Συνέντευξη με τον Ιωάννη Βέλλη, υποψήφιο στη Θεσπρωτία με τους Οικολόγους-Πράσινους

Τον κ. Βέλλη τον γνώρισα μέσα από το μπλογκ του στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να βρείτε τα βιογραφικά του στοιχεία. Τον τελευταίο καιρό είναι τακτικός θαμώνας του παρόντος ιστολογίου. Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος φέτος, τουλάχιστον στη μπλογκόσφαιρα, για τα μικρότερα κόμματα, και επειδή προσωπικά γνωρίζω ελάχιστα για το κόμμα του, τους Οικολόγους-Πράσινους, αποφάσισα να του ζητήσω συνέντευξη. Τον ευχαριστώ για τις εκτενέστατες απαντήσεις!

Κύριε Βέλλη, κοιτάζοντας λίγο το 16σέλιδο πρόγραμμα του κόμματός σας θα σας κατέτασσα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Είναι σωστή αυτή η εκτίμηση; Ποιές ακριβώς είναι οι διαφορές σας π.χ. με το Συνασπισμό;

H πολιτική καταγωγή των Οικολόγων Πράσινων προέκυψε από τα κινήματα αμφισβήτησης της νεολαίας κατά τη δεκαετία του ‘60 και από μέλη της κριτικής (και αυτοκριτικής) αριστεράς. Στη συνέχεια ακολούθησε λογικές διαχωρισμού από τα άλλες ιδεολογίες της εποχής –αριστερά, κέντρο, δεξιά, κλπ- δημιουργώντας, σταδιακά, τα δικά της ιδεολογικά στοιχεία. Όπως η στήριξη σε ουσιαστική και ριζοσπαστική βάση του περιβάλλοντος, στην πόλη και την ύπαιθρο, των κινημάτων ειρήνης, των μεταναστών, της διαφορετικότητας, η εναντίωση στην πυρηνική ενέργεια και τα μεταλλαγμένα προϊόντα, κ.α. Τότε κυκλοφορούσε στην Ελλάδα το πράσινο σύνθημα: «δεν είμαστε αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά είμαστε μπροστά» κάτι που σήμερα έχει ξεπεραστεί.
Μέσα στην αλλαγές των τελευταίων 20 ετών απέκτησε πλέον τη δική του ολοκληρωμένη πολιτική συνείδηση. Είναι πράσινο κόμμα, πιστεύει στην «πράσινη» οικονομία που κινείται γύρω από το περιβάλλον και τον άνθρωπο, έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Ανήκουμε στους Ευρωπαίους Πράσινους.
Ως βασικές αρχές που κινείται όλη η δράση μας θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις παρακάτω δύο:
1. Συμμετοχική δημοκρατία – ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών 
Η δημοκρατία μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν αποκτήσει άμεσο και συμμετοχικό χαρακτήρα και αποδεικνύει καθημερινά ότι αφορά και τις ομάδες που έχουν περιορισμένη κοινωνική δύναμη. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και αποκομματικοποίηση της διοίκησης: 
Προώθηση θεσμών και πρακτικών άμεσης δημοκρατίας. 
Έμφαση και κίνητρα στην αποκέντρωση με εκλεγμένους και οικονομικά αυτοδύναμους περιφερειακούς θεσμούς με ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων. 
Ενίσχυση του ρόλου και της ανεξαρτησίας του κοινοβουλίου, αναβάθμιση της διαβούλευσης με κοινωνικές ομάδες, ετήσιες εκθέσεις όχι μόνο οικονομικών αλλά και περιβαλλοντικών και κοινωνικών πεπραγμένων από τα Υπουργεία. 
Καθιέρωση της απλής αναλογικής. 
Χωρισμό κράτους-εκκλησίας για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. 
Ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

2. Οικονομία της βιωσιμότητας και της συμμετοχής 
Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός οικονομικού συστήματος με κριτήρια την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκέντρωση. Προτείνουμε νέα πρότυπα ευημερίας που υπερβαίνουν τον καταναλωτισμό και την πάση θυσία μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών.

Νομίζω ότι μέσα σε αυτά κυριαρχεί και η φιλελεύθερη σκέψη (δεν λέω φιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία) και αν θεωρήσουμε αριστερά την υποστήριξη της διαφορετικότητας τότε μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε και στοιχείο που μπορεί να ανήκει ή να δέχεται και η αριστερά (δεν μιλώ για την κομμουνιστική αριστερά).

Στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ή ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε με την διεύρυνση, πολλοί θεωρούν τον οικολογικό λόγο «αστικό» κατασκεύασμα. Ενώ ο οικολογικός λόγος και χώρος, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταξιωθεί ως αυτόνομος και σχεδόν ίσος σε εκλογική δύναμη με την αριστερά σε όλο το φάσμα της.
Θέλουμε να εκφράσουμε στη Βουλή αλλά και εκτός ένα καθαρό οικολογικό λόγο, τον οποίο δεν είναι σε θέση να εκφράσει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, στην πλειοψηφία του, χαρακτηρίζεται από έναν ενοχλητικό παραγωγισμό και μία ιδιότυπη αριστερή λατρεία της ανάπτυξης, από μία διστακτική και χλιαρή αντίδραση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και από μία αδυναμία ανάδειξης του ριζοσπαστικού και κεντρικού τους χαρακτήρα. Έστω και αν επικοινωνιακά χρησιμοποιεί το περιβάλλον στην εκστρατεία του, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,κ.ά.
Αυτό δεν αποκλείει την μετεκλογική συνεργασία με πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και των άλλων κομμάτων σε θέματα περιβάλλοντος.

Ποιές είναι οι διαφορές σας με τους «Οικολόγους-Εναλλακτικούς»;

Οι «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» ήταν το πρώτο βήμα μας προς τη Βουλή. Είναι οι «Οικολόγοι Πράσινοι» ένα βήμα πριν, η ιστορία μας. Αυτό δεν το ξέρατε…είμαι σίγουρος. Η περίοδος των Οικολόγων Εναλλακτικών ήταν μία τραυματική περίοδος γιατί ήμασταν πολύ ανοικτοί και δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έγκαιρα ένα πράσινο πολιτικό πρόγραμμα λόγω ετερόκλητων απόψεων που υπήρχαν τότε στο χώρο αυτό. Αλλά είχε και τα θετικά της αφού πολλά στελέχη των Οικολόγων Εναλλακτικών βοήθησαν στην άνθηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων της εποχής.
Σήμερα, όμως, είμαστε ήδη πίσω από τις ανάγκες της εποχής μας και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές (κλιματική αλλαγή, απόβλητα, μείωση βιοποικιλότητας, κ.ά). Από παντού ακούμε για σημάδια κατάρρευσης του οικοσυστήματος. Τα προβλήματα έχουν γίνει πια κοινή συνείδηση, απουσιάζουν οι οικολογικές, όμως, λύσεις. Η αναγκαιότητα μιας πράσινης πολιτικής είναι απαίτηση σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Μερικοί οικολόγοι πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουν το παλιότερο βήμα μας. Εμείς όχι. Θα συνεργαστούμε μετά τις εκλογές σε θέματα περιβάλλοντος με τους «Οικολόγους Εναλλακτικούς» που κατεβαίνουν στις εκλογές αλλά δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να κινηθούμε στη λογική τους. Εμείς το δρόμο μας και αυτοί το δικό τους.

Μιά επίκαιρη ερώτηση: τι μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να λάβουμε για να προστατεύσουμε τα δάση μας;

Δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας.
Άμεση επικύρωση των δασικών χαρτών. Γιατί ούτε αυτό έχει γίνει στην Ελλάδα ακόμα. Από το 1979 εκκρεμεί το θέμα αυτό (http://www.e-thesprotia.eu/forum/viewtopic.php?t=64 ).
Απόλυτη και αποτελεσματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, άμεση κατάρτιση δασολογίου σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές επιταγές.
Και φυσικά προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού στην προστασία των δασών, της ενημέρωσης των πολιτών σε ετήσια βάση για περιβάλλον και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η περιβαλλοντική αγωγή έχει μείνει πολύ πίσω στη χώρα μας και θέλει και αυτή την ανάλογη υποστήριξη για το καλό όλων μας.

Τι γίνεται με τη συμφωνία του Κιότο; Γνωρίζω ότι οι ΗΠΑ την απέρριψαν. Οι άλλες χώρες την εφαρμόζουν; Η Ελλάδα την εφαρμόζει; Είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Οι «φτωχοί» την εφαρμόζουν και οι «πλούσιοι» την αγνοούν. Αυτή είναι η λογική των πλούσιων χωρών που βλάπτουν τον πλανήτη σε αυτό τον τομέα και των μικρών κρατών που την στηρίζουν, επίσημα ή όχι. Αυτό συμβαίνει και με την Ελλάδα. Εφαρμόζει αρκετά πράγματα αλλά δεν είναι αυτή που πρέπει να το κάνει για να φέρει τις αλλαγές στον πλανήτη όπως π.χ. η ΗΠΑ.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε σε αυτό το θέμα:

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό του ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και των αναγκών που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη είναι μονόδρομος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
• Επίτευξη των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών με εγχώρια δράση και αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες.
• Άμεση αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ήπιο και αποκεντρωμένο τρόπο, μετά από πληροφόρηση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
• Οικονομικά και τεχνικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, κατάργηση των σημερινών έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
• Άμεση αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών στην κατεύθυνση των κτιρίων με ενεργειακή αυτάρκεια.
• Ενεργειακή αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών και αστικών αποβλήτων (αξιοποίηση βιοαέριου, βιοκαύσιμα).
• Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και παραγωγής σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
• Αποκλεισμό κάθε σκέψης για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Συμμετοχή της χώρας στους διεθνείς αγώνες ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες.
• Ειδικός φόρος στα καύσιμα αποκλειστικά για χρηματοδότηση επενδύσεων στον σιδηρόδρομο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πεζοδρομήσεις-ποδηλατοδρομήσεις.
• Μορατόριουμ στις επενδύσεις για αυτοκινητοδρόμους, επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
• Ενίσχυση-κατοχύρωση του ποδηλάτου, της πεζής κίνησης και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μείωση της χρήσης ΙΧ στις αστικές περιοχές.

Οι θέσεις σας για την Παιδεία είναι αρκετά επιγραμματικές. Αποκόμισα την εντύπωση ότι είστε αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, σωστά; Τι πιστεύετε για την αξιολόγηση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια;

Θεωρούμε υποχρέωση της κοινωνίας να προσφέρει δωρεάν ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσιτό σε όλους και που θα επιτρέπει στον κάθε άνθρωπο να έχει βασικές γνώσεις για το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας, θα προσφέρει ισότιμες επαγγελματικές ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες αλλά και θα συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας, κριτικής συνείδησης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
• Εναλλακτικό σχολείο που προάγει την κοινωνική υπευθυνότητα και την πολυπολιτισμικότητα.
• Ενίσχυση του θεσμού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων.
• Σχολεία συμφιλιωμένα με την φύση
• Διατήρηση της αυτονομίας του πανεπιστημίου και του δημόσιου χαρακτήρα του.
• Διαφάνεια των όρων της έρευνας, ενάντια στον έλεγχό της από εταιρείες, επιχειρηματικά συμφέροντα και στρατιωτικούς οργανισμούς
Η προσωπική μου θέση παράλληλα με τα παραπάνω. Θέλω μία ικανοποιητική εκπαίδευση κρατική που θα συμπληρώνεται από μία ιδιωτική (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ελάχιστα με ενδιαφέρει) όπου αυτή δεν επαρκεί. Το Υπουργείο Παιδείας με ένα μικτό σύστημα ελέγχου να ελέγχει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εκπαιδευτικών στην κρατική και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ώστε να μην έχουμε μέτρια εκπαίδευση ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Και να μην υπάρχουν άχρηστα (δε λέω μαϊμούδες) πτυχία ούτε στην κρατική ούτε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων πρέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να καθορίσουν τα σταθερά κριτήρια για όλες τις θέσεις. Και αυτά να μην αλλάζουν ανάλογα των διαθέσεων κυβερνήσεων και Υπουργών Παιδείας. Ούτε να απαξιώνονται. Επίσης μέσα στα σχολεία, σχολές, κλπ. να υπάρχει και ένα δημιουργικό σχολείο ώστε να μην έχουμε μία απρόσωπη και άχρωμη εκπαίδευση.

Από ό,τι κατάλαβα ζείτε στην Αθήνα. Γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος στη Θεσπρωτία; Ποιές είναι οι προτεραιότητες σας για το νομό αυτό;

Ναι ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Κατάγομαι από τη Θεσπρωτία (από τους δύο γονείς μου). Θα μπορούσα να κατέβω στη Β΄ Αθηνών και να πάρω αρκετούς σταυρούς, αφού συμμετέχω σε πολλούς κοινωνικούς φορείς στην Αττική. Αλλά αγαπώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου και θέλω να δώσω κάποιες λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Ώστε όταν την επισκέπτομαι να νιώθω ωραία πρώτα εγώ ο ίδιος αλλά και καθένας. Είναι μονοεδρική. Άρα δύσκολη εκλογικά περιφέρεια αφού ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΠΑΣΟΚ την μονοπωλούν όλα τα χρόνια. Κατεβαίνει και ο κ. Μπέζας, ο σημερινός Υφυπουργός Οικονομικών εκεί. Ελπίζω σε ένα αριθμό ψήφων που θα μου δώσει τη δύναμη να προχωρήσω τις προτάσεις για το νομό που σας παραθέτω:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ»: Έλεγχος όλων των έργων και των προτάσεων του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» για την σωστή τους υλοποίηση, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θεσπρωτίας. Αναζήτηση και υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων στο Νομό σε συνεργασία της Νομαρχίας και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

<>Προστασία του ποταμού Καλαμά από τη μόλυνση: Στήριξη όλων των προσπαθειών της νομαρχίας, των δήμων, των Κινήσεων Πολιτών, των τοπικών Μ.Μ.Ε. αλλά και των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Να ζητηθεί η βοήθεια από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί το θέμα.

<>Προστασία ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, αλλά και παραποτάμων από εστίες μόλυνσης και αυθαίρετες κρατικές ή τοπικές ενέργειες, που μπορούν να αλλοιώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

<>Δίκτυο πρότυπων κατοικιών: Για να μπορέσει η ορεινή Θεσπρωτία, αξιοποιώντας τις τόσες ομορφιές της και τα ποτάμια της, να προσελκύσει τουρίστες, τόσο από τις γύρω περιοχές όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πρέπει να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο πρότυπων κατοικιών. Αυτές οι πρότυπες τουριστικές κατοικίες θα εξυπηρετούν τον επισκέπτη όλο το χρόνο, χωρίς να αλλοιώνονται τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

<>Συνεταιριστική Τοπικού Εντύπου Θεσπρωτίας:Η αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού τα επόμενα χρόνια στη Θεσπρωτία σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κάτω από μια σωστή μελέτη κα διαχείριση, θα χρειαστεί μία μεγάλη και αξιόπιστη Εκδοτική Μονάδα. Αυτή μπορεί να δημιουργηθεί από πολλούς ιδιώτες μικροεπενδυτές, ακόμα και τώρα.

<>ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – Πράσινες ταράτσες: Η Εγνατία οδός καταλήγει και οδηγεί τους πάντες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η μείωση των αναμενόμενων ρύπων είναι υποχρέωσή της και μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα «πράσινες στέγες της Ηγουμενίτσας». Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αφορά το σύνολο της πόλης με μία επιδότηση στο 30% κατά το πρότυπο της Κύπρου, ή στο 100% για την περιοχή γύρω από το λιμάνι.

<>Φεστιβάλ Νεολαίας “ΘΑΛΑΣΣΑ” – Ηγουμενίτσα: Προτείνεται, τον 15αύγουστο κάθε έτους, ο Δήμος Ηγουμενίτσας να διοργανώνει ένα 7ήμερο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νεολαίας με θέμα τη «Θάλασσα», το οποίο φεστιβάλ να περιλαμβάνει πολλαπλές εκδηλώσεις που θα ξεφεύγουν από τα τυποποιημένα προγράμματα που βλέπουμε στους δήμους όλης της χώρας, το καλοκαίρι. Αυτές δηλαδή, που συνήθως αφορούν «ετοιματζίδικα» προγράμματα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που «ταξιδεύουν» από δήμο σε δήμο…

<>XYTA Παραμυθιάς: Αν δεχθούμε ότι ήταν αναγκαία η κατασκευή ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να είναι έξω από το δημοτικό διαμέρισμα και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 
Η δε πίεση να συνεχιστεί και να στραφεί στο να περιοριστεί η χρήση του στα πλαίσια του Νομού Θεσπρωτίας, αν όχι μόνο στην Παραμυθιά και τις γύρω περιοχές. Και κατά δεύτερο, οι κάτοικοι που επιβαρύνονται μ’ αυτό- αφού θα συνορεύουν με ΧΥΤΑ- να έχουν κάποια ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει.

<> 

Θεσπρωτικό Λαογραφικό Μουσείο Τσαμαντά:Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού να κάνουν ένα κοινό πρόγραμμα προβολής και στήριξης τέτοιων Μουσείων, ώστε μαθητές αλλά και όλοι μας να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια σφαιρική εικόνα του λαϊκού πολιτισμού μας, που χάνεται, και κανείς δεν έχει επάρκεια γνώσεων για να το μεταδώσει σωστά στις επόμενες γενεές. Γιατί αυτό είναι ιστορία μας. Και όποιος ξεχνάει την ιστορία του…

<>ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ + ένας δήμος:Δήμος Μουργκάνας: Παρότι είμαστε από την αρχή σύμφωνοι στο γενικό πνεύμα του πρώτου «Καποδίστρια», που δημιούργησε δήμους στο Νομό Θεσπρωτίας, πιστεύουμε ότι με τον δεύτερο «Καποδίστρια» πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα που δεν δόθηκε σημασία ή δεν φαινόταν στην αρχή. Η Μουργκάνα μπορεί εύκολα να οργανωθεί σε έναν ορεινό δήμο της Θεσπρωτίας, που θα προβάλει πιο σωστά τα δημοτικά του προβλήματα, ώστε να μπορούν να βρουν ικανοποιητικές λύσεις. Συν τον τοπικό ιδιαίτερο πολιτισμό της. Και θα έχει τις κρατικές υπηρεσίες –αυτές που πραγματικά χρειάζεται- κοντά στον δημότη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ρεαλισμός πρέπει να κυριαρχήσει για το καλό όλων και να δοθεί μία δίκαιη λύση.

<>Βελτίωση οδικού δικτύου στο εσωτερικό της Θεσπρωτίας: Εκτός από τις μεγάλες αρτηρίες, όπως η Εγνατία και η Ιόνια Οδός, κρίνεται αναγκαία και η βελτίωση των τοπικών δρόμων μεταξύ των δήμων και κοινοτήτων, αλλά και μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Πολλά οδικά δίκτυα είναι σε άθλια κατάσταση και πολύ επικίνδυνα, συν την ανυπαρξία περίφραξης σε στροφές και άλλα σημεία με χαμηλή ορατότητα από οδηγούς, με κίνδυνο να πέσουν πάνω σε ζώα, άγρια και ήμερα, που διασχίζουν αυτούς τους δρόμους.

<>

“Τοπική Αγορά Θεσπρωτίας” έξω από την πόλη των Φιλιατών: Η Θεσπρωτία χρειάζεται μία Συνεταιριστική Αγορά –μεγάλου μεγέθους- που θα αφορά την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία της περιοχής. Όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό τον συνεταιρισμό, να μπορούν να πουλάνε, χοντρική και λιανική, μόνο μέσω αυτού. Έτσι θα ξεφύγει η παραγωγή από τους μεσάζοντες που χαμηλώνουν τις τιμές σε σημείο ο παραγωγός να είναι πάντα στα όρια της καταστροφής. Ταυτόχρονα θα αποκτήσει η Θεσπρωτία ένα δυνατό σύμμαχο ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.

<>Πρόγραμμα στήριξης παραδοσιακών (τοπικών) ειδών ζώων: Σε συνεργασία με την πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Save Foundation να γίνει μελέτη για την υπάρχουσα κατάσταση σε ζώα όπως αιγοπρόβατα, βοοειδή κλπ. που αποτελούν τοπικά (ντόπια) είδη. Έτσι θα διαπιστώσουμε τις αλλοιώσεις που μπορούν να έχουν δεχθεί στα χαρακτηριστικά τους από νέα είδη, που φιλοξενούνται στην περιοχή Θεσπρωτίας. Επίσης να μελετηθεί ο πληθυσμός τους σε σχέση με παλαιότερα έτη. Αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία προγράμματος στήριξής τους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη χαθούν ως είδη ή να μη μείνουν σε αριθμό επικίνδυνο για την μελλοντική επιβίωσή τους.

<>Βιότοποι Θεσπρωτίας: Ο Νομός Θεσπρωτίας διαθέτει μία σειρά από αξιόλογους βιότοπους. Πρέπει να λειτουργήσει σωστά ένας φορέας διαχείρισης που θα τους προστατεύει, θα μελετά την κατάστασή τους με επιστημονική ομάδα, θα τους διατηρεί ζωντανούς και χρήσιμους στους πληθυσμούς, που φιλοξενούν. Και παράλληλα θα τους αξιοποιεί τουριστικά με ελεγχόμενους τρόπους προβολής και επίσκεψης.

<>Ενημέρωση τοπικών πληθυσμών σε ετήσια βάση για περιβάλλον και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Ετήσιο πρόγραμμα ενημέρωσης πολιτών (Μάιος) από Νομαρχία, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Ερυθρό Σταυρό, Ιατρικούς Συλλόγους με τομείς: περιβαλλοντική αγωγή, πρόληψη πυρκαγιών, αντιμετώπιση σε πρώτο στάδιο πυρκαγιών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πρώτες βοήθειες. Παράλληλη έκδοση κάθε Μάιο εντύπου οδηγιών για τα παραπάνω με χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας. Το έντυπο με ευθύνη της Νομαρχίας θα διανέμεται σε όλους τους πολίτες της Θεσπρωτίας.

<>Τ.Ε.Ι. Θεσπρωτίας: Τα τμήματα του Τ.Ε.Ι. Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα, πρέπει να οργανωθούν σε νέα βάση, ώστε όποιο Τμήμα δεν λειτουργεί (όπως το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, που φέτος δεν είχε κανένα εισακτέο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος) να καταργείται και να αντικαθίσταται άμεσα με άλλο σύγχρονο Τμήμα, μοναδικό στην ελληνική επικράτεια. Κάτι που θα φέρει νέους σπουδαστές στο νομό και παράλληλα θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Τ.Ε.Ι. για την Ηγουμενίτσα. Κάθε λύση θα πρέπει να μην γίνεται αυθαίρετα από την Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά σε συνεργασία με τη Νομαρχία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς εκπαίδευσης της Θεσπρωτίας.

<>Επιμελητήρια Θεσπρωτίας: Στήριξη των τοπικών Επιμελητηρίων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις προκλήσεις και τις νέες αγορές υπηρεσιών, εμπορίου, μεταποίησης και παραγωγής. Η στήριξη της τοπικής αγοράς μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της θα είναι πάντα στις προτεραιότητές μας για το νομό, ώστε παράλληλα με την ανάπτυξή τους να εξασφαλιστεί μία σειρά νέων θέσεων εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρες ωάριο, για τους νέους της Θεσπρωτίας.

<>Διαδημοτική Συγκοινωνία Θεσπρωτίας: Παράλληλα με τα ΚΤΕΛ του Νομού, είναι αναγκαία η δημιουργία μεταξύ των δήμων ενός διαδημοτικού φορέα μεταφορών με ονομασία π.χ. «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» (ΔΙΑ.Σ.ΘΕ.) [Το νομικό πλαίσιο ίδρυσης θα καθορισθεί σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσπρωτίας]. Να μπορούν μικρά πούλμαν να κινούνται όλη την εβδομάδα, και πάνω σε συγκεκριμένη μελέτη, στο εσωτερικό του νομού. Η έδρα θα μπορούσε να γίνει στην Παραμυθιά, ώστε από εκεί να γίνεται η εσωτερική μεταφορά σε όλο το νομό. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην ευκολότερη επικοινωνία των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, στην ενίσχυση των τοπικών αγορών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για οδηγούς κλπ.

<>Περισσότερα: 
ECOLOGY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 
www.e-thesprotia.eu

<>Ευχαριστώ για την παρουσίαση των θέσεών μας και ελπίζω να έχω την καλόπιστη κριτική σας καθώς και των επισκεπτών του ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

Advertisements

26 Σχόλια to “Συνέντευξη με τον Ιωάννη Βέλλη, υποψήφιο στη Θεσπρωτία με τους Οικολόγους-Πράσινους”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Οφείλω να εκφράσω το θαυμασμό μου στον κ. Βέλλη και όλους τους άλλους υποψηφίους που αν και γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν, αναλώνουν τεράστιο μέρος του χρόνου τους για αυτήν την υπόθεση. Η ποιότητα του λόγου και των θέσεων υποψηφίων όπως ο κ. Βέλλης είναι μακράν ανώτερη των ιδιοτελών θωκοθήρων των κομμάτων εξουσίας.

 2. maria Says:

  k. belli sugnomi gia tin kouti mou erotisi .
  epeidei tora i ellada exei brethei pio polu apo allote stin pio deinei thesi sto thema tou peribalontos kai epeigei oloi na boithisoun ,sas protathike kapoia sunergasia?(oxi prosopika se olous tous oik. pras.) kai enoo apo ta duo megala kommata.
  kai to rotao auto giati pisteuo oti polis kosmos tha eithele na dei tous oikologous prasinous sti bouli .epeidei pisteuo oti osous psifous kai na mazepseis pio polla kaneis otan eisai mesa sti bouli , na akousteis na katatheseis nomosxedio kai na to psifiseis .
  eyxaristo gia to xrono sas

 3. johnvellis Says:

  maria
  όχι δεν μας ζητήθηκε βοήθεια. Έτσι και αλλιώς την προσφέρουμε πάντα και συνειδητά ως πολίτες, κινήσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις, κλπ.

  ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το κόμμα «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ» (Μ. Δερτούζος) ενώ είχε καταθέση δήλωση συμμετοχής στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου δεν κατέθεσε Συνδυασμό.

 4. Νοσφερατος Says:

  Δειτε και μια σχετική συζητηση στην Χελώνα .

  http://ecology2007plus.wordpress.com/2007/09/05/faq-7/

 5. ΜΑΡΙΑ Μ Says:

  κύριε Βέλλη,
  από ότι διαπύστωσα και από την συνέντευξη σας, αγαπάτε αυτόν τον τόπο στον οποίο κατάγεστε και έχετε πολλές και καλές ιδέες που εάν εφαρμόζονταν έστω και κάποιες από αυτές θα πήγαινε σίγουρα αρκετά μπροστά η περιοχή.
  Εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο τον αγώνα σας, προς το περιβάλλον, που μας εκπέμπει σήματα κινδύνου τον τελευταίο καιρό.
  καλή συνέχεια.

 6. johnvellis Says:

  Σε ευχαριστώ ΜΑΡΙΑ Μ
  Μερικά δεν είναι απλά προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον αλλά ανάγκη για να διατηρήσουμε τουλάχιστον ένα ανεκτικό παρρόν…

 7. liquidworld Says:

  Υπάρχει και η άποψη πως δεν μπορούμε να μιλάμε για οικολογία χωρίς συγχρόνως να βάζουμε το ζήτημα μιας άλλης κοινωνίας η οποία δε θα βασίζεται στο κέρδος. Το οικοσοσιαλιστικό μανιφέστο των Kovel και Loewy βάζει πολύ ξεκάθαρα αυτά τα ζητήματα. διαβάστε το εδώ: http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1006&Itemid=43
  ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

 8. johnvellis Says:

  1. Η άλλη ή μία από τις άλλες απόψεις που αναφέρεται απέναντι στην κοινωνία με το καπιταλιστικό κέρδος είναι αυτή του οικοσοσιαλισμού. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Οικολογίας όπως αυτή των Πράσινων, που ανήκουμε εμείς. Δεν στηρίζουμε όπως θα διαβάσατε παραπάνω την Οικολογία στο κέρδος. Πιστεύω ότι το γνωρίζετε ήδη αυτό.

  2. Νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που θα στηρίξει ολοκληρωτικά τον Οικοσοσιαλισμό. Ίσως το ΚΟΚΚΙΝΟ τον προσεγγίζει ερμηνευτικά και καλώς πράττει. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει, ανέχεται, δέχεται ή ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη σε αυτές τις εκλογές.

  3. Τα εγκλήματα στο περιβάλλον δεν έγιναν μόνο από καπιταλιστές αλλά και από σοσιαλιστές. Μην ξεχνάμε τα πυρηνικά ατυχήματα στην Ανατολική Ευρώπη. Ως πολίτης βλέπω στο θέμα περιβάλλον το ίδιο τον καπιταλιστή με τον κομμουνιστή στην καταστροφή. Αν σας περνούσαν μία θηλιά στο λαιμό να σας κρεμάσουν θα νιώθατε καλύτερα αν σας κρέμαγε καπιταλιστής ή κομμουνιστής; Πιστεύω τα ίδια συναισθήματα θα είχατε. Έτσι και εμείς οι Πράσινοι βλέπουμε τον τρόπο που οι διάφορες πολιτικές αντιμετωπίζουν το ίδιο περιβάλλον και οι αντιδράσεις μας είναι ίδιες σε όποιον το καταστρέφει.

  4. Οι οικοσοσιαλιστές αρνούνται την πυρηνική ενέργεια όπως εμείς; Αρνούνται την παραγωγή μεταλλαγμένων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής αλλά την προστασία της υγείας των πολιτών; Το πρόβλημα είναι να δώσουμε σε περισσότερο κόσμο τροφή αλλά στη συνέχεια να πεθάνει από μορφές καρκίνου ή να τον βοηθήσουμε να ζήσει σωστά και με λιγότερα αγαθά;

  5. Ακόμα και ο καπιταλισμός εξελίσεται σε ότι αφορά την Οικολόγια- με κινήσεις όμως που έχουν σχέση πάντα με το κέρδος. Σχετικό άρθρο και link:
  «Οικο-καπιταλισμός: η οικο-αγορά και η διατήρηση του φυσικού πλούτου»
  http://e-rooster.gr/09/2007/521

  6. Δηλώνετε: «Για εμάς, το πρόβλημα είναι ότι είναι άφαντοι όλοι εκείνοι, η Αριστερά και τα συνδικάτα, που θα έπρεπε να βάζουν τη φύση, το περιβάλλον και το νερό πριν και πάνω από τα κέρδη. Και αυτό προσανατολίζοντας τη δημόσια συζήτηση (που έχει πια αρχίσει) προς το τα ζητήματα της ριζικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε, κυκλοφορούμε, θερμαινόμαστε και κατοικούμε. Δηλαδή, προς εκείνο το μοντέλο κοινωνίας που είναι ασύμβατο με την οικονομία της αγοράς και του κέρδους. Κυρίως όμως, ευαισθητοποιώντας οικοσοσιαλιστικά και κινητοποιώντας αγωνιστικά και μαζικά τον πληθυσμό που βρίσκεται στο μάτι του περιβαλλοντικού κυκλώνα. Εμπρός λοιπόν, σύντροφοι, το πράγμα αρχίζει να επείγει απελπιστικά και η κλιματική αλλαγή δεν ξορκίζεται με γιατροσόφια…»
  Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτή τη λογική. Κάποτε πρέπει όλοι και όλα να σταθούν σε αυτή τη συζήτηση. Και να δεσμευθούμε όλοι πάνω σε βασικές αρχές. Για το καλό όλων μας.

  Ελπίζω να σας κάλυψα στο ερώτημά σας.

 9. liquidworld Says:

  μάλλον δεν καταλάβατε την ερώτησή μου η οποία θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής: τι λέτε γι’ αυτές τις οικολογικές τάσεις που θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει οικολογική πολιτική αν δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό.

  πρόκειται για κείμενο που έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα και με προβλημάτισε. μη μου απαντάτε λες και το έγραψα εγώ. άλλωστε σημείωσα τα ονόματα των συγγραφέων. αν κατάλαβα καλά, εσείς θεωρείτε πως ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε σας και τους οικοσοσιαλιστές είναι η κατάργηση των πυρηνικών, των μεταλλαγμένων κτλ. φυσικά και δεν απαντάτε στην ερώτησή μου. το μόνο που έχω να συμπληρώσω είναι πως μιλάμε για καπιταλισμό και όχι για καπιταλιστές ή σοσιαλιστές, δηλ. μιλάμε για το σύστημα παραγωγής και όχι για ιδεολογίες. αν θεωρείτε τα καθεστώτα του πρώην ανατολικού μπλογκ κομμουνιστικά πρέπει να σας πω πως μόνο το κκε πιστεύει πως ήταν τέτοια. προφανώς είμαι της άποψης πως ο καπιταλισμός δε διορθώνεται.

 10. johnvellis Says:

  1. Οικολογική πολιτική μπορεί να υπάρχει σε όλα τα πολιτικά συστήματα. Σε όλες τις ιδεολογίες αν το θέσουμε ποιο σωστά. Έφερα και το παράδειγμα του ΟΙΚΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

  2. Αποτελεσματική οικολογική πολιτική θέλω να πιστεύω- για αυτό στηρίζω και τους Πράσινους- μπορεί να υπάρξει από εμάς. Και από τους Οικοσοσιαλιστές αν απεμπλακούν από συγκεκριμένες λογικές που έχουν σχέση με τον κομμουνισμό περισσότερο παρά με τον ευρύτερο σοσιαλισμό. Όταν βάζεις το κέρδος μπροστά στις επιλογές σου για το περιβάλλον τότε δεν σε ενδιαφέρει το περιβάλλον αλλά το ταμείο σου… Μπορεί σε τυχαίες καταστάσεις να βοηθήσει το περιβάλλον αλλά δεν μπορεί να είναι ο μοχλός που θα μας κινήσει για ένα καλύτερο περιβάλλον.

  3. Το κείμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον. Διάβασα και τους συγγραφείς του.
  Δείχνει την προσπάθεια του σοσιαλισμού (κομμουνισμού περισσότερο) να λύσει τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν μέσα από τη δική του παραγωγική διαδικασία και όχι τόσο αυτή του καπιταλισμού.

  4. Η Ελλάδα και η Ευρώπη κινείται στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς. Άρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται μέσα σε αυτό το σύστημα. Θεωρώ ότι με τους Οικοσοσιαλιστές έχουμε και τη διαφορά του συστήματος. Δεν θεωρούμε γενικότερα το κομμουνιστικό σύστημα ιδανικό σύστημα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Ίσως και τις παλαιότερες… Αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε ως προτεραιότητα το κέρδος και τη μεγιστοποίησή του στην πολιτική μας.

  5. Κομμουνιστικά καθεστώτα ήταν μέχρι τη διάλυση του κομμουνιστικού μπλοκ. Τώρα το πως βλέπουμε τη λειτουργία αυτού του συστήματος ως Δυτικοί χωράει πολύ συζήτηση.

  Ελπίζω τώρα να σας κάλυψα επαρκώς.

 11. johnvellis Says:

  «Tην ώρα που οι τηλεοπτικές μας χαβούζες ανακαλύπτουν την ανομβρία και αρχίζουν να ξαναγίνονται της μόδας οι …λιτανείες για να πειστεί ο Θεός να μας στείλει λίγη βροχή, η βέβαιη -πλέον- μεγάλη κρίση λειψυδρίας του φετινού καλοκαιριού θα εισαγάγει απότομα τους Έλληνες στην εποχή των κατακλυσμικών κλιματικών αλλαγών.
  Όμως, στο μεταξύ τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει τις περιβαλλοντοκτόνες κακές τους συνήθειες, με πρώτη και καλύτερη την εμμονή τους να σπαταλάνε χωρίς περίσκεψη και αιδώ το νερό. Φυσικά, το φταίξιμο δεν είναι όλο δικό τους, καθώς δεν κάνουν τίποτ’ άλλο από το να ακολουθούν πιστά το (εγκληματικό) παράδειγμα των κυβερνητών τους. Αυτών των κυβερνητών που, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τολμούν να (αυτο)παρουσιάζονται περίπου σαν …οικολόγοι που δεν έχουν άλλο μέλημα παρά τη «θωράκιση του έθνους» απέναντι στην επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, την ώρα ακριβώς που έχουν βαλθεί -με περισσή δασοκτόνο μανία- να αναθεωρήσουν (δηλαδή, να καταργήσουν) ακόμα κι αυτό το άρθρο 24 του Συντάγματος! Ωστόσο, ο Καραμανλής και ο κάθε Καραμανλής κάνει απλώς τη δουλειά του, βρίσκεται εκεί που βρίσκεται ακριβώς επειδή βάζει τη φύση, το περιβάλλον και το «κοινό αγαθό» του νερού κάτω και μετά από τα κέρδη του κεφαλαίου. Για εμάς, το πρόβλημα είναι ότι είναι άφαντοι όλοι εκείνοι, η Αριστερά και τα συνδικάτα, που θα έπρεπε να βάζουν τη φύση, το περιβάλλον και το νερό πριν και πάνω από τα κέρδη. Και αυτό προσανατολίζοντας τη δημόσια συζήτηση (που έχει πια αρχίσει) προς το τα ζητήματα της ριζικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε, κυκλοφορούμε, θερμαινόμαστε και κατοικούμε. Δηλαδή, προς εκείνο το μοντέλο κοινωνίας που είναι ασύμβατο με την οικονομία της αγοράς και του κέρδους. Κυρίως όμως, ευαισθητοποιώντας οικοσοσιαλιστικά και κινητοποιώντας αγωνιστικά και μαζικά τον πληθυσμό που βρίσκεται στο μάτι του περιβαλλοντικού κυκλώνα. Εμπρός λοιπόν, σύντροφοι, το πράγμα αρχίζει να επείγει απελπιστικά και η κλιματική αλλαγή δεν ξορκίζεται με γιατροσόφια… »

  Συγγνώμη αν σας πέρασα για εκπρόσωπο του ΚΟΚΚΙΝΟ.
  Χωρίς να σημαίνει ότι ανταγωνιζόμαστε σε κάτι με το ΚΟΚΚΙΝΟ. Επειδή η δεύτερη σελίδα του άρθρου ήταν γραμμένη από τη διαχείριση του ΚΟΚΚΙΝΟ (το παραπάνω απόσπασμα) και όχι τους συγγραφείς του άρθρου υπέθεσα ότι ανήκετε στην ίδια ομάδα και εκεί κολούσε το τελευταίο σχόλιο: «Δηλώνετε……..
  Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτή τη λογική. Κάποτε πρέπει όλοι και όλα να σταθούν σε αυτή τη συζήτηση. Και να δεσμευθούμε όλοι πάνω σε βασικές αρχές. Για το καλό όλων μας.»

 12. liquidworld Says:

  αυτό που παίρνω σαν απάντησή σας είναι πως σε αντίθεση με άλλες οικολογικές κινήσεις που θεωρούν πως δεν μπορείς να ασκείς οικολογική πολιτική χωρίς να θέτεις αιτήματα που αμφισβητούν τον τρόπο παραγωγής (καπιταλιστικός) όπως για παράδειγμα κατάργηση του αυτοκινήτου, αεροπορικών πτήσεων πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη μείωση του χρόνου εργασίας (δεδομένου του γεγονότος πως θα σου παίρνει περισσότερο χρόνο να πηγαίνεις στη δουλειά σου ή αν θες να πας διακοπές στην ιταλία θα σου πάρει δυο μέρες να πας με πλοίο αντί με αεροπλάνο). κατάργηση παραγωγής όπλων το οποίο δεν μπορείς να το πεις χωρίς να πεις όχι στον πόλεμο. κατάργηση του χρέους των χωρών του τρίτου κόσμου (η βραζιλία καίει τα δάση της για να το ξεχρεώσει). η ερώτησή μου είναι η ίδια: δεδομένης της κατάστασης με την κλιματική αλλαγή, δεδομένης της αιτίας της που είναι το καπιταλιστικό δόγμα «ανάπτυξη ή θάνατος» εμείς θα αρκεστούμε σε μέτρα τα οποία διατηρούν αυτό το σύστημα; και δεν είναι λίγο αφελές να πιστεύουμε πως ο καπιταλισμός παίρνει διορθώσεις τη στιγμή που βασίζεται σε έναν σκληρό ανταγωνισμό και στην παραγωγή τοσων άχρηστων πραγμάτων για να εξασφαλίσει την ύπαρξή του; το λέει και το άρθρο που παραθέτετε παραπάνω: η κλιματική αλλαγή δεν ξορκίζεται με γιατροσόφια…μπορείς να βάλεις το περιβάλλον πάνω από το κέρδος; ναι λέω εγώ ειρωνικά όσο μπορείς να βάλεις την παιδεία, την υγεία, το νερό, εν τέλει τον άνθρωπο πάνω από το κέρδος.

  σημ. ο τρόπος παραγωγής τα τελευταία 300 χρόνια είναι καπιταλιστικός. Η διαφορά είναι πως αλλού κυριαρχεί η ελεύθερη αγορά, αλλού είναι κρατικά ελεγχόμενος (πρώην «κομμουνιστικά» καθεστώτα) αλλού κάτι ενδιάμεσο.

 13. johnvellis Says:

  Αν θεωρείτε ότι στα 300 χρόνια ο τρόπος παραγωγής είναι καπιταλιστικός, τότε ναι κινούμαστε μέσα σε αυτό το καπιταλιστικό σύστημα, στην ελεύθερη αγορά (Αν και θεωρώ απλοποιημένη ανάλυση αυτό το σκεπτικό, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο στήριξης). Και δεν νιώθουμε καμία τύψη για αυτό. Σαφέστατα (και εδώ υπάρχει μια μικρή ειρωνεία, αλλά όχι κακία) την προτιμούμε από ένα «καπιταλιστικό» κομμουνιστικό καθεστώς.

  Και φυσικά δεν κινούμαστε στον προώθηση του πρωτόγονου «οικολογισμού». Χωρίς να μας ενοχλεί αν κάποια ομάδα
  ή πολίτης τον επιλέξει για τρόπο ζωής του. Είναι σεβαστή επιλογή.

  Δεν καταργούμε την ενέργεια. Δεν γυρίζουμε στη ζούγκλα. Δεν καταργούμε τις εφευρέσεις του ανθρώπου. Δεν γυρίζουμε στο μηδέν.
  Δεν ακολουθούμε την αντίστροφη λογική του Δαρβίνου να κοιμόμαστε σε δέντρα…Υπάρχουν και αρκετά ακόμα [ΔΕΝ] πάνω σε αυτό που δεν θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη της ιστοσελίδας αυτής.

  Επιλέγουμε την ενέργεια αυτή που δεν βλάπτει τον άνθρωπο. Και εναντιωνόμαστε σε κάθε επικίνδυνη ενέργεια, όπως η πυρηνική
  – έστω και αν χρησιμοποιείτε για ειρηνικούς σκοπούς.

  Επιλέγουμε τις καλλιέργειες και τα προϊόντα που δεν βλάπτουν την
  υγεία του καταναλωτή. Και αντιστεκόμαστε σε άλλα που έχουν μεγάλη παραγωγή, χαμηλή τιμή, αλλά παράλληλα είναι καταστροφικά για τον οργανισμό του.

  Επιλέγουμε τις δράσεις εκείνες που θα μειώσουν ή εξαφανίσουν τις αρνητικές ενέργειες του ανθρώπου στη φύση. Στην πόλη και την ύπαιθρο.

  Στηρίζουμε τους μετανάστες, τους οικονομικά ασθενείς, τη διαφορετικότητα σε κάθε μορφή, την υγιή αγορά εργασίας. Και εναντιωνόμαστε στα οικονομικά μέτωπα του καπιταλισμού και της γενικότερης πολιτικής του που για το κέρδος επιλέγει πολλές φορές να θυσιάζει τον άνθρωπο.

  Στηρίζουμε τα κινήματα ειρήνης. Γιατί θεωρούμε την ειρήνη βασικό στοιχείο προόδου του ανθρώπου. Και καταδικάζουμε κάθε πόλεμο, γιατί θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων αν όχι όλοι γίνεται για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και οικονομικά ωφέλη.

  Στηρίζουμε την διαφάνεια, τη συμμετοχή του πολίτη, τη δημοκρατία στους θεσμούς, τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα.

  Θέλουμε υγεία, παιδεία, περιβάλλον να εξασφαλίζονται σε ικανοποιητικό επίπεδο από το κράτος που ζούμε.

  Αγωνιζόμαστε, με την πολιτική μας στο πράσινο. Αντιδρούμε και διορθώνουμε όσο μπορούμε τα κακώς κείμενα που αφορούν τη ζωή μας.

  Δεν μπορώ να καταλάβω τι δεν θέλετε να καταλάβετε από τα παραπάνω και που θέλετε να μας κατατάξετε ως κόμμα. Νομίζω ότι οι ερωτήσεις σας εδώ έχουν απαντηθεί από εμένα σε πολλές διαφορετικές παραμέτρους.

 14. Αντωνης Πολιτακης Says:

  Κύριε Βελλή στηρίζετε την επιχειρηματική ανάπτυξη της βιομηχανίας της ανακύκλωσης?

  Φίλος μου χημικός μηχανικός προσπάθησε να ανοίξει επιχείρηση ανακύκλωσης λυματολάσπης είχε βρει μάλιστα μέχρι και τους καταναλωτές που θα αγόραζαν το προϊόν, αλλά δυστυχώς δεν του δόθηκε η άδεια από το υπουργείο, διότι δίνει συγκεκριμένο αριθμό αδειών. Τι έχετε να πείτε για αυτό

 15. johnvellis Says:

  Στήριζουμε την ανακύκλωση. Και ακολουθούμε την πολιτική
  της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το μέρος.

  Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε, ως Οικολόγοι Πράσινοι:
  Ολοκληρωμένα Σχέδια Εναλλακτικής Διαχείρισης των απορριμμάτων με βασικούς άξονες την επαναχρησιμοποίηση, τη μείωση των σκουπιδιών, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση.

  Δεν έκανε ένσταση ο φίλος σας στην απόφαση του Υπουργείου να δει το αίτιο της απόρριψης; Κάθε κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική σε τέτοια θέματα και περιορισμούς. Μήπως η κατάθεση της μελέτης ήταν ελιπής;

  Δεν μπορώ να γνωρίζω την κάθε απόφαση Υπουργού ή το μέρος της Ευρωπαϊκής οδηγίας που έχει η κυβέρνηση υλοποιήσει αν δεν έχω τα συγκεκριμένα έγγραφα, ώστε να ελέγξω τη διαδικασία σε όλη την πορεία της. Τότε θα μπορούσα-με σιγουριά- να σας απαντήσω σε αυτό.

 16. johnvellis Says:

  Το ποιήμα μου αυτό διάβασε, σήμερα το πρωί,ο Οικονομέας στο MEGA στο ρεπορτάζ με ελικόπτερο πάνω από τα καμένα της Πελοποννήσου:

  «Πράσινο δεν έχει, μόνο ξερό χώμα/ σε σάπιο ουρανό, σε σκόρπια γη/ μοιράσαμε την εξουσία μας και τη χάλια ιστορία μας/ ποιά ιστορία, ποιά εξουσία/ μόνο λάθη κάναμε και τη χαλάσαμε/ τώρα γη ψάχνει ουρανό και ουρανός γη/ και εμείς την πράσινη φυγή…»

  Γιάννης Βέλλης

  […ποιά ιστορία…]

 17. Athos Says:

  http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/Perilipsi_Programmatos.html

  ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΤΟΥΣ «ΜΕΓΑΛΟΥΣ» ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!
  ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

  ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
  ΜΕ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗ.

  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ… ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.

 18. aigaiopelagitis Says:

  Μια διευκρίνηση για τους… φανατικούς της οικολογικής πολιτικής θεωρίας: ο Joel Kovel, συν-συγγραφέας του οικοσοσιαλιστικού μανιφέστου, είναι μέλος των Πράσινων των ΗΠΑ.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Kovel
  «In 1990, Kovel moved into party politics by joining the Green Party of the US. Since joining, he has been the Green Party candidate for US Senator from New York. He also ran for the Green Party’s Presidential nomination in 2000 but was beaten by Ralph Nader».

  Γενικά, στις αγγλοσαξονικές χώρες, το ρεύμα του οικοσοσιαλισμού εκφράζεται μέσα από τους Πράσινους (βλ. και την περίπτωση του Derek Wall στους Πράσινους της Αγγλίας & Ουαλίας). Προσωπικά θα ήθελα εκπροσώπους της οικοσοσιαλιστικής κατεύθυνσης και εντός των Οικολόγων – Πράσινων. Όχι όμως, νεο-παλαιοκομμουνιστές, αλλά ανθρώπους που υποβάλουν στη βάσανο της κριτικής την μαρξιστική θεωρία.

 19. johnvellis Says:

  Θα μπορούσε να είσαι πράσινος;…

  Ένα έρωτημα με πολλές απαντήσεις. Και για τους Οικολόγους Πράσινους και για όσους θα ήθελαν να είναι Οικολόγοι Πράσινοι ή νιώθουν έτσι έστω και αν δεν έχουν κάνει εγγραφή ποτέ στο κόμμα.

  Τελικά τι είναι αυτό που μπορεί να μας οδηγήσει στην επιλογή ενός Πράσινου κόμματος στην Ελλάδα;

  http://ecogreens.wordpress.com

 20. johnvellis Says:

  ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΟΡΟΥΜ
  Οικολογικό και Κοινωνικό Φόρουμ
  http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=index

 21. maria Says:

  kurie belli tha xaro polu na sas do sti bouli .
  eksalou erxontai ekloges polu suntoma kali epituxia.

 22. ΙωάννηςΚ(πρώην ioannisk) Says:

  Ο «συνάδελφος» Γιάννης τα λέει πολύ καλά, λογικό μιας και ανήκει στο κόμμα «μας». Μακάρι στις επόμενες εκλογές να μπούμε στη Βουλή.

 23. sartr Says:

  Ο Τρεμόπουλος καλά τα λέει;
  http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D4%25F1%25E5%25EC%25FC%25F0%25EF%25F5%25EB%25EF%25F2&a=&id=62656380 .

  Πράσινοι πα ντο θενασέν;
  http://kapnohori.blogspot.com/2009/04/blog-post_06.html

 24. sartr Says:

  Πολύ καλά τα λέει ο κ. Σχίζας!

  http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5139&LID=1

 25. ΙωάννηΚ(πρώην ioannisk) Says:

  Πολύ σωστά τα λέει ο Τρεμόπουλος.

  Όσον αφορά τις μαλακίες του σκυλά ψωμιάδη απαξιώ να τις σχολιάσω και το μόνο σχοίλο που έχω να κάνω είναι πως το Ολοκαύτωμα των Ναζί είναι το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας πόσο μάλλον που και οι Έλληνες κάναμε τα ίδια με τους Τούρκους: Που είναι οι Τσάμηδες, Βλάχοι, ΣλαβοΜακεδόνες κλπ που ζούσαν στη χώρα μας μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο;

 26. sartr Says:

  -Ο Τρεμόπουλος αρνήθηκε ότι έκανε τις δηλώσεις που υπάρχουν γραπτές στο περιοδικό.
  -Οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Πόλης, του Πόντου που είναι;
  -Οι Ο.Π. συμφωνούν ή εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση;
  -Υπερασπίζονται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τους γείτονες αλλά όχι για τους Μακεδόνες Έλληνες;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: