Endorsements


Εδώ στην Αμερική ποτέ κανείς δεν ψηφίζει κόμμα, πάντα πρόσωπα. Έτσι μπορεί κανείς να ψηφίσει δημοκρατικό για πρόεδρο, ρεπουμπλικάνο για γερουσιαστή, ανεξάρτητο για κονγκρέσσο, κ.ο.κ. Πριν από κάθε εκλογή οι περισσότερες εφημερίδες κάνουν endorsements, δηλώνουν δηλαδή τη στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο. Η στήριξη είναι αιτιολογημένη, κι έτσι ο αναγνώστης προβληματίζεται και μπορεί να σχηματίσει τη δική του γνώμη. Ασφαλώς υπάρχουν ιδεολογικές προτιμήσεις: οι New York Times συνήθως στηρίζουν δημοκρατικούς, η New York Post ρεπουμπλικάνους. Αλλά δεν είναι απόλυτο. Οι ελληνικές εφημερίδες δυστυχώς δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Τις προάλλες έστειλα ένα μήνυμα στον Αλέξη Παπαχελά. Του γράφω, παραπονιέστε για την χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού. Γιατί δεν κάνετε κάτι για να την βελτιώσετε; Γιατί δεν ξεχωρίζετε από κάθε περιφέρεια 2-3 αξιόλογους ανθρώπους, να βοηθήσετε το λαό να διαλέξει; Δε μου απάντησε.

Ένας φίλος μου έγραψε σήμερα και μου λέει, γιατί δεν κάνει endorsements η Αξιολόγηση Βουλευτών; Καλή ιδέα, γιατί όχι. Βέβαια, κανείς μπορεί να κοιτάξει τα σχόλια και να αποφανθεί από μόνος του, αλλά και μιά περίληψη θα ήταν χρήσιμη. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες: α) για πάρα πολλούς βουλευτές υπάρχουν ελάχιστα ή και καθόλου σχόλια. β) αρκετά σχόλια είναι «σικέ», γ) για πολλούς υποψηφίους, και ιδίως για τους νέους υποψηφίους, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Σίγουρα κάποιοι αξιόλογοι χάνονται μέσα στο σωρό. Αν η προεκλογική περίοδος δεν ήταν τόσο σύντομη θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Θα μπορούσαν π.χ. κάποια άτομα να ψάξουν τα πρακτικά της Βουλής και να μετρήσουν τις συμμετοχές του κάθε βουλευτή. Θα μπορούσαμε να δώσουμε σε περισσότερους υποψήφιους τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις τους και να τους βαθμολογήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, δοκιμάζω παρακάτω να συνοψίσω τα αποτελέσματα των σχολίων και να κάνω κάποια πρώτα πολιτικά endorsements. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι προσωπικές μου απόψεις· αυτές τις κατέθεσα ήδη ως προσωπικά σχόλια. Είναι η συνισταμένη των κατατεθέντων σχολίων. Για πολιτικούς με αρκετά και θετικά σχόλια υπολόγισα τους μέσους όρους. Όσοι βουλευτές βγάζουν μέσο όρο πάνω από 3 (με άριστα το 5) λαμβάνουν endorsement. Οι επιλογές των νέων υποψηφίων στηρίζονται σε λίγα ή και ένα θετικό σχόλιο, αρκεί να φαίνεται ειλικρινές. Δεν νομίζω ότι οι βαθμοί είναι ακριβείς, αλλά είναι μιά πρώτη αρχή.

(Παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν να αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης των ψηφοφόρων για τους υποψηφίους. Αντί να τυπώνει ο κάθε υποψήφιος τα δικά του φυλλάδια και να τα ταχυδρομεί μαζικά, μπαίνοντας σε πολλά έξοδα, θα έπρεπε το κράτος να τυπώνει ΕΝΑ φυλλάδιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια που να περιλαμβάνει το βιογραφικό και μιά σύντομη δήλωση από κάθε υποψήφιο. Εννοείται ότι για να γίνει αυτό απαιτείται επαρκής χρόνος μεταξύ προκήρυξης και διενέργειας των εκλογών, όχι ο κατάπτυστος αιφνιδιασμός που είδαμε φέτος. )

Endorsements με βάση τα σχόλια στην Αξιολόγηση Βουλευτών (σε παρένθεση δίνεται ο μέσος βαθμός):

Κόμμα: Δεν υπάρχει σαφής συνισταμένη. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο ΚΚ έχει μέσο όρο 0.8 και ο ΓΑΠ 2.5. Άρα και οι δύο είναι «κάτω από τη βάση», αλλά ο ΓΑΠ θεωρείται λιγότερο κακός. Υπάρχουν και θετικά αισθήματα προς τους Οικολόγους-Πράσινους και την Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ: Αλευράς (4.0), Άννα Διαμαντοπούλου (3.3)
Α’ Αθηνών ΚΚΕ: Αγκαβανάκης
Α’ Αθηνών Δημ. Αναγέννηση: Αρβανιτάκης
Β’ Αθηνών ΝΔ: Σταθάκης (4.8), Χατζηδάκης (4.1), Παπαθανασίου (4.0), Μητσοτάκης (3.3)
Β’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ: Χρυσοχοΐδης (4.6), Παπαδόπουλος (4.4), Ανδρουλάκης (4.3), Λοβέρδος (3.4), Βούρος
Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ: Παπαγιαννάκης (5.0), Δραγασάκης (4.0), Κουβέλης (3.2)
Αττικής ΝΔ: Γιαννής
Αττικής ΠΑΣΟΚ: Πάγκαλος (3.1)
Α’ Θεσσαλονίκης Οικολόγοι Πράσινοι: Μιχάλης Τρεμόπουλος
Χανίων ΠΑΣΟΚ: Χριστοδουλάκης (4.9), Γκαζής
Χανίων ΝΔ: Βολουδάκης
Α’ Πειραιά ΠΑΣΟΚ: Σημίτης (3.2)
Α’ Πειραιά ΚΚΕ: Τζατζάνης
Κέρκυρας ΝΔ: Γεωργιάδης (3.2)
Κορινθίας ΠΑΣΟΚ: Μπεγλίτης (4.7)
Λέσβου ΠΑΣΟΚ: Σηφουνάκης (4.8)

Αν ξέχασα κάποιον που θα έπρεπε να βρίσκεται παραπάνω πείτε μου. Στις επόμενες εκλογές ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα.

Advertisements

7 Σχόλια to “Endorsements”

 1. Σιωπηλή πλειοψηφία Says:

  Μέσα στις αντικειμενικές δυσκολίες θα έπρεπε να συμπεριλάβεις και το πόσοι, που και πως εκφράζονται για κάποια άτομα.
  Έτσι όταν για κάποιο βουλευτή εμφανίζεται μια θετική άποψη (σικέ ή μη) και πέφτουν αβασάνιστα 3 αρνητικές ο μέσος όρος της βαθμολογίας δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
  Επιπλέον, όταν οι «εκφράσεις» στο blog κυριαρχούνται από άτομα που είναι προσκόλλημένα σε μια πολιτική παράταξη πάλι η βαθμολογία δεν είναι αντικειμενική.
  Για αυτό και η ποσοτική αποτίμηση που έκανες δεν είναι τουλάχιστον αντικειμενική.
  Όσον αφορά για το endorsement δεν νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοστεί εδώ, 1ον) γιατί είμαστε καχύποπτοι και 2ον) όχι άδικα τις περισσότερες φορές (βλέπε διαπλοκή).
  Μια και τελείωσε η προεκλογική περίοδος θα ήθελα να πω ότι άξιζε τον κόπο να γίνει ένα τέτοιο blog παρά το αποτέλεσμα και αισιοδοξούμε για το μέλλον. Και αυτό γιατι ‘αργησες να κάνεις τη Μάυρη Λίστα και η οποία στήριζεται μόνο σε ποσοτικά κριτήρια.
  Πάντως νομίζω σου αξίζουν συγχαρητήρια που ξοδεύεις τόσο χρόνο και ασχολείσαι … ιδίως για το άλλο blog και όπου τα πράγματα είναι καλύτερα σε επίπεδο αιτιολογημένου λόγου.
  Καλή ψήφο και ψύχραιμη

 2. μαύρο στο δικομματισμό - όχι λευκό, όχι άκυρο Says:

  Η ευκολία με την οποία μπορούν να αλλοιωθούν οι βαθμολογίες (εξάλλου τα 0 και 10[sic!] δίνουν και παίρνουν), αλλά και το μικρό δείγμα στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν καθιστούν τη συνολική βαθμολογία ιδιαίτερα αξιόπιστη.

  Κάτι που επίσης στο μέλλον θα ήταν καλό, θα ήταν η ανά περιφέρεια συνολική παρουσίαση των υποψηφίων και με πλέον οργανωμένο τρόπο (όχι με ποστς που είναι ανακατωμένα).

  Καλή ψήφο (σε όσους ψηφίσουν, καθώς πολλοί εδώ μέσα φαίνεται πως γράφουν από το εξωτερικό – ίσως η εμφάνιση του IP address κάθε αποστολέα ή τουλάχιστον της χώρας από όπου προέρχεται να ήταν χρήσιμη).

  Λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, εξακολουθώ να πιστεύω πως στην παρούσα πολιτική συγκυρία η ψήφος στα λεγόμενα μικρά κόμματα είναι ίσως η μόνη διέξοδος που μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική βελτίωσης των πολιτικών πραγμάτων της χώρας. Αν, παρ’όλα αυτά, κάποιοι θα ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, εύχομαι τουλάχιστον ο σταυρός να πάει σε εκείνους που προάγουν τον πολιτικό πολιτισμό μας αλλά και να συντελέσει στην ανάδειξη φρέσκων προσώπων.

 3. johnvellis Says:

  Noμίζω ότι αν επιλέξουν οι ψηφοφόροι ψήφο στα μικρά κόμματα αντί λευκού άκυρου θα αλλάξουν πολλά σε αυτές τις εκλογές. Καλά περάσαμε. Στις Ευρωεκλογές πάλι.

 4. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Σωστά αυτά που λέτε. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος λέει «δε μου αρέσει η φάτσα του» και βάζει μηδέν. Κανονικά δεν θα έπρεπε να λάβω υπ’ όψη μου τέτοιους βαθμούς. Αλλά αυτή τη φορά τους έλαβα. Έτσι αδικούνται π.χ. άτομα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλύτερος από τον Νάσο Αλευρά. Αλλά προσελκύει εμπάθεια, λόγω καταγωγής.

  Παρ’ όλα αυτά, ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη που τα αποτελέσματα των βαθμολογήσεων φαίνονται πολύ λογικά.

 5. Ο Κωστακης απο Δευτερα θα εχει οσο χρονο θελει για τα παιδια του Says:

  Ο Παγκαλος εκλεγεται στο υπολοιπο Αττικης, οχι στη Β Αθηνων.

 6. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Ευχαριστώ, το διόρθωσα.

 7. C A Hassapoyannes Says:

  Η λίστα αυτή πρέπει να ανανεωθεί ΚΑΙ γιά το 2009 με (πολλές αυτονόητες) αλλαγές βέβαια, πχ ο εξαίρετος Μιχ Παπαγιαννάκης μας άφησε χρόνους.

  Επίσης η σημαντικότερη, by far, φυσιογνωμία της πολτικής ζωής της Ελλάδος, o κύριος Αλέκος Παπαδόπουλος ΔΕΝ κατέρχεται.

  Επίσης, είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να γίνει ΓΝΩΣΤΟ ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης, πολλά άλλοτε υποσχόμενος αποδείχθηκε κρυπτο-«σοσιαλιστής». Συγκεκριμένα, ΨΗΦΙΣΕ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι ΚΡΙΝΩΝ και ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ!!!! Με άλλα λόγια, ΔΕΝ διαφέρει από τύπους επιπέδου Πολυζωγόπουλου και Παπασπύρου.

  Επίσης, είναι δίκαιο να σημειωθεί ο σχετικά στιβαρός λόγος της κυρίας Α. Διαμαντοπούλου στα θέματα Παιδείας και η φιλελεύθερη πολιτική της, για την οποία το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ την κηνυγάει με χέρια, πόδια και δόντια, ΒΑΖΟΝΤΑΣ μεταξύ άλλων και ως συνυποψήφια στην Α ΑΘηνών, μιά άγνωστης προέλευσης, ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΗ κυρία.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: