Τι να ψηφίσω;

Χαρίδημος Κ. Τσούκας
http://htsoukas.blogspot.com

Με ρωτάνε αρκετοί φίλοι και γνωστοί τι θα ψηφίσω στις εκλογές. Προτιμώ να μην απαντώ ευθέως στο ερώτημα. Η εύκολη απάντηση («θα ψηφίσω το τάδε κόμμα» ή «λευκό», ή «θα απέχω») δεν είναι η καλύτερη: συνήθως στρέφει τη συζήτηση σε άγονη πολιτικολογία. Γιατί αυτό το κόμμα και όχι κάποιο άλλο, κοκ. Η δύσκολη απάντηση είναι αυτή που θα δώσει ο καθένας μόνος του, μετά από σκέψη, συζήτηση και περισυλλογή. Με άλλα λόγια, περισσότερη σημασία δεν έχει το συμπέρασμα του πολιτικού προβληματισμού όσο η διαδικασία με την οποία καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα.

Οσοι παίρνουν τη σκέψη στα σοβαρά, είμαι βέβαιος ότι ξέρουν πόσο δύσκολο πράγμα είναι. Πόσο δύσκολο είναι να παραμερίσει κανείς τις ιδεοληψίες, τις προκαταλήψεις, τις πιέσεις συγγενών και φίλων, να αποφύγει την πεπατημένη. Πόσο δύσκολο είναι να δει κανείς καθαρά, να αποφασίσει με αυτεπίγνωση μόνος του. Ο Βιτγκενστάϊν προτρέπει το φανταστικό συνομιλητή του: «Μη σκέφτεσαι, αλλά κοίταξε». Αυτό που εννοεί είναι, υποθέτω: μην παρασύρεσαι από τις παγίδες του μυαλού, αφέσου στην καθαρότητα της εμπειρίας. Πιο απλά: κοίταξε την πραγματικότητα γύρω σου όσο πιο νηφάλια και απροκατάληπτα μπορείς. Εμπιστεύσου περισσότερο τις αισθήσεις σου και λιγότερο το μυαλό σου.

Ποιά είναι η πραγματικότητα γύρω μας; Βρώμα και δυσωδία από τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν το δημόσιο βίο (ομόλογα, «κουμπάροι»), η διαφθορά έχει διεισδύσει βαθιά στη ζωή μας, απερίγραπτη ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τα πιο πολύτιμα συλλογικά αγαθά όπως είναι το περιβάλλον και να διαχειρισθεί κρίσεις όπως οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, φαιδροί πολιτικάντηδες κατέχουν δημόσια αξιώματα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό-κομματικό συμφέρον. Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων εξουσίας χρωστάνε τα αξιώματά τους στο επώνυμό τους και όχι στην αξία τους, την οποία ουδείς ζήτησε να αποδείξουν. Οι πολιτικές δυναστείες ζούν και βασιλεύουν.

Βλέπουμε έναν πρωθυπουργό να επισπεύδει τις εκλογές, ανάγοντας την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2008 σε μείζονα «εθνικό λόγο», διαστρέφοντας το πνεύμα του Συντάγματος, το οποίο προνοεί για έκτακτες εκλογές όταν συντρέχει πραγματικά μείζων εθνικός λόγος, κι όχι θέματα ετήσιας κυβερνητικής ρουτίνας όπως η ψήφιση ενός προϋπολογισμού. Βλέπουμε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραβιάζει το Σύνταγμα (και να θέλει να βγει κι από πάνω όταν «συνελήφθη κλέπτων οπώρας»), τοποθετώντας την υπερνομάρχη Αθηνών-Πειρειώς επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός του.

Τα δύο κόμματα εξουσίας κυβερνάνε τη χώρα από το 1974. Τριάντα τρία χρόνια μετά τη μεταπολίτευση κι ακόμα δεν έχουμε επιλύσει θεμελιώδη προβλήματα του δημόσιου βίου: την κομματικοποίηση του κράτους, το πελατειακό πολιτικό σύστημα, την αναξιοκρατία και το νεποτισμό, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, την μη υπαγωγή του επιμέρους συμφέροντος στην προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος, τη νοοτροπία του εγώ-είμαι-πανω-από-όλα, τον άμετρο τακτικισμό, την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης ακόμα κι εκει που συμφωνούμε, την πόλωση. Ναι, πλουτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν ξέρουμε πως να διαχειρισθούμε με σωφροσύνη τον πλούτο μας. Τον μετατρέπουμε σε μανιώδη ιδιωτική κατανάλωση και έμμονη ευδαιμονιστική αναζήτηση, αντί να μεριμνάμε γι αυτά που κυρίως συνιστούν μια κοινωνία ως κοινωνία: τα συλλογικά αγαθά – την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, την άμυνα.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας υπόσχονται για μια ακόμα φορά ό,τι νομίζουν ότι θέλει να ακούσει ένα τηλεόπληκτο εκλογικό σώμα, με χρήματα, εννοείται, των φορολογουμένων, ενώ δεν παραλείπουν να χρησιμοποιούν το ρήμα «δεσμεύομαι» ή «εγγυώμαι» για να μας πείσουν. Αδυνατούν οι δύστυχοι να αντιληφθούν ότι για να έχει η δέσμευση αντίκρυσμα πρέπει να έχει κάποιο κόστος γι αυτόν που την αναλαμβάνει, το οποίο κόστος θα προκύψει από τη μη υλοποίησή της. Αυτοί όμως δεν αναλαμβάνουν κανένα κόστος, γιατί οι δεσμεύσεις τους είναι νεφελώδεις και αόριστες. Σε κάθε περίπτωση, είναι τέτοια η κρίση αναξιοπιστίας που μαστίζει το δημόσιο βίο που κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά, και γι αυτό ουδείς τους ζητά να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι πολιτικοί ζουν σε μια φούσκα: περιστοιχίζονται από ψηφοφόρους που τους γλείφουν γιατί κάποιο ρουσφέτι θέλουν (ή θα χρειασθούν) από αυτούς, ενώ οι ίδιοι γλείφουν τους αρχηγούς τους για κάποιο οφίκιο. Ενα πράγμα δεν κάνουν: δεν συνειδητοποιούν τη βαθιά περιφρόνηση με την οποία τους περιβάλλει ο κόσμος, ακόμα κι αυτοί που τους ψηφίζουν. Είναι ανυπόφορο: η χώρα που γέννησε την Πολιτική είναι η χώρα στην οποία ζούμε την παντελή χρεωκοπία της Πολιτικής – της έλλογης διαχείρισης των κοινών, να μην ξεχνάμε – στη συνείδηση του μέσου πολίτη. Η χώρα που γέννησε το Λόγο είναι η χώρα στην οποία κατ΄ εξοχήν ευτελίζεται ο Λόγος – στα κατ΄ ευφημισμόν προγράμματα των κομμάτων, στην προπαγάνδα των πολιτικών διαφημιστών, στον ανευφάνταστο λόγο των πολιτικών, στις κοκκορομαχίες των τηλεοπτικών παραθύρων, στον στρατευμένο λόγο κομματικών διανοουμένων.

Αυτά βλέπω γύρω μου. Δεν τα βλέπω μόνο, τα νοιώθω στο στομάχι μου, στην τσέπη μου, στην αναπνοή μου. Ανησυχώ πολύ για τη χώρα μου, που θα ζήσουν τα παιδιά μου, τι μας επιφυλλάσσει το μέλλον. Η χώρα μας παραπαίει μεταξύ διαφθοράς, ανικανότητας, γελοίων ψευδαισθήσεων, και μιας πρωτοφανούς ανημπόριας να αντικρύσει κατάματα τα πολλά και μεγάλα προβλήματά της. Χάνει διαρκώς έδαφος και ο κοινωνικός της ιστός αποσυντίθεται. Βαθμιαία, έχει καταστεί μια χώρα ακοινώνητων ατόμων, των οποίων η κύρια έγνοια είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η κίβδηλη γλώσσα κυριαρχεί, η μετριότητα πλεονάζει, ο λαϊκισμός και ο κυνισμός μας κατακλύζουν.

Θάθελα πολύ να είμαι περήφανος για τη χώρα μου, αλλά δεν μπορώ. Οπου να κοιτάξω, η Ελλάδα με πληγώνει.

Αυτά βλέπω γύρω μου κι αναλόγως θα πράξω.

36 Σχόλια to “Τι να ψηφίσω;”

 1. Δάφνη Μανουσάκη Says:

  Mia endiaferousa apoyh ekfrasthke shmera apo ton grammatea ths OA KKE
  (http://www.oakke.gr).

 2. sam Says:

  10 με έπαινο κ.Τσούκα και νομίζω ότι είναι και λίγο…

 3. jpapa2007 Says:

  Νομίζω ότι ο κ. Τσούκας έχει αποδείξει ότι διαθέτει έναν ξεχωριστο τρόπο να περνάει μηνύματα. Συγχαρητήρια!

 4. dimitris Says:

  @Δάφνη Μανουσάκη
  Όχι κι ενδιαφέρουσα άποψη από το ΟΑ ΚΚΕ. Οι θέσεις του συνοψίζονται στην εξής φράση. «Για όλα φταίει η Ρωσία». Από κει και πέρα ανακαλύπτει και στιγματίζει όλους του «ρωσόδουλους».
  Αντι-Λιακόπουλος

 5. zack Says:

  Epilogos:»Auta blepw gurw mou kai analogw 8a praxw».
  Ki egw to idio, den 8a paw apo dw na psigisw. What more wise..
  Alla pali 8a blepoume tin xwra kai 8a lupoume8a..

 6. anemologios Says:

  Θελοντας να οικοδομησει ενα θεωρητικο μοντελλο σκεψης και οχι αισθησης της πραγματικοτητας που προσπαθει να προσεγγισει, και ξεκινωντας απο το δογμα των ισων αποστασεων ο συγγραφεας καταληγει στην αρνηση .
  Η τοποθετηση της υπερνομαρχου στο επικρατειας δεν ειναι παραβιαση του συνταγματος αλλα ισως κακης ερμηνειασ αυτού Εν πασει περιπτωσει ειναι συγκρισιμο μεγεθος αυτο με τον αρριβισμο της αρον- αρον επισπευσης των εκλογών και της εθνικης τραγωδίας που προέκυψε?
  Εχουν τα ιδια προσωπα και τους ιδιους συμβολισμους στα ψηφοδελτιοα επικρατειας των δυο κομματων?
  Ο συγγραφεας του αρθρου αντι να κανει παιγνιδια του μυαλου ας δει τη πραγματικοτητα και ας κανει ενα απολογισμο και ας συγκρινει την Ελλαδα του 2004 και την Ελλαδα του 2007 ,3 χρονια υποτιθεμενης εξελιξης των πραγματων
  Ο Γ.Παπανδρεου πριν γινει αρχηγος ειχε να επιδειξει σαν υπουργος εξωτερικων και συν τοις αλλοις ,ενα φωτεινο εργο και παγκοσμια αποδοχη. Ο Κ.Καραμανλής τι ειχε και τι εχει να επιδειξει?
  Με τετοιου ειδους κριτηρια λοιπον πρεπει να ψηφισομε αρνουμενοι παραλληλα την ανευθυνοτητα αλλα και την αλαζονεια των μικρων κομματωνπου νομιζουν οτι κατεχουν την απολυτη αληθεια.
  Τελος δεν πρεπει να ξεχναμε και τη σημασια των προσωπων-υποψηφιων που ουτως η αλλως διαμορφωνουν τη πολιτικη εικονα και αποτελεσματικοτητα των κομματων

 7. Δημήτρης Says:

  Νομίζω είναι στοιχείο μεγαλείου να απορρίπτεις τον μηδενισμό ακόμα και όταν όλα ειναι χάλια γύρω σου…

  …και παρόλο που εν γενει ασπάζομαι αυτα που γράφει ο Κος Τσούκας αισθάνομαι οτι αφίστανται της μετριοπάθειας και της «ψυχρής» σκέψης που πρέπει να έχει ενας αναλυτής…

 8. pikman Says:

  Πολύ απαισιοδοξία, γκρίζο και απαξίωση για τους πάντες, στην τοποθέτηση του κου Τσούκα.Η συγγραφική του ιδιότητα,αναδεικνύεται ολοκάθαρα μέσα από ένα κείμενο καθαρά λογο-τεχνικό.
  Η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» μας στερεί τη δυνατότητα της σύγκρισης.Και είναι η σύγκριση αυτή που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και τον ίδιο μας τον ευατό.
  Αναπόφευκτα λοιπόν, συγκρίνω αυτή την κυβέρνηση , με την κυβέρνηση Σημίτη.Το background του Κ.Κ μ’ εκείνο του Γ.Π.
  Στις 16 του μήνα καλούμαστε όλοι να αποφασίσουμε κατ’ αρχας ποιος θα μας κυβερνήσει…επιλέγοντας μεταξύ αυτών που μας το ζητούν.
  Επίσης κάποιοι ζητούν να τους δώσουμε τη δυνατότητα παρουσίας στη Βουλή….

 9. μαύρο στο δικομματισμό - όχι λευκό, όχι άκυρο Says:

  @ανεμολόγιος:
  «παραλληλα την ανευθυνοτητα αλλα και την αλαζονεια των μικρων κομματωνπου νομιζουν οτι κατεχουν την απολυτη αληθεια.»

  Από πού στοιχειοθετείται η αλαζονεία και η ανευθυνότητα αυτή, που αβίαστα αποδίδετε σε όλα τα μικρά κόμματα;

  Τα φαινόμενα που διαπιστώνει η ανάλυση δεν είναι χθεσινά. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί συμπολίτες μας αρέσκονται στο να βάζουν στη ζυγαριά κυρίως τα παραπτώματα του ενός μεγάλου κόμματος και στη συνέχεια να δικαιολογούν την υποστήριξή τους στο άλλο θεωρώντας πως αυτό προκύπτει από τη ζυγαριά. Μου θυμίζει την ιστορία με κάποιο νταβατζή που πήγαινε να εισπράξει προστασία και έλεγε τον πόνο του διαμαρτυρόμενος πως έχει χαλάσει η κοινωνία γύρω και όλοι ζητάνε φακελλάκι και λάδωμα! Όμως, η σοβαρότητα, η εντιμότητα και η υπευθυνότητα (που είναι τα ζητούμενα) δεν είναι θέματα προς διαπραγμάτευση…

  Έτσι και στην περίπτωση Φώφης: δεν είναι κάτι που τίθεται σε σύγκριση. Έγινε και είναι καταδικαστέο. Θα μπορούσα να δεχτώ πολύ πιο εύκολα, σαν απάντηση, ότι το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενο γρήγορα τη ζημιά, «έθαψε» την ιστορία αμέσως. Δείχνει, τουλάχιστον, πως υπάρχουν κάποια υγιή αντανακλαστικά. Όμως, ακόμη και η αντίδραση αυτή, νομίζω δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να πιεστούν ακόμη παραπέρα τα δύο μεγάλα κόμματα να εκσυγχρονίσουν την πολιτική συμπεριφορά τους. Οι δυνατότητες υπάρχουν: χρειάζεται όμως να εκφράσει την ανάγκη αυτή έντονα η κοινωνία.

  Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, θεωρώ πως ο μόνος τρόπος να αναγκαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα σε επαναθεώρηση της πολιτικής συμπεριφοράς τους είναι να καταψηφιστούν μαζικά και να δεχτούν μια τεράστια μείωση του αθροιστικού εκλογικού ποσοστού τους (αρκετά κάτω από 75%). Μην ξεγελιόμαστε: τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τη δυνατότητα μετεξέλιξης. Όσο όμως το εκλογικό σώμα «περνάει» το μήνυμα πως επιβραβεύει τους υποψήφιους που διακόπτουν τους συνομιλητές τους, φωνάζουν, και επιδεικνύουν μαγκιά, τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα θα κινούνται συνολικά σε ανάλογες κατευθύνσεις.

  Δυστυχώς, στην Ελλάδα της συναλλαγής και του ρουσφετιού και της αδυναμίας της κοινωνίας να λειτουργήσει σαν κοινωνία πολιτών, είναι αμφίβολο το κατά πόσο (και πόσο εύκολα) η κοινωνία μπορεί να πιέσει και να «απαιτήσει» από μόνη της τη μετεξέλιξη των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών. Το μόνο θετικό είναι πως η ανάγκη αυτή έχει αρχίσει και προβάλλεται όλο και συχνότερα. Φυσικά, το τι θα γίνει την Κυριακή θα το ξέρουμε σε λίγα 24ωρα.

 10. jpapa2007 Says:

  Μια ενδιαφέρουσα άποψη από τον Αντώνη Καρκαγιάννη:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_32_14/09/2007_241165

 11. johnvellis Says:

  «Αυτά βλέπω γύρω μου κι αναλόγως θα πράξω».

  Σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι όλοι οι έλληνες. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι.

 12. johnvellis Says:

  Το δικό μου σχόλιο στο blog μου για τις εκλογές. Μη περιμένετε κάτι φιλοσοφικό. Δεν είχα τη διάθεση άλλωστε. Πέντε λόγια, τίποτα άλλο.

  Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να περιμένει…
  http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/09/h-epomenh-hmera-den-mporei-na-perimenei.html

 13. Christofer Says:

  ΕΓΩ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΝΔ. ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ) ΕΥΚΑΙΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΓΙΑ 11 (Η ΓΙΑ 20) ΕΤΗ, ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΝΔ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ «ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΑ. Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΗ-ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ.

 14. Δάφνη Μανουσάκη Says:

  @dimitri:
  Πρώτη φορά άκουσα τον κ. Ζαφειρόπουλο, γραμματέα του κόμματος,
  χθές και ομολογώ ότι αυτά που άκουσα είχαν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον
  από το «για όλα φταίει η Ρωσία». Διαβάζοντας την ιστοσελίδα του
  κόμματος παρατήρησα ότι συχνά εκεί κατέληγαν (ως και για την 11 Σεπετμβρίου). ‘Ομως, σε αντίθεση με πολλές άλλες παραλλαγές του ΚΚΕ*.*
  ο κος Ζαφειρόπουλος, στην παρουσίασή του στην ΕΤ-1 είχε συγκεκριμένη
  πρόταση, πέρα από την στείρα άρνηση των πάντων (έως και της ανάπτυξης)
  την οποία παρατηρώ σε άλλα αριστερά κόμματα.

  Αν θες, θυμάμαι άλλες φορές που πήγαινα να ψηφίσω και η πληθώρα των
  ψηφοδελτίων από κόμματα που δεν είχα ξαναακούσει μου κάναν εντύπωση.
  Τούτη τη φορά προσπάθησα να ακούσω όσο ευρύτερη γκάμα από κομματικές θέσεις. Η θέση «επαναστατούμε και αντιστεκόμαστε», χωρίς
  συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις δεν μου λέει και δεν μου έλεγε ποτέ,
  τίποτε – στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προτάσεις του κόμματος, με το σκεπτικό στην ανάπτυξη του τόπου (εισροή κεφαλαίων) ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους γνωρίζω πέρα από την χθεσινή ομιλία και τα κείμενα στην ιστοσελίδα τους. Ίσως οι Αθηναίοι να έχετε ακούσει περισσότερα γι’ αυτούς.

 15. Δάφνη Μανουσάκη Says:

  Υ.Γ. Πολλοί Έλληνες έχουν απηυδήσει με την κατάσταση του πολιτικού
  μας συστήματος. Όμως δε νομίζω ότι η λύση είναι να μείνουμε στο να
  υποφέρουμε με αυτά που βλέπουμε.

  Αντιγράφω από το ιστολόγιο του Μαύρου Γάτου (o οποίος «δανείζεται»
  από τον Καζαντζάκη το εξής: )

  «Ν’αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω
  ολάκερη τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω»

  Όχι μόνο με την ψήφο, αλλά με την πράξη, κάθε μέρα.

 16. Christofer Says:

  …αν ο Καζαντζάκης ζούσε, σήμερα τί θα ψήφιζε ??? Θα ψήφιζε, ή θα είχε ….μεταναστεύσει ???

 17. μαύρο στο δικομματισμό - όχι λευκό, όχι άκυρο Says:

  @christofer
  ΕΓΩ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΝΔ. ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ) ΕΥΚΑΙΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΓΙΑ 11 (Η ΓΙΑ 20) ΕΤΗ, ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΤΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΝΔ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΛΙΑ. Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΗ-ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ.

  Και μετά, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, θα ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ; Μπράβο, μπράβο… Γι αυτό διαιωνίζεται ο εξευτελισμός… Όσο 4 στους 5 ψηφοφόρους αποδέχονται την αισθητική και τις αντιλήψεις των δύο κομμάτων, γιατί να αλλάξει κάτι;

 18. dimitris Says:

  @Δάφνη Μανουσάκη
  Τις προατάσεις αυτού του κόμματος (που βασικά είναι ο εξής ένας, ο Ζαφειρόπουλος), τις παρακολουθώ από τα σεντόνια-αφίσσες που κολλάει συχνά στους δρόμους της Αθήνας. Δεν διαφωνώ πως ενίοτε υπάρχουν ενδιαφέρουσες απόψεις.

  Όμως έχει μια αντιρωσική εμμονή που καταντάει μονομανία. Συνέχεια ανακαλύπτει ρώσικους δάκτυλους πίσω από έργα, πολιτικούς, επιχειρηματίες, κόμματα, και πάει λέγοντας. Για μένα στερείται σοβαρότητας.

  Αν ψάχνεις για ενδιαφέρουσες προτάσεις, ο Βασίλης Λεβέντης δεν ειναι καθόλου κακός, άσχετα αν έχει καταγραφεί στην κοινή γνώμη ως γραφικός. Αλλά σ’ αυτή τη λογική, ενδιαφέρουσες προτάσεις έχει ο καθένας μας. Όμως τότε να αρχίσουμε όλοι να ψηφίζουμε τον εαυτό μας.

 19. Christofer Says:

  ΦΙΛΕ «μαύρο στο δικομματισμό» ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΤΑ ΑΛΛΑ (ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ….
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ «μετά, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, θα ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ», ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΔΩ ΤΟΜΕΣ, ΤΟΤΕ ΙΣΩς ΨΗΦΙΣΩ ΠΑΣΟΚ….

 20. μαύρο στο δικομματισμό - όχι λευκό, όχι άκυρο Says:

  @christofer
  ΦΙΛΕ “μαύρο στο δικομματισμό” ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

  Μέγα λάθος και άποψη που ουσιαστικά αποστερεί από τις εκλογές και το δημοκρατικό πολίτευμα το νόημά του που είναι η έκφραση όλων των απόψεων και τάσεων. Από πουθενά δεν προκύπτει η ανάγκη την οποία εκφράζεις.

  ΤΑ ΑΛΛΑ (ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ….

  Το νόημα των εκλογών είναι η έκφραση όλων των τάσεων και απόψεων και η εκλογή αντιπροσώπων της λαϊκής βούλησης. Στη συνέχεια, ο έλεγχος των θέσεων των διαφορετικών κομμάτων γίνεται με βάση τη στάση που τηρούν στα διάφορα ζητήματα. Η υποχρέωση συνέπειας βαρύνει τους πάντες, όχι μόνο το κόμμα που λάβει την αυτοδυναμία. Η άποψη πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι «κομπάρσοι» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατική. Δεν θεωρώ πως το εννοείς όμως.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ “μετά, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, θα ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ”, ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΔΩ ΤΟΜΕΣ, ΤΟΤΕ ΙΣΩς ΨΗΦΙΣΩ ΠΑΣΟΚ….

  Ξέρεις, δεν ψηφίζουμε για το ποιός θα πάρει το πρωτάθλημα και δεν είναι δύο αντιπάλων μονοπώλιο οι εκλογές. Φυσικά, αν η αισθητική και οι πρακτικές των δύο μεγάλων κομμάτων (μην τις παραθέσω) σε εκφράζουν, τότε να το κάνεις… Σκέψου όμως την επόμενη φορά που θα αισθανθείς άσχημα για το χάλι της πατρίδας μας και αναρωτηθείς τι έκαναν οι κυβερνήτες της ποιός τους εξέλεξε.

 21. johnvellis Says:

  ΤΑ ΑΛΛΑ (ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ….

  Aυτή την άποψη έχουν και οι τούρκοι στρατηγοί για την δημοκρατία τους…

 22. Δάφνη Μανουσάκη Says:

  Έμαθα περισσότερα για τον εκλογικό νόμο (ίσως λίγο αργά, αλλά για όσους
  επίσης δεν ξέραν κάποιες λεπτομέρειες).

  Κατ’ αρχήν, τα πολύ απλά, τα έχουν πει τα κανάλια –
  Οι 260 έδρες μοιράζονται αναλογικά στα κόμματα τα οποία συγκέντρωσαν τουλάχιστον 3% της ψήφου. Το πρώτο κόμμα παίρνει πριμ 40 έδρες.

  Σε περίπτωση που ξαναπάμε σε εκλογές, είναι δυνατόν να κατέβει η συνεργασία δύο κομμάτων σε εκλογές. Τότε, αν η συνεργασία πάρει
  (ως σύνολο) την πρώτη θέση, τότε η συνεργασία θα πάρει το πριμ των
  40 εδρών.

  Όμως στις δεύτερες εκλογές δεν θα μπούν σταυροί. Οπότε, πως θα
  αποδωθούν στα συνεργαζόμενα κόμματα οι επιπλέον 40 έδρες?
  Αναλογικά στα συνεργαζόμενα? Οι 50-50?
  Και, το κάθε από τα συνεργαζόμενα κόμματα, πως θα διαλέξει τους
  bonus βουλευτές του?

  Ένα (ακραίο) σενάριο θα ήταν π.χ. σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας
  συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Αν οι δύο μαζί πιάσουν 44% και αυτοδυναμία,
  θα μπορούσε ο καθένας να έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα
  ψηφοδέλτιά του μερικούς έως αρκετούς ακόμα βουλευτές.

 23. μαύρο στο δικομματισμό - όχι λευκό, όχι άκυρο Says:

  @Δάφνη
  «Όμως στις δεύτερες εκλογές δεν θα μπούν σταυροί.»

  Οι βουλευτικές εκλογές, με βάση τον ισχύοντα νόμο, πάντα συνοδεύονται από σταυροδοσία (ανεξάρτητα αν οι προηγούμενες έγιναν 1 μήνα ή 4 χρόνια πριν).

 24. Δάφνη Μανουσάκη Says:

  OK, τότε μάλλον διάβασα λάθος – ευχαριστώ!

 25. AAT Says:

  Τί να ψηφίσω;

  Ούτως ή άλλως ένας από τους 2 θα κυβερνήσει.
  Ούτως ή άλλως, όποιος και να βγεί, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη προεκλογική περίοδο θα έρθει να μας πεί ότι το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε διότι έφταιγαν τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος. Απλά, στα «33 χρόνια ΤΡΥΠΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» θα προστεθούν άλλα 4 (στη χειρότερη περίπτωση).

  Ας γυρίσουμε πλευρό μπάς και δούμε κάνα άλλο όνειρο. Μπάς και δούμε κάνα θαύμα και διαψευστούν οι προβλέψεις ότι σε 15-20 χρόνια θα καταντήσουμε να εξάγουμε γυναίκες στη Ρωσία και καθαρίστριες στην Κίνα.
  Κοιμηθείτε ήσυχα. Μία και σήμερα.

 26. Γιώργος Says:

  Εύκολο είναι να ισοπεδώνει κανείς χωρίς να σέβεται και να αναγνωρίζει το έργο που κάποιοι έχουν κάμει. Σ’αυτήν την ισοπέδωση διακρίνεται ιδιαιτέρως ο κ. Τσούκας (και έχει και θαυμαστές!). Αξιοπρόσεκτο και το ότι δικαιούται, λέει, δεύτερη ευκαιρία η ΝΔ, επειδή το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 20 χρόνια. Πολύ πρωτότυπη άποψη! Οι άνθρωποι ξεχαρβάλωσαν τα πάντα, διέσυραν τη χώρα διεθνώς, αποτόλμησαν να προχωρήσουν στην εθνική μειοδοσία-προδοσία της «απογραφής», άφησαν την Ελλάδα να καεί, μέτρησαν γύρω στους 70 νεκρούς απ’ τις φωτιές, τώρα λοιπόν να τους δώσουμε και δεύτερη ευκαιρία! Ώρα για ζουρλομανδύα…
  Η μόνη ανταμοιβή που τους αξίζει είναι να δουν από κάποια απόσταση το 40% των ψήφων.

 27. dimitris Says:

  @Christofer
  «ΕΓΩ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΝΔ. ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ) ΕΥΚΑΙΡΙΑ.»

  Μια πολύ ωραία απάντηση στο ζήτημα αυτό δείνει ο Διονύσης Σαββόπουλος:
  «…
  Στην πολιτική δεν υπάρχουν μετεξεταστέοι. Τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν μόνον αν τα έχουν πάει καλά. Αν δεν τα κατάφερε με την άνετη πλειοψηφία που είχε, πώς θα τα καταφέρει με 151, 152 βουλευτές, αν έρθει πρώτος..»

  http://www.tanea.gr:80//Article.aspx?d=20070914&nid=5992933&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876

 28. ekpliktos_politis Says:

  Ελπίζω και εύχομαι το πανάθλιο κόμμα της ΝΔ να μην πάρει αυτοδυναμία (αν και οι οπαδικού τύπου ψηφοφόροι του ποτέ δεν μου άρεσαν)

  Το ΠαΣοκ όταν αποφασίσει να ζητήσει συγγνώμη για το ότι έγινε ένα κόμμα λαμόγιων και απατεώνων ίσως στο μέλλον να έχει καμμιά ελπίδα

  Οπως έχω ξαναγράψει ελπίζω αυτά τα δύο λαμογιο-κομματάκια να κάνουν την Σουπερ Νόβα τους και να αφήσουν πίσω τους τους λευκούς τους νάνους

  Ο βόθρος ξεχιλίζει κάθε τόσο πιά και η μπόχα δεν κρύβεται εύκολα

  Ηδη οι περισσότεροι επαίτες των ψήφων μας είναι στις εκκλησίες και προσεύχονται ώστε τα πρόβατα να μείνουν στο εκάστοτε μαντρί

  Αυτό ως ένα βαθμό θα γίνει αλλά ήδη τρέμουν, έχουν αγωνίες, προσδοκίες ελπίδες διότι είναι η στιγμή που τους έχουμε στο χέρι,

  Η μία και μοναδική στιγμή που μας παρέχουν για να παρέμβουμε δραστικά είναι εδώ, είναι τώρα

  Τσακίστε τους πριν σας (ξανα) τσακίσουν

 29. Georgia Says:

  «Toυς επιτρέπουμε να συνεχίσουν μόνο αν τα έχουν πάει καλά». ΟΚ παιδιά. Και βγάζουμε ποιους; Εδώ δεν απαντάτε.

 30. Georgia Says:

  Τους άλλους που ξεχαρβάλωσαν ό, τι ξεχαρβάλωσαν σε 20 χρόνια; Ή να τα ξεχάσουμε;

 31. μαύρο στο δικομματισμό - όχι λευκό, όχι άκυρο Says:

  @Georgia
  «Και βγάζουμε ποιους; Εδώ δεν απαντάτε.»

  Ούτε τους πράσινους, ούτε τους γαλάζιους. Υπάρχουν μια σειρά από αξιόλογα μικρά κόμματα που αξίζουν την ψήφο μας.

 32. johnvellis Says:

  Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, αυτο-οργανώθηκαν, έκαναν δική τους υπόθεση την ενημέρωση για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
  Όλα τα στοιχεία και τα μηνύματα που λαμβάνουμε δείχνουν ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπορούν να υπερβούν το 3% και να μπουν στη Βουλή εκλέγοντας 8-9 βουλευτές, ταράζοντας τα πολιτικά νερά, προωθώντας λύσεις στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Αυτό, όμως, εξαρτάται από όλους όσοι έχουν κατ’ αρχή επιλέξει να ψηφίσουν ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλων μας. Η προεκλογική καμπάνια μας ολοκληρώθηκε αλλά μέχρι αύριο το πρωί, ακόμα και μπροστά στην κάλπη πολλοί άνθρωποι θα σκέφτονται τι να ψηφίσουν. Μιλήστε σε αναποφάσιστους, σε ανθρώπους που θα ψήφιζαν λευκό ή άκυρο. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι μια πρόταση για να πετύχουμε πολιτικές αλλαγές, Ενημερώστε έστω και σήμερα τους φίλους και γνωστούς σας, σπάστε τη σιωπή των ΜΜΕ μέσα από τις προσωπικές επαφές, τα e-mail και το διαδίκτυο. Θα διαπιστώσετε ότι όσοι το μαθαίνουν, πείθονται σε σημαντικό ποσοστό να ψηφίσουν τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ «μου δίνετε λύση», ακούμε.
  Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε εδώ και αύριο, όποια και αν είναι τα αποτελέσματα, θα συναντηθούμε για να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό πράσινο κίνημα με όλους και όλες όσοι/ες ευαισθητοποιήθηκαν και δηλώνουν την ετοιμότητά τους να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα.
  Ήρθε η ώρα των οικολογικών αλλαγών, είναι θέμα επιβίωσης. Ψηφίζουμε για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 33. Παράγκας Says:

  Tι να ψηφίσω όταν…στην Ακόμα Πιο Αντιπαραγωγική Κηφηνιακή Κουκίδα Της Υφηλίου (Α.Π.Α.Κ.Κ.Τ.Υ.)……Μειώνεται η μόνιμη απασχόληση και αυξάνεται η προσωρινή(και οι χιλιάδες προσλήψεις στο χρεομένο Κράτος Α.Ε.-Δημόσιο»;;;;;λέω εγώ). Εεεεεεεεεεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;……

  http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/12/1713996.htm

 34. sartr Says:

  Πως το είπε ο Χρυσόγελος;
  Η ιστορία δεν έχει σχέση με την πολιτική;
  Η ιστορία δεν είναι μέρος της πολιτικής;
  Πως το είπε;

 35. zarkon Says:

  Το καινούργιο κόλπο – πες μας απο που θα βρεις τα λεφτά
  και αμέσως μολις δεχθεί απάντηση.
  Είδατε δε μας είπε τίποτα.(ποιός ρωτάει αυτός που δε κατόρθωσε ποτέ στα 5 χρόνια που κυβέρνησε , να μαζέψει τους φόρους και προτιμούσε να δανείζεται )
  Το παλιό βέβαια -φταίει το ΠΑΣΟΚ

 36. Παράγκας Says:

  Έχω απορία να δω τι θα δημοψηφίσουν και «επιβραβεύσουν» οι 600.000 επίσημα άνεργοι, οι προς απόλυση εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα, πάντα, καθώς και οι γονείς όσων τα τέκνα τους έφυγαν για την Δεύτερη μετανάστευση(!!!!)…

  Πρόταση:
  Μέχρι να φύγουν οι Τροικανοί (θα πάρει πολλά χρόνια), να πάρει μεγάλο μέρος του σώματος της Βουλής-«Ναού»(sic) της Δημοκρατίας(sic) μας,
  ά δ ε ι α άνευ α π ο δ ο χ ών.

  Όχι «συνταξιοδότηση».

  Άδεια ά ν ε υ αποδοχών.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: