Λακωνική συνέντευξη του Μίμη Ανδρουλάκη


Αν και ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν χρειάζεται εισαγωγή, αντιγράφω από την ιστοσελίδα του: γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1951 και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και κηπουρός, η μητέρα του μοδίστρα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και της ευρύτερης Αριστεράς πάνω από 20 χρόνια. Από το 1990 παίρνει μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την υπέρβαση του σχίσματος ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Αριστεράς, και των αρνητικών συνεπειών του ’89 στην πολιτική ζωή, για ένα νέο αστερισμό των δυνάμεων της κεντρο-αριστεράς και με το βιβλίο του ΜΕΤΑ διατυπώνει το πολιτικό, ιδεολογικό, προγραμματικό και οργανωτικό πλαίσιο για την ριζική ανασύνθεση του χώρου της δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής Αριστεράς. Οι πρωτοβουλίες αυτές οδήγησαν στο “διαζύγιό του” με τα  μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και έκτοτε μένει πολιτικά ανέντακτος στο χώρο της αριστεράς για τρεις τετραετίες εκτός πολιτικής σκηνής. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 στηρίζει κριτικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., διατηρώντας την πολιτική και πνευματική του αυτονομία, η οποία καταγράφεται και στην κριτική αντίθεση του με βασικές πλευρές και νοοτροπίες της διακυβέρνησής του. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 διακόπτει τη διαλεκτική του από “κοντά” και σε “απόσταση”, υποστηρίζει το εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ανοιχτό κόμμα, όπως συμβολικά και ουσιαστικά καταγράφεται στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου με 1 εκ. ψήφους. Εκλέγεται Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέντευξη:

* Κύριε Ανδρουλάκη, ξεκινήσατε την πολιτική σας καριέρα ως μαρξιστής. Τελευταία όμως καταθέσατε αρκετά φιλελεύθερες απόψεις. Μπορείτε να περιγράψετε με 5-10 λέξεις τη σημερινή ιδεολογική σας ταυτότητα;

Πάντα επαναλάμβανα τη φράση του Μαρξ «εγώ δεν είμαι μαρξιστής». Η νεότητά μου σημαδεύτηκε από μία ελευθεριακή, ανεξάρτητη αντικρατικιστική αυτοδιαχειριστική ματιά της Αριστεράς.

* Τα τελευταία 4 χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν σας αξιοποίησε σε κάποιο επίσημο πόστο. Πιστεύετε ότι αυτό θα αλλάξει αν με το καλό εκλεγείτε βουλευτής στη Β’ Αθηνών;

Συμμετείχα στην Επιτροπή Προγράμματος για τα Οικονομικά και κυρίως με ενδιαφέρει να βομβαρδίζω το χώρο και γενικότερα τα ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας με ιδέες που λύνουν προβλήματα.

* Όπως γνωρίζετε ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας είναι «ο μεγάλος ασθενής». Πείτε ότι αναλαμβάνετε μετά τις εκλογές το υπουργείο εσωτερικών. Τι μέτρα θα λάβετε για την αύξηση της αποδοτικότητας και της λογοδοσίας στον δημόσιο τομέα; Και τι θα κάνετε αν τα μέτρα αυτά συναντήσουν μεγάλες αντιδράσεις από τις πανίσχυρες συντεχνίες;

Θα βάλω σε εφαρμογή το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ, θα συνδέσω δηλαδή τις χρηματοδοτήσεις και τις πληρωμές με τα τελικά αποτελέσματα και θα αναζητήσω τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να υλοποιήσω τις κρίσιμες αλλαγές σε κάθε χώρο.

* Στην «Αξιολόγηση Βουλευτών» είστε ένας από τους πιό θετικά αξιολογούμενους βουλευτές (4.4 με άριστα το 5). Υπάρχουν όμως και οι αμφισβητίες. Κάποιος έγραψε «Για παρέα τέλειος, Για ιδέες πρώτος, Για δουλειά τελευταίος». Τι θα απαντούσατε;

Είμαι από τους πιο εργασιομανείς που υπάρχουν στην ελληνική πολιτική ζωή και βαθύτερα προσανατολισμένος στα τελικά αποτελέσματα. Δουλειά δεν είναι ο γραφειοκρατικός και οργανοτίστικος ακτιβισμός. Δουλειά επίσης δεν σημαίνει να είσαι χάμστερ που γυρίζει στον τροχό.

* Ησασταν ο πρώτος βουλευτής που έστησε μπλογκ. Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο θα παίξει ρόλο στις ερχόμενες εκλογές και ποιός θα είναι αυτός;

Μικρό προς το παρόν αλλά ίσως κρίσιμο ρόλο. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

22 Σχόλια to “Λακωνική συνέντευξη του Μίμη Ανδρουλάκη”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Παιδιά, δεν τον έχω δει ποτέ τόσο λακωνικό. Πρέπει να έχει τρεχάματα…

 2. Δημήτρης Says:

  Το φόρτε του Ανδρουλάκη ειναι όταν έχει κοινό… και τον συνομιλητή μπροστά του για αυτό ίσως ιδιαίτερα λακωνικός…ασε που ειναι ολοι στο τρεξιμο…

  Κατα τα άλλα, κλασικός Ανδρουλάκης.

  …το ξέρουμε οτι θέλει να μας βομβαρδίζει με ιδέες αλλα οι ιδέες δεν πληρώνουν το νοίκι.

  (Παρεμπιπτόντως, δεν τον εχω ακουσει συχνα να μιλα σε πρώτο ενικό…)

 3. dimitris Says:

  Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Προσωπικά προτιμώ το λακωνικό αλλά περιεκτικό λόγο. Δείχνει ότι ο Μίμης γίνεται και πρακτικός.

 4. johnvellis Says:

  Είπαμε περιεκτικότητα απόψεων, αλλά το να μη λέμε και τίποτα δεν βοηθάει τον ψηφοφόρο. Όλοι θα μείνουν στο όνομα και όχι στη συνέντευξη.
  Τον κ. Ανδρουλάκη τον πετυχαίνω συχνά στις εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ να διαβάζει κάποιο βιβλίο. Αυτό είναι στα θετικά του. Πόσοι σήμερα διαβάζουμε βιβλία;

 5. syneas Says:

  Ο Ανδρουλάκης δεν χρειάζεται να αξιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ.Έχει ήδη επιλέξει ο ίδιος τον ρόλο του γελωτοποιού.Αν είχα κάποια αμφιβολία ,αυτή μου διαλύθηκε βλέποντας τη χτεσινή εκπομπή της Έλλης Στάη στον ALPHA.
  Aυτό δεν είναι κακό.Στις μέρες μας και στους δύσκολους καιρούς που δυανύομαι,ένας Ανδρουλάκης γελωτοποιός σε ρόλο πολιτικού,είναι ότι χρειάζεται.

 6. pikman Says:

  Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιες σκέψεις του από τη χθεσινή εκπομπή…που σου προκάλεσαν γέλιο.?

 7. ioannisk Says:

  Είδα λίγο την εκπομπή που αναφέρει ο syneas, οι αντοχές μου σε τέτοια show είναι πολύ μικρές.

  Σε ένα σημείο μονολογούσε ο τσίπρας, ένα από τα Χ παράθυρα ήταν σύνδεση από νομό Ηλίας και για ένα διάστημα στο φόντο έπαιζε ένα παιδί. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ο Ανδρουλάκης να λέει «Πιτσιρίκη κάτσε φρόνιμα».

  Δεν κατάλαβα ποιον από τους δύο εννοούσε αλλά ήταν πετυχημένο.

 8. syneas Says:

  @pikman,μου βάζεις δύσκολα!
  Αν ήταν μια η ασυναρτησία που είπε στην εκπομπή ο Μίμης,μπορεί και να περνούσε απαρατήρητη. Όλος ο λόγος του ηταν μια ατέλειωτη κραυγή στο κενό.
  Δεν μου λες εσύ έστω μια του κουβέντα που απευθυνονταν σε νορμάλ ανθρώπους;
  Δεν μπορώ όμως να μην επαινέσω το συγκροτημένο λόγο του Τσίπρα (ελπίζω στο μέλλον να μην γίνει Ανδρουλάκης) όπως και αυτόν του Κυρτσου.
  Μακάρι ο κόσμος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ να αφήσει Τον Ανδρουλάκη να συνεχίσει απερίσπαστος τη συγγραφή βιβλίων.Σ΄αυτό είναι καλός.

 9. fititakos Says:

  @synea

  Θεωρείς ότι ο Ανδρουλάκης είναι μόνο καλός στην συγγραφή βιβλίων και όχι στην διατύπωση λύσεων και προτάσεων για προβλήματα που απασχολούν την χώρα και τους πολίτες;

 10. Averell Says:

  Αν πάτε στο ιστολόγιό του θα δείτε βιντεάκια με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Δεν έχει δοκιμασθεί στη διοίκηση, να φανεί πόσο καλά μπορεί να τις υλοποιήσει, αλλά οπωσδήποτε διαθέτει εύρος και διεπιστημονικότητα στη σκέψη – και είναι πολύ καλός στην παρουσίαση, φυσικά.

 11. fititakos Says:

  Συμφωνώ απολύτως με τον Averell γι’ αυτό και με ξένισε η τοποθέτηση του syneas.

 12. Αετόπουλος Παύλος Says:

  Οι ιδέες του κ. Ανδρουλάκη είναι καλές παιδιά για ανθρώπους του…
  Βλέπε το επαναστατικό ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε για την αλλαγή της κοινωνίας και έγινε ο καλλίτερος διαχειριστής του συστήματος. Σημαία το εφικτό στην πολιτική και όχι το…
  Είναι καλές για της αστικές αντιλήψεις και τα αστικά κόμματα για να μας λένε ορίστε που κάποιοι Αριστεροί ξυπνάνε και βλέπουν την αλήθεια.
  Γιατί ένα είναι το πρόβλημα, μακριά από Μαρξιστικές λογικές και προπαντός μακριά από τους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια όχι του Καπιταλισμού, σήμερα του ιμπεριαλισμού, γιατί αυτήν την μορφή έχει σήμερα.
  Και δόξα στους πριν.
  Ά-σ-χ-ε-τ-ο

 13. fititakos Says:

  paule den katalava tipota kai to provlima den einai se mena sigoura!

 14. maria Says:

  oute ego katalaba

 15. protesting Says:

  Ο άνθρωπος,απλώς όπου βλέπει πορτα ανοιχτή(διάβαζε κόμμα εξουσίας που πιθανόν να τον προωθήσει ) εφορμά..
  Οσον αφορά τα περί της άρνησής του στο μαρξισμό δεν κατάλαβα σε ποιό σύστημα πιστεύει και γιατί»σπατάλησε» τα χρόνια του μέσα σε αριστερά κόμματα; Μάλλον ,κάποτε κατάλαβε ότι τον βολεύει καλύτερα ένα κόμμα εξουσίας και την έκανε με αργά σταθερά βηματάκια και τώρα υποστηρίζει επιπλέον και τον ΓΑΠ (όπου γέρνει η πλάστιγγα δηλ…. )

 16. periandros Says:

  Μίμης Ανδρουλάκης! Άλλος ένας από τους με μέσο το Πολυτεχνείο λυμεώνες της χώρας, που πιάσανε τα πόστα και φάγανε…φάγανε…φάγανε…, και θέλουνε να τους τιμάμε κι από πάνου!
  Κι άλλη μια γελοία ελληνική ιστορία με τη σημαία του Πολυτεχνείου.
  Αυτή μας μάρανε.
  Εγώ θα την πούλαγα για ένα καρβέλι ψωμί που θα τάϊζε μια οικογένεια για μια μέρα.
  Μα ποιος θα αγόραζε ένα σύμβολο ανάξιο λόγου;
  Όταν η χούντα ήτανε έξη χρόνια στην πλάτη μας οι «ήρωες» κοιμόνταν. Όταν οι αμερικάμνοι αποφάσισαν να διώξουνε τη χούντα, τότε μπήκανε μέσα στο Πολυτεχνείο οι «ήρωες» για να φάνε μεζέ από την ετοιμαζόμενη νέα κατάσταση.
  Και όχι έφαγαν μεζέ, αλλά ρήμαξαν τη χώρα με τα σκάνδαλα και τις κλεψιές τους. Ως για δημοκρατία, φέρανε μπόλικη, αντίθετα από τη χούντα που δεν ήτανε δημοκρατική: αποκλείσανε όλους τους χουντικούς από κάθε δημόσια θέση ή αξίωμα. Δημοκρατία λοιπόν κατ’ αυτούς είναι να προωθούνται οι ημέτεροι-μα και η χούντα αυτό έκανε.
  Τέλος, για μένα η σημαία του Πολυτεχνείου είναι η σημαία της κλεψιάς, της αγραμματωσύνης του λαού, της μισαλλοδοξίας, της κομματοκρατίας, της «σοσιαλιστικής» δικτατορίας των «κινηματιών»(!)
  Αλλά ας πάει στη Βουλή η σημαία του Πολυτεχνείου, να συντροφεύει τη σημαία-έμβλημα του ελληνικού βρωμερού κράτους. Ωραία παρέα θα κάνουνβρωμερό κόμμα με βρωμερό κράτος.
  Γιώργης Χολιαστός

 17. Kitsos Says:

  Το Πολυτεχνείο ήταν η πρώτη πράξη του έργου η »Πτώση της Χούντας».
  100% ακηδεμόνευτο ΚΑΙ από αμερικάνους ΚΑΙ -ευτυχώς- από κόμματα (δηλαδή το ένα και μοναδικό που υπήρχε τότε, το ΚΚΕ).
  Η δεύτερη πράξη ήταν η Κυπριακή Τραγωδία.
  Με τους χουνταίους να την αφοπλίζουν και να την παραδίδουν
  αμαχητί στους φίλους τους Τούρκους…

 18. Kitsos Says:

  Είμασταν εκεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία
  στιγμή και ξέρουμε ακριβώς ΤΙ και ΠΩΣ έγινε.
  Προφανώς, θα ήσουν αγέννητος -Περίανδρε- και ακούς
  ό,τι σου πασάρουν.
  Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως οι Ελληνες πολίτες
  δεν κάθησαν καθόλου κότες.
  Αλλά οι αμερικάνοι γιατί να ήθελαν την τιμωρία των
  χουνταίων όταν ήσαν οι ίδιοι που τους είχαν βοηθήσει
  να κάνουν το πραξικόπημα;;;

 19. Kitsos Says:

  @Περίανδρος
  Αποκλεισμός των χουντικών από…δημόσια αξιώματα;;;
  Τι μας λες; Να δώσουμε στον Ντερτιλή το Αμύνης
  και στον Ιωαννίδη την ΕΥΠ, γιά να έχουν όλο το πεδίο
  ελεύθερο να δώσουν στους Τούρκους και την υπόλοιπη
  Κύπρο.

  Αλλά πώς να χωνέψουν το γεγονός ότι μετά από 7 χρόνια
  στην εξουσία, με άρματα κι αεροπλάνα στη διάθεσή τους,
  κατάρρευσαν αφού οι πολίτες κατά δεκάδες χιλιάδες
  τους έκραξαν; Σιωπηρά πρίν και φανερά μετά το μνημόσυνο
  Γεωρ. Παπανδρέου, την Νομική και το Πολυτεχνείο;

 20. Kitsos Says:

  @Περίανδρος
  Η ελληνική σημαία από πανί, αφού βάφτηκε με αίμα αγωνιζόμενων
  γιά ιδανικά και ιδέες, μετουσιώθηκε σε λάβαρο επανάστασης.
  Και η θέση της είναι στο Πολεμικό Μουσείο μαζί με το λάβαρο
  της Αγίας Λαύρας, δίπλα στις σημαίες και τα λάβαρα των
  Υδραίων και των Ψαριανών, των πολεμικών σημαιών των βαλκανικών
  πολέμων, του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου και δίπλα στις σημαίες
  των λίγων αλλά γενναίων της αντίστασης κατά του Αττίλα στην
  Κύπρο. Με φόντο το πάνθεον των αγωνιστών γιά την Ελευθερία
  του Νέου Ελληνικού Κράτους. Στους οποίους περιλαμβάνονται
  ΟΛΟΙ οι νεκροί του Πολυτεχνείου.

 21. Kitsos Says:

  Περίανδρε είσαι ο γνωστός απ’τα Χρυσά Αυγά;;;

 22. zarkon Says:

  Από τους λίγους πολιτικούς που παράγουν πολιτική . Αντιλαμβάνεται την γύμνια της Ελληνικής πραγματικότητας . Την Επανάσταση τη κάνεις όταν είσαι νέος τότε που το αίμα βράζει . Είναι ειλικρινής προς τους συμπολίτες του και προσπαθεί να εξηγήσει και να κατανοήσει την εποχή μας δεν κλείνεται σε στερεότυπα .
  Καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα για να προχωρήσει μπροστά πρέπει να έχει σωστή παιδεία και για να γίνει αυτό πρέπει να δοθούν χρήματα.
  Έχει κατανοήσει ότι οι νέες γενιές που έρχονται θα αντιμετωπίσουν πολλαπλάσιες δυσκολίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης .
  Η Ελλάδα που τους παραδίδεται δεν είναι και ότι το καλύτερο , νιώθει συνυπεύθηνος βέβαια στο μερίδιο που του αναλογεί .Προτείνει ταμείο για τις νέες γενιές.
  Ακόμα λέει ότι η χώρα μας είναι δυνατόν να χρεοκοπήσει , ότι η ΕΕ δεν αποτελεί
  εγγύηση.
  Διαμορφώνει και επηρεάζει τη πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό.
  Το έργο του χαρακτηρίζεται θετικό (προσωπική μου άποψη ) και είναι επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στις τάξεις του .

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: