«Υπάρχουν χώρες με χειρότερα δημοσιονομικά προβλήματα από αυτά της Ελλάδας, που όμως πληρώνουν μικρότερο spread, γιατί δεν δημιουργούν ανασφάλεια και δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία τους από τις διεθνείς αγορές»
Μάλιστα. Έγραψε και βιβλίο ο κ. Αλογοσκούφης, ο επί 4 χρόνια τσάρος της οικονομίας, στο οποίο γράφει:
«Χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα ηγεσία.Αποφασισμένοι πολιτικοί,που χωρίς φοβικά σύνδρομα,ιδεοληψίες και εξαρτήσεις θα αναλάβουν να πείσουν,να ερμηνεύσουν και τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Χα! Άντε, σε λίγο θα στήσει και μπλογκ για να χτυπάει το σύστημα. Δεν υπάρχει ντροπή πλέον.
George Alogoskoufis. The absolute nothing, opos tha elege ellinisti kai o Tragkas. O perivoitos k. kathigitis tou LSE, pou eixe na to dialalei pantou oti stathike orthios mesa ston antagonismo ton Agglikon Panepistimion. Kai irthe edo stin Ellada kai mesa se 5 xronia dielyse ti dimosionomiki statherotita kai tin opoia prooptiki tis ellinikis oikonomias. O George theorouse zitima “xamilis politikis” to na asxoleitai me tous xamilomisthoys sympolites mas kai to na xarassei oikonomika dikaii kai euaisthiti politiki. Alla kai sta zitimata “ypsilis politikis” den petyxe o k. Kathigitis. Bgainei tora kai memfetai ton Papathanasiou gia lathos energeies stin oikonomia. Poios perikalo? O oletiras tis oikonomias. O Papathanasioy mporei na min einai o megalos oikonomologos me to PhD apo to LSE, mporei na min einai panisxyros tsaros, mporei na dra kato apo tin epitirisi dieuthyntiriou (vlepe Souflias), mporei telospanton na min einai o epitelikos YPOI, alla einai POLY pio APOTELESMATIKOS apo ton George.
Den tha po alla. Kanonika tha eprepe na parei miden. Alla epeidi sevomai to ptyxio tou LSE tha parei 0,000000000000000000000000000000001.
«»»Οι αρχηγοί κατά την τηλεοπτική τους αναμέτρηση θα μπουν στην ουσία της πολιτικής εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.gr, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.
Είπε ότι στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξουν ρόλο και οι αναμετρήσεις αλλά και οι παρουσίες στελεχών των κομμάτων.
Ο κ. Αλογοσκούφης, είπε επίσης πως τόσο η ΝΔ όσο και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση.
Αναφορικά με την οικονομική κρίση είπε ότι δεν έχει ξεπεραστεί και προέβλεψε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται.
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνηση πίστεψε και εφάρμοσε την χαμηλή φορολογία, κοίταξε -όπως είπε- τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη όπως επίσης και τον πολίτη.»»»
ΆΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ, και ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ;;;; ΘΑ ΤΡΕΕΕΕΕΕΛΛΑΘΟΥΥΥΥΥΥΥΜΕ;;;;;………
-Τι είναι ρε το Πανεπιστήμιο το μπακάλικο του πατέρα σου;;;;
-Πως θα επιστρέψεις;;;;… έχεις κάνει reserve τραπέζι και σε περιμένει;;;;;
-Και τέλος τι κουραφέξαλα θα διδάξεις αυτά που εφάρμοσες ως υπουργός οικονομικών;;;;;
Δε ξέρω αν φταίει απικλειστικά ο Αλογοσκούφης ή αν τον πίεζαν και οι άλλοι, αλλά την Ελλάδα τα κατάφερε καλά να τη βάλει από μέσα. Θα ήθελα να ξέρω πόσο πάει η μίζα για διαγραφές προστίμων.
Η μεγαλύτερη αλητεία ήταν η απογραφή που έγινε με σκοπό να διασυρθεί ο Κώστας Σημίτης αδιαφορώντας για το διασυρμό της χώρας που κυβερνούσαν.
Τα κρατικά χρήματα που βρήκαν τα θεωρούσαν δικά τους.
Πιο κοντά φέρνει την αύξηση του ΦΠΑ ο… εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2007, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 10μήνου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της συρρίκνωσης των εσόδων και του «καλπασμού» των δαπανών.
απο Εθνος 3.12.2007
και το κόστος μισθοδοσίας Δημ.Υπ. απορροφα το 48% των πρωτογενων δαπανων” απο Ναυτεμπορικη Παρασκευής 30.11.2007
Κοίτα να δεις τι θυμήθηκα τώρα….
{Τότε έγραφα σαν @Νερατζιά(το δένδρο)}
«Νερατζιά(ή) λέει:
Απριλίου 11, 2008 σε 10:39 πμ
Το… 2020 θα γίνουμε Ευρωπαίοι στους μισθούς
Γ. Αλογοσκούφης: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μπορεί να ανέλθει σε 32.275 ευρώ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης στο συνέδριο του «Εconomist» Σ το τέλος της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή ως το 2020, είναι εφικτό να επιτύχει η Ελλάδα την οικονομική σύγκλιση με τον μέσο όρο των 15 παλαιών κρατών-μελών της ΕΕ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας να ανέλθει σε 32.275 ευρώ από 20.900 ευρώ που είναι σήμερα. Τον στόχο αυτόν έθεσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης με την ομιλία του στο συνέδριο του «Εconomist», όπου περιέγραψε τους στόχους για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 12 χρόνια. Οπως είπε, ως το 2020 η ελληνική οικονομία θα μπορεί να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα και δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το 60% του ΑΕΠ, ενώ θα έχει καταφέρει να επιτύχει ποσοστό απασχόλησης αντίστοιχο εκείνου που επιδεικνύουν εδώ και χρόνια οι προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ως το 2020, είπε, στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης σε 65% από 61% σήμερα και η μείωση της ανεργίας στα επίπεδα των «15».
Για να επιτευχθεί αυτό, επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν από την αναμενόμενη γήρανση του πληθυσμού. Οσο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εκτίμησε ότι ως το 2020 «θα έχει αποδώσει πλήρως». Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επίσης ως στόχο μια νέα διάρθρωση του κράτους, ώστε ο δημόσιος τομέας να καταναλώνει λιγότερους πόρους, πιο αποτελεσματικά, και να ενσωματώνει πλήρως τις νέες τεχνολογίες.
Βασική προϋπόθεση είναι η χώρα να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013, ούτως ώστε ως το 2020 η χώρα να έχει απεξαρτηθεί από την εισροή κοινοτικών κονδυλίων.
«Από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001 μέχρι την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε στα μέσα του 2007, επικρατούσαν ιδανικές συνθήκες για τη μείωση του χρέους. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ξεπερνούσε κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς η μοναδική αυτή ευκαιρία δεν χρησιμοποιήθηκε για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, αλλά για να αυξηθούν τα ελλείμματα, τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιονομική «απογραφή» του 2004. Στην περίοδο αυτή η γειτονική μας Βουλγαρία, παρότι εκτός Ευρωζώνης, κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος από 74% σε 14% του ΑΕΠ εξασφαλίζοντας πλεονάσματα μετά τη σύνδεση του νομίσματός της με το ευρώ και τη συνεπαγόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αντίθετα στην Ελλάδα το χρέος παρέμεινε περίπου σταθερό σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ το ύψος των ελλειμμάτων συγκαλύφθηκε με δημιουργική λογιστική για να αποφευχθεί η επιτήρηση της Ε. Ε. με τη διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων που προβλέπει η Συνθήκη. Οπως όμως επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η νομισματική ένωση κατέστησε επείγουσα την ανάγκη μείωσης του χρέους και ανοίγματος των αγορών στον ανταγωνισμό για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αλλά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και Ν. Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να απεμπολήσουν το πολιτικό κόστος και να δώσουν προτεραιότητα στο συμφέρον της χώρας.»
Αυτή είναι η αλήθεια. Και η μεγάλη ευθύνη του κ. Αλογοσκούφη.
«οι υπουργοί Οικονομικών (στην Ελλάδα) είναι οι τελευταίοι που πρέπει να κατηγορούνται – η πίεση που ασκεί η κοινωνία στο σύνολό της για μεγαλύτερα έξοδα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση και μας κάνει πολύ αντιδημοφιλείς»! Συμπλήρωσε δε ότι «εμείς οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέτρα ενάντια στη θέληση των κυβερνήσεων και των πολιτών»
Εξοργιστική δήλωση. Ο κόσμος ασφαλώς πιέζει για αύξηση των εσόδων του (όντως μερικές φορές χωρίς αίσθηση του μέτρου). Όμως ο κόσμος δεν έχει σφαιρική εικόνα της οικονομίας ούτε γνώσεις οικονομικών. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις και να εξηγήσει την κατάσταση στο λαό.
«Of course, the real rap on Greek fiscal policy is that the Greek government ran deficits even during the good years — not that it’s running deficits in a slump.»
26 Φεβρουαρίου, 2009 στο 10:08 μμ
Κι αυτό έργο αλογοσκούφη….
«Υπάρχουν χώρες με χειρότερα δημοσιονομικά προβλήματα από αυτά της Ελλάδας, που όμως πληρώνουν μικρότερο spread, γιατί δεν δημιουργούν ανασφάλεια και δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία τους από τις διεθνείς αγορές»
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=990668&lngDtrID=251
Εβαλε τα χέρια του και εβγαλε τα ματια μας…
30 Ιουνίου, 2009 στο 11:16 πμ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4523754
Μάλιστα. Έγραψε και βιβλίο ο κ. Αλογοσκούφης, ο επί 4 χρόνια τσάρος της οικονομίας, στο οποίο γράφει:
«Χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα ηγεσία.Αποφασισμένοι πολιτικοί,που χωρίς φοβικά σύνδρομα,ιδεοληψίες και εξαρτήσεις θα αναλάβουν να πείσουν,να ερμηνεύσουν και τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Χα! Άντε, σε λίγο θα στήσει και μπλογκ για να χτυπάει το σύστημα. Δεν υπάρχει ντροπή πλέον.
30 Ιουνίου, 2009 στο 12:59 μμ
Και τι τίτλο έδωσε στο βιβλίο του μήπως…..»Το εγχειρίδιο για την επιτυχημένη χρεωκοπία»;;;;
30 Ιουνίου, 2009 στο 1:06 μμ
Αει σιχτίρ! πια …. να γράψουν ένα ομαδικό με τίτλο «Πως ο αυνανισμός έγινε τέχνη!»
ΕΛΕΟΣ!
29 Ιουλίου, 2009 στο 6:54 μμ
George Alogoskoufis. The absolute nothing, opos tha elege ellinisti kai o Tragkas. O perivoitos k. kathigitis tou LSE, pou eixe na to dialalei pantou oti stathike orthios mesa ston antagonismo ton Agglikon Panepistimion. Kai irthe edo stin Ellada kai mesa se 5 xronia dielyse ti dimosionomiki statherotita kai tin opoia prooptiki tis ellinikis oikonomias. O George theorouse zitima “xamilis politikis” to na asxoleitai me tous xamilomisthoys sympolites mas kai to na xarassei oikonomika dikaii kai euaisthiti politiki. Alla kai sta zitimata “ypsilis politikis” den petyxe o k. Kathigitis. Bgainei tora kai memfetai ton Papathanasiou gia lathos energeies stin oikonomia. Poios perikalo? O oletiras tis oikonomias. O Papathanasioy mporei na min einai o megalos oikonomologos me to PhD apo to LSE, mporei na min einai panisxyros tsaros, mporei na dra kato apo tin epitirisi dieuthyntiriou (vlepe Souflias), mporei telospanton na min einai o epitelikos YPOI, alla einai POLY pio APOTELESMATIKOS apo ton George.
Den tha po alla. Kanonika tha eprepe na parei miden. Alla epeidi sevomai to ptyxio tou LSE tha parei 0,000000000000000000000000000000001.
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 10:47 πμ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_220_13/09/2009_329168
Από την 35η θέση στην παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστικότητας κατρακυλήσαμε στην 71η μέσα σε 5,5 χρόνια. Δεν είναι, βέβαια, ο μόνος υπαίτιος αλλά ως τσάρος της οικονομίας για σχεδόν 5 χρόνια έχει ενα μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
21 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 2:08 μμ
«»»Οι αρχηγοί κατά την τηλεοπτική τους αναμέτρηση θα μπουν στην ουσία της πολιτικής εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.gr, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.
Είπε ότι στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξουν ρόλο και οι αναμετρήσεις αλλά και οι παρουσίες στελεχών των κομμάτων.
Ο κ. Αλογοσκούφης, είπε επίσης πως τόσο η ΝΔ όσο και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση.
Αναφορικά με την οικονομική κρίση είπε ότι δεν έχει ξεπεραστεί και προέβλεψε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται.
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνηση πίστεψε και εφάρμοσε την χαμηλή φορολογία, κοίταξε -όπως είπε- τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη όπως επίσης και τον πολίτη.»»»
ΆΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ, και ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ;;;; ΘΑ ΤΡΕΕΕΕΕΕΛΛΑΘΟΥΥΥΥΥΥΥΜΕ;;;;;………
5 Οκτωβρίου, 2009 στο 3:29 μμ
Επιστρέφει (λέει) στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ο Αλογοσκούφης!
http://troktiko.blogspot.com/2009/10/blog-post_4398.html
-Τι είναι ρε το Πανεπιστήμιο το μπακάλικο του πατέρα σου;;;;
-Πως θα επιστρέψεις;;;;… έχεις κάνει reserve τραπέζι και σε περιμένει;;;;;
-Και τέλος τι κουραφέξαλα θα διδάξεις αυτά που εφάρμοσες ως υπουργός οικονομικών;;;;;
Αι σιχτήρ…πιά!….ΑΧΡΗΣΤΕ Ε ΑΧΡΗΣΤΕ!
29 Ιανουαρίου, 2010 στο 1:26 πμ
Ας δούμε λίγο αυτό το λινκ
http://troktiko.blogspot.com/2010/01/11-2006-2008.html
Δε ξέρω αν φταίει απικλειστικά ο Αλογοσκούφης ή αν τον πίεζαν και οι άλλοι, αλλά την Ελλάδα τα κατάφερε καλά να τη βάλει από μέσα. Θα ήθελα να ξέρω πόσο πάει η μίζα για διαγραφές προστίμων.
29 Ιανουαρίου, 2010 στο 10:44 πμ
Η μεγαλύτερη αλητεία ήταν η απογραφή που έγινε με σκοπό να διασυρθεί ο Κώστας Σημίτης αδιαφορώντας για το διασυρμό της χώρας που κυβερνούσαν.
Τα κρατικά χρήματα που βρήκαν τα θεωρούσαν δικά τους.
31 Ιανουαρίου, 2010 στο 11:07 πμ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_31/01/2010_389009
31 Ιανουαρίου, 2010 στο 2:27 μμ
(Αναδρομή από το παρελθόν, στην ίδια στήλη)…..
«PARAGAS λέει:
Δεκεμβρίου 3, 2007 σε 11:16 πμ
Πιο κοντά φέρνει την αύξηση του ΦΠΑ ο… εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2007, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 10μήνου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της συρρίκνωσης των εσόδων και του «καλπασμού» των δαπανών.
απο Εθνος 3.12.2007
και το κόστος μισθοδοσίας Δημ.Υπ. απορροφα το 48% των πρωτογενων δαπανων” απο Ναυτεμπορικη Παρασκευής 30.11.2007
14 Φεβρουαρίου, 2010 στο 1:59 μμ
Κοίτα να δεις τι θυμήθηκα τώρα….
{Τότε έγραφα σαν @Νερατζιά(το δένδρο)}
«Νερατζιά(ή) λέει:
Απριλίου 11, 2008 σε 10:39 πμ
Το… 2020 θα γίνουμε Ευρωπαίοι στους μισθούς
Γ. Αλογοσκούφης: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μπορεί να ανέλθει σε 32.275 ευρώ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης στο συνέδριο του «Εconomist» Σ το τέλος της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή ως το 2020, είναι εφικτό να επιτύχει η Ελλάδα την οικονομική σύγκλιση με τον μέσο όρο των 15 παλαιών κρατών-μελών της ΕΕ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας να ανέλθει σε 32.275 ευρώ από 20.900 ευρώ που είναι σήμερα. Τον στόχο αυτόν έθεσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης με την ομιλία του στο συνέδριο του «Εconomist», όπου περιέγραψε τους στόχους για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 12 χρόνια. Οπως είπε, ως το 2020 η ελληνική οικονομία θα μπορεί να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα και δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το 60% του ΑΕΠ, ενώ θα έχει καταφέρει να επιτύχει ποσοστό απασχόλησης αντίστοιχο εκείνου που επιδεικνύουν εδώ και χρόνια οι προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ως το 2020, είπε, στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης σε 65% από 61% σήμερα και η μείωση της ανεργίας στα επίπεδα των «15».
Για να επιτευχθεί αυτό, επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν από την αναμενόμενη γήρανση του πληθυσμού. Οσο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εκτίμησε ότι ως το 2020 «θα έχει αποδώσει πλήρως». Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επίσης ως στόχο μια νέα διάρθρωση του κράτους, ώστε ο δημόσιος τομέας να καταναλώνει λιγότερους πόρους, πιο αποτελεσματικά, και να ενσωματώνει πλήρως τις νέες τεχνολογίες.
Βασική προϋπόθεση είναι η χώρα να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013, ούτως ώστε ως το 2020 η χώρα να έχει απεξαρτηθεί από την εισροή κοινοτικών κονδυλίων.
σε 12 χρονάκια…ιππο-μονή…»
28 Φεβρουαρίου, 2010 στο 2:47 πμ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_28/02/2010_392425
«Από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001 μέχρι την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε στα μέσα του 2007, επικρατούσαν ιδανικές συνθήκες για τη μείωση του χρέους. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ξεπερνούσε κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς η μοναδική αυτή ευκαιρία δεν χρησιμοποιήθηκε για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, αλλά για να αυξηθούν τα ελλείμματα, τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιονομική «απογραφή» του 2004. Στην περίοδο αυτή η γειτονική μας Βουλγαρία, παρότι εκτός Ευρωζώνης, κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος από 74% σε 14% του ΑΕΠ εξασφαλίζοντας πλεονάσματα μετά τη σύνδεση του νομίσματός της με το ευρώ και τη συνεπαγόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αντίθετα στην Ελλάδα το χρέος παρέμεινε περίπου σταθερό σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ το ύψος των ελλειμμάτων συγκαλύφθηκε με δημιουργική λογιστική για να αποφευχθεί η επιτήρηση της Ε. Ε. με τη διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων που προβλέπει η Συνθήκη. Οπως όμως επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η νομισματική ένωση κατέστησε επείγουσα την ανάγκη μείωσης του χρέους και ανοίγματος των αγορών στον ανταγωνισμό για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αλλά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και Ν. Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να απεμπολήσουν το πολιτικό κόστος και να δώσουν προτεραιότητα στο συμφέρον της χώρας.»
Αυτή είναι η αλήθεια. Και η μεγάλη ευθύνη του κ. Αλογοσκούφη.
1 Μαΐου, 2010 στο 11:21 πμ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=11492968
«οι υπουργοί Οικονομικών (στην Ελλάδα) είναι οι τελευταίοι που πρέπει να κατηγορούνται – η πίεση που ασκεί η κοινωνία στο σύνολό της για μεγαλύτερα έξοδα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση και μας κάνει πολύ αντιδημοφιλείς»! Συμπλήρωσε δε ότι «εμείς οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέτρα ενάντια στη θέληση των κυβερνήσεων και των πολιτών»
Εξοργιστική δήλωση. Ο κόσμος ασφαλώς πιέζει για αύξηση των εσόδων του (όντως μερικές φορές χωρίς αίσθηση του μέτρου). Όμως ο κόσμος δεν έχει σφαιρική εικόνα της οικονομίας ούτε γνώσεις οικονομικών. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις και να εξηγήσει την κατάσταση στο λαό.
ΜΗΔΕΝ !!!
9 Μαΐου, 2010 στο 12:12 μμ
«Πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών Οικονομικών: Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=330463&dt=09/05/2010#ixzz0nP7v5t8w
11 Μαΐου, 2010 στο 6:15 μμ
http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/05/10/greece-is-the-new-france/
«Of course, the real rap on Greek fiscal policy is that the Greek government ran deficits even during the good years — not that it’s running deficits in a slump.»