Συνέντευξη της Λιάνας Γούτα, υποψήφιας Α΄Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ


Η Λιάνα Γούτα ήταν συμφοιτήτριά μου στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ. Πέρασε πρώτη το 1982 με 9.811 μόρια (με άριστα το 10000), τον υψηλότερο βαθμό εκείνη τη χρονιά σε όλα τα πολυτεχνεία. Κάναμε μάλιστα μαζί και με έναν άλλο συμφοιτητή το design project του τελευταίου έτους. Ήταν εξαιρετικά συνεπής και μεθοδική (και γλυκομίλητη!). Μετά την αποφοίτηση δούλεψε για πολλά χρόνια στην ΕΚΟ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχε αποσπαστεί στο πολιτικό γραφείο του Ευρωβουλευτή Βακάλη. Με χαρά μου είδα ότι κατεβαίνει για βουλευτής γιατί είναι ακριβώς ο τύπος ανθρώπου που όλοι λένε ότι χρειάζεται η πολιτική μας σκηνή: αυτοδημιούργητη, με μυαλό, και πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να μου αρνηθεί μιά συνέντευξη, for old times sake!

Οι ερωτήσεις:

Λιάνα, πως αποτιμάς το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 3.5 χρόνια;

Το έργο που δεσμεύτηκε να επιτελέσει η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας ήταν μεγάλο και δύσκολο. Για να συντονισθεί η χώρα μας με τις απαιτήσεις της νέας εποχής και για να κερδίσει το χαμένο χρόνο, χρειαζόμασταν εκ βάθρων αλλαγές σε όλους τους καίριους τομείς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Στα 3,5 αυτά χρόνια προχώρησε στα πρώτης προτεραιότητας ζητήματα βάζοντας τα θεμέλια για να μπορέσει να χτίσει και να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό έργο. Σημαντικότερο όλων θεωρώ ότι υπήρξε η εξαιρετικής σημασίας ορθή αποτύπωση και βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας που αποτυπώνεται στον περιορισμό του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων.
Βέβαια, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης προεκλογικά έχουν υλοποιηθεί εν μέρει. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Έχοντας τακτοποιήσει και εξυγιάνει τα θέματα του «ταμείου» της χώρας, και με έναν ρυθμό ανάπτυξης, που μέσα σε 3,5 χρόνια έγινε ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα, στο ασφαλιστικό, με τελικό στόχο μια βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη για τη χώρα, που θα παράγει πλούτο οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, με κοινωνική συνοχή για όλους τους πολίτες.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου; Σε ποια θέματα θα επικεντρώσεις την προσοχή σου;

Με μια φράση θα έλεγα το περιβάλλον, η ενέργεια, η γνώση, οι νέες τεχνολογίες με απώτερο στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής για μας και τα παιδιά μας. Και σε όλους αυτούς τους τομείς πρέπει να απαιτήσουμε το καλύτερο, να βάλουμε υψηλούς στόχους, να πρωτοπορήσουμε, να βγούμε μπροστά.
Η δική μου γνώση και εξειδίκευση, μέσα από την μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία στη βιομηχανία και στα ευρωπαϊκά δρώμενα, εστιάζεται στα θέματα της γνώσης και της επιστήμης, της ανταγωνιστικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, των σύγχρονων τεχνολογιών, του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά και στα ζητήματα περιβάλλοντος, που πλέον είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και τα οποία αποτελούν το επίκεντρο της πολιτικής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Και όσο κι αν αυτά τα θέματα φαίνονται ίσως δυσνόητα, είναι ωστόσο προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, να γίνει ανταγωνιστική, να παράξει πλούτο και γνώση για όλους τους πολίτες, να εξασφαλίσει κοινωνική συνοχή, να εκσυγχρονίσει, να απλοποιήσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά μας, να ανεβάσει την ποιότητα της ζωής μας, και να εξασφαλίσει ένα υγιές μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Γιατί δεν καινοτομούμε αρκετά εμείς οι Έλληνες; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Η καινοτομία αναγνωρίζεται πλέον, ως η λέξη κλειδί για την ανταγωνιστικότητα που είναι το μέγα ζητούμενο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιδόσεις της χώρας μας σε αυτό τον τομέα είναι δυστυχώς πολύ χαμηλές. Οι παράμετροι είναι πολλοί και διαφορετικοί, και έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, την παιδεία και τα πανεπιστήμια, την επιχειρηματική κουλτούρα και πολλά άλλα.
Σε επίπεδο σχεδιασμού, έχει γίνει η διάγνωση για την ανάγκη να καινοτομήσουμε. Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα για την περίοδο 2007-2013, έχει ως επίκεντρο την καινοτομία. Θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει, όπως τα φορολογικά μέτρα, η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου ευνοούν την καινοτομική επιχειρηματικότητα. Κατά τη γνώμη μου, από τα σημαντικότερα και πιο καθοριστικά στοιχεία αποτελεί η μεταρρύθμιση της παιδείας, μέσα από την οποία πρέπει να τονωθεί η έρευνα που θα δίνει καινοτόμα προϊόντα και θα ενισχυθεί η συνεργασία της πανεπιστημιακής έρευνας με την βιομηχανία, την μεταποίηση, την παραγωγή, την επιχειρηματικότητα, τις υπηρεσίες.

Η Διεθνής Διαφάνεια μας κατατάσσει κοντά στις αφρικανικές χώρες όσον αφορά τη διαφθορά. Πως μπορεί να παταχθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα;

Η λειτουργία του δημόσιου τομέα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρέλαβε και που είχε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολεμώντας νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες για χρόνια. Τα φαινόμενα διαφθοράς αποτελούν μια μεγάλη πληγή που απαιτεί να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Η πάταξή της αποτελεί θέμα αρχής για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Για το λόγο αυτό και το βάρος όλο πέφτει στον εντοπισμό και στο ξεσκέπασμα τέτοιων φαινομένων, ανεξάρτητα από το ποιος εμπλέκεται, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά πρέπει να φτάσει η έρευνα. Η κυβέρνηση δε φοβάται πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να σπάσει ένα απόστημα και να οδηγήσει ένα σκάνδαλο στη δικαιοσύνη.
Πέρα όμως από την αποκάλυψη και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, βασική μέριμνα και πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, έτσι ώστε να θωρακισθεί θεσμικά και να μην αφήνει κανένα περιθώριο για ατασθαλίες, δυσλειτουργίες και καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων συναλλαγής. Ήδη έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση όπως η μετατροπή της απιστίας από πλημμέλημα σε κακούργημα, η ίδρυση των ΚΕΠ, η αξιοποίηση της κοινωνίας της πληροφορίας, η θεσμική θωράκιση του ΑΣΕΠ, ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα, νομοθετήματα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ίδρυση ανεξαρτήτων αρχών, ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών του Δημοσίου κλπ.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, ωστόσο έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. Υπάρχει η βούληση, και ο αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση, -ενός κράτους στην υπηρεσία των πολιτών-, θα συνεχιστεί.

Advertisements

5 Σχόλια to “Συνέντευξη της Λιάνας Γούτα, υποψήφιας Α΄Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ”

 1. johnvellis Says:

  Νομίζω ότι στο θέμα ανεργία δεν είχε σημαντικές επιτυχίες η κυβέρνηση. Ίσως με μαγειρέματα να πέτυχε στα χαρτιά τη μείωση.
  http://e-thesprotia.eu/forum/viewtopic.php?t=108

  Ούτε κατάφερε πολλά σημαντικά σε αυτό που λέμε ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ γιατί δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την επιστροφή ελλήνων επιστημόνων στη χώρα τους. Και αυτό γιατί η ανασφάλεια συνεχίζεται στο ίδιο βαθμό με το ΠΑΣΟΚ.

  Κράτησε σε μεγάλο βαθμό τις κρατικίστικες αντιλήψεις του ΠΑΣΟΚ, ίσως και τους μηχανισμούς εξουσίας του. Αυτό την έφερε μακριά από τις φιλελεύθερες αντιλήψεις της. Έτσι επεκτάθηκε αντί να μειωθεί ή σταθεροποιηθεί η αρνητική πορεία των ΜΜΕ και η πτωτική πορεία της αγοράς.

  Πώς θα κινηθεί την επόμενη τετραετία, εάν τελικά κερδίσει τις εκλογές στα παραπάνω;

 2. Αντωνης Πολιτακης Says:

  Αρκετά λογική η κ.Γουτα και εντόπισε αρκετούς λόγους που δεν υπάρχει καινοτομία στην Ελλάδα
  (έλλειχη επιχειρηματικής κουλτούρας), κάνοντας ένα βήμα παραπάνω απο τους συνηθισμένους πολιτικούς του ανεβάστε την χρηματοδότηση.

  Αυτό που δεν κατάλαβα όμως είναι τί σχέση έχει η απιστία στο όλο θέμα και τι θα γίνει αν γίνει κακούργημα απο πλημμέλημα.

 3. johnvellis Says:

  Κάποια απάντηση στα παραπάνω;…Κρίμα γιατί είχα και άλλα ερωτήματα.

 4. ekpliktos_politis Says:

  @Αντωνης Πολιτακης
  Προφανώς αναφερόταν στην διαφθορά (αν και όπως το θέτει μοιάζει να είναι θέμα του εκσυγχρονισμού) και λέγοντας ότι ποινικά η απιστία απο πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα, εννοεί ότι οι ποινές πλέον θα είναι εξαιρετικά αυστηρές, ώστε να το σκέφτεται καλά ο άλλος πριν παρανομήσει.

  Τώρα βέβαι αν κάποιος έχει μνήμη θα θυμάται ότι ο Λαλιώτης είχε καταδικάσει τον Ψωμιάδη (αυτον με το μουστάκι και το πούρο) για κακούργημα σε 20 χρόνια φυλακή, ο μπραβίσκος κάθησε 2-3 μέρες φυλακή, βγήκε έξω ως φυματικός, αργότερα μετατράπηκε η πράξη του απο κακούργημα πλημμέλημα και λόγω πλέον παρέλευσης 5ετίας απο την πράξη του παραγράφηκε το αδίκημα

  Υπάρχει κάποιος παράνομος (με λεφτά) που θα φοβηθεί τέτοια δικαιοσύνη ?
  Για να μην πω ότι ίσως αυτοί οι απατεώνες είναι η χαρά καποιων λειτουργών της σαν τον Καλούση και ΣΙΑ Ο.Ε.

 5. νικος Says:

  καλή συνέντευξη!!

  Κρίμα που δεν τα κατάφερε, αλλά χαίρομαι που συμμετείχε και προσπάθησε.
  Μακάρι να το έκανα κι εγώ, και όλοι μας, και νομίζω κάτι θα άλλαζε..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: