Ευθυμίου Πέτρος

http://www.petrosefthymiou.gr/

47 Σχόλια to “Ευθυμίου Πέτρος”

 1. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του κ. Ευθυμίου:

  Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χώρα μας κατέχει αυτή τη στιγμή, το επίσημο πρωτείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί επισήμως η EUROSTAT ανακήρυξε για το 2002, την Ελλάδα πρώτη ανάμεσα στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ποσοστό συμμετοχής των παιδιών της στην ανώτατη εκπαίδευση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το 58% των παιδιών ηλικίας 18 ως 21 ετών, βρίσκονται σε ένα ελληνικό ανώτατο ίδρυμα. Ξεπεράσαμε έτσι χώρες- σημεία αναφοράς- όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία, ακόμα και η Σουηδία, η χώρα με το πιο ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος σε όλη την Ευρώπη.

  Δε μας λέει τίποτα όμως για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ΑΞΙΑ των πτυχίων αυτών. Επί θητείας του δημιουργήθηκαν 82 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΠΕΑΕΚ). Τα τμήματα αυτά στήθηκαν χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Τα χρήματα που δόθηκαν σε κάθε τμήμα ήταν ελάχιστα. Δηλαδή, θυσίασαν την ποιότητα για την ποσότητα. Τα χρήματα της ΕΕ κάποτε τέλειωσαν και η χρηματοδότηση των νέων τμημάτων πέρασε στον κρατικό προϋπολογισμό. Το είχαν σκεφτεί αυτό όταν ίδρυαν τα νέα τμήματα; Το ίδιο έγινε και με τα μεταπτυχιακά. Τεράστιος αριθμός νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στήθηκαν στο πόδι χωρίς καμία πρόβλεψη για την ποιότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους.

  Διαβάστε και το νόμο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, που είναι ένα κακέκτυπο του νόμου για τα ΑΕΙ. Μιλάνε για χρήση της έρευνας ως κριτήριο για την ανέλιξη των διδασκόντων τη στιγμή που η πλειοψηφία των διδασκόντων στα ΤΕΙ δεν έχει καν διδακτορικό!

  Η θητεία του κ. Ευθυμίου στο Υπουργείο Παιδείας ήταν καταστροφική. Ασχετοσύνη και λαϊκισμός στη χειρότερη και πιο επικίνδυνή τους μορφή. Καλή του επιτυχία ως εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, αλλά κρατήστε τον μακριά από την Παιδεία!

  Βαθμός: 1.5

 2. ληρ Says:

  Και 0 από μένα διότι ενώ είναι λαλίστατος κατά της ιδιωτικής παιδείας, σ’ αυτήν προσφεύγει όταν πρόκειται για την μόρφωση τέκνου του.

 3. Alekos P Says:

  και 1 από εμένα γιατί τον θυμάμαι ως τον πιό άσχετο, λαικιστή και επικίνδυνο Υπουργό Παιδείας μετά την μεταπολίτευση (και μία από τις κινήσεις Σημίτη που φανέρωναν την υποταγή στους κανόνες της διαπλοκής κατά την 2η 4ετία του). Ελπίζω και εγώ ως εκπρόσωπος τύπου να τα πάει καλύτερα (Θέμη, με σοκάρει που οι απόψεις σου είναι σαν ακούω τον εαυτό μου).
  (ΥΓ. Μάλλον το κάνω 0 γιατί θυμήθηκα τώρα και την «δουλική» σχέση του με εκκλησία και Χριστόδουλο..).

 4. Πολίτης Says:

  Ο κ. Ευθυμίου ήταν ένας υπουργός Παιδείας ο οποίος αρκέστηκε στα λόγια. Ελάχιστα έπραξε, και από εμένα ελάχιστα θα λάβει. Μονάδα.

 5. anemologios Says:

  Η υπουργία του Π.Ευθυμίου ηταν η μοναδική οπου υπήρχε ηρεμία στη Παιδεια ,αρα μπορούσε να γινει και προγραμματισμός και να εχει απόδοση η εκπαίδευση.Αυτό οφειλεται στον μεστό λόγο του και στο ηπιο ύφος .Επειδή παραλληλα ειναι και εκπαιδευτικός του βαζω τουλάχιστον 4 γιατί συνδυάζει ολες αυτές τις ιδιότητες

 6. prod Says:

  Το μόνο του προσόν είναι ότι είναι επικοινωνιακός .Πέραν αυτού το απόλυτο κενό. Το μόνο που κατάφερε ως υπουργός παιδείας ήταν να ανοίξει τύποις πανεπιστημιακές σχολές σε όσες κωμοπόλεις δεν είχαν ακόμη.Ακόμη ερωτήματα προκύπτουν λόγω και της προηγούμενης σχεσης του με το συγκρότημα Λαμπράκη για το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν ο μόνιμος εκδότης σχολικών και άλλων βιβλίων. Για αλλάγες στα πανεπιστήμια ούτε που να το συζητήσει
  1

 7. ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ Says:

  Ο Πέτρος Ευθυμίου, ως Υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη (2000-2004), ανέτρεψε ό,τι θετικό είχε καταφέρει ο προκάτοχος του στο υπουργείο Γεράσιμος Αρσένης, χωρίς να κτίσει κάτι καλύτερο. Πολιτικά αντιπαθής και καιροσκόπος. Λιβανίζει το εγχώριο ιερατείο προς άγρα ψήφων από τα λαϊκά στρώματα που επηρεάζει η εκκλησία.
  Μερικά από τα «ωραία» που έχει πει δημόσια:
  «Οφείλω στην ενορία και την Εκκλησία τη σφυρηλάτηση του πυρήνα της προσωπικότητάς μου» και
  «η Εκκλησία είναι αρωγός μιας συνολικότερης εθνικής προσπάθειας της εμπέδωσης της χώρας μας ως μιας χώρας ισχυρής, ως μιας χώρας που ξέρει να προάγει και να προβάλλει παντού τα δίκαια και τις μακρές προοπτικές»!

  Βαθμολογία: 0

 8. Ευριδίκη Says:

  Πολύ καλός στα επικοινωνιακά, πολύ κακός στα εκπαιδευτικά. Λαικιστής, ρηχός, χωρίς εκπαιδευτικό όραμα, αρκετά πίσω από την εποχή του, καθόλου ευρωπαίος και δουλικός με τα μεγάλα συμφέροντα. Χειρότερος όλων και δυστχώς δεν ταίριαζε καθόλου με τον Κ.Σημίτη όπως δεν ταιριάζει και με τον ΓΑΠ οπου είναι πραγματικό μοντέρνος και -λίγο συγχισμένος, ναι- αλλά με όραμα.
  Βαθμός 3 – μακριά από την Παιδεία!

 9. Ελα μου ντε Says:

  Απο δημοσιογραφος υπουργος. Σχολια για αυτο?

 10. evi Says:

  Αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της Κυβέρνησης Σημίτη απο συμφέροντα…

 11. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη χώρα όπου ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΙ δημοσιογράφοι κατεβαίνουν στην πολιτική. Δείτε και το σχόλιο μου για τον Δ. Κωνσταντάρα. Είναι ένα στοιχείο της παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος και ΒΡΩΜΑΕΙ διαπλοκή μεταξύ τύπου και πολιτικών.

 12. evi Says:

  Δε συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σας σε όλο τον κόσμο οι βουλευτές και οι πολιτικοί γενικότερα είναι στην πλειοψηφία τους δικηγόροι, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι. Βέβαια λέγοντας δημοσιογράφους δεν εννοούμε δημοσιογράφους σαν τον κ. Ευθυμίου. Δεν ήταν και ο καλύτερος δημοσιογράφος που είχε ο ελληνικός τύπος. Είναι συχνό φαινόμενο στις Κυβερνήσεις να τοποθετούνται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αλλά άνθρωποι που έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο όπως ο κ. Μολυβιάτης, ο κ. Σταθόπουλος, ο κ. Γιαννίτσης κ.α ή άνθρωποι σαν την κ. Μπακογιάννη που δεν έχουν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές αλλά είναι κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ο κ. Ευθυμίου δεν ήταν τίποτα απο τα δύο, να έλεγε ο Σημίτης οτι βάζει τον για παράδειγμα τον Μπαμπινιώτη στο Υπουργείο Παιδείας να το καταλάβω, αλλά τον Ευθυμίου απο που και ως που, ας τον έκανε αν ήθελε τόσο πολύ να τον εντάξει στην Κυβέρνηση του εκπρόσωπο τύπου; Είναι προφανές ποιος μεσολάβησε για να γίνει Υπουργός. Κατα τα άλλα παρεξηγούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν αποκαλούν τον Σημίτη >.

 13. margarita Says:

  δεν τον συμπαθώ.Με εκνευρίζει που συναγελάζεται με μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα.Τελευαια είδα ότι η σύζυγος του Αναστασία Παρεντζόγλου(μια μέτρια δημοσιογράφος)προσελήφθη ως σύμβουλος επικοινωνίας ή κάτι τέτοιο στην ΙΜΑΚΟ.Για την αξία της την προσέλαβαν?Γενικά δεν έχω θετική άποψη για τον Ευθυμίου.1

 14. Δημήτριος Μωρίδης Says:

  5 ΣΤΑ 5 Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 15. Kirk Says:

  Καλό παιδί πρώην εργαζόμενος του Λαμπράκη και ΠΟΛΥ ΑΣΧΕΤΟΣ με την πολιτική. Είναι εξαιρετικά καλός για κανένα μπασκετάκι μονό βέβαια!!!

 16. geocho Says:

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ KIRK.ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤΑΚΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ JUDO ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ!!!!

 17. ΛΙΝΑ Says:

  ΑΡΧΗΓΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΑΡΠΑΧΤΟΥΛΑΣ

 18. Ιωάννης Βέλλης Says:

  Υπουργός του ΠΑΣΟΚ…

 19. antonis razis Says:

  ΕΥΘΥΜΙΟΥ-ΚΑΨΗΣ-ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΟΙ ΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ….ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ?ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ…

 20. Evellin Says:

  Κατέστρεψε πολλά παιδιά με τις βλακείες που έκανε ως υπουργός Παιδείας, δεν μπορώ ούτε να τον ακούω, ούτε να τον βλέπω. Ο πιο άσχετος της ιστορίας. και νομίζει ότι είναι κάτι σπουδαίο. Α ΠΑ ΡΑ ΔΕ ΚΤΟΣ!

 21. jpapa2007 Says:

  Θα συμφωνήσω. Επιδόθηκε στην ίδρυση νέων τμημάτων χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Ανούσια ψηφοθηρία!

 22. sam Says:

  Πριν από 16 περίπου χρόνια, ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώνομες στο πεδίο του διοικητικού δικαίου της γειτονικής Ιταλίας με ρώτησε ειρωνικά κατά την διάρκεια μίας συζήτησης: »Μα εσείς εμπιστεύεστε τους δημοσιογράφους;». Ηταν τότε 85 ετών και είχε διατελέσει, για λίγο, και υπουργός δικαιοσύνης. Σήμερα δεν ζει. Είχε δει όμως την ζωή και από την ίσια και από την ανάποδη… Τα συμπεράσματα δικά σας.

 23. Hannibal Ante Portas Says:

  Υπάρχει μια εύστοχη τουρκικη παροιμία: πολιτικοί, δημοσιογράφοι, νταβατζήδες, τα ίδια σκατά είναι. Να με συγχωρείτε για την αθυροστομία.

 24. sam Says:

  Δυστυχώς φίλε μου έτσι είναι…

 25. jpapa2007 Says:

  Ισοπέδωσε την παιδεία. Ο ορισμός του απόλυτου κενού στα σχολεία. Μ’ αρέσει που κομπάζει κιόλας!

 26. Γιάννης Says:

  Την περίοδο 200-2004 διετέλεσα διδάσκων του Π.Δ.407/80 σε νεοιδρυθέν Τμήμα περιφερειακού Α.Ε.Ι. Την πρώτη χρονιά δε μας είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Ο κος Ευθυμίου ως ΥΠΕΠΘ έτυχε να επισκεφθεί το Α.Ε.Ι. το Μάρτιο. Όταν του τέθηκε το ζήτημα για τις (μη) πληρωμές μας μάς υποσχέθηκε ότι το ζήτημά μας ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ και ότι εντός 10ημέρου τα δεδουλευμένα θα μας καταβαλλόταν. Εκείνη τη χρονιά ξεκινήσαμε να παίρνουμε χρήματα τον Ιούνιο. Τις επόμενες χρονιές οι μισθοί μας καταβαλλόταν τον Οκτώβριο αλλά ….του επόμενου έτους. Μηδέν στον κύριο Ευθυμίου από καμιά εικοσαριά κακομοίρηδες που ακόμη πληρώνουν τα δάνεια που έπαιρναν προκειμένου να επιβιώσουν την περίοδο εκείνη.

 27. Harley Says:

  Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Έργο μηδέν στην Παιδεία συν το ότι είναι δικό του κατόρθωμα το βιβλίο-τερας της ιστορίας. Η Γιαννάκου, τουλάχιστον, δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν αυτό δεν άρεσε σε καποιους. Αλλά το να έχει μέχρι και η Αλβανία σύστημα αξιολόγησης στα Παν/μια και να μην έχουμε εμείς είναι λίγο σουρεάλ. Γιατί δηλαδή και ο τελευταίος παν/κος δάσκαλος που ‘έχει δέσει το γάιδαρό του’ να μην αξιολογείται για το ερευνητικό και διδακτικό του έργο?

 28. Helena Says:

  Το βιβλίο της Ιστορίας γράφτηκε, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στα σχολεία επί υπουργείας Γιαννακου. Να μην κάνουμε παραπληροφόρηση. Αν η Γιαννάκου πράγματι ήθελε να το σταματήσει μπορούσε όμως δεν το έκανε, άρα μαλλον στην Γιαννάκου πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για το βιβλίο της Ιστορίας, αυτή ήταν υπουργός.

 29. bebe Says:

  Διαβασα ενα ενδιαφέρον άρθρο στην σημερινή ΕΣΤΙΑ οπου λέει:
  «Ολοι επικαλούνται την περιβόητη συμφωνία Ελλάδος –Τουρκίας, που αποτέλεσε την αιτία για το αίσχος με το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Και παρ’οτι το σχετικό κείμενο της Συμφωνίας έχει ήδη δημοσιευθεί, λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς αναφέρει και ποιοι υπέγραψαν για να καταστεί νόμος του Ελληνικού Κράτους.
  Η Συμφωνία μεταξύ τηε Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την πολιτιστική συνεργασία, υπγράφει στις 4 Φεβρουαρίου 2000 στην Αθήνα απο τους τότε υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ. Μετάξυ άλλων λοιπόν, στο άρθρο 1, παρ. Ι, η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο Μέρη:
  «Θα συνεργάζονται στην παρουσίαση της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας της άλλης χώρας, ιδιαίτερα στα σχολικά βιβλία. Με αυτόν τον στόχο, θα συστήνουν μια Μικτή επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάξει και θα μελετήσει τα σχολικά βιβλία, για να προτείνει τη διόρθωση των ανακριβειών»
  Η Συμφωνία αυτή κυρώθηκε τον Ιούνιο του 2001 απο την Βουλή, με τον Νόμο 2929 τον οποίο υπογράφουν κατα σειράν οι υπουργοί:
  – Εξωτερικών: Γ. Παπανδρέου
  – Πολιτισμού: Ε. Βενιζέλος
  – Παιδείας: Π. Ευθυμιου
  – Τύπου-ΜΜΕ: Δ. Ρέππας
  Ιδου λοιπόν ποιοί είναι οι πραγματικοι υπεύθυνοι για όλο αυτό το αίσχος που εχει συμβεί με το βιβλίο της Ιστορίας. Κύριοι υπαίτιοι είναι ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο τότε πρωθυπουργός Εξωτερικών και σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με την διπλωματία του «ζειμπέκικοι» υπέγραφε συμφωνίες για να διορθωθούν οι «ανακρίβειες» – όπως η σφαγή της Σμύρνης – που θίγουν την Τουρκία. Ομως εξίσου υπεύθυνοι είναι και οι λοιποί αρμόδιοι υπουργοί που εβαλαν την υπογραφή τους για να κυρωθεί η Συμφωνία. Στους οποίους περιλαμβάνεται και ο υποψήφιος νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός πολιτισμού κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.
  Αυτοι είναι η αλήθεια για το διαβόητο βιβλίο της Ιστορίας, που έγινε αντικείμενο έντονου πολιτικής διαμάχης κατα τους τελευταίους μήνες και πιθανότατα εκόστισε την επανεκλογή της πρώην υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου. Η αρχικη ευθύνη είναι καθ’ολοκληρίαν του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται διότι ώς Κυβέρνησις δεν κατήγγειλε την Συμφωνία μετά την πάροδο πενταετίας – όπως είχε το δικαίωμα – με συνέπεια την αυτόματη ανανέωση της για μια ακόμη πενταετία. Αλλα το παράδοξο είναι οτι ενω για την Συμφωνία ευθύνεται η Κυβέρνηση Σημίτη, όλοι κατηγορούν τώρα την Νέα Δημοκρατία.
  Βεβαία το ότι συνεφωνήθη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να διορθωθούν οι ανακρίβειες των σχολικών βιβλίων δεν δικαιολογεί την μετονομασία της σφαγής της Σμύρνης σε «συνωστισμός». Εδω πλέον υπεισέρχεται η υποκρισία. Προφανώς ούτε οι ίδιοι οι συγγραφείς του βιβλίου πιστεύουν οτι το ’22 στην Σμύρνη έγινε ενας απλός «συνωστισμός». Αλλα θα θεώρησαν οτι μόνο με εναν τέτοιο χαρακτηρισμό θα ικανοποιείτο η τουρκική πλευρά. Οπως και με τις άλλες εξ ίσου κραυγαλέες διατυπώσεις που περιέλαβαν στο κατάπτυστο βιβλίο. ….»

 30. badluck Says:

  Bebe….γιατί δεν κάθεσαι κι’ εσύ να βγάλεις ένα βιβλίο?
  Μαλλον δεν κατάλαβες ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα με το βιβλίο της ιστορίας.Μπορεί να είναι καλό(για κάποιους) και κατάπτυστο για σένα, δεν νοείται όμως να αποφασίζουν για την τύχη του , το παπαδαριό, ο Παπαθεμελής, ο Ψωμιάδης,ο Ιωαννίδης και ο Καρατζαφέρης.
  Η στγγραφή, όπως και η κριτική ενός βιβλίου είναι αρμοδιότητα της επιστημονικής κοινότητας.
  Η ιστορία 500 χρόνων αγαπητέ φίλε, δεν μπορεί να αποδοθεί μέσα σε 400 σελίδες, ούτε μπορεί να βασίζεται στις εθνικιστικές ανάγκες ενός λαού.
  Οπως και να έχει όμως είναι απαράδεκτο ένα τετοιο θέμα να ανακηρύσσεται σε Εθνικό ζήτημα.Η ιστορία γράφεται καθημερινά, γράφεται και ξαναγράφεται..

 31. sam Says:

  Η ιστορια γράφεται και ξαναγράφεται μόνο βάσει τεκμηρίων… όπως κάθε επιστήμη. Διαφορετικά, η επαναγραφή δεν αποτελεί παρά προσπάθεια προπαγάνδας ολοκληρωτικών νοοτροπιών.

 32. sartr Says:

  Πέτρο Ευθυμίου,
  Θα ήταν ευχής έργο να κάνεις παρέα στον Καλό και στη Γιαννάκου, άξιοι συνεχιστές του έργου σου (ξέρεις…, της παροχής, της ευνοιοκρατίας, των ημετέρων, του πελατισμού, κ.λ.π)

  Άντε ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ!

 33. Παύλος Κ. Says:

  αρπαχτικό+λαικιστής=0

 34. DIKAIOSTHENIS Says:

  Πωωω! 58%; Μεγάλε τους σκίσαμε ρε! Στην Ελλάδα δηλαδή έχουμε το υψηλότερο δείκτη ανώτατης (παρα)μόρφωσης! Τι μας λες βρε κακομοίρη…

 35. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Επιστολή στο Βήμα:

  http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080116&nid=7184841

  Σε άρθρο του στο «Βήμα» (16.12.2007) ο κ. Ευθυμίου, Υπουργός κάποτε του Υπουργείου Παιδείας, παρουσίασε 2 είδη μοιραίων Πρωθυπουργών, προκαλούντων πολλά δεινά στους πολίτες της χώρας τους. Ομως οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως τα περισσότερα δεινά δεν προκαλούν οι μοιραίοι Πρωθυπουργοί, αλλά οι μοιραίοι Υπουργοί. Ειδικά στην Ελλάδα είναι πολλά τα είδη των μοιραίων Υπουργών. Ειδικότερα στο Υπουργείο Παιδείας όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι εκσυγχρονιστές ή μεταρρυθμιστές αποδείχθηκαν μοιραίοι ηγέτες του. Κλασικό παράδειγμα στη σύγχρονη εκσυγχρονιστική Ελλάδα είναι ο κ. Ευθυμίου. Είχε την ευκαιρία ο κ. Ευθυμίου να αλλάξει πολλά στην εκπαίδευση, να παρουσιάσει αληθινή μεταρρύθμιση. Ομως έκανε ό,τι όλοι οι μοιραίοι Υπουργοί: άλλαξε μόνο τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, και ύστερα «απέστη εις την αυτού περιωπήν»! Δεν είναι τυχαίος φιλόλογος ο κ. Ευθυμίου. Και διδακτική πείρα διαθέτει και φιλολογικές γνώσεις κατέχει. Και στη λεξιλογική ευστοχία στηρίζεται, και στο πειστικό επιχείρημα βασίζεται. Φιλόσοφος δεν είναι. Και επειδή «ηγεμών της Παιδείας εστίν η Φιλοσοφία», ήταν μοιραίο ο κ. Ευθυμίου να αποδειχθεί μοιραίος Υπουργός Παιδείας… Τώρα πια, αφού έχει πολιτική ηρεμία, ας εκμεταλλευθεί σωστά το χρόνο. Ας διαβάσει με προσοχή κάποιο από τα σχολικά βιβλία, και εύκολα θα καταλάβει τι χρειάζεται η εκπαίδευση, για να προσφέρει πραγματική παιδεία, και τι δεν έκαναν όλοι οι μοιραίοι Υπουργοί του Υπουργείου Παιδείας. Πολλές φορές η μοίρα ξαναδοκιμάζει μοιραίους ανθρώπους. Τους εγκαταλείπει οριστικά, αν διαπιστώσει πως επαναλαμβάνουν τα λάθη τους…

  ΦΩΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ, Φιλόλογος, Πεδινή Ιωαννίνων

 36. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Και η απάντηση του κ. Ευθυμίου:

  http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080117&nid=7195434

  «Στην επιστολή δεν εμφαίνεται αν ο κ. Φώτης Καίσαρης εργάζεται στην Εκπαίδευση. Θα όφειλε, όμως, να γνωρίζει ότι επί υπουργίας μου, κατά το 2000-2004, πέρα από πολλά άλλα, επιχειρήθηκε με σχέδιο και συνοχή, αφού μελετήθηκαν όλα τα ευρωπαϊκά «curricula», η αλλαγή του στάσιμου επί δεκαετίες Αναλυτικού Προγράμματος, καθώς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επεξεργάστηκε το νέο σύγχρονο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών, με βάση το οποίο ανατέθηκε, με ανοικτό διαγωνισμό, η συγγραφή του συνόλου των νέων βιβλίων για την εννιάχρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση (Δημοτικό- Γυμνάσιο).

  Ο κ. Καίσαρης θα όφειλε, επομένως, να κρίνει το περιεχόμενο των αλλαγών που επιχειρήθηκαν, επί θητείας μου, με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, με τα νέα βιβλία και με τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις (ευέλικτη ζώνη), και όχι να αποφαίνεται με την ευκολία «κουβέντας στο καφενείο», με περίσσευμα εμπάθειας αλλά και με έλλειψη στοιχειώδους πληροφόρησης για ό,τι έχει συντελεστεί στην Εκπαίδευση, ερήμην των προκαταλήψεών του. »

 37. sartr Says:

  . http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=865728&lngDtrID=244 .

  Hμερομηνία : 20-01-08

  Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 184/2008 απόφασή του, παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί οριστικά αν είναι ή όχι συνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3027/2002 σύμφωνα με τις οποίες έγιναν οι διορισμοί εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το έτος 2002. Οι δικαστές του Γ΄ Τμήματος ως προς την συνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης εξέφρασαν αντίθετες απόψεις, οι πλειονότητα των οποίων όμως συγκλίνουν στην αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών αυτών διατάξεων.

  Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φιλόλογοι, θεολόγοι, κ.λπ.) άσκησαν στο ΣτΕ έφεση κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε ως αβάσιμη η αίτηση τους με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ο πίνακας διοριστέων καθηγητών (29.8.2002) σύμφωνα με τον οποίο διορίστηκαν και καθηγητές του έτους 2000 από την επετηρίδα.

  Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Τμήματος Γ. Σταυρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3027/2002 με τις οποίες προβλέπεται ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών το έτος 2002 θα γίνουν σε ποσοστό 25% από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και 75% από την επετηρίδα προσωρινών αναπληρωτών του Ν. 2725/1999 είναι ανίσχυρες, ως αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 101 του Συντάγματος και στις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας.

  Ο Σταυρόπουλος αναφέρει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να γίνονται με διαγωνισμό, με αντικειμενικά κριτήρια και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης Αρχής (ΑΣΕΠ). Κατόπιν αυτών καταλήγει ο πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος ότι οι επίμαχες διατάξεις του Ν. 3027/2002 είναι μη εφαρμοστές γιατί οι πίνακες των διοριστέων καθηγητών καταρτίστηκαν χωρίς να τηρηθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις της πρόσληψης προσωπικού κατόπιν διαγωνισμού ή επιλογής από το ΑΣΕΠ.

  Δύο ακόμη μέλη του δικαστηρίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης και Ν. Σακελλαρίου συντάχθηκαν με την άποψη της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης με λίγο διαφορετικό σκεπτικό.

  http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  κ. Ευθυμίου, έστω και μετά από τόσα χρόνια, φάνηκε ότι η ευνοιοκρατική σας πολίτικη ήταν και αντισυνταγματική.
  Με το καλό να συναντήσετε τον συνεχιστή της πολιτική σας, κ. Καλό.

 38. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Φυσικά κακώς υπέστη επίθεση με σιδηρολοστό, αλλά αυτή η δήλωση για «παρακράτος» της δεξιάς μου προκάλεσε εμετό.

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_27/08/2008_282528

 39. epanechnikov Says:

  Με λίγα απο διοριμένος δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και σε χρωματισμένες πράσσινα εφημερίδες , ο Ευθυμίου ένα ωραίο πρωινό κατέληξε να είναι υπουργός παιδείας! Το έργο του στο υπουργείο υπήρξε μηδενικό ή μάλλον αρνητικό. Μεγάλος λαϊκιστής

  Ξέρει κανένας αν έχει συγγενική σχέση με τον Mesut Yılmaz; Πολύ του φέρνει!

  Βαθμός: 0

 40. Θεμης Λαζαριδης Says:

  Άρθρο του Δ. Γουσέτη για τον ΠΕ:

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=920465

 41. ΡΗΓΑΣ Says:

  ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ. Ο πολιτικός, που δεν ξέρεις αν κλαίει… αν γελάει… αν μορφάζει… ή αν είναι ανέκφραστος. Τι φάτσα θεέ μου!
  Γαμπρός!!!

 42. pasokos Says:

  Ρήγα τον έχουμε για να λέμε ότι ο πρόεδρος είναι ομορφότερος!

 43. pro Says:

  Μετριότατος πολιτικός που εκτός όλων των άλλων πάσχει από ακατάσχετη φλυαρία. Μου είναι αφόρητα πληκτικό να τον παρακολουθώ πλέον στην τηλεόραση να μιλά ασταμάτητα και πάντα γενικόλογα. Δεν θυμάμαι μια φορά να τον έχω ακούσει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Πάλι καλά που δεν τον έκαναν και υπουργό.

 44. Μήτσος Says:

  Ευτυχώς που έφυγε από το παιδείας! Απαράδεκτος εγκάθετος υπουργός. Αποτυχημένος και δημοσιογράφος και βουλευτής. Απαράδεκτος παλαιοκομματικός τύπος του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να σβύσει για πάντα.

 45. e-politikos.gr Says:

  Δειτε το προφίλ του πολιτικού στο epolitikos.gr
  http://www.e-politikos.gr/content/eythymioy-petros

 46. axinos Says:

  Σε καποιον ανασχηματισμό (του Σημίτη νομίζω) εμφανίστηκε (ή επεσε σαν κομητης) ενας δημοσιογραφος του Τεγόπουλου ως υπουργος.. Ετσι απλά, και από το πουθενά ρίζωσε στην πολιτική ζωή ο κος Ευθυμίου…Δε περίμενα βέβαια να δω έργο από καποιον δημοσιογράφο (αν ήταν ικανος δε θακανε αυτό το επάγγελμα και είμαι απόλυτος σε αυτό) αλλά ο κος Ευθυμίου με εξέπληξε διότι κατορθώνει πάντα να έχει το υφος του αθώου και ανήξερου.. Εχω την εντύπωση πως δεν εχει κανει ποτέ λάθη ως υπουργός διοτι κάποιος που δεν κάνει τίποτε αποκλείεται να κάνει και λάθη (0,3 μονάδες ολόκληρες)

 47. Hell Says:

  Σκοπός των Blogs είναι η ελεύθερη έκφραση των απλών πολιτών, καθώς και η άσκηση κριτικής σε πολιτικούς και «επώνυμους». Αλλά το να γράφουμε ανακρίβειες όπως «δημοσιογράφος του Τεγόπουλου» και » από το πουθενά ρίζωσε στην πολιτική ζωή» απλά δείχνει άγνοια και ίσως εμπάθεια. Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ τον κ. Ευθυμιού, ο οποίος ως πολιτικός πρέπει να δέχεται κριτική, αλλά η κριτική χωρίς γνώση και με ανακρίβειες μειώνει την αξία της δύναμης που δίνουν τα Blogs στους απλούς πολίτες και ενισχύουν εκείνους που προσπαθούν τα να φιμώσουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: