Συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Ημαθία το 1989. Έχει χρηματίσει υφυπουργός Εμπορίου/Ανάπτυξης από το 1994 ως το 1999 και υπουργός Δημόσιας Τάξης από το 1999 ως το 2003. Στα πεπραγμένα του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πιστώνεται και η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Το 2003 ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Φέτος κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Στο παρόν ιστολόγιο έχει αποκομίσει μέση βαθμολογία 4.6.

Η συνέντευξη:

1. Κύριε Χρυσοχοΐδη, ποιό είναι το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία;

Στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος απελευθερωμένου από τα δεσμά του κρατισμού και της γραφειοκρατίας, ανοιχτό στη δημιουργία και την ελεύθερη σκέψη, στις τεχνολογίες και στις απαιτήσεις της εποχής.

Θεμελιώδες πρόβλημα σήμερα αποτελεί η ελλιπής χρηματοδότηση. Από το πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει η κυβέρνηση μας σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη παιδεία κατά ένα δισεκατομμύριο ευρω με προοπτική αυτή η αύξηση να κλιμακωθεί στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Επιπλέον έχουμε δεσμευτεί πως το 40% του Δ’ ΚΠΣ θα αξιοποιηθεί στους ανθρώπινους πόρους.

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το τρόπο που λειτουργούν το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Είναι απαράδεκτο ένας απόφοιτος Γυμνασίου να μην έχει πρόσβαση στο πλούτο των πληροφοριών που προσφέρει το διαδίκτυο. Το Λύκειο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απλά ένα αναγκαίο κακό στο δρόμο προς το πανεπιστήμιο.

Κάθε μαθητής που θα τελειώνει το Γυμνάσιο θα αποκτά και πιστοποιητικά επάρκειας στη χρήση του διαδικτύου και γλωσσομάθειας για μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα. Όλοι οι μαθητές θα εφοδιαστούν με ατομικό φορητό υπολογιστή και σύνδεση στο διαδικτύο. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου θα γίνει ο κανόνας όχι η εξαίρεση.

Το Λύκειο πρέπει επιτέλους να αποκτήσει αυτόνομη υπόσταση και να απεμπλακεί από το βραχνά των Πανελληνίων. Να αποκτήσει μορφωτική και επαγγελματική άξια, πιστοποιούμενη από το Εθνικό Απολυτήριο που θα χορηγείται μετά από γενικές εξετάσεις σε επιλεγμένο αριθμό μαθημάτων.

2. Πιστεύετε στην αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και αν ναι, τι μέθοδο θα ακολουθήσετε;

Κανείς δεν μπορεί να έχει την απαίτηση σήμερα να παραμένει στο απυρόβλητο, όλοι πρέπει να αξιολογούνται και να κρίνονται. Το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει ένα πλήρες και σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της εκπαίδευσής μας σε όλες τις βαθμίδες. Η αξιολόγηση θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση από τη διαρκή επιμόρφωση και συμμετοχή των κρινόμενων. Θέλουμε του δάσκαλους και τους καθηγητές πρωταγωνιστές στην προσπάθεια αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όχι απέναντι μας.

3. Θα προωθήσετε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια;

Θέλουμε αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση. Ως εκ τούτου, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται κατευθείαν από το Υπουργείο όπως γίνεται σήμερα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι δημόσια υπηρεσία.

Το κάθε πανεπιστήμιο και το κάθε τμήμα θα αποφασίζει από μόνο του πόσους και ποιους υποψήφιους θα δεχτεί. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα θέτουν τους όρους εισαγωγής με βάση το Εθνικό Απολυτήριο, οι οποίοι μπορεί να είναι διαφορετικοί από Ίδρυμα σε Ίδρυμα. Οι νέοι που θα αποκτούν Εθνικό Απολυτήριο, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομα τους από το κράτος, στο ύψος του κόστους σπουδών. Το ποσό αυτό θα κατευθύνεται στο δημόσιο Ίδρυμα που θα τους δέχεται. Κάθε πανεπιστήμιο θα προτείνει στο Υπουργείο ένα τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων, με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για τη χρηματοδότηση του.

4. Τελικά τι θα γίνει με το άρθρο 16; Είστε υπέρ, είστε κατά της αναθεώρησης; Μας έχετε μπερδέψει.

Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο, δημόσιο πανεπιστήμιο όπως και να βάλουμε τάξη στο άναρχο τοπίο της ιδιωτικής μεταλυκειακής παιδείας. Η πρόταση και οι προθέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης για το 16 είναι ασύμβατες με τη δική μας θέση.

5. Το υπουργείο Παιδείας είναι η πιο «καυτή» πατάτα. Είστε πρόθυμος να το αναλάβετε αν σας ζητηθεί;

Δεν με απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος μου. Προτεραιότητα μου είναι οι εκλογές. Πρέπει να σας πω όμως ότι δεν αρνήθηκα ποτέ στο παρελθόν να αναλάβω Υπουργεία που θεωρούντο «καυτές» πατάτες και δεν σκοπεύω να το κάνω στο μέλλον.

15 Σχόλια to “Συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη”

 1. Hannibal Ante Portas Says:

  Κι οκύριος Ανδρουλάκης έχει διατυπώσει τις γενικόλογες προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό με την διαφορά του οτι πείθει γιατι έχει ασχοληθεί σοβαρά, έχει εξειδικεύσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και έχει προσπαθήσει να ενημερώσει σε βάθος την κοινωνία και τους πολίτες για τα επιχειρήματά του. Το παραπάνω κείμενο χωρίς αυτά που προανέφερα σε συνδυασμό με την στάση του ΠΑΣΟΚ για τις κατλήψεις και τα όποια αυτονόητα σημεία του νέου νόμου, το υποβιβάζουν σε κούφιο ευχολόγιο. Εύχομαι να βγώ ψεύτης…

 2. Αντωνης Πολιτακης Says:

  Εγώ πιστεύω στον Χρυσοχοϊδη, το θέμα είναι τον πιστεύουν και οι συνάδελφοι του στο ΠΑΣΟΚ. Αλοίμονο είναι βαθιά χωμένα τα πανεπιστημιακά συμφέροντα στο ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται δυνατή υποστήριξη απο τον πρωθυπουργό και ο ΓΑΠ δεν με εμπνέει για άτομο που μπορεί να επιβληθεί στο κόμμα του.

 3. μαύρο στο δικομματισμό - εμπρός για μια νέα μεταπολίτευση Says:

  Ανθρωποι σαν τον Χρυσοχοΐδη είναι αυτοί που ελπίζω να αναδειχθούν μέσα από τη μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού. Όμως, ενώ οι απόψεις του είναι καλές, το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτές θα επιβιώσουν μέσα στο χωνευτήρι ΠΑΣΟΚ και με διάφορες (παλαιοκομματικού τύπου) πιέσεις.

  Θυμίζω πως σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, έλεγε:
  (http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=29.07.2007,id=71846920)

  Στο σκεπτικό της ηγεσίας υπάρχει ένα πολιτικό κριτήριο που υπαγορεύει ότι το κόμμα προεκλογικά δεν θέλει να τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει έστω και την παραμικρή παρεξήγηση.

  Παρόλα αυτά, τίποτα δεν εμπόδισε κάποιους κύκλους στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουν την «κρίση» με την Φώφη που άφησε τις χειρότερες των εντυπώσεων.

 4. margarita Says:

  πάρα πολύ ωραία συνέντευξη από έναν άνθρωπο που έχει όραμα,ξέρει τι θέλει και μας το παρουσιάζει καθαρά και στέρεα

 5. Hannibal Ante Portas Says:

  Ό,τι ήταν να ειπωθεί για την παιδεία έχει χιλιωειπωθεί. Δεν δέχομαι προεκλογικά και μετα ένα χρόνο απο την ανακίνηση του θέματος της εκπαίδευσης τίποτα λιγότερο απο μια πλήρη πρόταση νόμου πλαισιου.
  Για να γίνει κατι τις πρωτες 100 μέρες πρέπει όλα να είναι έτοιμα και απλώς να επιδιώκεται η συναίνεση.
  Όλα τα υπόλοιπα δεν παύουν παρα να αποτελούν απλά και μόνον καλές προθέσεις…

 6. maria Says:

  ektimo para polu ton k. xrisoxoidi . milarei panta me to ergo tou.

 7. johnvellis Says:

  Μου είναι συμπαθής ο κ. Χρυσοχοϊδης. Νομίζω ότι είναι από τα χρήσιμα άτομα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω να εκλεγεί.

 8. jpapa2007 Says:

  Θα συμφωνήσω για το ότι είναι αξιόλογος αλλά για την παιδεία οι θέσεις του είναι πολύ γενικές. Ελπίζω σε μία γενναία πρόταση για τα πανεπιστήμια που δεν θα υπολογίζει τις αντιδράσεις. Όπως και να ‘χει όμως είναι από τους ανθρώπους που αξίζουν να είναι στην Βουλή!

 9. τραλαλα τραλαλο Says:

  Μόλις έγινε επίκληση της συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο του MEGA από τον Καμμένο (με το Χρυσοχοιδη στο αλλο παραθυρο) που μίλησε για το μπλογκ του κ. Λαζαρίδη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (sic). Μεγαλεία!

 10. roidis Says:

  το πρόγραμμα και η πρακτική του κάθε κομματικού οργανισμού παίζουν συντριπτικά κυρίαρχο ρόλο και όχι οι μονάδες που το αποτελούν(βουλευτές).
  όταν αξιολογούμε βουλευτές νομίζω ότι αξιολογείται η δράση τους μέσα στα πολύ περιορισμένα κομματικά πλαίσια ενός συγκεκριμένου κομματικού πλαισίου που τους (αν και εφ΄όσον) αναλογεί.

  συνεχίστε.

 11. pikman Says:

  Σίγουρα οι κινήσεις ενός πολιτικού περιορίζονται μέσα στα ασφυκτικά κομματικά πλαίσια.Μπορούμε όμως να διακρίνουμε την εργατικότητα, τις προθέσεις και τις ιδέες.Ο Χρυσοχοίδης για παράδειγμα, νομίζω ότι είχε καταφέρει να ΄ξεπεράσει κάπως τα στενά κομματικά.Ο Φουρλας και ο Διώτης αναδείχθηκαν με μοναδικό κριτήριο την αξία τους.
  Καινοτόμες ήταν επίσης κάποιες προτάσεις του για την επανίδρυση του κόμματός του

 12. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης Says:

  Ευχαριστώ για τα σχόλια, όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μου σας κάνω γνωστή την ηλεκτρονική μου διευθυνση καθώς και τον δικτυακό μου τόπο.

  mail: politicalminds@ath.forthnet.gr
  site: http://www.chrisochoidis.gr/

 13. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Επίσης ολοκληρώθηκε και το e-debate (που δεν είναι debate, τέλος πάντων) μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και της κας Γιαννάκου στο in.gr:

  http://www.in.gr/debate/

 14. Hol-land Says:

  Είναι ενας αξιόλογος άνθρωπος με δυνατότητες , αλλά πιστεύω πως στις παρούσες συνθήκες πνίγεται από το νοσηρό περιβάλλον της παράταξής του.Εύχομαι να βγεί «στεγνός» γιατί το μέλλον του ανήκει.

 15. Νερατζιά(ή) Says:

  kalimera, Turkey!! good morning!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: