Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Φώτη Περλικό


Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε τον περασμένο χρόνο από απλούς πολίτες και κυρίως άτομα που συσπειρώνονται γύρω από το πολιτικό ιστολόγιο e-rooster. Έθεσα μερικά ερωτήματα στον πρόεδρό της Φώτη Περλικό και ιδού οι απαντήσεις του.

* Σε πρόσφατο δελτίο τύπο ανακοινώσατε ότι η ΦΙΣ θα κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες. Πώς πάει η προετοιμασία; Πότε θα ανακοινώσετε τα τελικά σας ψηφοδέλτια;

Η προετοιμασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και ουσιαστικά το ζήτημα αυτό έχει απορροφήσει όλη μας την ενέργεια αφού οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και οι δικαστικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες βρίσκονται σε καθεστώς ημιδιάλυσης λόγω του αιφνίδιου των εκλογών και λόγω της εποχής. Οι οριστικοί συνδυασμοί μας θα είναι έτοιμοι την Δευτέρα που μας έρχεται, οπότε θα υπάρχει μια περίοδος 3 εβδομάδων για την αξιολόγησή τους.

Οι συνδυασμοί αυτοί θα καλύψουν όλη την επικράτεια, προκειμένου όλοι οι Έλληνες να έχουν την επιλογή της ψήφου μιας διαφορετικής πολιτικής. Φυσικά το βάρος των περιορισμένων μέσων και πόρων μας θα δωθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

* Με ποιούς τρόπους θα προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τον κόσμο; Μόνο το διαδίκτυο ή και κλασσικούς τρόπους όπως τηλεοπτικά σποτ, αφίσσες, και συγκεντρώσεις;

Θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε τα δύο. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι σε αυτές της εκλογές όλη η τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση θα γίνει με χρόνο που θα μοιραστεί από την διακομματική επιτροπή (δηλαδή τα μεγάλα κόμματα) και μόνο. Για να παρακάμψουμε αυτό τον περιορισμό, ετοιμάζουμε σποτάκια τα οποία προβάλουμε μέσα από το YouTube, καθώς ο τηλεοπτικός χρόνος που θα λάβουμε (αν λάβουμε) θα είναι ελάχιστος.

Εκτός από τα σποτάκια, θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, έχοντας φυσικά συναίσθηση των περιορισμών που έχει αυτή η προσέγγιση.

Γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος στην προσέγγιση πρόσωπο με πρόσωπο. Το κεντρικό μας εκλογικό περίπτερο θα στηθεί στην Πλατεία Μοναστηρακίου, όπου θα μπορεί να μας βρίσκει εύκολα και άμεσα ο κάθε ενδιαφερόμενος στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά την αναγκαστική χρήση παραδοσιακών πολιτικών μέσων, δεν πρόκειται να καταφύγουμε στην αφισσορύπανση, την ηχορύπανση και όλες αυτές τις πρακτικές που προσβάλλουν την αισθητική μας, υποβαθμίζουν το περιβάλλον που ζούμε και δεν συνάδουν με το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική (παρά το ότι θα ήταν ένας φτηνός τρόπος προβολής).

Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα και των αστικών κέντρων και της επαρχίας με διανομή φυλλαδίων με την περιγραφή μας και της θέσεις μας, στοχεύοντας κυρίως στους δύο χώρους που θεωρούμε προνομιακούς για μας: τους νέους και τους ελεύθερους επαγγελματίες/μικροεπιχειρηματίες. Αυτοί δηλαδή που βιώνουν τα μεγαλύτερα αδιέξοδα σήμερα και στων οποίων τα προβλήματα οι προτάσεις μας δίνουν ουσιαστικές λύσεις.

Όπου το έχουμε ήδη κάνει, σε μικρό βαθμό, έχουμε διαπιστώσει μια εντυπωσιακή απήχηση και αποδοχή των προτάσεών μας, δείχνοντας ότι όσα λέμε εκφράζουν μια υπαρκτή κοινωνική δυναμική. Αν είχαμε τα μέσα να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας σε όλο το εκλογικό σώμα, το αποτέλεσμα θα ήταν αναμφίβολα εντυπωσιακό.

* Υπάρχει καμία πιθανότητα να συνεργαστούν μαζί σας οι κκ Μάνος και Ανδριανόπουλος;

Οι κύριοι Μάνος και Ανδριανόπουλος είναι πραγματικά εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού φιλελευθερισμού. Επί δεκατίες υπήρξαν οι μόνοι ουσιαστικά πολιτικοί εκφραστές του και πλήρωσαν ένα τεράστιο πολιτικό κόστος προκειμένου να είναι συνεπείς σε αυτήν τους την έκφραση. Προσωπικά πρέπει να ομολογήσω ότι η αρθρογραφία του κ.Ανδριανόπουλου ήταν ένας από το βασικά ερεθίσματα προκειμένου να στραφούν οι πολιτικές μου αναζητήσεις προς μια φιλελεύθερη κατεύθυνση. Σήμερα στην Ελλάδα ο φιλελευθερισμός είναι ταυτισμένος στην συνείδηση του κόσμου μαζί τους.

Η δική μας προσπάθεια όμως δεν είναι προσωποκεντρική, και μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι η επιλογή μου από το Ιδρυτικό μας Συνέδριο για Πρόεδρος. Εμείς ξεκινήσαμε έναν πολιτικό μαραθώνιο, όχι έναν αγώνα ταχύτητας, και βλέπουμε την προσπάθειά μας σε βάθος χρόνου και ανεξάρτητη από πρόσωπα. Από αυτήν την σκοπιά λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας αυτόνομα. Ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή οι φιλελεύθερες αξίες να εκφράζονται από έναν αυτόφωτο πολιτικό φορέα, που δεν θα δανείζεται την λάμψη και την προσωπικότητα μεμονωμένων ατόμων για να έχει απήχηση.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θέλαμε τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο, ή και οποιονδήποτε άλλο Έλληνα φιλελεύθερο μαζί μας. Θα ήταν χαρά μας να συνέβαλαν με όποιο τρόπο επιθυμούσαν. Σημαίνει όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εαυτούς μας και τις ιδέες μας να πορευτούμε ανεξάρτητα των επιλογών τους.

* Ποιός είναι ο εκλογικός σας στόχος για τις ερχόμενες εκλογές;

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές μας βρίσκουν ακόμα σε νηπιακό στάδιο οργάνωσης. Έχουμε τεράστιες οργανωτικές, οικονομικές και επικοινωνιακές ελλείψεις. Βλέπουμε όμως αυτές τις εκλογές ως μια διπλή πρόκληση.

Από την μια πλευρά η εκλογική διαδικασία κινητοποιεί τα μέλη σε πρωτοφανή βαθμό και μας βοηθάει μέσα από την φωτιά των εκλογών να σφυρηλατήσουμε την οργάνωσή μας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι τώρα έρχονται σε επαφή μας και τις τελευταίες μέρες έχουμε κατακόρυφη αύξηση στις εγγραφές μελών. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι απλοί εργαζόμενοι πολίτες (ή φοιτητές), με ελάχιστη πολιτική εμπειρία και σε εκλογές και σε συμμετοχή σε κομματικούς φορείς. Μέσα από τις εκλογές, την διαρκή δοκιμή, την ανάγκη αντιμετώπισης επείγουσων καταστάσεων, ερχόμαστε σε επαφή με την πολιτική πραγματικότητα, μαθαίνουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα και αποκτούμε ανυπολόγιστη πολιτική εμπειρία, ειδικά σε πρακτικά θέματα. Ζώντας όλη την διαδικασία από μέσα εδώ και ένα χρόνο γνώρισα πράγματα, καταστάσεις και δυσκολίες που είναι αδύνατον να αντιληφθεί κάποιος που βλέπει τα πράγματα απ’έξω. Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να έχουμε στο μέλλον ένα πλήρες, λειτουργικό και αποτελεσματικό πολιτικό κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές είναι μια μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με ένα μέρος του εκλογικού σώματος και σε ένα βαθμό να του κοινοποιήσουμε την δική μας διαφορετική πρόταση και τις δικές μας διαφορετικές ιδέες. Κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο κατά την διάρκεια της τετραετίας αφού οι δυνατότητες προβολής είναι ελάχιστες. Στην ουσία χάρη στις εκλογές μπορούμε να επισπεύσουμε πάρα πολύ την διαδικασία γνωστοποίησης του εγχειρήματος μας στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη και μακρά, αλλά είναι μονόδρομος ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια σταθερή προσφορά προς το κοινό φιλελεύθερων ιδεών και προτάσεων, κάτι που έχει χαθεί εδώ και μια δεκαπενταετία.

* Τι έχετε να απαντήσετε σε κάποιον που σκέφτεται «αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν θα μπουν στη Βουλή, τι νόημα έχει να τους ψηφίσω;»

Αυτή τη στιγμή τα κόμματα της Βουλής (και το ΛΑΟΣ που ίσως μπει) προπαγανδίζουν την ίδια πολιτική. Την πολιτική του μεγάλου και παρεμβατικού κράτους, διαφέροντας μόνο στις δοσολογίες. Αν κάποιος θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και όλα τα προβλήματα για τα οποία ευθύνεται, έχει κόμματα στην διάθεση του επιλέξει. Κόμματα που διαφέρουν μόνο στα ονόματα, τα χρώματα και κάποια ιδεολογικά φύλλα συκής, που επικαλούνται για να κρύψουν την πραγματική τους γύμνια και τους πραγματικούς τους στόχους, που είναι η νομή των κερδών από την διαχείριση μιας εκτεταμένης εξουσίας.

Αν όμως συμφωνεί μαζί μας, και αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής, αυτής του μικρού, εποπτικού, αποτελεσματικού κράτους, που διασφαλίζει τα ατομικά δικαιώματα, δεν παρεμποδίζει την ανάπτυξη και εγγυάται την κοινωνική συνοχή, τότε η ψήφος σε αυτά τα κόμματα είναι χαμένη ψήφος. Γιατί όχι απλά τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίζουν πολιτικές που δεν εγκρίνει αλλά γιατί στην πραγματικότητα συναινεί έτσι στις επιλογές αυτές.

Κάθε ψήφος σε μας καταγράφει την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής. Και είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που διατυπώνουμε σε αυτές τις εκλογές μια άλλη πολιτική πρόταση. Για να μπορέσουν αυτές οι πολιτικές προτάσεις να έχουν ποτέ τύχη εφαρμογής, κάθε ψήφος σήμερα μετράει.

Μπορεί παλαιότερα η ψήφος σε κόμματα που δεν εκφράζουν έναν φιλελεύθερο (ή που ευκαιριακά και υποκριτικά επικαλούνταν προεκλογικά φιλελεύθερες ιδέες) να ήταν μονόδρομος. Υπήρχε το άλλοθι της μη-ύπαρξης εναλλακτικής επιλογής. Σε αυτές τις εκλογές όμως υπάρχει επιλογή. Και επειδή υπάρχει επιλογή, υπάρχει και ευθύνη.

Advertisements

2 Σχόλια to “Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Φώτη Περλικό”

  1. Averell Dalton Says:

    Και ας πει όποιος κάθεται απαθής και γκρινιάζει για τα κόμματα εξουσίας: δεν φταίω εγώ, το σύστημα μου δίνει αυτές τις επιλογές. Ας το πει, χωρίς να καταβάλει καμμία προσπάθεια για να το βελτιώσει (ποιος τον εμποδίζει;), είτε αναζητώντας να ψηφίσει ένα κόμμα που θέλει να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές, είτε συμμετέχοντας ο ίδιος πιο ενεργά στην πολιτική διαδικασία. Επειδή, όπου υπάρχει επιλογή, υπάρχει και ευθύνη.

  2. johnvellis Says:

    Κριτική για το πρόγραμμά σας σε φόρουμ της Αθήνας. Το είδα τυχαία σήμερα.
    http://www.xtremeworld.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3258

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: