Παπαρήγα Αλέκα

Β΄Αθηνών, ΚΚΕ

http://www.parliament.gr/synthesh/mp.asp?MPID=491

379 Σχόλια to “Παπαρήγα Αλέκα”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_02/05/2010_399585

  «Είχαμε, πράγματι, την τύχη να μη μας κυβερνήσει ποτέ αμιγής κυβέρνηση της Αριστεράς. (Αν είχε συμβεί, πολλοί από εμάς δεν θα υπήρχαμε τώρα να συζητούμε…) Είχαμε όμως και την ατυχία η Αριστερά να διαβρώσει το πολιτικό σύστημα με τις «αξίες» της, εκφυλισμένες σε χυδαίας μορφής λαϊκισμό, προκαλώντας τη σταδιακή μετάλλαξη ακόμη και του κατ’ εξοχήν αστικού πολιτικού χώρου.»

  Έτσι είναι.

 2. eleos Says:

  @ Φανφάρας
  Δεν σε θεωρώ οτιδήποτε. Διατυπωμένες απόψεις σχολιάζω. Καλό είναι και εσύ επίσης να περιορίζεσαι στο σχολιασμό απόψεων (όπως κυρίως κάνεις άλλωστε) και να αποφεύγεις σχόλια για το υποτιθέμενο ποιόν όποιου διαφωνεί με την άποψή σου (πχ, για τον αν είναι «τακτικός τηλεθεατής» ή όχι)
  Επί της ουσίας τώρα, όπως εξηγεί και ο Λαζαρίδης παραπάνω, άλλο το θέμα του σεβασμού απέναντι στο σύνταγμα και τους νόμους και άλλο το θέμα του καμποτάζ. Για το πρώτο τώρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαφωνεί με τους ισχύοντες νόμους ή με διατάξεις του συντάγματος. Όσο όμως είναι σε ισχύ, οφείλει να τους τηρεί, ειδικά όταν συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό παιχνίδι βάσει των δικαιωμάτων που του παρέχει το ισχύον σύνταγμα. Δεν μπορεί από τη μια να συμμετέχει ενεργά στου πολιτειακούς θεσμούς και από την άλλη να αξιώνει ότι δικαιούται να εμφαρμόζει επιλεκτικά τους κανόνες που τους διέπουν. Αν θέλει να έρθει σε ολοκληρωτική ρήξη με το υπάρχον σύστημα ας έχει τουλάχιστον το θάρρος του Μαζιώτη να θέσει εαυτόν εκτός συστήματος. Το γεγονός ότι και άλλοι φέρονται υποκριτικά ή παραβιάζουν τους κανόνες δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την εν λόγω στάση.
  Για το καμποτάζ τώρα, νομίζω ότι έχεις εσφαλμένη αντίληψη για την πραγματική διάρθρωση των συμφερόντων. Γενικά, οι κλειστές αγορές προστατεύουν ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ενδεχομένως τα συμφέροντα κάποιων εργαζόμενων που απασχολούνται στις ευννοημένες επιχειρήσεις, όμως για τους υπόλοιπους δημιουργούν ανεργία, υψηλά κόστη, ενώ τους παρέχουν κακές υπηρεσίες και προϊόντα. Το άνοιγμα των αγορών κατά κανόνα μεταφράζεται σε ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερα και οικονομικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

 3. ποιητής Φανφάρας Says:

  @ Γ.Κ, @Θέμης, @Έλεος

  «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»
  Πιραντέλλο

  αλλά

  «Και όμως κινείται»
  Γαλιλαίος

 4. pro Says:

  Επειδή πιο πάνω εκφράστηκε η άποψη απ’ το φανφάρα ότι ο Ριζοσπάστης ως κομματικό όργανο παρουσιάζει την μία πλευρά των γεγονότων και συνεπώς όποιος θέλει σφαιρική ενημέρωση καλό είναι να μην περιορίζεται σε αυτόν ένα μικρό σχόλιο.
  Καταρχήν, αλλοίμονο να βασίσει κάποιος τη σφαιρική και αντικειμενική του πληροφόρηση στο Ριζοπάστη. Είναι σα να θέλει να ενημερωθεί για το αθλητικό και διαιτητικό παρασκήνιο απ’ το Πρωταθλήτή. Νομίζω ότι στο ζήτημα της εγκυρότητας την ίδια αξιοπιστία διαθέτουν.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνο με το οπόιο θα διαφωνήσω είναι στο ότι άλλο πράγμα η διαφορετική αξιολόγηση ή κριτική μιας κατάστασης και άλλο η εσκεμμένη διαστρέβλωση των γεγονότων για τη δημιουργία εντυπώσεων. Άλλο δηλαδή να γράψει κάποιος ότι διαφωνεί με το καμποτάζ ή ακόμη και ότι συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις και άλλο να εμφανίζονται τα γεγονότα σχεδόν αντεστραμμένα (εν προκειμένω η αγανάκτηση των τουριστών περίπου ως ζητοκραυγές υπέρ των »αγωνιστών» του ΠΑΜΕ).
  Το ότι ο Ριζοσπάστης είναι όργανο του ΚΚΕ δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοια διαστρέβλωση των γεγονότων. Αν κάποιος που συμπαθεί, έστω, το ΚΚΕ μπορεί να εκφράζει μια τέτοιου είδους άποψη τότε κάθε συζήτηση περιττεύει αφού επιβεβαιώνει όλους όσους θεωρούν το ΚΚΕ ένα καθαρά προπαγανδιστικό μηχανισμό που εκτός απ΄τη πραγματικότητα έχει πάρει διαζύγιο και από την αλήθεια.

 5. zarkon Says:

  Πρέπει το ΚΚΕ να προετοιμασθεί να κυβερνήσει τη χώρα , να αποποιηθεί το Σταλινισμό του , και από τη φάση της διεκδίκησης κάποιων ζητημάτων που δεν θα γίνουν ή άδικα έχουν δρομολογηθεί να συνεισφέρει στη χώρα ώστε να αρθεί η πολιτική ασυλία των βουλευτών , να μεταφερθούν εξουσίες από τη βουλή προς τη δικαιοσύνη και προς το πρόεδρο που ο ρόλος του πρέπει να αναβαθμιστεί. Πλέον ο καίρος έχει έρθει να σταματήσει να υφίσταται η νομενκλατούρα που έχει ρίξει το βούρκο τη χώρα.Η μόνη απειλή είναι όταν η κακομαθημένη τάξη χάσει το προνόμιο της ασυλίας , αυτό πραγματικά πονάει.
  Καλό το ανέκδοτο με τα αντισταθμιστικά οφέλη.

 6. ποιητής Φανφάρας Says:

  Σιγά παιδιά, γιατί ξεφύγαμε τελείως.
  Πέρα από την πραγματικότητα, καλό είναι να μη διαστρεβλώνουμε και τους ίδους τους συνομιλητές μας.

  Θέμη, δε συγχέω τίποτα. Η (εσκεμμένη) σύγχυση γίνεται από εκείνους που μπλέκουν την οικονομική κρίση με το καμποτάζ, το ΚΚΕ με τους δολοφονηθέντες Πολωνούς αξιωματικούς του β’ παγκ. πολέμου, τα συμφέροντα των εφοπλιστών με τα συμφέροντα των ναυτεργατών και που στο τέλος σπεύδουν να πασπαλίσουν τα άρθρα τους με τη συνήθη σταλινική χρυσόσκονη, η οποία υπάρχει εν αφθονία στα σακκουλάκια της σύγχρονης «αανεξάρτητης» ελλήνικλής δημοσιογραφίας.
  Σύγχυση υπάρχει σε αυτούς που διαβάζοντας αυτά τα «ωραία» άρθρα αποφαίνονται περί «σταλινικής προπαγάνδας β’ παγκ. πολέμου» (και όχι π.χ. για μεταπολεμική σταλινική προπαγάνδα).
  Θέμη, μπορείς να μου πεις ένα περιστατικό σταλινικής προπαγάνδας β’ παγκ. πολέμου, η οποία (όπως ξαναείπα) αποτελεί μέρος του οπλοστασίου των συμμάχων κατά τον αντιναζιστικό αγώνα; Έτσι για να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή και για να αντιληφθούμε ποιός βρέθηκε σε σύγχυση και ποιός επηρεάστηκε ή δεν επηρεάστηκε από το άρθρο. Μάλλον γενικά για σταλινική προπαγάνδα ήθελες να μιλήσεις (πάλι επηρεασμένος από το άρθρο και τις «απαραίτητες» πλέον αναφορές του στο Στάλιν).
  Θέμη, προπαγάνδα και καθοδήγηση ασκεί αυτός που μπορεί να σου επιβάλλει την «εξουσία» και την άποψή του χωρίς εσύ να το έχεις καταλάβει ή συνειδητοποιήσει.

  Σχετκά με το Ριζοσπάστη: Δεν απαξίωσα (φυσικά) ούτε το Ριζοσπάστη, ούτε κάποια άλλη εφημερίσα.
  Το γεγονός ότι ο Ριζοσπάστης είναι όργανο ενός κόμματος και προβάλλει (κυρίως) τις θέσεις αυτού του κόμματος, δε σημαίνει ότι απαξιώνεται ως εφημερίδα. Δε σημαίνει ότι ένα κόμμα δε δικαιούται να έχει εφημερίδα (και άλλα κόμματα έχουν). Δε σημαίνει ότι εντός της εφημερίδας αυτής δεν μπορούν να φιλοξενηθούν ανεξάρτητες φωνές που εκφράζουν απόψεις ιδιαίτερου επιστημονικού, κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος.
  Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες εφημερίδες: Το γεγονός ότι μια εφημερίδα υποστηρίζει ανενδοίαστα συγκεκριμένα εφοπλιστικά, κυβερνητικά ή οικονομικά συμφέροντα, δε σημαίνει ότι στην εφημερίδα αυτή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν ανεξάρτητες και αξιόλογες φωνές.
  Τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

  Σχετικά με την «αλήθεια» ή την «πραγματικότητα»: Αλήθεια δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν οι περισσότεροι και οι ισχυρότεροι. Αλήθεια δεν είναι αυτό που επαναλαμβάνεται συνέχεια, προκειμένου να πείσει με την επανάληψη και τη συνήθεια. Αλήθεια είναι αυτό που γίνεται.
  Αλήθεια δεν είναι απαραίτητα αυτό που υποστηρίζουν οι «ανεξάρτητοι» δημοσιογράφοι-υπάλληλοι μεγαλοκαναλαρχών-βιομηχάνων. Αλήθεια δεν είναι απαραίτητα αυτό που υποστηρίζει ο Ριζοσπάστης.
  Αλήθεια είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Και για να το μάθουμε πρέπει να συμβαίνουν 2 πραγματάκια:
  Ή να είμαστε παρόντες στο συμβάν
  ή να ενημερωνόμαστε από όλες τις πλευρές, να ακούμε όλες τις απόψεις και να επιβεβαιώνουμε τις πληροφορίες μας.
  Όταν είμαστε π.χ. στο Αμέρικα ή στο σπιτάκι μας και διαβάζουμε ΜΟΝΟ τους «δημοσιογράφους» με τη σταλινική χρυσόσκονη και τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, όταν βλέπουμε μόνο τα δελτία ειδήσεων των 8 (ή, αντίθετα,όταν διαβάζουμε μόνο τον αριστερό τύπο), τότε δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ούτε τι ακριβώς συμβαίνει στον Πειραιά, ούτε για ποιά ζητήματα αγωνιούν οι ναυτεργάτες, ούτε ποιά θέματα προωθούν οι εφοπλιστές.
  Και όταν δε γνωρίζουμε την «πραγματικότητα», αλλά διαβάζοντας σκόρπια άρθρα μιας μόνο πλευράς εξάγουμε πορίσματα «σταλινικής προπαγάνδας β’ παγκ. πολέμου», τότε Θέμη, με συγχωρείς, αλλά εμείς βρισκόμαστε σε σύγχυση και όχι ο Φανφάρας.

  Με εκτίμηση
  Φανφάρας

 7. Γ.K. Says:

  Είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ στο 18ο συνέδριο δικαιολογεί τις πολιτικές εκκαθαρίσεις τις οποίες έκανε ο Στάλιν το 1936-1938 (http://18osynedriokke.wordpress.com, θέση 16).
  Δεν είναι αρκετό αυτό για να το καθιστά ευάλωτο στην κριτική για «σταλινική προπαγάνδα της εποχής του β’ παγκοσμίου πολέμου» στην οποία αναφέρθηκε ο Θέμης;

 8. ποιητής Φανφάρας Says:

  @Γ.Κ.

  Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε νομίζω.
  Ξέρεις τι σημαίνει σταλινική προπαγάνδα «Β’ Παγκ. Πολέμου», εναντίον τίνος στρεφόταν, ποιούς ωφέλησε και σε τι διαφοροποιείται από την εν γένει «σταλινική προπαγάνδα», την οποία πάλι κακώς επικαλείσαι, αφού είναι παντελώς άσχετη με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα;
  Αναφέρεις τα έτη 1936-1938, κατά τα οποία δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο Β’ Παγκ. πόλεμος. Ή μήπως είχε;
  Αν νομίζεις ότι το ΚΚΕ επικροτεί τις εκκαθαρίσεις στην ΕΣΣΔ κατά τα έτη 1936-1937 και αν διαφωνείς με αυτό, απευθύνσου στο ΚΚΕ και διαμαρτυρήσου εκεί. Επίσης διαμαρτυρήσου για τις μεταξικές εκκαθαρίσεις στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο, όπως επίσης για τις μουσολινικές εκκαθαρίσεις στην Ιταλία ή τις χιτλερικές εκκαθαρίσεις στη Γερμανία (και μετά στην Ελλάδα).

  Εμένα το πρόβλημά μου είναι άλλο αγαπητέ. Η άκριτη υιοθέτηση κάθε βλακείας, που γράφεται, φτάνει αυτή η βλακεία να στρέφεται κατά του ιδεολογικού μας αντιπάλου. Στο άρθρο κατά των ναυτεργατών αναφέρθηκαν ΑΣΧΕΤΑ περιστατικά από το β’ παγκ. πόλεμο (συν τα συνήθη πλέον σταλινικά τροπάρια). Ο Θέμης ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ επηρεάστηκε από αυτό το κλίμα και σχολίασε ανάλογα. Αυτό είπα. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις; Να το ζωγραφίσω κιόλας;

  Στο άρθρο, που πόσταρε χτες ο Θέμης και με το οποίο συμφώνησε, γράφοντας «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η αριστερά ευθύνεται για τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος.
  Το μετεμφυλιακό καθεστώς των διώξεων και η πολιτική της μοναρχίας βαφτίζονται ως επιπολαιότητα και ελαφρότητα και η χούντα ως βλακεία!
  Ρε παιδιά, απλώς επιπολαιότητα, ελαφρότητα και βλακεία ήταν οι πολιτικές εκτελέσεις, τα έκτακτα στρατοδικεία, οι εξορίες, οι βασανισμοί, η μετανάστευση, η παρανομία, τα φακελώματα, τα πραξικοπήματα και η προδοσία της Κύπρου; Πάμε καλά;
  Η αριστερά ευθύνεται για την κομματικοποίηση του κράτους από το δικομματισμό και για των διορισμό των «ημετέρων» από Ανδρέα και Δρακουμέλ;

  Δεν υπάρχουν σοβαρά αντιαριστερά άρθρα στον ελληνικό ή διεθνή τύπο για να ποστάρετε; Γιατί διαλέγετε τέτοιες βλακείες; Γιατί παπαγαλίζετε φοβικές θεωρίες για Στάλιν και σοβιετικά φαντάσματα; Κουράζουν αυτά. Δεν το καταλαβαίνετε ότι φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκετε;
  Να θυμάστε ότι η αριστερά ενδυναμώνεται κυρίως από τις βλακείες και τα εγκλήματα των αντιπάλων της και λιγότερο από τις επιτυχημένες επιλογές της ηγεσίας της. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν.

  Χαιρετώ και σας παρακαλώ να διαβάζετε προσεκτικότερα τα σχόλια (όλων) και να μην τα παρερμηνεύετε.

 9. ποιητής Φανφάρας Says:

  @Γ.Κ.

  Επίσης: Το σχόλιο του Θ. περί «σταλινικής προπαγάνδας β’ παγκ. πολέμου» αναφερόταν στο περιεχόμενο του άρθρου και όχι στις θέσεις του συνεδρίου, που ανέφερες.
  Ας μην τσαλαβουτάμε σε διάφορα θέματα με τόση ευκολία.

  Επίσης: Άλλο πράγμα προπαγάνδα και άλλο πράγμα (ενδεχόμενη) διαστρέβλωση γεγονότων.
  Αν ήσασταν μπροστά στα γεγονότα, ας αναφέρετε πώς έλαβαν χώρα. Αν όχι, μην υιοθετείτε τόσο εύκολα τη μία άποψη και μη συκοφαντείτε ανενδοίαστα την άλλη.

 10. ποιητής Φανφάρας Says:

  @ Γ.Κ.

  Και κάτι ακόμα (ελπίζω τελευταίο) σχετικά με το χτεσινό αφελές (πρωτομαγιάτικο κιόλας) σχόλιό σου:
  Ο πολιτικός όρος δικτατορία του προλεταριάτου στη μαρξιστική ΘΕΩΡΙΑ αφορά στη μετεπαναστατική κατάληψη της κρατικής ισχύος από την εργατική τάξη προς όφελος όλης της κοινωνίας. Ως σύστημα διακρίνεται για την απόλυτη επικράτηση των εργατών επί της αστικής τάξης σε όλους τους τομείς του βίου. [πηγή: βικιπαιδεια]

  Η δικτατορία του προλεταριάτου, επομένως, δεν είναι πολίτευμα. Το πολίτευμα στο οποίο παραπέμπει είναι η «λαϊκή ή σοσιαλιστική δημοκρατία».
  Αυτό επαληθεύει παλιότερα σχόλιά μου ότι ο όρος δημοκρατία είναι απολύτως σχετικός και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν (από όλες σχεδόν τις πολιτικές τάσεις ή ιδεολογίες).

  Οι μοναδικές δικτατορίες (με την έννοια που το έθεσες), που ζήσαμε στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, ήταν οι δικτατορίες του Μεταξά και των συνταγματαρχών, οι οποίες κυρίως τους κομμουνιστές κυνήγησαν και μόνο δικτατορίες του προλεταριάτου δεν ήταν.

  Υ.Γ. Καλό είναι, πριν αναφερθούμε σε κάποια θέματα, να έχουμε έστω και την ελάχιστη γνώση γι αυτά τα θέματα.

 11. e-politikos.gr Says:

  Δειτε το προφίλ του πολιτικού στο e-politikos.gr
  http://www.e-politikos.gr/content/papariga-aleksandra-aleka

 12. Γ.K. Says:

  @Φανφάρα
  Πρώτα απ’ όλα θα σου ζητήσω να σταματήσεις να χαρακτηρίζεις όσους διαφωνούν μαζί σου για αφέλεια.

  «Αναφέρεις τα έτη 1936-1938, κατά τα οποία δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο Β’ Παγκ. πόλεμος. Ή μήπως είχε;»
  Συγνώμη που θεωρώ διώξεις που έγιναν μόλις 1 χρόνο πριν την έναρξη του Β’ Παγκ. πολεμου ως μέρος της ίδιας εποχής. Είναι προφανές ότι ανήκουν σε άλλη εποχή…

  «Αν νομίζεις ότι το ΚΚΕ επικροτεί τις εκκαθαρίσεις στην ΕΣΣΔ κατά τα έτη 1936-1937 και αν διαφωνείς με αυτό, απευθύνσου στο ΚΚΕ και διαμαρτυρήσου εκεί.»
  Είναι ή δεν είναι η σελίδα αυτή αφιερωμένη στη ΓΓ του ΚΚΕ; Μονίμως επιτίθεσαι σε ανθρώπους που κάνουν κάποιο αρνητικό σχόλιο για το ΚΚΕ και μετά λες να μην απευθυνόμαστε σε σένα αλλά στο ΚΚΕ. ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ! Το μόνο που ήθελα να καταδείξω είναι το γεγονός ότι η σύνδεση του ΚΚΕ με το Στάλιν δεν γίνεται χωρίς λόγο αλλά διότι το ίδιο το ΚΚΕ αποδέχεται τις πρακτικές του.

  «Επίσης διαμαρτυρήσου για τις μεταξικές εκκαθαρίσεις στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο, όπως επίσης για τις μουσολινικές εκκαθαρίσεις στην Ιταλία ή τις χιτλερικές εκκαθαρίσεις στη Γερμανία (και μετά στην Ελλάδα).»
  Αν δεν κάνω λάθος βρισκόμαστε στη σελίδα της Αλέκας Παπαρήγα. Όσο και αν διαφωνώ με τις μεταξικές εκκαθαρίσεις κτλ αδυνατώ να καταλάβω γιατί θα έπρεπε να τα αναφέρω όταν σχολιάζω τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο το ΚΚΕ επιχειρεί να δικαιολογήσει τις διώξεις του Στάλιν…

  «Επίσης: Άλλο πράγμα προπαγάνδα και άλλο πράγμα (ενδεχόμενη) διαστρέβλωση γεγονότων. Αν ήσασταν μπροστά στα γεγονότα, ας αναφέρετε πώς έλαβαν χώρα. Αν όχι, μην υιοθετείτε τόσο εύκολα τη μία άποψη και μη συκοφαντείτε ανενδοίαστα την άλλη.»
  Ενδιαφέρουσα άποψη για την ιστορία. Δεν μπορούμε να εκφράζουμε γνώμη αν δεν ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες!

  «Ο πολιτικός όρος δικτατορία του προλεταριάτου στη μαρξιστική ΘΕΩΡΙΑ αφορά στη μετεπαναστατική κατάληψη της κρατικής ισχύος από την εργατική τάξη προς όφελος όλης της κοινωνίας.»
  Τώρα ποιος γίνεται αφελής; Η κατάληψη της κρατικής ισχύος από οποιαδήποτε τάξη, όσες φορές έλαβε χώρα προς όφελος όλης της κοινωνίας υποτίθεται ότι έγινε. Τα αποτελέσματα βεβαίως τα ξέρουμε όλοι…

  Υ.Γ. Καλό είναι, όταν συμμετέχουμε σε μια συζήτηση να δείχνουμε τον ελάχιστο σεβασμό στο συνομιλητή μας.

 13. Γ.K. Says:

  ΥΓ2. Δεν επιθυμώ να επανέλθω

 14. ποιητής Φανφάρας Says:

  @Γ.Κ.

  Σχετικά με τα σχόλια που έκανες στα επιλεγμένα και κουτσουρεμένα σχόλια μου:

  Δε χαρακτήρισα έτσι όσους διαφωνούν μαζί μου. Το σχόλιό σου χαρακτήρισα έτσι. Αν δεν ήταν «αφελές», τότε ήταν κάτι πολύ χειρότερο.
  Μη μιλάς εξ ονόματος όλων, εκτός και αν σου έδωσαν την έγκριση να τους εκπροσωπείς.

  Σχετικά με τον «β’ παγκ. πόλεμο» και τον επηρεασμό του Θ. από το εμφυλιοπολεμικό άρθρο, το εξήγησα ήδη πολλές φορές. Μην κάνεις τον χαζό. Η σταλινική (και συμμαχική) αντιναζιστική προπαγάνδα διαφοροποείται εντελώς από τη σταλινική προώθηση της συναιτεριστικής ιδιοκτησίας (κολχόζ) και τις σχετικές «εκκαθαρίσεις». Μπορείς να κατηγορείς όσο θέλεις αυτήν την πολιτική και τις «εκκαθαρίσεις», που τη συνόδευσαν, αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν αποτελούν προπαγάνδα β’ παγκ. πολέμου.

  Δεν απευθύνομαι μονίμως σε αυτούς που κάνουν αρνητική κριτική στο ΚΚΕ. Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Δε βλέπω καμία κριτική από μέρους σου, αλλά παντελή άγνοια γεγονότων, όρων και ιστορικών δεδομένων.
  Όπως εσύ έχεις δικαίωμα να αναφέρεις ένα σωρό αναληθή και αυθαίρετα πράγματα, έτσι και εγώ έχω δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου για κάποια από αυτά. Αυτό το γεγονός δε με κάνει κουκουέ. Έχω σχολιάσει σε πολλές κατηγορίες θετικά ή αρνητικά. Τελικά τι είμαι; Ό,τι βολεύει τον καθένα; Καλό είναι να αντιμετωπίζεις απόψεις και όχι κατασκευασμένα (από εσένα) κομμουνιστικά ή μη φαντάσματα. Είναι δυσκολότερο, αλλά ωραιότερο!

  Αγαπητέ μου, τα παραδείγματα με τις εκκαθαρίσεις του Μεταξά κλπ τις ανέφερα μπας και καταλάβεις ότι ζούμε στο 2010 και όχι στη δεκαετία του 1920 ή του 1930, εποχή κατά την οποία παντού σχεδόν εκκαθαρίσεις γίνονταν. Κατηγορείς ένα ανύπαρκτο καθεστώς μιας ανύπαρκτης χώρας και το συνδέεις με ένα ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα.
  Η χώρα μας πέρασε ένα σωρό δικτατορίες ή δύσκολες καταστάσεις, όταν ο Στάλιν ήταν ήδη νεκρός. Σήμερα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση όχι με ευθύνη του Στάλιν ή του Λένιν, αλλά με ευθύνη συγκεκριμένων ατόμων.
  Όταν σε μια τέτοια κατάσταση εσύ επαναλαμβάνεις διχαστικά εμφυλιοπολεμικά τροπάρια και διαστρεβλώνεις θεωρίες και ιστορικά γεγονότα, δε γίνεσαι πειστικός και ευνοείς τον πολιτικό σου εχθρό, αν και προσπαθείς να τον βλάψεις. Δεν το καταλαβαίνεις;

  Βεβαίως μπορείς να εκφράζεις άποψη για ένα συμβάν, όταν δεν είσαι παρών σε αυτό το συμβάν. Το είπα άλλωστε και παραπάνω: Αν δεν είμαστε παρόντες, τότε «να ενημερωνόμαστε από όλες τις πλευρές, να ακούμε όλες τις απόψεις και να επιβεβαιώνουμε τις πληροφορίες μας».
  Άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο να παπαγαλίζουμε τις απόψεις κάποιων, που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα από τις εξελίξεις και μας πυροβολούν με καθημερινή (παρα)πληροφόρηση. Το γεγονός ότι εκφράζεται μια άποψη ή θέση που είναι διαφορετική από αυτήν που «καταναλώνουμε» συνεχώς επί τόσους μήνες, δε σημαίνει ότι είναι σίγουρα και λανθασμένη.

  Αγαπητέ μου, σχετικά με τη δικτατορία του προλεταριάτου, σου παρέθεσα την άποψη της μαρξιστικής θεωρίας. Δε σου έκανα διαφώτιση επί των δικών μου αποψεων. Αν θεωρείς αφελή τη μαρξιστική θεωρία, είναι δικαίωμά σου. Μην απευθύνεις όμως αυτόν τον χαρακτηρισμό σε εμένα. Εγώ παρέθεσα την πηγή, την ανέφερα με σαφήνεια, για να σου δείξω ότι έκανες λάθος και κακώς θεωρείς τον όρο αυτόν ως πολίτευμα, τη στιγμή που είναι μια διαδικασία.

  Τελικά εσύ όχι μόνο έχεις άγνοια γεγονότων και δεδομένων, αλλά καταλαβαίνεις, μέσα από τα γραπτά των άλλων, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλουν να σου πουν.
  Είναι δικαίωμά σου (και δικαίωμα του καθενός) να είσαι φορέας όποιας ιδεολογίας ή κοσμοθεωρίας επιθυμείς. Καλό είναι όμως (για σένα) η θέση σου αυτή να συνοδεύεται από γνώση, από διάθεση για μάθηση και πραγματική πολύπλευρη πληροφόρηση και όχι απλώς από εμπάθεια, έτσι ώστε να μη δυσφημίζεις (αντί να διαφημίζεις) την ιδεολογία σου αυτή και να μην καθιστάς εντελώς ανυπόλητα αυτά που υποστηρίζεις.

  Υ.Γ. Αν νομίζεις ότι σε υποτίμησα ή σε προσέβαλα, σου λέω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση. Δε σε γνωρίζω, δεν έχω και δε θέλω να έχω καμία προσωπική διαφορά μαζί σου. Απόψεις ανταλλάσσουμε εδώ μέσα και απόψεις κρίνουμε και συγκρίνουμε.

 15. ποιητής Φανφάρας Says:

  Y.Γ.2

  Στα δύο σου σχόλια (1η και 2α Μαίου) εξέφρασες ισάριθμες απορίες-ερωτήσεις (συνοδευόμενες πάντοτε από την «απαραίτητη» άγνοια όρων και δεδομένων).
  Εγώ «τσίμπησα» και σου απάντησα.

  Από τη μια κάνεις (δήθεν) ερωτήσεις και από την άλλη διαμαρτύρεσαι που κάποιος τις απαντά;

  Προβοκάτορας ή απλώς ζαβολιάρης;

  χα χα χα

  Πλάκα κάνω (δυστυχώς και αυτό χρειάζεται διευκρίνηση πλέον)

  😀

 16. zarkon Says:

  Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί το ΚΚΕ , δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτή τη κρίση . Το κοινοβουλευτικό μοντέλο που επικράτησε μετά τη μεταπολίτευση δεν είναι δικό του δημιούργημα μάλιστα το αμφισβήτησε.
  Το ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα έφτιαξαν κομματικούς στρατούς και κομματική πελατεία διογκώνοντας το δημόσιο τομέα σίγουρα δεν φταίει το ΚΚΕ.
  Το ότι τον άφησαν χωρίς έλεγχο έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων πάλι δεν φταίει το ΚΚΕ.
  Το ότι υποστηρίζει ότι το κράτος πρέπει να έχει το πρώτο λόγο στην οικονομία αυτό είναι στην ιδεολογία του για αυτό είναι κομμουνιστικό , δεν λέει όμως ότι το διοικητικό προσωπικό θα αποτελεί τη πλειοψηφία και οι εργάτες (τεχνίτες , επιστήμονες ,γιατροί στα νοσοκομεία ,ειδικευμένο προσωπικό που παράγει υπεραξία ) ανύπαρκτοι και υποβαθμισμένοι βλέποντάς τη δουλειά τους να τη κάνουν οι εργολάβοι επειδή οι διευθυντές θέλουν τη μίζα τους.
  Κύριοι να είστε σίγουροι ότι στις επιθεωρήσεις εργασίας και στις εφορίες αν υπήρχαν κομμουνιστές η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΏΡΑ νομίζω σε αυτό δεν αμφιβάλει κανείς .
  Βγήκε ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ και έριξε ευθύνες στην αριστερά αυτό αποτελεί ντροπή τουλάχιστον από αυτό τον άνθρωπο που προέρχεται από μια παράταξη που κατα 70% ευθύνεται και δεν θυμάμαι να έχει τιμωρήθει κανείς δεξιός , αντιθέτως έχει κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Ανατρέξατε στην ιστορία και διαβάστε τους λόγους του Κανελόπουλου και του Τσάτσου στη Μακρόνησο) στη φυλακή τους πολιτικούς της αντιπάλους (αν πήγαν φυλακή οι συνταγματάρχες είναι γιατί ήταν δικτάτορες και δώσανε τη μισή Κύπρο , αλλά πιστεύω ότι κανείς από σας δεν θέλει να τους αποκαλεί δεξιούς ας είναι) και η ατιμωρησία φέρνει το θράσος. Τώρα κύριε Πρωθυπουργέ είναι η ώρα που πρέπει να ματώσετε σεις και η δεξιά ,αλλά αυτό πρέπει να γίνει.
  Αφήστε λοιπόν κύριοι το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτά δεν κυβέρνησαν μην ψάχνετε αποδιοπομπαίους τράγους και δεν είναι προς τιμήν σας.

 17. mar Says:

  Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για το ΚΚΕ http://taairetika.blogspot.com/

 18. zarkon Says:

  Η κυρίαρχη ιδεολογία που επικράτησε είναι η ιδεολογία της αρπαχτής της ρεμούλας και της διαπλοκής και όχι η αριστερή , αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή έχουν όνομα έχουν και ιστορία.
  Τώρα στο χείλος της καταστροφής καλό είναι mar να αναγνωρίζεις τι έφταιξε για να μην επαναληφθεί.
  Το γρηγορόσημο και το φακελάκι αρίστερη ιδεολογία δεν είναι μάλιστα το τελευταίο αν δεν το δώσεις μπορεί να σε αφήσουν να πεθάνεις σε καποια γωνιά του νοσοκομείου .
  Οι μίζες , τα αντισταθιστικά οφέλη ,συμφωνίες κάτω από το τραπέζι ,παράνομη μετανάστευση ,μαύρη εργασία ήταν η ρουτίνα κάθε κυβέρνησης.
  Επαναλαμβάνω και πάλι το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρουν καμία ευθύνη.
  Τα 300 000 000 000 ευρώ δεν τα χρέωσαν στον Ελληνικό λαό τα μικρά κόμματα της αριστεράς.
  Πρέπει εδώ να καταλάβουμε ότι στη προπαγάνδα η δεξιά είναι μανούλα.
  Το ενδιαφέρον αρθρο του mar για το ΚΚΕ είναι Γκεμπελική προπαγάνδα.
  Εάν ενδιαφέρεσαι για τη Δημοκρατία καλό είναι τη Βαστίλη να τη κάνουμε πάλι Βουλή των Ελλήνων . Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να μοιρασθούν αρμοδιότητες και στη δικαιοσύνη αλλά και στο Πρόεδρο της δημοκρατίας αν θέλουμε να σωθεί η δημοκρατία.

 19. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.nytimes.com/2010/05/07/business/07markets.html

  Λέτε τελικά το ΚΚΕ να προξενήσει την παγκόσμια κατάρρευση του καπιταλισμού; Βέβαια θα πεινάσουμε όλοι, αλλά θα είναι ένα μεγαλειώδες ελληνικό κατόρθωμα, εφάμιλλο του Χρυσού Αιώνα του Περικλή. Το έγραψαν εξάλλου στην Ακρόπολη: Peoples of Europe rise up.

  🙂

 20. Θεμης Λαζαριδης Says:

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1140680&lngDtrID=244

  Νόμο που θα καταργεί τα χρυσόβουλα των μοναστηριών ζητά η Αλέκα Παπαρήγα

  Να και κάτι στο οποίο συμφωνούμε.

 21. Νίκος Says:

  Πόσο δίκιο έχει:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4582185

 22. pro Says:

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_01/07/2010_1292049
  Του Π. Μανδραβέλη.

  Μειώσεις μισθών που βαφτίζονται συνεισφορά στο κόμμα (υποχρεωτική βεβαίως, βεβαίως) ατομικές διαπργματεύσεις, τρεις εβδομάδες άδειας, εόναι τα μέτρα που αποφάσισε η κομματική οργάνωση βάσης Ριζοσπάστη και 902 για τους εργαζομένους τους.
  Όλα αυτά από ένα κόμμα που διαρυγνύει τα ιμάτιά του για τα εργασιακά δικαιώματα (όλων των άλλων, όμως, που δεν εργάζονται στον Περισσό) για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων του μνημονίου.
  Νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν.

 23. Vaggelis t. Says:

  Η Παπαρηγα απαντωντας σε αιτιασεις πως το κομμα της επενδυει στην καταστροφη της Ελλαδας για να ανελθει στην εξουσια, απαντησε επ’ ακριβως οτι δεν ειναι (αυτοι) και τοσο πολιτικά ηλιθιοι (!!!). Περαν της ουσίας ή μη του θεματος, προκυπτει μια ευλογη απορια: Δεν μας ειπε πόσο πολιτικά ηλίθιοι ειναι. Απο την απαντηση ή την εκφορά του λόγου, μικρη σημασία εχει, ειναι ολοφανερο πως καποιο ποσοστό ηλιθιότητας υπαρχει σε καθε περιπτωση…

 24. Παράγκας Says:

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5729470&publDate=2/7/2010

  «Ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» δεν είναι επιχειρήσεις»

  Απάντηση της κας Παπαρήγα.

 25. pro Says:

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=363955&dt=31/10/2010
  Οργισμένος είναι, λέει, ο Περισσός με τη διοίκηση της ΕΡΤ για την προβολή του ντοκιμαντέρ που παραλληλίζει τον άγιο αυτό άνθρωπο, τον Στάλιν με το Χίτλερ. Πως είναι δυνατόν σου λένε, εμείς στο συνέδριό μας να αποκαταστήσαμε το Στάλιν και όλος ο υπόλοιπος κόσμος να εξακολουθεί να τον θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους μακελλάρηδες; (Προφανώς δεν διαβάζουν όλοι τους Ριζοσπάστη, παιδιά. Αν διάβαζαν θα είχαν πειστεί για το δίκιο των λεγομένων και των αποφάσεών σας.) Πως είναι δυνατόν, επίσης, να κατασκευάζουν και να τολμούν να προβάλλουν ντοκιμαντέρ για το Στάλιν δίχως την άδειά μας.
  Μιλάμε για επίδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας. Ότι δεν μας αρέσει ή διαφωνούμε με αυτό απαγορεύεται να προβάλλεται ή ακόμη και να κατασκευάζεται. Αν αυτό δεν είναι η επιτομή της φασιστικής ιδεολογίας τότε τι θα μπορούσε ν είναι;
  Με τέτοια μυαλά και τέτοιες δημοκρατικές αντιλήψεις είναι να απορείς πως έχουν ακόμη οπαδούς. Από την άλλη βέβαια, σε μια χώρα που ψηφίζει Ψωμιάδη στη 2η μεγαλύτερη περιφέρεια της τίποτε δεν είναι αδύνατο.

 26. casseur Says:

  ρε pro είπε ποτέ το ΚΚΕ ότι είναι δημοκρατικό κόμμα; Κομμουνιστικό είναι με βάση το στάλιν. Ήταν ο στάλιν δημοκράτης; Ποια δημοκρατική ευαισθησία λοιπόν; Το ΚΚΕ έχει τη γραμμή που έχει άσχετα αν η μητέρα ρωσία σταμάτησε να δίνει γραμμή.

  Όσο για τον ριζοσπάστη και το 902 η παπαρήγα είπε σε άλλη δήλωσή της ότι λειτουργούν μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και άρα είναι επιχειρήσεις. Το θέμα είναι πως πουλάνε επανάσταση με την ψήφο. Ισχυρό ΚΚΕ και τα λοιπά. Δεν μπορείς να κρίνεις και τόσο την παπαρήγα ως βολευτίνα αλλά πρέπει να δεις ακριβώς τι λέει το κόμμα και αν είναι εντάξει σε αυτά που λέει. Που δεν είναι και σε όλα.

 27. Σπύρος Says:

  Κυριακή απόγευμα 31/10 στις 6 είχαν εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό τους με θέμα τη σφαγή στο Κατίν. Ακόμα υποστηρίζουν ότι το έγκλημα έγινε από τους Γερμανούς του Χίτλερ, όταν είναι γνωστό και ιστορικά αποδεδειγμένο, πως οι Ρώσοι του Στάλιν διέπραξαν τη θηριωδία. Παραποιούν την ιστορία. Τι να πεις…

 28. G.K. Says:

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=369896&dt=26/11/2010

  «Η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) υιοθέτησε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει ως έγκλημα που διέταξε ο Ιωσήφ Στάλιν τη σφαγή 22.000 Πολωνών στρατιωτικών από τη σοβιετική μυστική αστυνομία στο Κατίν.»

  το ΚΚΕ το ρώτησαν?

 29. maria Says:

  xaxaxaxaxxaXAXAXAXAXXXAXAXAXAXxaxaxaxxaxaxaxaxaxxa
  to kke einai komma diamarturias kai na to rotousan tha apantage oti ta duo kommata pouy allaksan tin exousia ta teleutaia 36 xronia ftaine !!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: