομακρύνθηκε εξ αιτίας αυτής της καταστροφής των μεσαίων?

  Θα έπρεπε ίσως ο ΓΑΠ να είχε κάνει το ξεκαθάρισμα αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 για να μην κουβαλάει τα βαρίδια. Έπρεπε να έχει ξεφορτωθεί πολλούς από τότε ώστε να έχει τα χέρια λυτά να εφαρμόσει αυτά που είχε ως όραμα ή ακόμα και να κάνει νέο κόμμα (όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής με την ΕΡΕ αμέσως μόλις πήρε το «δαχτυλίδι»). Προφανώς όμως, ή ήταν άπειρος, ή δεν είχε το ένστικτο, ή είχε άγνοια, ή … ή ….

  Ίσως είναι καλύτερα έτσι διότι, όσο επώδυνες και αν είναι οι διαδικασίες, κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από τα αρχηγικά κόμματα και να μάθουμε να οργανωνόμαστε ως κοινωνία γύρω από θεσμούς που διαμορφώνουμε εμείς οι πολίτες και όχι οι αρχηγοί (με «δαχτυλίδια» και με τις όποιες επιρροές από πίσω). Κάποια μέρα, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της ΝΔ.

  Γ) Το φακελάκι δεν μπορεί να σταματήσει έτσι απλά επειδή θα βγεί κάποιος και θα νομοθετήσει ή θα πάρει κάποιο κατασταλτικό μέτρο. Η διάβρωση είναι τόσο βαθειά και έχει τόσα πλοκάμια που είναι δύσκολο να αποκατασταθεί μια τάξη ακόμα και αν υπάρξει ευρεία συναίνεση. Είναι θέμα εγκατεστημένης νοοτροπίας και ηθικής στην οποία μεγάλη ευθύνη έχει το ιατρικό σώμα (και να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για τους αρίστους που αποφοιτούν από τα λύκεια). Πρόκειται για πολύ μεγάλη συζήτηση που δεν ξέρω ποιος (πολιτικός) θα την ανοίξει.

 26. AAT Says:

  Διόρθωση στο
  «Θα έπρεπε ίσως ο ΓΑΠ να είχε κάνει το ξεκαθάρισμα αμέσως μετά τις εκλογές του 2007»

  Διάβαζε
  «Θα έπρεπε ίσως ο ΓΑΠ να είχε κάνει το ξεκαθάρισμα αμέσως μετά τις εκλογές του 2004»

 27. Μάρκος Says:

  Μάκη,
  Να τον βράσω τον φοιτητή που ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος,
  αλλά βρέθηκε στη Μυτιλήνη επειδή δεν του έβγαιναν οι μονάδες για κάτι
  καλύτερο. Μάλλον θα συμπεριληφθεί στους φοιτητές που θα μένουν Αθήνα
  ούτως ή άλλως και θα κατεβαίνουν μόνο αν έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια
  ή εξετάσεις. Και τι επίδοση να έχει ένας φοιτητής που δεν σπουδάζει κάτι
  που τον ενδιαφέρει; Παράδειγμα οι χαμηλές παρακολουθήσεις στην
  πλειονότητα των ΑΕΙ / ΤΕΙ. Τι σόι μόρφωση αποκτιέται έτσι;

  Και πόσους απόφοιτους επιστημών θάλασσας μπορεί να απορροφήσει η
  αγορά εργασίας; 5-10 θα βρούν δουλειά στο αντικείμενό τους (το πολύ).
  Οι υπόλοιποι;
  Θα σου πώ, οι υπόλοιποι θα πάνε στο εξωτερικό να κάνουν μεταπτυχιακά
  και στη συνέχεια θα μείνουν εκεί, επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.
  Ας κλείσει το ΑΕΙ της Μυτιλήνης αν δεν ενδιαφέρονται οι φοιτητές για
  αυτό – και τέλος πάντων δεν μπορείς να έχεις
  πανεπιστήμιο αιγαίου, με ένα τμήμα σε κάθε νησί: Ti σόι ακαδημαϊκή
  κοινότητα δημιουργείται έτσι; Η κοινή βιβλιοθήκη του ιδρύματος που
  θα εδράζεται. Θα είναι …πλώτη;
  Με άλλο τρόπο πρέπει να αναπτύσσουν την επαρχία και όχι με το
  ευφάνταστο θρυψάλισμα της παιδείας σε κομματάκια … Τι παν-επιστήμιο
  είναι όταν γεωγραφικά κάθε μέρος δίνει ένα κομματάκι της επιστήμης.
  Μον-επιστήμια θα έπρεπε να λέγονται τότε, όχι παν-επιστήμια…

  Τες πα… πάλι ξεφύγαμε από την επικεφαλίδα. Σόρυ ΑΑΤ…

 28. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΜΑΡΚΟ

  ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ) ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΑΠΥ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

  ΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

  ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ.

  ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ.

  Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΔΥΣΜΟΙΡΗ ΤΩΝ 24.000 ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ 40.000 ΜΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ) ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ (ΣΤΡΕΒΛΗ) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
  ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΟΙΡΑΖΑΝ (ΡΑΛΛΗΣ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ.
  ΣΩΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΑΝ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΕΣ.

  ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ (ΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΒΑΛΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ Σ’ ΑΥΤΟ)

  ΠΙΣΤΕΥΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ.

  ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ? ΓΙΑΤΙ Η ΓΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΠ

  ΞΕΦΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

 29. Σκύριος Says:

  Να καταθέση πρόταση δημιουργίας κινημάτων κατά της ΠΡΩΤΟΒΆΘΜΙΑΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ σε συνεργασία με τους blogger και πάσης Ελλάδος

  Α) Με σύνθεση επιτροπών κατά δήμους και νομαρχίες από νέους τελειόφοιτους της νομικής που θα αναλαμβάνουν υποθέσεις με κατοχυρωμένο το προδικασμένο, βάση αδιάσειστων κατατιθέμενων στοιχείων, οπότε θα εξασφαλίζουν αφ’ ενός μεν τα προς ζην, και αφ’ ετέρου θα συνεισφέρουν τα μέγιστα προασπίζοντας το δίκαιο των «πολιτών με παιδεία», κατά του πολυεπίπεδου της διαφθοράς, κόντρα στο δικονομίστικο, αστέρων νομικών, της διαπλοκής, αλλά και ακόμα περισσότερο, θα απαλλάσσουν την κάθε κυβέρνηση από φορείς του έιτζ  της διαπλοκής και δη της πρωτοβάθμιας.

  Στις αναλαμβανόμενες υποθέσεις θα συντρέχουν λόγοι ποινικά κολάσιμων πράξεων των διαπλεκόμενων.

  Αποκτώντας δε και θετικής εμπειρίας των διάφορων εναλλακτικών μορφών της διαπλοκής οι νέοι τελειόφοιτοι της νομικής, με ευρύτητα πνεύματος νομοθέτη, επάξια θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκπροσώπηση της ευνομούμενης πολιτείας στο δικαστικό σώμα, όσοι από αυτούς στη συνέχεια το θελήσουν.

  Β) Την δημιουργία κινήματος υποστήριξης των επιτροπών με
  1- κεφάλαιο αντιμετώπισης εξόδων κίνησης
  2- προεργασία εξονυχιστικού ελέγχου συλλογής και επεξεργασίας των εγγράφων
  3- παρουσίαση του διαπλεκόμενου προβλήματος στην επιτροπή προς επιπλέον διερεύνηση εγγράφων πριν την ανάληψη της υπόθεσης.
  Γ) Θα αναλαμβάνουν υποθέσεις στηριζόμενες σε αδιάσειστα στοιχεία εγγράφων
  1- Ως αμοιβή, σε πρώτη φάση (πρόταση), ορίζεται το κατώτερο όριο δικηγορικής αμοιβής (γραμμάτιο) που προβλέπει ο κώδικας περί Δικηγόρων,
  2- Επιπλέων ότι εκταμιεύσουν(πρόταση) από απαίτηση των εξόδων παράστασης των μέσω της πολιτικής αγωγής.

  Γ) Μέρος αποζημίωσης
  1- ποσοστιαίο (15% πρόταση) από κάθε αγωγή του ενάγων θα ενισχύει το κεφάλαιο εξόδων κίνησης των νομικών
  2- ποσοστιαίο (15% πρόταση) από κάθε αγωγή του ενάγων θα διατίθεται για ανακύπτοντας περιπτώσεις μη οικονομικά δυνάμενων πολιτών να συμβάλουν σε έξοδα υποθέσεων διαφθοράς ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

  Δεκτές προτάσεις συνεισφοράς θετικού προβληματισμού για πάλης ξεκίνημα πρώτου αγώνα.

  Υ.Γ. Στοιχεία εμβάθυνσης ενός είδους πρωτοβάθμιας διαπλοκής είναι στη διάθεση του κάθε blogger για μια προκαταρκτική εισαγωγή στο θέμα μπορεί να κάνει οποιασδήποτε με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα http://www.inskyros.gr  , και στη συνέχεια στην παραπομπή στο θέμα ‘’ΧΟΡΤΟΝΟΜΕΣ’’, ως και http://www.topontiki.gr  στο Φόρουμ Πολιτική κουβέντα στο Πρωτοβάθμια διαπλοκή http://www.topontiki.gr/pontikiforum/index.php?showtopic=122

  Όποιος το δει ότι αξίζει να ασχοληθεί με αυτό, θα προσφέρει τα μέγιστα στον αγώνα κατά της πρωτοβάθμιας διαπλοκής, θα συμβάλει στο να αρθεί μια τροχοπέδη της υγιούς λειτουργίας των Ο.Τ.Α. , και κατ’ επέκταση θα απαλύνει το κόμα του και την κάθε κυβέρνηση από ένα λιγότερο από τα μεγιστότατα προβλήματα.

  Αθανασιάδης Κωνσταντίνος
  Στοκχόλμη/Σουηδία

 30. badluck Says:

  Oi παρατηρήσεις του AAT είναι πολύ εύστοχες.

  2007 διαφορά ΝΔ -ΠΑΣΟΚ 3,73% (41,83% – 38,10%). Αυτή η διαφορά αποδίδεται στον ΓΑΠ.

  2004 διαφορά ΝΔ -ΠΑΣΟΚ 4,81(45,36% – 40,55% ).Αυτή ηττα δεν είχε παραλήπτες..παρ’ όλο που ένα κόμμα εξουσίας διαθέτει καλύτερους εκλογικούς μηχανισμούς.

  Απλά φόρτωσαν μια μεγάλη ήττα(που ίσως χωρίς αυτόν να ήταν και μεγαλύτερη) και έναν σάπιο και άχρηστο κομματικό μηχανισμό στον Γιώργο.

  Αυτός είχε δυο επιλογές.Να διαλύσει και να επανιδρύσει το κόμμα με μακροπρόθεσμη προοπτική εξουσίας ή να συμβιβαστεί κάπου στη μέση…
  Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δικαιώνε την πρώτη επιλογη.

  Οι αποκαλούμενοι βαρώνοι και διεκδικητές της εξουσίας τι έκαναν τότε?Τουμπεκί ψιλοκομμένο στην λαική γλώσσα.
  Τι έκαναν τα 3,5 τελευταία χρόνια?Ο Σκανδαλίδης..η Βασούλα, η Αννούλα,ο Βαγγελης, ο Ακης, ο Αλέκος, η Μαρία, ο Μίμης, ο Απόστολος…κλ.π)?
  Αλλος για Χιο τράβαγε ..κι’ αλλος για Μυτιλήνη ,κι’ αλλος στη μπαρα του Da Capo τον espresso του να πίνει…

  Και όμως αυτοί οι κύριοι έχουν σηκώσει σήμερα το Λαβαρο της Αγίας Λαυρας…Η αμνησία τους συνεχίζεται..όπως και ο αγώνας τους μέσα από τα Μ.Μ.Ε.
  Ο Γιώργος προεκλογικά όργωσε τήν Ελλάδα…Στην περιοχή μας στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος δεν παρευρέθη ούτε πρωτοκλασσάτος, ούτε δευτεροκλασσατος..γιατί ήταν όλοι απασχολημένοι στα προσωπικά τους events.
  ΄Ζητούν από τον Γιώργο παραίτηση…ενω από τη μερια τους ,δεν ακούστηκε΄ούτε ενα συγγνώμη.
  ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

 31. Μάρκος Says:

  Μάκη, για να συνεχίσω την …εκτός θέματος συζήτησή μας, δύο σχόλια:
  1) Ας μη μιλάμε για on-line βιβλία. Υπάρχουν λίγα, και, όπως και να το
  κάνουμε, δεν διαβάζεται το ίδιο κάτι στο χαρτί και κάτι τυπωμένο. Απλά,
  με το internet μετακυλύεται το κόστος εκτύπωσης του βιβλίου στον
  αναγνώστη (φοιτητή). Και, αν μη τι άλλο, τα βιβλία που γράφτηκαν πριν
  από 100-200 χρόνια έχουν μια διαφορετική ποιότητα.

  2) Δεν συμφωνώ να μιλάμε για ενδιαφέροντα τμήματα. Η πραγματική παιδεία
  δεν συντελείται με την επαρκή κατάρτιση κάποιου σε ένα επιστημονικό πεδίο,
  αλλά με την δυνατότητα αυτού να έχει πρόσβαση σε πολλες διαφορετικές
  εμπειρίες. Γι’ αυτό η Αθήνα είναι ελκυστική και για τα παιδιά από την
  επαρχία – γιατί από μόνη της έχει να δώσει πολλές νέες εμπειρίες στους
  φοιτητές.

  3) Το ερώτημα είναι, γιατί δεν φεύγουν οι άνθρωποι από την Αγγλική,
  Γαλλική, Γερμανική, Ελβετική κ.ο.κ. επαρχία: Τι είναι αυτό που βοηθά
  να παραμένουν στα χωριά τους οι άνθρωποι;

 32. Μάρκος Says:

  Πάντως συμφωνώ με την παρατήρησή σου για την Γεωπονική… Τί δουλειά
  έχει, στο κέντρο της Αθήνας?!?!

 33. dimitris Says:

  @badluck
  Η ανάλυση που κάνεις για την ήττα είναι πολύ επιφανειακή. Θα ήθελα πραγματικά να σε ρωτήσω τα εξής:

  1. Αμφισβητείς τη μεγάλη ζημιά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ από την ηλίθια διαχείριση του ζητήματος με τη Φώφη?

  2. Θεωρείς λογική απάντηση στην ερώτηση για το ασφαλιστικό, το «τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα»?
  2. Για ποιο λόγο κατέβασε τη Ματσούκα επικεφαλής του ευρωψηφοδέλτιου?

  3. Για ποιο λόγο κράτησε όλα τα φθαρμένα πρόσωπα και δεν έκανε καμιά ανανέωση?

  4. Ποιές σημαντικές προσωπικότητας έφερε ο ΓΑΠ στην πολιτική σκηνή?

  5. Τι πρόσφεραν στο ΠΑΣΟΚ, και στην πολιτική γενικότερα, άτομα σαν τη Γκερέκου και τη Πατουλίδου?

  6. Πιστεύεις ότι η επιλογή Ραγκούση ήταν επιτυχημένη?

  Για το 2004 το ξανάγραψα. Όφειλε να εκμεταλευτεί το τεράστιο έργο της περιόδου Σημίτη, αλλά και να απομακρύνει όλα τα φθαρμένα πρόσωπα. Δυστυχώς έκανε ακριβώς το αντίθετο.

  Όμως, το γεγονός ότι μετά από 3,5 χρόνια υφίσταται ακόμα μεγαλύτερη ήττα από μια φθαρμένη και ανίκανη κυβέρνηση, είναι εντελώς προσωπική του ευθύνη. Όσες περιοδείες κι αν είχαν κάνει η Διαμαντοπούλου και ο Ανδρουλάκης, δεν θα είχαν πετύχει τίποτα περισσότερο.

  Δεν είμαστε στο 1960, αλλά στο 2007. Οι εκλογικοί αγώνες δίνονται με εντελώς διαφορετικά μέσα, και οι προσωπικότητες των αρχηγών παίζουν καταλυτικό ρόλο. Προσωπικά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αν το ΠΑΣΟΚ κατέβαινε στις 11/9 με αρχηγό το Σημίτη, θα είχε κερδίσει, και πολύ άνετα μάλιστα.

 34. Τακης Says:

  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΛΑΘΗ:

  Α) ΝΕΟΛΑΙΑ
  από το 2004 μέχρι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οργανωμένη ΝΕΟΛΑΙΑ. Έχουν πραγματοποιηθει 2 Συνεδρεια χωρις κανενα αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην Νέα Εποχή, την κατα τα αλλα εποχη που πρέπει να επενδύσει σε νέα στελεχη, νέες ιδέες χωρίς να έχει Νεους.

  Β) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  ο πολυ πετυχημένος τις δεκαετίες του 70, 80 και του 90 Κώστας Λαλιώτης, ξανα ανέλαβε την επικοινωνιακη πολιτικη του ΠΑΣΟΚ. Μαλλόν δεν πρέπει να αντιλήφθεικε οτι πρωθυπουργος δεν ειναι πια ο Μητσοτάκης.

  Τα σποτ του ΠΑΣΟΚ για τα κλαματα.

  Αντί να αφήσουν στην άκρη την ΝΔ και να πουν ξεκάθαρα στον κόσμο οτι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα συγκεκριμένο (παρα μόνο ακούγαμε το προγραμμά μας) και είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, ο Λαλιώτης και το περίφημο επικοινωνιακο επειτελίο του ΠΑΣΟΚ γύρισε στο 70 και στο 80 που περίμενε να πέσει η ΝΔ με λάσπη και την λογική του όρημου φρούτου. Τελικά η λάσπη γύρισε στο ΠΑΣΟΚ (και μακάρη αυτη την φορά να σκεπάσει τον Λαλιώτη)

  Γ) ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
  Το παραμύθι της δεκαετιας. Διαδικασίες και πάλι διαδικασίες, newsletters, e-mail, συνέδρεια και πάλι συνέδρεια, για τα βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα ξανα και ξανα (φορεσε ο Μανωλιος τα ρουχα του αλλιώς). Και μόνο η Λέξη «ανασυγκρότηση» τα λέει όλα μόνη της: μαζευω ξανα και ξανα τα κομματια μου.
  Το ΠΑΣΟΚ επανίδρυση θέλει!

  Δ) ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  Αντζελα Γερεκου αυτο και μόνο τα λέει όλα!
  Πολιτική της πασαρέλας.

  Ε) ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
  Αθανασάκης (αρκούδος) – Ξενογιαννακοπούλου. Ο γραμματείς πολυ μέτριοι για το τιποτα. Στρατηγικό λάθος η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη κάτω από τίς εντολες του ΓΑΠ, στο συνέδρειο του 2005 από την θέση του γραμματέα του κόμματος. Έναν πολιτικό είχαμε σε σωστή θέση και αυτόν τον άλλαξε με το πιο ασχημο τροπο (επαναφέροντας από το ψυγειο της πολιτικής ως προεδρο του Συνεδρείου τον Λαλιώτη, Σημ: Σας παρακαλώ ας τον κλείσει κανείς ξανα στο ψυγείο.

  συνέχεια αυριο…

 35. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ 25-9-2007

  Για να γυρίσει ο Ήλιος…
  Έγραφα χθες σε σχόλιό μου, για εκείνους οι οποίοι αναζητούν τα αίτια της πρόσφατης εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν της παράταξης και ιδιαιτέρως στη συντηρητική, όπως την λένε, στροφή του κινήματος την εποχή του Σημίτη. Κάποιοι εκ των διεκδικητών ή παρατρεχάμενοί τους για να αποσείσουν μέρος των ευθυνών τους, κάνουν βουτιά στο παρελθόν, πρόθυμοι να ενοχοποιήσουν ακόμη και το… Χαρίλαο Τρικούπη! Αλλά είναι εκνευριστικά περίεργο, μέλη των τότε κυβερνήσεων, να προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν τώρα για τα λάθη του Σημίτη στην κυβέρνηση του οποίου μετείχαν…! Αποσιωπούν ότι έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οργάνωσε άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποίησε έργα τα οποία αποτελούσαν όνειρα αιώνος και άλλαξε -ίσως με πολύ «ρετούς»- την εικόνα της «ψωροκώσταινας». Κι όσο κι αν ήταν και είναι πολιτικά λογικό, η προπαγάνδα της ΝΔ και η ρητορική των κομμάτων της Αριστεράς να χρεώνουν στη δεκαοχτάχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για τα περισσότερα σημερινά προβλήματα της χώρας, τόσο είναι παράλογο τα ίδια τα στελέχη του, πρόθυμοι εισαγγελείς τώρα, να συμφωνούν με τους κατηγόρους του, να υπερθεματίζουν και να αποκρύπτουν τα όποια θετικά συνεισέφερε στη χώρα και στο λαό της. Αν αυτό το κόμμα τόσο για τους αντιπάλους του, όσο και για κείνους από τους εντός του που σήμερα επιδιώκουν να το αρχηγέψουν, δεν έκανε τίποτα χρήσιμο, ωφέλιμο και άξιο προβολής, ας το διαλύσουν! Ας ακούσουν όμως και τις ψύχραιμες φωνές που επιμένουν ότι, για να «γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»!
  Και λίγες παστρικές -πάει να πει καθαρές- κουβέντες.
  ΑΕΣ

  http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=8992

 36. ΜΑΚΗΣ Says:

  ΤΑΚΗ

  ΣΥΜΦΩΝΩ Μ ΟΤΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 37. ΠΑΡΑΒΑΝ Says:

  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΕΒΕΡΤ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΜΟΝΟ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΚΑΝΕΙ.

 38. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Μου άρεσε η ανάλυση του Τάκη Μίχα για τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ:

  http://e-rooster.gr/09/2007/530

 39. jpapa2007 Says:

  Το ΠΑΣΟΚ θα χωριστεί σε δύο κόμματα και θα πάψει να είναι κόμμα εξουσίας!

 40. papaioannou Says:

  Ο ΓΑΠ είχε για πολύ καίρο επιλέξει την θεωρεία του ώριμου φρούτου. Εξωθήθηκε στο να αλλάξει στρατηγική από της απανωτές παπαριες του Κωστάκη, θυμίζω ότι οι Ιστορία ξεκινά με τους κουμπάρους όπου ο ΓΑΠ επιχειρεί μια ψιλοπόλωση μέσα από όρους Σικελοί κλπ.

  Είναι αλήθεια ότι εκείνη την εποχή πολλοί άρχισαν να αισθάνονται ως κυβέρνηση εν αναμονή. Μετά ήρθε το αποτέλεσμα των Δημοτικών που δεν έδινε ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ για νίκη στις βουλευτικές.
  Ο ΓΑΠ μπλέκει σε ένα μονόδρομο και προσπαθεί να θρέψει αυτό το κυβερνητικό ΠΣΟΚ με ελπίδα εξουσίας μέσα από την δήλωση του ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Παρόλα αυτά αρχίζει η μουρμούρα που αναγκάζει τον ΓΑΠ να ζητήσει εκλογές για να επανα συσπειρώσει το κόμμα γύρω του. Όσοι δεν το βλέπουν είναι αφελείς ήμασταν τρεις μονάδες πίσω και ο Καραμανλής του κάνει πλάκα στην βουλή λέγοντας του περίπου : Λαγός την φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του .

  Παρόλα αυτά ο κύβος έχει ριφθεί και ο ΓΑΠ πορεύεται σε ένα όλο και ποιο μοναχικό αγώνα με βάρκα την ελπίδα. Τα ΜΜΕ σιγοντάρουν το αίτημα για εκλογές και ετοιμάζεται το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ένα καλοκαίρι καταστροφικό για την Ελλάδα με όλα τα ΜΜΕ να κράζουν την κυβέρνηση για την απίστευτη ολιγωρία και ανικανότητα. Οι Δημοσκοπήσεις δεν αναβαίνουν. Τόσο το χειρότερο για αυτές.

  Στο ερώτημα γιατί δεν αναβαίνουν θα πρέπει ή να πεις είτε ότι είναι στημένες είτε ότι έχεις πρόβλημα ηγεσίας λόγου και ελκυστικότητας. Ποιο τολμά να το πει αυτό;

  Ο ΓΑΠ συνεχίζει να ανεβάζει του τόνους ποντάροντας στην αποδήμηση του προφίλ του Καραμανλή. Αποτυγχάνει και επιπλέον βάζει το δίλημμα Καραμανλής ή ΓΑΠ δίλημμα στο οποίο υστερεί κατά κράτος όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

  Πλέων όταν προκηρύσσονται εκλογές το πράγμα έχει σχεδόν κριθεί και η κινήσεις του ΓΑΠ να ψάχνει ψήφους στα καμένα είναι τραγικές και πιστοποιούν την ήττα.

  Φώφη Πατουλίδου είναι συμπτώματα πανικού . Το αποτέλεσμα έχει διαγράφει και δεν αλλάζει παρά μόνο εις βάρος του ΓΑΠ .
  Η ήττα ήταν αποκλειστικά προσωπική υπόθεση.

  Το λάθος του ήταν ότι δεν έδωσε στην ηγεσία του αέρα 8ετιας για να αναπνεύσει. Δεν είδε την ήττα νωρίς έτσι ώστε να δουλέψει πάνω σε αυτή. Λίγο πριν τις Δημοτικές του 2006 τα πράγματα μπήκαν σε ένα αυτόματο πιλότο και άρχισαν να δουλεύουν εναντίων του. Μετά από αυτό άρχισε να δουλεύει λάθος ενώ μια δυο διαγραφές τότε, θα μηδένιζαν το κοντέρ και θα τον απελευθέρωναν

  Η Ιστορία ώμος δεν έχει χώρο για ηττημένους.

 41. papaioannou Says:

  δειτε και αυτο

  Που είναι ο ΓΑΠ;

 42. badluck Says:

  Eγώ θα έλεγα τι πρέπει να κάνει τώρα το Πασοκ.
  Η μόνη λύση είναι η διάσπαση.Σε αντίθετη περίπτωση η ενότητα
  θα είναι επικριτική και επίπλαστη με αποτελέσματα χειρότερα των σημερινών.
  Εγώ προσωπικά ντρέπομαι να αποκαλώ σύντροφο κάποιον που τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, υπερ του Χριστόδουλου ή υπερ της απόσυρσης του Βιβλίου Ιστορίας.
  Αισθάνομαι άβολα να ακούω να με αποκαλεί σύντροφο καποιος που με μαχαιρώνει πισώπλατα ή θεωρεί την εξουσία αυτοσκοπό.
  Συχαίνομαι να βλέπω τον αμοραλισμό να κυριαρχεί σ’ ένα Κόμμα που θα έπρεπε να προσπαθεί να εισάγει την ηθική στην πολιτική.
  Βαρέθηκα τους όρους αριστερά και δεξιά ….είναι τόσο ξεπερασμένοι, τόσο ψεύτικοι.

  Το Πασόκ πρέπει να ….πάθει ένα σοκ.

 43. ΑΝΝΑ Says:

  Τα παιδιά της Γερμανίας δεν φεύγουν από τα χωριά τους γιατί τα χωριά έχουν υποδομές π.χ. το μικρό νοσοκομείο στο μεγαλύτερο χωριό, ένα μικρό πανεπιστήμιο με ορισμένες σχολές, την ανθρώπινη διαβίωση, πράσινο, ποδηλατοδρόμια κλπ. εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα, πειθαρχημένους κατοίκους.Δεν έχουν τη βρώμα της Αθήνας, την εγκληματηκότητα, τους λαθρομετανάστες αλλά τους μετανάστες με λίστα.

 44. ΠΑΡΑΒΑΝ Says:

  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!!!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕ….

 45. ΜΑΚΗΣ Says:

  Το ΠΑΣΟΚ για να ανακάμψει πρέπει να αλλάξει
  ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/9/2007
  Γράφει ο Γιώργος Καριπίδης

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4670&subid=2&pubid=334681

 46. sartr Says:

  Aπό http://www.s-elpidas.org/

  Κως 9-11-2007

  ΠΑΣΟΚ: η πολιτική απογοήτευση είναι δικαιολογημένη.

  Πολλες φορες έχουμε γράψει τις σκέψεις μας ιδίως για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Γιατι το πώς έδρασε και το πώς πολιτεύεται μέχρι σήμερα το ‘’οργανωμένο ΠΑΣΟΚ’’ έχει επηρεάσει βαθύτατα την πορεία του τόπου μας.

  Περιμέναμε δυο τρία κριτικά κείμενα από τα μέλη και τα στελέχη του. Ιδίως από κάποιους πολιτες που είναι στον χωρο αυτό και διατηρούν χρόνια τωρα μια τακτική αποστάσεων. Όμως φαίνεται πως η απογοήτευση είναι τεράστια. Έχει επικρατήσει η δυναμη της συντήρησης που παροπλίζει την σκέψη και την δράση, προβάλλοντας το μάταιο της αλλαγής. Έτσι όλα περιορίζονται στο να παρακολουθούμε το τι γίνεται σε επίπεδο των 2 (ή μήπως 3;) μονομάχων. Όμως αυτό δεν αρκει. Το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε πολιτικά γιατι ξεκίνησε σαν κίνημα Λαού για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Στην συνέχεια η ‘’αόρατη δυναμη των ισχυρών παραγόντων της οικονομίας’’ και πολύχρονη παραμονή στην κυβερνητική εξουσια έφθειραν πρόσωπα και συνειδήσεις και πολύ περισσότερο την συλλογική ιδεολογία της πλειοψηφίας, μετατοπίζοντας έναν λαό από την προοπτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας, στο βόλεμα. Από την ΑΛΛΑΓΗ στον συντηρητικό κανόνα της ισορροπίας, της διατήρησης των ‘’κακώς κειμένων’’.

  Στην Κω μετα το 1981 επικράτησε η λογική του κεφαλαίου, δηλαδή του ελεύθερου ανταγωνισμου και των κρατικών επιδοτήσεων που οδήγησε στον γιγαντισμό και τον ολιγοπωλιακό έλεγχο στην παραγωγική διαδικασια. Ήταν το 1983 όταν ο Α. Τριτσης κατέθεσε τους άξονες ανάπτυξης του νησιού μας μιλώντας για 2 Δήμους και ανώτερη δυναμικότητα ξενοδοχείων των 300 κλινών, που αγνοήθηκε από το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ήταν το 1992 που έγινε η χωροταξική μελέτη Δοξιάδη που πρότεινε πάλι ανώτατο όριο κλινών ανά ξενοδοχείο και περιορισμό της εκτος σχεδιου δομησης που τέθηκε στο ράφι κατ απαίτησιν των εδώ στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ήταν το 1997 που ο Καποδίστριας μιλούσε για ένα δήμο στο νησί και ήταν τα ίδια στελέχη που επέβαλαν την τριχοτόμηση! Ήταν αυτοί, οι συμπολίτες μας που καθιέρωσαν το βόλεμα των ημετέρων, τις εξυπηρετήσεις, τους διορισμούς, την καλοπέραση σαν πολιτική επιβράβευση, την αναξιοκρατία και τον εγωισμό, τις απολίτικες διαπροσωπικές σχέσεις κλπ. κλπ. Πολλοι έκαναν πολιτική καριέρα και περασαν ‘’ζωή χαρισάμενη’’ φωνάζοντας απλώς : ΠΑΣΟΚ! Τότε ήταν που πολλοι άνθρωποι που αγάπησαν το ΠΑΣΟΚ ‘’απέστρεψαν το πρόσωπο τους’’. Αυτά πληρώνει το κόμμα αυτό σήμερα. Αυτά, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πληρώνει η κοινωνία μας. Εδώ στηρίζεται η σημερινή πρακτική της κυβέρνησης και των ανθρώπων της Ν. Δημοκρατίας που κάνουν την δική τους πελατειακή πολιτική. Έτσι οι ελλείψεις των κυβερνητικών κομμάτων ταλαιπωρούν ολόκληρη την κοινωνία μας.

  Είναι ορατή η διάχυτη απογοήτευση. Ούτε η υποψηφιότητα Σκανδαλιδη δεν μεταστρέφει τι κλίμα. Όπως σε πανελλαδικό επίπεδο έτσι και τοπικά αυτή η υποψηφιότητα δεν συγκινεί, δεν έχει το κάτι διαφορετικό των άλλων προτάσεων. Γι αυτό συνθλίβεται στον πρωταθλητισμό των 2 μονομάχων. Μιλώντας για κυβερνώσα αριστερά ο Κ. Σκανδαλιδης δεν πείθει, αφού ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος εκφραστής του κομματικού μηχανισμού. Κεντρικό ζήτημα για μια καποια αριστερά είναι να επιστρέψει στην ημερήσια πολιτική διάταξη ο αγώνας για την οικονομική πολιτική. Να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες και τις πρακτικές του χθες. Να μπει η πολιτική μπροστά από την οικονομία. Να θέσει ορους και να προδιαγράψει στόχους με κοινωνική αναφορά. Όπως αυτούς που ζητάμε εδώ στο νησί μας χρόνια τωρα. Αξιοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Όρια στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και διαφοροποίηση της κοστολόγησης τους. Φορολογία υψηλών εισοδημάτων. Όριο στις χρηματοδοτήσεις νέων τουριστικών κλινών. Όρια στα μεγαλοκαταστήματα. Φραγμοί στις τράπεζες και στο πιστωτικό σύστημα. Όρια στην πολιτισμική διάλυση. κλπ.

  Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για νέες συμμαχίες. Θυμάστε τι έγινε εδώ; Ο κάθε παράγοντας του ΠΑΣΟΚ κατά το προσωπικό του συμφερον καθόριζε τον ρόλο των προσώπων και διεκδικούσε την δημιουργια συμμαχιών για τον έλεγχο της τοπικής εξουσίας (βαφτίζοντας τα ως κεντροαριστερά σενάρια), στα οποια συνέτρεξαν και οι συνήθεις παρατρεχάμενοι.

  Σημ. ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει ζημιά στον τόπο μας. Ως υπουργός πολιτισμού, ανέτρεψε την αποφαση χαρακτηρισμού της Νέας ΑΒΙΚΩ ‘’ως διατηρητέας’’, άλλαξε το νόμο, άλλαξε την σύνθεση της Επιτροπής Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟ και κήρυξε μη διατηρητέα για να εξυπηρετήσει τα συμφεροντα των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας. Είναι ο πολιτικός αυτουργός της παραχώρησης της ΑΒΙΚΩ στην τράπεζα. Του το χρωστάμε. Πώς να πεισθούμε ότι ως πρωθυπουργός θα προστατέψει τα λαϊκά συμφεροντα;

  Νίκος Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος Κω)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: